mmmmmmmmm.... piva.... alkohol.... cigarete...
Printable View
Ja znam dosta trudnica koje su tokom trudnoce pile i pivo i zesticu i vino...ja sam jako protiv toga u obje trudnoce nisam kap alkohola popila ali tko voli nek izvoli... znamo da sve sto mama unese u organizam ide do bebe tako da..
Ako to meni ide, ne pijem ni ne pusim ja nista ni tijekom trudnoce i dojenja... samo kazem da su to sve fine stvari :) narocito nakon trogodisnje apstinencije :) Bas mi je bio lijep tjedan u kojem sam prestala dojit starijeg (jos sam bila na poslovnom putu bez familije ;)
Ma ne Jadranka ja to općenito ;-)
I ja sam dobila savjet da pijem pivo da stigne mlijeko. I kompote za mlijeko. Prva tri mj se ne treba nista jest osim kuhanog mesa i povrca. Nikako peceno ili przeno. Samo leso. Piti Divku da bi bilo dosta mlijeka. Ne cudim se kad mi bakice daju ovako cudne savjete, ali kad to krene od mojih vrsnjakinja onda se pitam jesam li ja normalna. Pedica mi na prvom pregledu kaze da mu dam zlicu prokuhane vode nakon svakog podoja. A s tri mj da mu dam sok. Sigurno jos ima kojo savjet ali se ne mogu sjetit.
Ja jos nisam rodila, odbrojavam sitno jos 3 tjedna. Al sam davno odlucila dojiti i prije braka i trudnoce. To je jednostavno prirodni poredak stvari. Muz me podupire 100%. Majka takoder samo joj nikako objasnit da ne trebamo kupovati boce i dude "za svaki slucaj". Jer zena jos tvrdi da za kolike treba davat caja od komoraca. Nikako joj objasnit da to ne pomaze. Kao morat ces davat caj jer ce sigurno imat grceva, imale ste i ti i sestra a dojila sam vas 6 mjeseci. A svekrva nema komentara puno, onda je 2 starijih dojila a muza ne jer nije imala mlijeka pa je morao ad a zao joj sto je tako bilo.
Prirodno ne treba nikakva "odluka" o dojenju. Ako je vase tijelo stvorilo cijelo dijete, tada moze stvarati i hranu za bebu. Posve logicno :) ALI, na zalost, to nije uvijek tako.
Meni je bilo tako. Dojila sam svu djecu, oko godinu dana, i bilo mi je to prirodno. Mnogim mladim mamama oko mene nije.
Jedna je rekla da se osjeca kao krava, dojenje joj nije civilizacijski.
Druga da ni njena mama nije imala mlijeka, pa nema ni ona.
Pa beba place precesto i "to" sve je jednostavno pretesko. Boca je jednostavnija.
I jos mnogo razloga, medju kojima buduci izgled dojki nije zanemariv :)
A ima i mama koje sve ucine da doje, pa im opet ne uspije i onda taj neuspjeh dovede i do depresije. Mnogi savjeti i nisu blesavi, ako pomognu mami da se bolje osjeca, pa makar pila kompote dva meseca, stetiti kompot nece a misao da pomaze, itekako je dobra za uspjesno dojenje.
Savjet: opusti se i doji, je dobar za onu koja se moze opustiti, ili nauciti da se opusti. Meni je nekako bolji savjet da se ne prestane dojiti kod poteskoca, jer poteskoce su uobicajene i ocekivane u prvim danima (pa i tjednima), nego hrabro preko svih problema i doci ce vrijeme blazenstva kada u dojenju uzivaju i mama i beba.
Meni lagano pocinju ic na zivce pitanja dokada mislim dojit ili tipa "Mali ti ima 9mj a ti jos dojis, pa dokad mislis?!" ili "Prestani sto prije jer kasnije ga je tesko odviknut." Koga briga koliko mislim dojit i kako ce se odviknut. Ne cici njihove cice nego moje. I moja osobna (i njegova) je kad i kako prestati. Dojit cu dok me bude volja, eto taman i do osnovne. Uh bas sam nesto nabrijana na ta pitanja pa sam se evo ovdje ispuhala.
Ja svima odgovaram da cu dojiti do skole :-)
I tako misle da pretjerujem s ovih 12 mjeseci, pa onda ispadnem totalni frik :lol:
Meni su savjetovali mazanje bradavica raznim stvarima da bebi bude ukusnije. Npr.malo rakije pa ce mala i spavat ljepse. Guranje piva radi proizvodnje mlijeka sam prestala brojiti. Savjeti su redovito dolazili od zena koje nisu dojile niti dana. Pitala sam jel da uz tu pivu ili rakiju maloj smotam đoint. Da se navikne. Pa su usutjeli.
:lol: