hvala sasa na pojašnjenju, slažem se sa svime što si napisala.
Printable View
hvala sasa na pojašnjenju, slažem se sa svime što si napisala.
Moj dozivljaj je da je takvo besramno laganje u udzbenicima psiholosko maltretiranje maloljetne djece manjinaca.
Iz moje perspektive kroz ovakvu autocenzuru "ljubi bliznjeg svog, nema veze sto poducava tvoju generaciju da si smece", ateist zapravo okrece drugi obraz katoliku. Ja sebe nikako ne vidim da sam rodjena da patim. Niti mislim da ce me zbog toga sto trpim ove nasilnike s Kaptola posmrtno docekati Kornjaca i Dabar s kavom i kolacima u raju.
Nikako nisam za okretanje drugog obraza, pogotovo ne kad se radi o maltretiranju djece.
Hvala Sasa, sad razumijem.
A je l Seni želi reći i "krivi smo mi koji smo ćutali"?
(Ako i jesmo, ionako, nama je lepo, taman kako smo zaslužili ;))
ja i dalje ne razumijem
jer se sa svim tim slažem što pišeš sasa, ali nikad nisam rekla da bih djetetu odgovorila da je evolucija jedna perspektiva, a kreacionizam druga
čak sam i spomenula da mu naglašavam što su to dokazi i koje stvari su dokazane i objašnjene u znanosti (a nepobitni dokazi koje si spominjala seni, to ne znam šta bi bilo, u mojoj struci toga nema)
ali, postoje neka pitanja koja su filozofska i pored toga, postoje i znanstvenici koji vjeruju u nekog boga, i točno sam navela na koja sam pitanja mislila: što se događa poslije smrti, npr. ja tu i dalje ne mogu tvrdit da je ono što ja vjerujem utemeljenije od ičijeg drugog vjerovanja.
Ne bih se složila. Otkud iskonski grijeh ako nije bilo Adama i Eve? Koga je Isus spašavao, te od čega, ako sve polazi od iskonskog grijeha? To je slikovito, to ćemo izbaciti? U redu. Isus ostaje. Otkad je bog onaj koji sjedi i gleda, koji ne intervenira? Katolicizam baš i nije tako nekako zamišljen. Sve se vrti oko molitvi i nade da će on na molitve intervenirati. Zanemarimo to sve skupa. Ideja da je Isusa rodila neoplođena žena kralježnjak, sisavac, primat, zaista se ne poklapa s idejom o razvoju života kroz milijarde promašaja i pogrešaka. Kako reče Dawkins, suviše je okrutno i za abrahamskog boga.
Tangerina, ja sam preko Sasine interpretacije shvatila da Seni pita hocemo li presutiti npr. stvari "ateisti su zli" i objasniti ih kao "nečije drugačije mišljenje" koje je legitimno, do stvari (ne nužno samo pitanja koja se tiču krscanstva) gdje se sve rastače pa više u ništa nismo sigurni, nego i evolucija, i antifasizam i sl. nisu više "postavke naše civilizacije", nego "samo jedno od mišljenja", a "skroz je legitimno i ono drugo".
Egzaktli!
a onda moje čuđenje, seni, dolazi iz očekivanja da znaš nakon x godina na forumu da znam razlikovat šta je relativno a šta nije :mrgreen:
Ne znam, kad Seni to tako napiše, i nas 5 se složimo da naravno da ne relativiziramo sve pred djecom, zvuči super, al opet mi se čini da je nešto naopako...
Običan google će na brzinu izbaciti da je 1985. 20% mladih vjerovalo da postoji Bog, 15% da je stvorio svijet, 10% da postoji pakao i raj. 2012. 79% mladih vjeruje da postoji Bog, 62% da je stvorio svijet, i 62% da postoje pakao i raj.
Na Isladnu nitko mladji od 25g ne vjeruje da je Bog stvorio svijet, u populaciji 26-44g njih 10% vjeruje u to, a u populaciji starijoj od 55g, 25%.
U SAD-u 73% gradana misli da je Bog stvorio svijet/ne vjeruje u evoluciju.
Sto reci o drustvenom kontekstu, konformizmu, dogmama, ideologijama i referentnoj točci "za neupitne istine i vrijednosti"? Na Islandu je trag? ;)
Ili glede onih mladih i NDH iz ranijih postova... Normalno da ih 3/4 nije sigurno ili se ne slaže da je bio fašistička tvorevina kad ne znaju je li antifašizam stvarno nešto dobro, ili baš i ne. Kad to nije samo "anti-nacizam/fašizam/rasizam/ksenofobija... anti-ne mozes milijune ljudi ugušit, spalit i bacit u jamu"... Nego je "antifašizam isto tako jednako i Tito, komunisti, crvene komunjare koji isto imaju svoje jame".
Imam jos. Postotak onih koji bi zabranili legalan pobačaj je isti medju onima u dobi do 30g. i onih preko 60g, oko 40%. U populaciji 30-60g oko 20%.
15% mladih bi prihvatilo Srbina kao susjeda, 70% njih ne bi dopustilo Romima da žive u Hrvatskoj.
Želim reći, može nas 5 doći doma i vikati da nema "nikakvog hebenog dabra i kornjace", al brojke nam ne idu u prilog. :pesimistična: :mrgreen:
Hoću reći, lijepo mi je čitati Seni i složiti se s njom da nikakav dabar i kornjača ne dolaze u obzir... Ali, ostaje mi tu jedan ali... Ne da želim da mi dijete bude konformist i da ga učim u nešto što ne vjerujem zato jer su to vrijednosti 3/4 njegovih vršnjaka... Nego, zašto ih je 3/4???!!!
Ne mogu ne razmišljati o tome da generacije koje dolaze (i ne samo u HR, i u Europi su mladi konzervativniji od roditelja) imaju drugačije vrijednosti od onog "što sam ja mislila da je ispravno". I ne razmišljati o tome kakve koristi od moje priče o dabru i kornjači.
I zato se pitam, jesmo li "krivi mi koji smo ćutali", pa izmedu ostalog i ja koja se na kraju ipak ne bih petljala u srpsko-hrvatska vrticka pitanja, umjesto da spomenem to teti, pa da barem u toj generaciji mladih bude bar 20% onih kojima ne bi bio problem da im je susjed Srbin.
Prvi put čujem da ima veze s GROZDom - ta D. Vican predsjeda u svakom takvom (HDZ-ovom) povjerenstvu, valjda od HNOSa na dalje. Čudo jedno kako ne dojadi sama sebi.
Inače netko bi te mogao prozvati za "edgizam" - diskriminaciju prema dobi :mrgreen:
ajme nešto se pomiješalo ;)
Apsolutno se slazem. Moja ne ide na vjeronauk i bez pardona joj kazem da nema Boga, da neki vjeruju u njega ali sto se nas tice nema ga. I prosle smo povijest religija i objasnila sam joj da su ljudi i u proslosti i danas vjerovali u kojekakve bogove i bozanstva, pa kako danas ne vjeruje u Egipatske, Grcke i ine bogove i bozanstva (prosle smo puno ilustracija kojekakvih antropomorfnih zivotinja i sl) ali vjeruju u recimo Indijska bozanstva, da je ovo sto uce danas na vjeronauku jednako "istinito" kao i bilo koja druga vjera.
O mrznji i netoleranciji pod krinikom ljubavi koju uce na vjeronauku cemo u visim razredima kad se malo vise osvijesti o podmuklosti i licemjernosti covjecanstva kao vrste...
Ne znam bb. Mene je onaj džulovićev tekst istinski šokirao. Mislim ne tekst, nego istraživanja koja je on u tekstu razložio.
Tako da je mislim, da svi oni komentari i postovi po portalima zaista ne odražavaju pravo stanje stvari.
Jer je ono naime puno gore.
Ovdje gdje živim mlada generacija ne toka tako.
Što mi daje nadu da će se za moje dijete, jos naći neki normalni kutak na ovoj zemlji. :mrgreen:
Pred nesto mjeseci sam, mislim da su bile neke naše novine, pročitala razgovor s jednim intelektualcem, mislim da je to bio seselj - ravnatelj privatne gimnazije, koji objašnjenje nalazi u tome da su sloboda i demokracija izdale čovjeka.
Primamljivo zvuči, zar ne?
No ja mislim da je istina puno prozaičnija:
Puno ljudi je izdalo i slobodu i demokraciju.
Problem je jedino u tome što cijenu plaćamo svi.
Ajde Seni, bar si me utješila da nisam paranoična ;).
Emigracija dakle... ;).
Da, i ? Ne razumijem ni tebe :lol:
Osvrnula sam se samo na seninu (i inače vrlo raširenu) predrasudu da vjerovanje u Boga podrazumijeva negiranje evolucije. Ima vrhunskih znanstvenika (dapače evolucionista) koji su istovremeno i vjernici. Isto tako, ne moraš biti vjerski fanatik da bi negirao evoluciju, dovoljno da budeš Pernar :mrgreen:. Kad se njega sjetim pomislim - i od zla ima gore. To je moj optimizam :mrgreen: :mrgreen:
Ajme Seni, ja sam tekst tek sad pročitala.
To je ovaj? http://hr.n1info.com/a176863/Kolumne...-Domovine.html
Zbilja sam svih brojki koje sam napisala bila svjesna i prije čitanja kolumne, pratim istraživanja :mrgreen:.
Ali kad ga je on stavio u kontekst u koji ga je stavio... ne da ću u emigraciju, nego ću se upucati :mrgreen:.
Blago tebi ;).
ONO i DSZ?
Da ne duljim, ja sam na tragu Seni i Sase.
Što se riče reagiranja prema institucijama (vraćam se na početak rasprave), uvijek reagiram ili smatram da treba reagirati kad se religijske dogme i prakse, nacionalizmi, homofobije, nasilje itd. uvuku u njih, posebice u odgojno-obrazovne institucije. Jednostavno, ti ljudi koji tamo rade moraju steći dojam o tome što (nekim) ljudima nije prihvatljivo. To uključuje i ponašanje među djecom, na što bih tetama bez problema ukazala (tipa, dijete mi dolazi doma s neprihvatljivim stavovima, ja ću to s njim odraditi, ali vas molim da poradite s djecom na tim i tim pitanjima - npr. različitosti su dobre i sl.).
Stambeno pitanje - sve epizode možete pogledati na HRTi, samo se registrirajte, tamo vam je svašta. Tako ih ja gledam (kad ja mogu, a ne kad su na programu), a tako sam u dva dana pogledala sve epizode Crno bijelog svijeta 2. sezone i Novine. (Tko nije, preporučam, dobra zabava i malo povratka domaćoj produkciji nakon godina loših serija).
znam ja to kanga. no poanta mojih postova nije bila rasprava o evoluciji ili kreacionizmu, nego pitanje, dali su fakti nesto sto svak za sebe moze odluciti ovako i onako. da od zla ima gore me uopce vise ne tjesi. jer ovo gore koje moze doci, moze stvarno biti vrlo lako i najgore.
Samo, kad smo kod Željke Markić, stvar je u tome da se ona ne služi fašističkim metodama, nego se služi alatima demokracije.
ajde ti nama sad nađi neko istraživanje o stavovima mladih u austriji, prokopaj malo po guglu na njemačkom, ja sam probala na engleskom, al ne poznajem pa ne znam razlučiti koji su vjerodostojni izvori. da vidimo crno na bijelo kako misli mlada generacija općenito. vlastito okruženje, znamo - može jako prevariti. to hoću reći da ti ne vjerujem na riječ da su mladi austrijanci skroz open-minded :mrgreen:
u principu, u austriji je vjeronauk još više ukorporiran u školstvo, kao obvezan predmet za razliku od hrvatske gdje je izboran.
dakle, nije stvar u vjeronauku nego u demokraciji i sekularnosti države.
iako, iz ove naše perspektive, da me pitaš, nikako ne mogu zamisliti da mi djeca idu na vjeronauk, kao obvezan predmet, što im poručuje da je vjera nešto što je, ne znam kako da kažem - jako bitno. kad svi moraju slušati. ne znam, kao matematika. ne radi se o predmetu religijska kultura. nego vjeronauk. da nikad ni u jednom udžbeniku ni jednom vjeroučitelju ne padne na pamet reći kako su ateisti - zli, opet, radi se o odgojnom, svjetonazorskom predmetu - u suprotnosti s našim obiteljskim svjetonazorom.
tako da, eto, baš me zanima kako austrijske ateističke obitelji to hendlaju.
U redu vertex. Zlorabeci demokratski proces, a i rupe u nasoj demokraciji te jos vise navodnoj sekularnosti doticna namece fasisticke stavove i uvjerenja ostalima. Mislim, i Hitler je radio po zakonu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zašto zlorabeći? Možda si u pravu, ali argumentiraj mi to. Zašto je to zloupotreba, a ne upotreba radi ostvarenja željene vizije društva (koja je sasvim drugačija od moje, ali ne vidim zašto je to važno)?
Ne slažem se da je njen teški konzervativizam isto što i fašizam, dapače, mislim da je to također nazivanje osobnog doživljaja - faktom.
Ima li još nekog u našem društvu tko je zadužen da se sekularnost očuva, da demokracija bude jaka, da ideje Željke Markić nemaju prolaza? Šta se radi, čime se bave? Ili da se svi skupa jednostavno nadamo da će ona jednostavno nestati, jer je tako grozna, i tako u krivu?
Vertex, na ovo misliš? http://www.lupiga.com/vijesti/koment...-zeljke-markic
odličan članak.
Ne znam koliko stignete pratiti, ali u ovom jeku jačanja desnice upravo je baš u Austriji izabran novi predsjednik - zeleni socijaldemokrat, a u Njemačkoj je na sljedećim izborima kandidat od skoro svih (lijevi i desni centar) stranaka SPD-ovac. Ne pratim više njihovu politiku jer me još više baca u očaj čime se bave naši političari, ali čisto prema popisu stranaka koje ga podržavaju kao kandidata imam osjećaj da su se njemački političari ipak uplašili ekstremizma i sabrali. Predsjednik nije neka bitna funkcija, ali ipak, pruža malo optimizma za Europu.
Za Austrijske izbore znam da, osim što je bilo prilično "utisno", po demografskim analizama za zelenog predsjednika glasale su više žene, a muškarci više za Hofera
da se ne lažemo. površnim guglanjem, ne sad, prije par godina, kad sam htjela dokazati da nigdje u europi nema prvašića među kaputima i vješalicama. pa sam taj podatak zapamtila jer me iznenadio :D znači, nije, isto je izborni predmet?
http://www.crol.hr/index.php/zivot/7...lik-vjeronauka
isto je izborni predmet. ne znam zasto je izabrana ta komicna formulacija: obavezan predmet sa mogucnoscu odustajanja (procitala u linkanom textu).pretpostavljam da to ima neke veze sa tradicijom.
dakle nije obavezan, te ako je moguce gledaju da je na pocetku ili kraju. u razredu moje kceri pola djece ne ide na vjeronauk, a oni koji idu vecinom to rade zbog dobre ocjene. u nekim razredima ne die skoro nitko.
nemam sad vremen za detalje no principjelno se uz to sto je izborni predmet, radi prvenstveno o tome sto se na tim satima prica, te o globalnom ozracju. to je u odnosu na hrvatsku nebo i zemlja.
ne trebas znati njemacki, uzmi dnevne novine, 3 programa javne televizije, pa trazi kosice i slicne. nema ih.
religija je privatna stvar i tako se i tretira.
pa zlorabeći na način da je navodno upletena u afere s demokratski izabranim predstavnicima vlasti- koji imaju moć i istu su iskoristili za promicanje ideja Željke Markić. Npr. naš gradonačelnik je trenutno u sudskom procesu. također obzirom na moć crkve i prividni sekularizam te jasnu sljubljenost crkve i njene organizacije možemo uočiti koliki utjecaj ima. ne pričam o pričama s oltara. nego utjecaju javne televizije i škola. osim toga, prijavljivano je za vrijeme kampanje ž.m. da su članovi organizacije obilazili ljude po stanovima i skupljali potpise za referendum- toje, u tom slučaju, čista zlouporaba. ja osobno znam što radim da se sekularnost očuva- zašto nema trenutno jake ljevice da se suprotstavi takvim idejama složeno je pitanje. i sigurno ima veze sa mnogočime što se zbiva unazad 20 g. vjeronauk u školama je jedna od njih definitivno. o fašizmu i nomenklaturi ću kasnije jer sad ne stignem.
Da, Austrija mi nije baš neki utješni primjer jer je bilo iznimno tijesno.
Angie, prva polovica teksta je ono što sam htjela reći, a o drugoj polovici, gdje piše o mrkvi i batini, o tome i sama moram promisliti sad nakon pročitanog.
Pa nije Kolinda baš popularna, zar nije ona iznimno nepopularna u odnosu na bivše predsjednike? Plus joj stalno pada popularnost.
Ali slažem se da nije uopće svejedno tko na kraju osvoji izbore.