:lool:
Ovo si mene imitirala, priznaj!
Poriluk sa slanutkom i bulgurom, svinjski lungić na naglo
Printable View
Planirala sam chilly con carne, ali je ispao obični bolonjez. Nije mi se dalo komplicirati.
Sutra bi mogla neke ribe (pastrve u tavu ili što već nađem) i blitvu.
U nedjelju planiram ispeći patku, ali još se nisam odlučila hoće li uz nju biti mlinci ili neki drugi prilog.
Mi smo danas pileći saft s palentom i ciklu, a pizza je sutra.
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Danas kuhana teletina, dinstani krumpir, hren sos i zelena salata. I juha, naravno.
Sutra roštilj (piletina, ćevapi, pljeske) s grah salatom i povrćem (paradajz, paprika, krastavci). Plus juha od danas.
Juneća juha.
Žuta nije valjda samo to ručak?
jucer - home made pizza - slavonska
danas - juha, pecena pureca prsa i batci, pire od krumpira i mrkve, matovilac salata i krastavci s vrhnjem
jučer: juha od bundeve, oslić u rolu i krumpir salata
danas: pileća juha, gulaš s mesom i gljivama, tjestenina. nepečeni kesten kolač
Eh, da mm voli kuhano meso, kod mene bi bio baš takav ručak:
Juneća juha, junetina kuhana i neki sos (paradajzov, sos od kiselih krastavaca...), eventualno pire koji bi dečki s guštom pojeli, a ja ga se klonim.
U ovom slučaju - dovoljan je hren uz kuhano meso. Imaš i kuhano povrće iz juhe. U juhu rezance ili taranu i imaš sve.
Na moju žalost, muž i djeca mi nisu ljubitelji kuhanog mesa iz juke, tako da uglavnom kuham juhe od kostiju i kokošjih drapa, da se ne baca meso. Meso kuhano u juhi uglavnom jedem ja. Najmilija mi je teletina (rebra), pa nakon toga junetina (flam iliti potrbušina), a dobar je i pureći/pileći vrat, krila i nogice. Moji jedu kuhanu junetinu samo ako napravim na salatu: kockice mesa, kukuruz iz konzerve (ili slanutak ili grah ili klice), luk - najbolje ljutika, bučino ulje i aceto balsamico, sol, papar, eventualno kosani peršinov list. Moj L. u to zna dodati i žlicu majoneze. Dobro je i s kaparima ili kiselim krastavcima, ali tada treba preskočiti ocat.
Jučer smo imali finu juhu od patke (krila, vrat, želudac, srce) i unutra leberknedle, jer je patka došla s krasnom velikom jetrom. Da dijete pojede takvu juhu u kojoj su komadići mesa, kuhano povrće i knedli (u njih ide jetra, jaje, ulje, peršin, vlasac i krušne mrvice) to je kompletan obrok.
Evo, to je obrok od ostataka, a na brzinu.
Patka je bila fina. Kupili smo mađarsku patku u Konzumu, nisam imala vremena hodati po placu i tražiti domaću. Imala je 2,2 kg. Krasno očišćena i nije bila premasna. Ostalo je malo i za danas, ali nije dovoljno za četvoro odraslih, pa će se ručak nadopuniti kuhanom šunkom iz škrinje.
Prilog je salata od graha, kukuruza i slanutka. Ima još umaka od pečenja i suhih mlinaca, pa ako kome bude falilo škroba, mlince se na brzinu može pofuriti i zamastiti.
Orehnjača se pojela (i podijelili smo pola), a lješnjakove šnite još ima. To će moj stariji sin pomalo jesti još par dana.
Moj omiljeni rucak je juha od pilecih bataka i zabataka.
Na kraju kuhanja izvadim meso, ocistim i nakon sto juhu zgotovim domacim rezancima i/li jetrenim knedlicama vratim u juhu skupa s mrkvom i korabicom i pospem obilno persinom. Nama je to ručak. (Rezanaca stavim zbilja puno.)
Ajme rosa meni nezamislivo da mi je to kompletan ručak, inače obožavam tu juhu.
Meni juhe prethode glavnom jelu.
Pokušavam zamislit muža da mu to serviram kao ručak :lool:
Peterlin mi svi obožavamo juhe i lešo meso al nema šanse da bi pojela te iznutrice šta si pobrojala srce, želudac, jetra...ajme gadljiva sam :mrgreen: ostatak juhe bih ako ne bih vidjela te organe prije da plutaju.
Za sutra sam kupila krasnu juneću koljenicu za juhu, uz to ću neko meso i povrće.Još ne znam što konkretno.
Danas mahune varivo s puretinom i krumpirom,a sinu lasagne (ostaci, slabo pojede mahune a domaće su iz St županije).
Ako je bilo u juhi i krumpira i sl. onda još ajde al nije mi zvučalo nego juneća juha s rezancima.
Ne znam moja mršava 11god kćerka i žgoljavi 9god sin se ne bi mogli toga najest, da ne spominjem sebe (zbog treninga) i muža (zbog visine).
Najviše pojedem juneće juhe kad sam prehladjena, tad je mogu dan i noć. Obožavam je i inače.
Sad sam se sjetila kako sam bila u šoku kad smo u Primorju bili u gostima davnoo u zimskim mjesecima mm i ja kao cura dečko i za ručak juha, za glavno jelo to kuhano meso i zelena salata a ja gladnaaaa..:lool:
Nisam mogla dočekat da odemo da čim prije negdje odemo nešto pojest koliko sam bila gladna , da je bar bio neki krumpirić sa strane :lool:
To mi je bio 1.susret u životu s tako krnjim ručkom, i tad sam bila vitka i fit. Al gladnaaaaa...
Nije mi dao edit da ispravim rečen. konstrukcije al nema veze. Skužit ćete poantu.
Koji je to kesten kolač?
Mi smo danas juneću juhu, od lonze, mrkve, celer, pomidor i naravno, fidelini. Meso i povrće sam narezala u juhu.To je bio prvi pijat.
Za drugi pijat čušpajz od špinata i krumpira, kod nas je to konzistencija pirea i brzi bolonjez od puretine.
Maruni za desert.
A nismo debeli :)
Juha je nama predjelo.
Neš ti razlike - da li u juhi pliva pileće srce ili teleća noga...
Mi obožavamo iznutrice, ne samo od peradi nego općenito - plućica na kiselo, špek fileki, jetrica na venecijanski, jetrica Petrica Kerempuh (dinstano s povrćem i uz to kukuruzna palenta), jetrica sa žara, bijeli bubrezi, mozak s jajima, pohani mozak, srce u kiselom vrhnju... Danas je problem doći do iznutrica, inače bih ja to i češće kuhala. Gdje danas nabaviti npr. teleće brizle? Fakat nemam pojma.
Sjećam se da sam davno u Joyceovoj knjizi Uliks našla opis doručka - Leopold Bloom pržio je bubreg (ne pretjerano uspješno) :-)
Jao, kakve stvari čovjeku ostanu u mozgu.... Sorry na ovome. Htjela sam samo reći da je gadljivost u oku promatrača, ali to se podrazumijeva. Morala bih se jako jaaaako potruditi da nađem nešto što se meni ne sviđa - recimo, preskočila bih crvljivi sir https://www.logicno.com/zivotni-stil...ti-stomak.html
onda napraviš leberknedle pa ne vidiš jetra a fino poklopac, Lili
Ja vam ne znam te vaše izraze brizle, leberknedle (to su od jetrica uf..okreće mi se želudac, mi doma u našoj kuhinji nismo jeli takve stvaru ni kod mame ni kod baka)...tako da vas podosta ne razumijem a nisam guglala :mrgreen:
To je kaj bi Peterlin rekla austrougarska kuhinja ,a ti nisi odrasla u tom kraju.
Najbolje leberknedle su u Grazu
Je sad vidim da u onom gornjem imam greškicu
....a fino poklopaš....
Ajme lebrknedli. Kako sam ih mrzila kao dijete. Svak8 nedjeljni ručak. A sad bih bubreg dala za njih.
A ti lili, trebaš jedan tečaj kontinentalnog kuhanja ili barem degustacije a bome i purgerskog riječnika
ja isto volim te kendle, kao i gris knedle. ni jedne ni druge ne radim.
zaprvo jako puno stvari koje jako volim jesti ne radim. uopce ne znam zasto :?:
Tak i ja. Iako mi jedemo jetrica u juhi. Moram se sljedeći put sjetiti i napraviti lebrknedle.
Ja recimo jako volim fanjce (fanjke, poderane gaće, hroštule - sve je relativno slično) . A ne radim ih samo zato her bih ih sve sama pojela. Toliko ih volim.
od jela koja sam jela cesto u svojoj obitelji jako rijetko radim:
knedle (jer mi nikad nisu kao mamine)
gris nokle (ili mi se raspadaju ili su pretvrde, dakle nisu kao mamine)
pire krumpir (jer mora biti frisko napravljen, a rijetko kad ga stignem bas tako raditi)
poderane gace ne znam da sam ikad radila
sufnudle i tacke isto (a oboje obozavam)
mahune na salatu jer ih ko mala nisam volila (a sad su mi super)
bosanski lonac (mrzila sam ga ko mala, ne znam jel ga jos mrzim)
rezance s makom i orasima (jer MM dalmatinac smatra to desertom)...
OK u PMSu sam i gladna sam. prestajem
I kod mene je razlog kao kod nano.
Knedle sa sljivama, krostule, krafne, masa kolača, krpice sa zeljem, granadir..sve to ugljikohidratno, masu toga ne radim jer bih vecinu sama pojela, a ugljići me ubijaju lagano..
krpice sa zeljem radim od nedavno. Adio mare me upitila u finese.
Klinci ih obozavaju. krpice sama radim.
ja volim ugljikohidrate, i jedem ih. i to u nemalim kolicinama.
Knedle sa šljivama djeci napravi moja mama. I krafne. Ja sam par puta napravila šufnudle.
E da, znate li kaj su trenjci? Nekakvo siromaško jelo kaj je meni valjda vrhunac kulinarskog doživljaja. Nisam sigurna znam li sve sastojke od valjda 3.
Zamijesi se brašno s vodom. Ne znam stavi li se jaje. I onda se to mrvi i kuha u vodi. Procijedi i prelije dinstanim lukom.
Obožavam ih. A nisam ih jela valjda zadnjih 30 godina.
Toliko o ljubavi prema tijestu i ugljikohidratima.
U sjevernoj Hrvatskoj to se zove farflići. Moja baka je to radila. Može jaje ako imaš, a i ne mora. Evo malo tuđe pameti: https://www.coolinarika.com/recept/farflici-s-lukom/
U ovom opisu ne piše kako se mrvi, a mrvi se tako da uzmeš grudu tijesta u ruke i frčeš ili čupkaš komadićke. Moj tata to obožava, a moja djeca vole kad se takva tjestenina zakuha u paradajzovu juhu. Dugo nisam radila, a baš bih i mogla. Nije neka komplikacija. Ja sam lijena to frkati, pa obično drapim grudu tijesta preko ribeža za jabuke, slično kao špecle, ali treba biti spretan, jer tijesto nije homogeno nego se raspada. Treba pogoditi gustoću.
Za lijenčine kojima se ne da prtljati rukama po tijestu predlažem vaseršpacne iliti vodene valjuške - sastojci su brašno, sol i vode toliko da se dobije gusta smjesa koju se može grabiti žlicom i raditi žličnjake, koji se onda ukuhavaju u kipuću vodu (posoliti i dodati žličicu ulja). To je u mom djetinjstvu bio uobičajeni prilog uz pileći paprikaš.
Jooj meni nema do mediteranske kuhinje, ona mi je naj,a odrasla sam na "bosansko-hercegovačkoj" od kalje do raštike...i danas bih se prodala za ta jela.
Nano, mislim da moraš bit purger generacijama da znaš izraze nekadašnjih jela, znam puno purgera koji ne znaju te nazive, čekirala na poslu :-) (evo moj muž je purger al nije i nikad vjerojatno neće jesti takva jela jer mu nije radila ni mama, a izgledno je da neću ni ja).
Al rado bih se odazvala tim vašim siromaškim jelima, al bez iznutrica molim :mrgreen:
Eh da moja mama je često radila peksimete, baš sam ih obožavala, al ne znam zašto ih sad ne radim više. Baš bih mogla. Super su i za izlete, praktični.
I knedle sa šljivama obožavaaam, obično ih naprave bake pa se počastimo. Mljaaac....
Al nisu dugooo
ja te peskimete znam ponekad pojesti na poslu :aparatic:
evo ja nisam purger al meni su sva ta jela s tim naizivma poznata. nije vezano uz purgeraj vec uz austrougarsku kuhinju.
ja bih rekla peceno tijesto u ulju, ali ne dize se s kvascem vec se stavi prasak za pecivo u njega.