Speci ih u pećnici. Staviš ih nauljene, na rešetku. Ispod staviš pleh koji napuniš vodom. To služi da ne isuši ribu a u to kapa ulje. Prefine budu. i nema smrada. iako ja to uglavnom ne radim jer imamo prozor
Printable View
Ujutro sam pekla tikvice. Malo su tog pojeli. Popodne sam pekla pile. Trebala sam raditi baba ganuš, ali nemam limun.
Sad kuham juneću juhu, pustit ću je da se kuva četiri ure. Radit ću moči. Držite mi palčeve.
Moja djeca to zovu "humus od patlidžana". Nije fino bez limuna. Ja to rijetko radim kao zasebno jelo, ali kad pečem patlidžane za ajvar pa ih bude previše, znam to napraviti. Čak je i kombinacija dobra (ako je premalo patlidžana, dodaš slanutak iz konzerve, kao za obični humus). Čovječe, dugo to nisam radila, a dok su djeca išla u osnovnu školu - to nam je bilo uobičajena ponuda za dane kruha, uz fino domaće pecivo.
Ne znam što je moči.
Moči ili mochi. Japanska poslastica za Novu godinu. Rižino brašno, voda, šećer, a unutra možeš puniti čim hoćeš, oni stavljaju pastu od crvenog graha. Stavit ću čokoladu umjesto toga. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo i rastezljivo kao ljigavac. :D
Danas gnocchi alla romana. Treba nam comfort food za pocetak novog lockdown-a :)
Ovih dana smo imali taco con la lengua (ili tacosi s jezikom) i pulled ox tongue (sporo kuhani govedji jezik) sa salsom od cherry rajcica i avokada, juha od mrkve, curryja i kokosovog mlijeka, juha od tikvica, graska i bosiljka s koricom limuna, piletina tikka masala s basmati rizom i kardamomom.
Joj, to je fino, hvala što si me podsjetila... Inače, kod nas je to češće večera nego ručak, ali nakon vikenda s hrpom mesurinja nije loša ideja za ponedjeljak.
Kod nas je u subotu bio francuski krumpir i omiljena juha od bundeve s kaduljom i vlascem, a jučer juha od telećih kostiju, teleći šnicli i rižoto od jesenskih gljiva, cikla i zelena salata.
Sinovi su mi uglavnom doma - predavanja veći dio tjedna idu online, pa moram imati kompletne obroke i u tjednu.
Danas - juha od rajčice, pohano pileće bijelo meso i grah-kukuruz salata s bučinim uljem. Mlađi sin će si sigurno napraviti i zelenu salatu.
Za sutra planiram špek fileke i žemljaču (ostalo je kruha od vikenda).
Srijeda mi je još daleko, ali imam svježi kupus (možda napravim slatki kupus s jabukom i kimom) i tikvice (odlične za mađarsko varivo s rajčicom, koprom i kimom). Od mesa - paaa, imam vratinu i pečenice, snaći ćemo se.
Peterlin, kako se radi kupus s jabukom i kimom?
Ja to frknem u ekspres lonac. To je samo varijanta običnog prisiljenog kupusa, ali se u njega doda 2-3 kiselkaste jabuke narezane na kriške.
1 manja glavica kupusa - narezati na uže rezance i zaliti vrućom vodom s dodatkom 1 žlice jabučnog octa ili limunovog soka, pa ocijediti
U ekspres lonac ide ovo:
2 žlice ulja+1 manja glavica luka ili luk kozjak narezan na kockice - propirjati da postane staklast
Na to staviti ocijeđeni kupus, pa dodati:
2-3 jabuke, oguliti i narezati na kriške
prstohvat kima
1 lovorov list
1-2 zrna borovice, ako ima (ovo: https://www.kotanyi.com/hr/otkrivanje/zacini/borovica/ - baš mi je muž kupio 5 dag na placu Utrina)
0,5 dl bijelog vina
Toliko temeljca ili vode, koliko treba da kupus ogrezne (da bude u vodi i malo viri van)
Sol i papar po želji
Lonac zatvorim, stavim na plin i kad počne pištati, smanjim na minimum i kuham cca 12 minuta. To je sve.
Moja mama je znala stavljati zapršku na to, ali ja to ne činim. Jabuke daju taman dovoljno škroba da se lijepo poveže.
Evo i tuđe pameti: https://gastro.24sata.hr/recepti/var...i-jabuka-15084
Inače, moji sinovi vole to i s paradajzom, pa umjesto temeljca možeš staviti i paradajz iz tetrapaka ili domaČi ukuhani, pa to isto dolazi u obzir.
Super, pravo jesenski, hvala!
I ja zahvaljujem na zanimljivom receptu, a posebno na tome što sam konačno saznala doslovno značenje izraza “ogreznuti” :lool:
A kuham teleće šnicle u saftu (muž krivo kupio, trebao je juneće), krompir-fažol-kapula salatu, ćušpajz od svog povrća nađenog u frižideru i ciklu (da primijenim naučeno, ogrezla je u vodi umjesto potpuno potopljena pa je moram preokretati). To ću razvući na bar dva dana.
Za one s pekačem - eksperimentirala sam s ovim receptom i došla do ovoga:
- ubaci se u pekač konzerva kokosa, 3 jaja, prstohvat soli, trećina konzerve šećera i konzerva oštrog brašna (tim redom), a možete dodati i nešto za miris, tipa vanilija ili rum
- stavi se peći na program CAKE (u mom pekaču traje 1:50)
- kad zapišti, ubaci se oko 100 g nasjeckane čokolade
- kad završi ovaj program, uključi se još BAKE na 20 minuta
Jako ukusno, a nikakav posao. Još je ukusniji kad se stave samo 2 jaja, ali onda se raspada.
A za ručak kuham nešto na ovom tragu: https://www.coolinarika.com/recept/t...glici-zimnica/
Želim postići okus konzervirane tunjevine s povrćem, ali ne namjeravam kuhati tunu sat vremena. I onda još pura radi djece.
jučer: juha, rižoto s povrćem i piletinom (ostatak od nedjeljnog ručka)
danas: parmigiana di melanzane, voćna "kremšnita" za desert
To mi je bila jedna od omiljenih namirnica u djetinjstvu :mrgreen: - hrana za utjehu
Kao bogati biskvit, kolač tipa za uz čaj, baš ono što bi Englezi nazvali cake (a njima to nisu kremaste torte).
Ovo može poslužiti i djeci za doručak.
I ajme! Zaboravila sam prašak za pecivo!
Dakle:
Za one s pekačem, konačna inačica recepta:
- ubaci se u pekač konzerva kokosa, 3 jaja, prstohvat soli, trećina konzerve šećera, konzerva oštrog brašna i prašak za pecivo (tim redom), a možete dodati i nešto za miris, tipa vanilija ili rum
- stavi se peći na program CAKE (u mom pekaču traje 1:50)
- kad zapišti, ubaci se oko 100 g nasjeckane čokolade
- kad završi ovaj program, uključi se još BAKE na 20 minuta
Jako ukusno, a nikakav posao. Još je ukusniji kad se stave samo 2 jaja, ali onda se raspada.
Je, zarazan je. Kao zdravija verzija ovih biskvita: https://www.google.com/search?q=lidl...fHZeZ7RpJQCyeM
Ja ga znam izliti u tepsiju pa ga rezemo kao biskvit kolac (to kad mi se ne da muffine puniti).
Nisam ga sad radila 2-3 tjedna, zabrijala sam na banana bread sa kvasom i njega sam radila zadnje vrijeme.
Mogla bih danas ovaj kolac...
Sa onim kvasom od brasna i vode, s kojim radis sourdough kruh.. Vjerojatno bi isao i sa obicnim kvascem, samo nisam sigurna da bi bio taj okus. I trebalo bi omjere prilagodjavati.
Ako hoces, zaljepim ti link pa vidi.
Danas tortilje od tog kvasa (tj od ostataka), mljevena piletina i povrce. I chilliiii
Jucer sarma i pire. Sutra cu vidjeti, mozda odmrznem saft pa tijesto uz to (valjda imam jos safta u skrinji).
Petak najvjerojatnije pilece hamburgere, sa domacim pecivom. Od kvasa, naravno :lool:
I jel su tortilje napuhnute?
Kod nas kelj ala Peterlinovo zelje s jabukom
Nisu, normalne su. Naprave se mjehurici koji splasnu.
E zaboravih i galette sa sljivama. Tijesto isto sa kvasom. Meni je bas zao baciti visak kvasa :lol:
Uglavnom, to tijesto napravim, stavim u frizider i onda kada mi treba, samo razvaljam i slozim voce. Bude malo posla, a fin desert.
Daj recept za tijesto, pliiz
Da. Hvala
Danas krpice sa zeljem, po narudžbi mog starijeg sina. Uz to grill piletina (bijelo meso) i salata (tko voli zelenu, jede zelenu - to voli ciklu, jede ciklu).
Ne znam što bih sutra - najradije nešto riblje, recimo oslić a la bakalar ili pravi balakar smrznuti na isti način, s krumpirom. To stignem napraviti ujutro prije posla.
Za subotu kuham ručak u petak navečer, jer u subotu odoh obići roditelje. Ostavila bih dečke da kuhaju, ali mislim da planiraju ići na Sljeme (tjelesni za faks) pa ne stignu. U planu je štruca od faširanog mesa s kuhanim jajima i batat pire, eventualno špinat ako ga stignem ujutro napraviti (ne volim da stoji od prethodnog dana). Od salate - klasična zelena i pečena paprika (nije domaća, ali razmišljam da ispečem još jednu turu idući tjedan, ako još bude rog paprike na placu).
Za nedjelju imam od prošlog vikenda vratinu u škrinji, a imam i pileće batke+zabatke, pa ćemo vidjeti kako ekipa diše. Vratina bi išla na grill tavu, a piletina u marinadu od soja sosa i u wok, ali na malo dulje, jer ima kosti. Uz to riža (chinese stir-fry ili običan đuveđ) i svježi kupus na salatu.
Kolač - pita od sira
Sinoć sam iskoristila ostatke iz frižidera. Bacila gljive na tavu, dodala špeka i na to bjelanjka kaj je ostalo. To sam ja jela, a djeca su dobila kekse od svježeg sira.
Danas sam radila obično varivo od slanutka i crvene leće. Konačno je mali pojeo. Najmanja nije. Sad ću joj napravit sačekušu nakon spavanja. Hahahaha
Chilli con carne s mljevenom puretinom, basmati, salata
Napravila sam kelj. Klasika. Jednako dobar kao i bilo čiji koji sam probala, a radim ga drugi put ikad. Jej. :-D
Kaj vele klinci?
Kaže najstarija "ovo nije jako fino, ali je fino", klinac kategorički odbija, a najmanja pojela samo dva krumpirića.
Napravila sam grešku i uzela svima štrudlice oko 12, a kelj smo krenuli jesti oko pol 2.
Al neću dat niš drugo sem tog, i ovih dana ću samo variva okrenut malo da ih izdrilam. Nemre se živjet na pašti.
I kod nas je kelj, s faširancima. Pojeli su skoro pol količine faširanaca za večeru. Aliii dok su bili predškolske dobi, znali su zafrkavati s hranom. Nije to neobično. Većina klinaca do polaska u školu počne jesti sve.
Kupila sam filete lososa u IKEI, kako ih najjednostavnije spremiti ?
Može li u tavi ?
moze.