i motovski 49 +7 je 56.
A htjela sam napisati da za ono kaj si ti napisala da imas, ja odokativno mislim da treba min 60 kvadrata
Printable View
i motovski 49 +7 je 56.
A htjela sam napisati da za ono kaj si ti napisala da imas, ja odokativno mislim da treba min 60 kvadrata
Nano,
Neto korisna povrsina stana se racuna s koefic.1,a vanjski (poput balkona) s nizim koeficijentom, al ti to zbog svoje struke znas.
Tako da 49 + 7 nije jednako 56.
I krevet 160cm je fakat bracni krevet standardnih dimenzija, 2 madraca od 80cm. Vrlo komotno. Ok aj 180cm je jos šire.
Sve van toga je vanstandardno. Ono 200cm mi zvuci fakat ogromnooo.
Meni je 160cm sasvim normalan krevet, a inace se rostiljam nocu i spavam vrlo siroko, rasirenih ruku, nogu onako ko poza trkaca u trku :lool:
Lili, mitovski je dio balkona pretvorila u stambeni prostor. Znači računala sam točnu količinu kvadrata u kojem su prostorihe za stanovanje. Koeficijent s tim ndma veze. On je bitan kod cijene i računanja ukupnog prostora
Meni 160 nije normalan krevet. Da ali za jednu osobu. 180 mi je na knap.
Isto kao sto je standardni krevet za jednu osobu 90 a ne 80. Mi smo u starom stanu imali dječje krevete 80 jer širi nisu stali
Joj da predvidjela sam zatvaranje dijela stana,al koliko shvacam mitovski upravo je 49m2 unutra nakon zatvaranja.
Ajde sad stvarno pretjerujes da je krevet 160 cm za jednu osobu??:mrgreen:
Pa kolika bi trebala bit ta osoba, pretilna
Nije. Zato sam i pitala jer mi je SF da to stane u 50. Nihe ni 56 puno više al već je realnije.
Inace ja ove cifre lupam iz glave. Pokušavam si vizualizirati prema prostorima koje imam u glavi. Mozda bi mi lakse islo s papirom i olovkom
Pa znam zato se u čudim :-)
Ja ne volim taj osjecaj prevelikoga oko sebe, taj American djir koji su cure spominjale.
U tim ogromnim hotelskim krevetima se osjecam ko u nekom beskraju, onako preveliki su mi i cesto previsoki, s previse tih jastuka, al su jakooo udobni i opcenito volim boravit u hotelima.
Aa, onda moram doći u goste :-)
Sad sam se shetila da kad smo mi kupovali stan nije se plaćao porez ovisno o kvadraturi i broju članova obitelji koja kupuje stan.
Sad se ne mogu sjetiti koji brojevi su bili. Možda
60 ili 70 za 3 člana
80 ili 90 za 4
Tako nekako. Znači to su normalne potrebe kvadrata po osobi, nikakav luksuz
Koliko se sjećam, početkom 80-ih smo na tehničkom učili kako nacrtati tlocrt stana u određenom mjerilu i onda smo izrezivali namještaj u istom tom mjerilu. Radi li se to i sada? Ili samo uče znakiće za vešmašinu ili ormar?
Kao student sam stanovala u 35m2 na Ravnicama. Sjajan stan - odvojena kuhinja s balkonom u kojoj je 3 osobe moglo komotno sjesti i jesti (po potrebi i 4), pristojna dnevna soba s balkonom, a između jedna spavaća s krevetima na kat, radnim stolom s policama iznad njega i pianinom. Kvadratni hodnik i kupaona.
Nekad su tlocrti bili izvrsni.
Ja inače mislim da je kupovina stana uvijek nekakav kompromis, jer jednostavno nije to tako da na tržištu postoji ono što si ti zamislio.
(nema ni cipela kakve ja želim za kupiti, a kamoli stana)
Ja recimo nemam potrebu uljepšavati i tvrditi da mi nešto odgovara 100% zato što je moje ili zato što sam to skupo platila, neki kažu da je to loša osobina i da 'pljujem po svome' :mrgreen:
Ali evo, te kuhinje spojene sa db su mi najgora stvar kod novih stanova, a kupila sam takav stan jer nije bilo drugačijeg a da je nov (osim onog sa mini spavaćom).
Točno sam predviđala kako će to izgledati i da će se taj nered od kuhanja i hranjenja razvlačiti po dnevnoj sobi i da će me to stalno nervirati, i upravo je tako, dakle ne znam tko to voli i tko je izmislio te povezane dnevne prostore. Bilo bi mi sto puta draže imati odvojenu kuhinju u kojoj se može i pojesti.
A dobro, to ima veze s IQ.
Mislim na kolegu s kaučem.
:lool:
Ja sam imala obje opcije i odvojenu kuhinju s blagovaonom i zajedno s db. Preferiram jedan veliki open space, naravno uz mogućnost prirodnog prozračivanja prostora.
Ne znam kako se nered od kuhanja i hrane raznosi po boravku, osim ako se ne jede na sofi ispred TV-a.:mrgreen:
Mene to dapače natjera da sto prije sredim kuhinju, tako da mi ne radimo nered okolo.
Dorucke i večere cesto imamo za sankom
Nikad mi nije bio sredjeniji prostor boravka nego sad :-) Meni je taj prostor cca 40m2.
S tim da ne volim da je kuhinja na udaru prilikom ulaska u stan i da mi gosti zaviruju u sudoper.:aparatic:
PA ako je stol u boravku onda se jede u boravku, kakve veze ima jede li se za stolom ili na sofi, to je sve ista prostorija.
Pa onda, nema stola u kuhinji, nema velike radne površine, nužno se povezuje boravak s kuhinjom.
Čak moram paziti na miris sredstva za čišćenje kuhinje jer mi većina smrdi, a sve to osjetim u boravku.
Pišem o standardu. Pogledaj dimenzije posteljine koju kupuješ i po tome možeš zaključiti koje su standardne a za kohe se moraš pomučiti pronaći.
Inače širine kreveta idu mislim od 80 za jednu osobu do kaj ka znam 220 za dve. Dimenzija ima svakakvih ali za standard se uzima 90 za 1 i 180 za dve osobe.
I meni taj standard odgovara i ne znam zakaj bi sj uzimala uži krevet. Razumijem razlog nedostatka prostora
Sad mi treba apri il neka druga arhitektuca koja će to bolje znati.
Bračni parovi spavaju i na razvučenom kauču pa to ne zoveš standard. Pa i na francuskom ležaju (ak se to tak zove) od 120 cm širine
Nano, posvuda se prodaju plahte za krevet 160*200. I online, i u dućanima specijaliziranim za posteljinu, i u supermarketima, i u svim varijantama između :D
I kako misliš da da pogledam dimenzije posteljine koju kupujem, kako bi je inače kupila? Uzmem s reda, pa kako bude? :lool:
Inače, na vikendici imamo krevete 180*200 i 160*200, za koje svugdje ima posteljine, a doma nam je krevet 190*220, za njega nikad nisam našla donju plahtu po mjeri, niti uopće za dimenziju duljine 220 uz bilo koju širinu.
Nano 180 sigurno nije standard.
Mi imamo 160 i ni približno nam nije preuski . 140 je ono sto uzimas bas ako moras zbog prostora.
Meni je 160 bilo premalo samo dok je oboje djece spavalo s nama :lol: Nakon toga mi je 160 vise nego dovoljno (nedavno smo kupovali novi bračni, nismo uopće ni gledali vece od 160)
Shvaćam da je nekom premalo ali nije substandardno. Vise razumijem one visoke i da se pate s 200 duljinom, njima sigurno fale ti od bar 220 duljine.
Ja samo znam da kad smo djeci kupovali revet širine 80 nismo mogli naći. Tada nije bilo IKEE i išli smo po krevete u Graz.
Kaj fakat nema tu arhitekata da napiše koji je stabdard?
I jos na rodinom forumu tek 160 ne bi trebalo biti dovoljno jer smo gotovo svi imali i djecu u krevetu
Ništa ne nalazim osim kategorizacije apartmana. A tamo kažu da je minimalna širina kreveta za 2 osobe 160.
Minimalna i apartma i dodjdmo do mojih 180, jer tu živim i želim bar malo širi krevet od minimalnog.
No dobro, ja sam bila uvjerena da je standard širine kreveta za 1 osobu 90 a 2 180. Tako su me naučili u školi
davno su prošla vremena kad su djeca spavala s nama u krevetu :mrgreen:
i mi imamo krevet 160, apsolutno nam je ok
plahta ima za kupiti u svakom dućanu
za velike šlifere (navlake) ne znam, jer imamo svaki svoj poplun
Razlika je da li se radi o jednostrukom krevetu ili o bračnom. Na jednostrukom je puno komfornije na 90 cm.
Ja se s nostalgijom sjećam vremena kad je moja spavala s nama u krevetu širine 160.
Moja spavaća soba ima daleke zidove, kako kaže BB. Dvadesetpet kvadrata, vlastitu lođu i u njoj nema ni ormara, jer imam viška soba, pa je jedna postala veliki ormar :)
A u spavaćoj sam sobi vrlo često sama. Tako da i nije sve u kvadratima.
Naša je a nama 5g spavala na 160 i bilo nam je sasvim ok. Na moru imamo 180cm i spavamo svo troje ba njemu bez ikakvih problema, a kad spavamo samo ja i MM imam osjećaj da smo u odvojenim sobama.
Ni u jednom trenutku su nisam poželjela takav doma i zapravo ne znam nikog od prijatelja da imaju krevet 180.
Nasa spavaca soba je skoro cijelo potkrovlje kuce. Toliki su neciji stanovi, ali krevet nam je 160. Sjecam se kad sam skoro podnijela zahtjev za rastavu kad je mm predlozio krevet od 180 cm. :) Ionako smo bili stalno stisnuti na jednom komadicu. Sad kad se uvali dvoje djece i pas od 25 kg, ne bih se bunila da imamo 20 cm vise.
citajuci ove kvadrate koje naovde BB i mitovski samo cu reci ja sam snob, i to snob nad snobovima.
Odrasla sam u stanu od 90 i nesto kvadrata. MM isto.
Zivjela u stanu od 75 m2 i znali smo i MM i ja cim dodju djeca morat cemo se seliti. jer ce nam biti malo.
Preslelia se na selo u kucu preko 150 m2. I aman taman mi je.
Eto i sad da i ja napisem nesto sto je antirecesijski :lool:
Krevet nam je mislim 160, a moguce je i da je 180. ne znam. al stane nam u sobu :lool:
Ja moj snobizam polako uzgajam. Odrasla u stanu od 35m2 i jednom sobom. Onda prešla u stančić 35m2 ali ima spavaću. Pa 55m2. Sad sam na ispod spajke ali mi je već previše za čistiti :lol: A delegirala sam djeci, no meni je i dalje previše ostalo. Moram opet angažirati pomoć.
Npr imam tu kuhinju iz BB priče (kupljenu skup s kućom) i puna je fleka i packi jer ja to ne stignem čistiti. Ili stignem ali mi se istinski ne da. Imam i puno previše prozora, zadnje sam ih oprala za onaj lockdown u proljeće 2020. Bolje da dalje ne pišem... :predaja:
Ma nema to veze sa snobizmom. Ne bih se ja bunila protiv 20m2 više, ali stvarno ne mogu reći da se patim ili da mi nešto fali ili smeta. Sasvim mi je ugodno.
Mi sad nakon što riješimo neke stvari razmišljamo ili o kupnji 2. stana ili prodaji ovog i kupnji većeg i mislim da će u korist oš jednog.
Stvarno nam je s jednim djetetom ovaj od 50 sasvim dovoljan.
Ja sam iz siromašne obitelji, moji roditelji sa 56 kvadrata su bili najbogatiji u bližoj rodbini, drugi bratići i sestrične su odrastali u 40 kvadrata, a neki u ranom djetinjstvu čak u kućama bez kupaone i s poljskim wc-om (u Zagrebu, ne na selu).
I još sam se loše i udala pa nisam imala nikakve predispozicije da postanem snob :lol:.
(Za razliku od mog brata koji mi je sušta suprotnost, al to je druga priča).
Od ovoliko priča o stanovima sam otišla na Njuskalo gledati... i našla “idealan” stan za obitelj s dvoje djece - ima i dvije kupaone i dvije špajze :lol:.
Ima 90 kvadrata: https://www.njuskalo.hr/nekretnine/s...oglas-31933448
Jedino jadan nema mjesto za sušilicu. To bih najprvo dodala, i prije drugog wc-a i prije špajze. I kuhinja u koju stane veća perilica. Ima npr. stanova gdje stave blagovaonu i boravak 27 kvadrata, a kuhinju zbuksaju u neku rupu i ispadne da nemaš mjesta za veći frižider i veću perilicu.
Na visini od 3.40 a nema mjesta za sušilica. Tu napraviš još jednu kupaonu
“Na pojedinim dijelovima je 3,4”.
To je koliko vidim samo onaj dio ispod krova iznad blagovaonice. Pa da, u pravu si, tu se može staviti galerija i gore na nju sušilica u ravnini lustera :lol:.
U kupaonicu definitvno ne može zbog bojlera.