srdela prvotno napisa
Drage cure, najprije pozdrav svima! Pokušat ću vam što kraće opisati svoju situaciju te bih zaista cijenila vaša mišljenja i iskustva, a budući da smo počeli ozbiljno razmišljati o donaciji js u Češkoj.
Iza nas je 10 postupaka u HR (3 prirodna i 7 ivf), sve neuspješno, u nekoliko različitih klinika. Moja dijagnoza je hipotireoza, endometrioza i bila je i adenomioza zbog koje sam dva puta bila na histeroskopiji te je to sada navodno pod kontrolom, endometrij sada izgleda uvijek u redu na uzv. Osnovni problem je endometrioza. Prije 6 godina zbog nje mi je otklonjen jedan jajnik i sve postupke sam zapravo radila nakon toga s jednim jajnikom. Dobivali smo 6 do 8 stanica, sada dobivam 2 do 3. Meni se čini, ali nikada mi to nije baš konkretno potvrđeno, da stanice nisu baš kvalitetne. Dođe do oplodnje, ali i kad smo imali više stanica, nikad ne dobijemo blastociste i uglavnom su transferi drugi i treći dan.
Sada ponovno imam endometriozu – cistu na preostalom jajniku i na granici je za operaciju te sam zadnja dva postupka radila s tom cistom. Velika je vjerojatnost da bih izgubila i drugi jajnik kada bi se odlučili na operaciju.
Ono što me muči i za što bih cijenila vaša mišljenja:
1. Budući da još uvijek dobivamo stanice, jesam li ja već kandidat za donaciju js, a s obzirom na sve neuspjehe? Kako HZZO gleda na to i plaća li HZZO uopće sada donaciju u Češkoj ili više ne?
2. Kada bi se odlučili za donaciju, muči me stanje s endometriozom. Mislite li da bi šanse za uspjeh možda bile veće kada bi se cista ipak otklonila? Sjećam se koliko su mi menstruacije nakon prve laparoskopije bile lakše i koliko sam se bolje osjećala. Vjerujem da ima utjecaj na cijeli organizam pa se bojim da bi imala utjecaj na implantaciju i ishod ivf-a s donacijom, što mislite? Zapravo mi se nekako teško pomiriti s činjenicom da ostanem bez oba jajnika i željela bih izbjeći operaciju, ali me strah i eventualnog utjecaja na uspjeh s donacijom.
3. Koje klinike u Češkoj bi vi preporučili za prve konzultacije i mogu li im se obratiti s nalazima starim skoro godinu dana ili moram prvo izvaditi sve novo, npr. hormone?
Znam da nije baš jako kratko, ali puno se toga događalo pa nije baš jednostavno skratiti.
Hvala vam svima!