Za vas koje trazite Cesljugara i u Zg ste, vidjela sam ga danas u knjiznici Bogdana Ogrizovica (Cvjetni).
Posudila sam Kehlmannov F, Polovicu zutog sunca, Luminare i Lodgeovu The British Museum Is Falling Down. Pocinjem s Lodgeom :kokice:
Printable View
Za vas koje trazite Cesljugara i u Zg ste, vidjela sam ga danas u knjiznici Bogdana Ogrizovica (Cvjetni).
Posudila sam Kehlmannov F, Polovicu zutog sunca, Luminare i Lodgeovu The British Museum Is Falling Down. Pocinjem s Lodgeom :kokice:
čitam češljugara
fakat je odličan
Čitam Gilead, Marilynne Robinson. Nakon Slobode koju nisam mogla ispustiti iz ruku, malo mi je možda prestatična knjiga, iako ima lijepih misli. Filozofsko-poetičan roman, razmišljanja jednog oca za koje želi da ih njegov sin jednom pročita. Uglavnom, ide mi sporo, ali nije nezanimljivo.
Pročitala. Posudi. Zanima me tvoje mišljenje pa zato :mrgreen:
Da se ne radi o Feriću, možda bi mi sveukupni dojam bio bolji.
Već sam napisala da mi je tema bljakasta i promašena (radi se o vezi sredovječnog profesora i 17-godišnje učenice). Mislila sam da će Ferić nategnutu temu ipak nekako izvući, ali prema mom mišljenju, to mu nije uspjelo.
Kao da ga je netko natjerao da nabrzinu nešto napiše, nazire se njegov stil, ali nigdje one prepoznatljive brilijantnosti i oštrine. Obožavam način na koji on morbidno ublaži (crnim) humorom i sve nekako prikaže ljudskijim nego što je, ali mu je ovdje izostalo svega pomalo.
Nije bio uvjerljiv, psihološki prikaz osoba mu je dosta loš, gajila sam odbojnost prema glavnom liku i tako to :mrgreen:
Ferić me naljutio :mrgreen:
Haha, 'ajde, budem onda :mrgreen:.
Mene još nije naljutio, al' me razočarao...
Bila sam nekidan na četverostrukoj promociji, na kojoj je između ostalih, Ferić promovirao i svoju knjigu " Na osami blizu mora". Ono, vidjela sam ga i slušala već prije na televiziji, ali ovako uživo je zapravo iznimno dosadan i nezanimljiv tip.
No, zato je Bekim :heart:...
Čitam Amosa Oza, Prizori iz seoskog života. Oz piše, kao i uvijek dosad, lijepo i poetski i užitak ga je čitati.
vraćam se braći karamazovima i baš me veseli!
završila sam kalendar maja
jako me senka živcirala, negdje od polovine romana
na kraju romana sam je i prezirala i žalila i sve mi se nešto pomiješalo u vezi tog lika....
Flopi, meni je taj roman izvrstan, iako su mi nejasni neki motivi, kako glavnih likova, tako i pisca :mrgreen: zasto to radi. Ali to je njegovo pravo, dozvoljavam mu :mrgreen:
Iako su i mene zivcirali.
I nisam shvacala Senku.
mislim da ni senka nije shvaćala senku :mrgreen:
roman je vrijedan čitanja definitivno
Meni je Ferić dobar, ali ne i izvanredan. Često su mi motivacije njegovih likova ako već ne nejasne, onda iritantne :-/
Završila sam Gilead. Nakon svega, mogu reći da je moja pogreška što nisam mogla čitati više u komadu, nego sve po par stranica, pa bih do sljedećeg čitanja već zaboravila o čemu se radilo, vraćala se par stranica unatrag (svaki put bih otkrila neku divnu misao pritom), tako da sam čitala djelo totalno rascjepkano i s pola mozga, a za njega bi baš trebala puna koncentracija (ok, možda je i pogreška autorice što djelo nije pisano tako zarazno da ga se čita u dahu).
S obzirom da je djelo dosta religiozno, ni to me nije vezalo, ali ne mogu reći da se nisam zamislila, i to puno puno puno puta. Nakon svega, preporuka. Uzmite samo u obzir da treba angažirati mozak, nije lako štivo. Možda čak jednom ponovim, ali baš trebam pogoditi trenutak za to.
angie, baš tako. meni je dosad ferić bio najbolji u kalendaru maja. i inače obožavam te debele romane i praktički sage. i bez obzira na motive samog ferića i senke :mrgreen:, roman je izvrsno napisan. drugi njegovi su dobri, no ne toliko dobri.
amos oz je odličan. to je zbirka priča, radnja se događa u jednom malom izraelskom selu, pisane ozovim divnim stilom :)
zadnja priča mi je čudna i ne kužim je baš :škartoc: pa tko pročita, neka me prosvijetli.
počela sam čitati rotha, američku pastoralu. ah, tako nešto mi je trebalo :)
Eh, mi smo odrasli na klasičnim romanima (lektira za srednje škole - sad se prisjećam toga kad zavirim u sinovu čitanku) pa očekujemo sveznajućeg objektivnog pripovjedača, a toga u Ferićevim knjigama nema. Taj je običan smrtnik, nesavršen, kao i mi. Nikada nije pokušao biti nešto drugo. To mi se kod njega sviđa. Knjige su mu nesavršene kao svakodnevni život običnog čovjeka.
Procitala "Ulicu mracnih ducana" od Patricka Modiana. Jako mi se svidja njegov stil pisanja. Plan mi je danas do knjiznice uzet i Doru Bruder. Ako je ne bude, mogla bi kojeg Ferica. Citajuci vase komentare, cini mi se da ce mi se svidjeti.
Moja sadašnja :)
The Poisonwood Bible je odličan. Priču obitelji misionara koji dolazi u Congo neposredno pred njegovo osamostaljenje od Belgije donose glasovi majke obitelji i 4 sestre. Autorica je postigla da se glasovi jako razlikuju.
Najzanimljiviji dio knjige je njihov zajednički boravak u selu u džungli, a nakon bijega iz njega, njihovi se putevi razilaze i knjiga postaje više angažirana. Naišla sam na dosta ljutnje čitatelja na knjigu, zbog njenog stava prema misionarima, kršćanstvu općenito i američkoj vojnoj politici, ali, budući da ne osjećam puno toga prema ičemu od toga, meni nije ništa smetalo :mrgreen:
Dok čitam, stalno pronalazim veze prema nekim ranije pročitanim knjigama, a ova me je sjetila na knjige Dijete iz džungle (po temi misionarske obitelji u džungli), Polovica žutog sunca (postkolonijalna Afrika), Bijela Masajka (sraz europske i afričke kulture).
Priča je uzbudljiva i zarazna, na trenutke potresna, opis kongoškog/zairskog društva je objektivan i surov, kao i odnos autorice prema odgovornosti vlastite domovine za afričke probleme.
Polovica žutog sunca Chimamande Ngozi Adichie je bila prva knjiga s kojom sam se prijavila na ovoj temi prije četiri i pol godine, a sad prijavljujem da počinjem njenu Amerikanu, kad me je već krenulo s Afrikom.
Ne američkoj vojnoj politici, nego vanjskoj
Pročitala Vallgrenovog "Dječaka iz sjene".
Što da kažem, u početku mi se knjiga činila boljom nego što u stvari jest. Kao i u "Povijesti jedne čudesne ljubavi" (koja je žanrovski posve drugačija), imam dojam da je autoru glavni cilj bio šokirati čitatelja, i tome podređuje i fabulu, i likove, i sve ostalo.
Osim toga, sve pogibeljne situacije, mučenja, pištolji, otmice i ostalo padaju u vodu ako na naslovnici piše "Prvi slučaj Dannyja Katza". Ako je ovo "prvi slučaj", logično je očekivati da postoji i drugi (možda i treći), pa me onda čitanje takve knjige podsjećalo na davne situacije iz djetinjstva kad bih gledala neki napeti film, a tata mi iz pozadine govori "ma to ti oni samo glume" :mrgreen:
Prijavljujem S. Zweig: Mary Stuart.
Dijelovi su IMHO suvisni, jako puno osobnih dojmova pisca, medjutim sve u svemu zanimljivo.
Anthony Bourdain, Sirove slasti
Odlično štivo, baš za razbibrigu, a koga god zanima gastro-svijet uživat će.
Pamela Druckerman: Bringing up bébé
Oh, super, to je nešto za mene :)
Prijavljujem pročitan Lov na divlju ovcu, čitajući je mislila sam na Aleks koja je tu odustala od Murakamija.
(btw, ja ti onda sigurno ne uzimam knjige ispred nosa jer u zadnje vrijeme samo njega posuđujem :angel: ).
Sviđa mi se, naravno, i volim to kako sad nakon pročitane većine njegovih djela prepoznajem motive koje voli koristiti i mogu pretpostaviti u kojem će smjeru krenuti priča, a svejedno me uspije iznenaditi.
Baš baš mi je po guštu :)
Ali na tebe nisam mislila :mrgreen:
Iako sam gledala film i radnja mi je poznata, užitak mi je čitati Vrata. Stil pisanja je toliko profinjen i elegantan da opija, a priča hipnotizira. Krasno djelo.
Preporuka i za film, mene je osvojio.
Je li itko išta, osim Vrata, čitao od Magde Szabo?
Pročitala sam Bračni zaplet i moram reći da je meni izvrstan, ali me malo previše "potresao". Žao mi je i što kraj nije malo duži - fali mi Leonardova perspektiva zadnjih zbivanja i nekako mi nije sve sjelo na svoje mjesto..
meni je, negdje na sredini Kalendara, malo splasnulo oduševljenje tako da dite neće u XVIII :mrgreen:
onda mi se opet dopalo, par puta sam se dobrano nasmijala zgodama na brodu
a Senku bih zadavila :gaah:
maznula klincu Bilješke jedne gimnazijalke, za sad e knjiga ok,on još nije počeo čitat tu lektiru
meni je bila ok, ali prenaivna
već dva dana tražim svoj post s komentarom na "Kalendar Maja", al' ga ne nalazim :mrgreen:
bit će onda da ga nisam ni napisala :|
(btw. ja očito ni ne znam tražit' te stare postove, uvijek se ubijem tražeći nešto pješke :roll:)
uglavnom, da rezimiram taj post koji nisam ni napisala ( :lool: ), bio mi je odličan taj Kalendar Maja, naročito mi se svidjela ideja da se godišnjicu mature proslavi na taj način...
međutim, mislim da mi je nešto silno išlo na živce u nekom dijelu knjige, više se ne sjećam točno što...
kao da je bio neki isforsirani seks, negdje, je li moguće da mi je to išlo na živce? :-o
Ahahahaha, Forka :lool: