ok :)
Printable View
ok :)
uf, nadam se da si sve pohvatal, kvotanje mi je ispalo grozno :/Citiraj:
flower prvotno napisa
fali mi a
aaaaaaa!
kad se žurim!
Popravila sam te :)Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
no da stanemo na loptu.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
ivana2 na prvi pogled ovo zvuci logicno.
na drugi pogled:
cini mi se da se sustav demokracije koji se ocituje u slobodnim izborima, te zakonima koje donosi zakonodavna vlast, a izvrsava izvrsna vlast (nisam pravnica, pa ispravite ako sto treba), nema nuzno previse veze sa ovim sto ti zoves "provodenjem demokracije" preko interesnih skupina.
ako se ja ne varam, nije postojao nikakav referendum (ono sto bi moglo ici pod zastupanja interesa odredenih skupina) koji se bavio pitanjem vjeronauka u skoli.
ne bih ponavljala, vec je vise puta receno kako je zasto do toga doslo. to je bio cisti cin ispoljavanja politicke i ine moci odredenih drzavnih struktura u hrvatskoj i vatikanu prepleten sa raznoraznim drugim interesima. i ja se zaista ne sjecam da je bilo koja gradanska skupina ( u velicini od 80% stanovnika hrvatske) to onomad trazila.
pa ako ti smatras da je to "pravda demokracije" a ne nesto drugo, probajmo postaviti nekoliko pitanja:
po crkvenom nauku (ispravite me ako grijesim) nisu dozvoljena sredstva kontaracepcije kao spirala, kondom..itd. dakle mozemo teoretski zamisliti da ce se sutra zabraniti prodavanje tih sredstava u svim ljekarnama, dm-ovim a i slicno. jer netko pretpostavlja da ta vrlo neegzaktno definirana brojka od 80% katolika tako nesto prihvaca. i da bi to bio izraz demokracije jednog drustva.
nisam strucna, ali mislim da crkveni nauk ne dopusta ni predbracni seks.
dakla opet bi netko mogao pretpostaviti da ta nedefinirana vecina prihvaca i uvodenje mjera kontrole i kazne.
itd..
itd..
i evo nas u talibanskoj drzavi afganistanu.
ako cemo demokraciju tako razumjeti, kako si nam je ti ivana opisala.
i da naglasim, ja uopce ne zelim raspravljati o religiji, papi, sto je tko rekao ili nije, ni o tome sto u vjeronauku uce ili ne uce. ni o tome tko i zasto vjeruje ili ne vjeruje. vjeroispovjest je osobna stvar i ja je kao takvu postujem.
problematika djece koja secu po hodnicima, price o paklu i sotoni, su na osobnom i operativnom nivou teske i razumjem dvojbe roditelja. medutim je drugi level ovoga o cemu ja pricam.
a pricam:
vertex:
Ja recimo ne razumijem kako nije očita činjenica da vjeronauk u školi smeta zato što je ovo sekularna država. Sekularna. Odvojenost crkve od države. Državna škola.
seni:
zna se sto je zadaca javne i obavezne skole u laicistickoj drzavi.
ona sigurno nije podrzavanje religioznog odgoja.
I ja sam danas malo nabrusena - jucer mi je sin rekao da je uciteljica (iz paralelnog razreda) prije rucka rekla da se prekrize. Je li obicaj da se vjerski sadrzaji u skolama protezu izvan satova vjeronauka? Potpuno mi je ok da se dijete samoinicijativno prekrizi prije jela ako tako prakticira, ali ovo mi je malo :/
bilo bi mi drago da nam navedes i jedan slucaj u kojem se je u hrvatskoj svekoliko pucanstvo diglo na noge. (jedino cega se ja sjecam je protest na trgu za radio101). nije da nije bilo ili nema puno razloga za moguce proteste: pljacka, tajkunizacija, kriminalna privatizacija, mafija...Citiraj:
Dijana prvotno napisa
i trebamo li iz tog nedostatka protesta, zakljuciti da su sve ove gore navedene pojave u redu? jer se eto nitko nije dignuo na noge.
kad bi se takvi protesti dogadali jednom mjesecno ili slicno, onda bi ovo sto nam kazes bio valjan argument.
Mogu li ja kao vjernica na 9. stranici topica (uz iscitane svega dvije) reci zasto ne bih voljela da moje dijete ide na vjeronauk, al ce ici:
naime, od malena sam isla na vjeronauk iza ili prije skole u crkvu, svake nedjelje i svetkovine bila na misi, i to mi je bio uzitak. Bas smo lijepo vrijeme provodili sa svecenicima koji su nam odrzavali vjeronauk, s casnim sestrama na zboru i to je doista bio osjecaj pripadanja religiji, jer doista postoji vjera.
U 3. razredu (il 4. - ne sjecam se tocno) uveo nam se vjeronauk u srednju skolu, kad smo ocjene dobivali po tome jel netko isao na misu. Doslovno je jedan decko dobio jedinicu jer nije bio na Uskrsnoj misi. Ta jedinica nije ulazila u njegov dio savjesti, ukoliko ju ima kao pravi vjernik i ukoliko mu otici na Uskrs na misu doista nesto znaci, vec je ta jedinica bila jedna od ocjena koje ce se takodjer racunati pri upisu na faks.
Tu mi je vjera izgubila smisao.
Ne vjerujem zato da dobijem dobru ocjenu u skoli, vec zato sto sam najprije tako odgajana, pa sam to i odabrala.
Ne bih zeljela da moje dijete zbog predmeta Vjeronauk u skoli dobije krive smjernice o shvacanju vjere - vise materijalne, a manje duhovne.
No, osobno cu se potruditi da do toga ne dodje.
Ne znam kakav je vjeronauk sada u skolama...
Ko će nakraj sa svima nabrušenima. :P
I ja se sjećam samo prosvjeda za 101, bilo je još nekih političkih prosvjeda, ali to se valjda ne ubraja. Za privatizaciju baš i nije bilo smisla ići u prosvjed, jer dok se skužilo da je na djelu pljačka, već je sve bilo i popljačkano, isto vrijedi i za mafiju.
Vjeronauk je u školama već xx godina, da je društveni sentiment izrazito protiv toga, ili barem da su vjeronauku nenaklonjeni našli pravog lidera koji bi ih na to potaknuo, možda bi do prosvjeda i došlo.
Vjerujem da većini već ne bi pasalo ovo što pišeš zabrana kondoma, pogotovo predbrančnog seksa :mrgreen: , i da bi tu bilo žestokog prosvjeda. Pretpostavljaš ti, pa pretpostavljam i ja.
Ne bih se uključivala u raspravu jer neki moj stav prema Crkvi već dobro poznaju, a i Sladjanaf čita pa da ne bude vatre :mrgreen: .
Samo me zanima info: Juroslave, od kud informacija da RKC nema financijskih sredstava za izgradnju grijane učionice? Naime, igrom slučaja dosta putujem, po gradu i po dijelu Hrvatske i vidim puno novih zgrada u crkvenom vlasništvu: samih novih crkvi i pripadajućih objekata. Ako npr. u nekoj župi uz postojeći crkveni toranj nikne još jedan, veći i raskošniji, u crkvenom dvorištu nova zgrada za koju ne znam koja joj je namjena onda me zanima zašto se ne može organizirati preraspodjela sredstava tako da se omogući učenje vjeronauka u crkvi? Također se zna da se zemljišta i zgrade koje su nekad bile u vlasništvu Crkve istoj vraćaju. Poznato je i koliko se iz proračuna izdvaja za potrebe RKC (a to izdvajaju i roditelji koji nisu vjernici!! ), poznato je da se na milodare ne plaća PDV (a ubiru se nedjeljom koju Crkva silno želi pretvoriti u neradni dan!! ), svećenici ne voze aute starije od 4 godine, a najslabiji je Opel Corsa (info iz Večernjeg lista s pripadajućim fotografijama i imenima svećenika)... Tvrditi da nema novaca je krajnje bespredmetno. Ja prva u to ne vjerujem.
Mislim da bi, obzirom na izvore financiranja RKC, njena obaveza bila uz svaku crkvu izgraditi vrtić i jaslice (pa se onda uplitati u državna pitanja i problematiku neradnih dana, pronatalitetnu politiku etc. ) te učionice za vjeronauk. Novaca ima-to je jasno ko dan. Razlog zašto se to ne radi je...?
Što se nastave vjeronauka tiče-primijetila sam samo jedno: od djece se u 1. razredu na početku knjige tražilo da ispod (vrlo loših) crteža nekih likova napišu puno ime i prezime pojedinog našeg blaženika. Prvašić po difoltu ne zna slova. Još manje zna tko je Nikola Tavelić. O gorenju u paklu i ostalom ne bih. Što se tiče vjeronauka- da je to traženo i u crkvi-previše je za moj ukus. Tko ili što provjerava kako i što se predaje na satovima vjeronauka? Tko odobrava literaturu po kojoj se predaje?? Ovo s blaženicima meni izgleda kao da netko od djeteta na prvim satovima matematike (kad još ne zna brojeve) riješi kvadratnu jednadžbu.
Ja sam to isto negdje pitala jer mi se cini upravo nevjerovatno da Crkva ne moze osigurati adekvatne prostorije JER nema dovoljno novca, ili kako je to vec Juroslav formulirao.
nisam ti ja nista nabrusena. :) :PCitiraj:
Dijana prvotno napisa
Znam, nisam ni mislila na tebe. :love:
Tada kad je vjeronauk uveden u skole malo mi je to bilo :/ , al kontala sam "ok". Nisam imala nista protiv vjeronauka u skolama jer sam mislila da je izveden onako kako Zdenka2 prica da je kod njih.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
SADA kada moje dijete treba pohadjati vjenauk, i kad uvidjam koji sve problemi se radjaju vezano za taj predmet, sada mi to nikako ne lezi.
Prije 15 godina se nisam mogla ni zamisliti u ulozi majke, a kamoli da sam mogla zamisliti kako bi to bilo da mi dijete ide na vjeronauk :mrgreen: Trebam li reci da nisam imala pojma kak je to izgledalo u praksi, i iskreno, nije me tada ni zanimalo. Neke druge stvari su mi u zivotu bile prioritet.
Citiraj:
mim prvotno napisa
:lol:
a i ti čitaš! pa dobrodošla!
danas nema vatre, jer se globalno slažem sa svim zamjerkama školskom vjeronauku. ni ja ne bih svoje dijete tamo upisala. a čini se da niti neću.
Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Ma hoces :P
:*
Pis sister :love: :mrgreen: !!Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Drugi dio tvog posta me zaintrigirao. Što ti se konkretno ne sviđa? Zašto ti kao vjernica dvojiš hoćeš li dijete upisati na vjeronauk ili ne? Jedno je kad takav stav imaju roditelji ateisti, ali stvarno me zanima zašto misliš tako kako misliš.
Mim jesi citala postove od Klie?
mim, a i svi ostali koje zanima, KC ZBILJA nema dovoljno novaca da sagradi barem po jednu učionicu u svakoj župi (a to je minimum za redovni vjeronauk), a to što vidiš puno novih crkvenih građevina po RH je potpuno normalno JER SE 45 GODINA NISU SMJELE GRADITI i kad bi se ovim tempom gradilo još barem 5 godina ne bi se "stigao" zaostatak samo kaj se crkava tiče
i još jednom: NEMA NOVACA, i uopće me ne čudi kaj mi vi tu ne vjerujete jer znam da biskupi muku muče objašnjavajući župnicima zašto moraju skresati megalomanske projekte jer ih nema tko financirati
i još jedna stvar vezana uz novac koji KC dobiva iz proračuna: najveći dio tog novca odlazi za nužne popravke i minimalno održavanje crkava u župama u kojima je ostalo živjeti 50-ak staraca (i onda imamo dupli trošak: em treba održavati tu praznu crkvu - ako pustiš da se sruši povjesničari kulture budu digli frku k'o da se ne znam kaj dogodilo jer je unutra jedan oltar proglašen spomenikom nulte kategorije, a Min. kulture nema dovoljno novaca - em treba graditi nove u gradovima koji se šire)
i nije točan podatak o autima: ja osobno poznajem nekoliko svećenika koji uopće nemaju auto, a najstariji auto jednog svećenika (koliko ja znam) je fićo star 20-ak godina (ali ću se ovdje složiti s većinom: ima velikog pretjerivanja)
vjeronaučni udžbenici: kao i svaki drugi udžbenik odobrava MZOŠ
e sad, jesu li oni napravili svoj posel kak spada ili su samo potpisali jer im se nije natezalo još i s tim, to ne znam, ali bih jako rado da su (neke) udžbenike temeljito pretresli
Pitam se kako bi neki vjernik na ovom topiku/forumu prošao s otvorenim govorom mržnje prema ateizmu i ateistima, s eksplicitnom netrpeljivošću, kao prema "trnu u oku" ili "članstvu takve i takve organizacije", s jako malo činjenica, a nimalo tolerancije (tj. trpeljivosti) i poštovanja prema mišljenju i životu drugoga.
Za sebe moram reći da se kao članica zajednice vjernika (to jest Crkve) i osobno osjećam uvrijeđenom nekim formulacijama koje si je Zorana ovdje dopustila u svom bijesu potpuno nerazumljivom u kategorijama običnog razmimoilaženja mišljenja.
da probam odgovoriti Zorani (nadam se da ne budem nekaj sfušal, ipak nisam takav stručnjak):
u Katekizmu Katoličke Crkve piše:
846. "Izvan Crkve nema spasenja." Kako shvatiti tu tvrdnju koju su često opetovali crkveni Oci? Iskazana pozitivno, znači da svako spasenje dolazi od Krista-Glave po Crkvi koja je njegovo Tijelo:
"Oslanjajući se na Sveto Pismo i Predaju, Sveti sabor uči da je putujuća Crkva potrebna za spasenje. Jedino je naime Krist Posrednik i put spasenja, prisutan među nama u svome tijelu, koje je Crkva: a naglašavajući izričito potrebu vjere i krštenja, on je potvrdio i potrebu Crkve, u koju ljudi ulaze po krštenju kao kroz vrata. Zato se ne bi mogli spasiti oni ljudi koji, iako im nije nepoznato da je od Boga po Isusu Kristu Katolička Crkva ustanovljena kao potrebna, ipak ne bi htjeli u nju ući ili u njoj ostati." [II. vatikanski sabor, Lumen gentium, 14]
847. Ta se tvrdnja ne odnosi na one koji bez svoje krivnje ne poznaju Krista i njegovu Crkvu:
"Oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo Evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskreno traže Boga i pod utjecajem milosti nastoje Njegovu volju, koju su upoznali u glasu savjesti, djelom izvršiti, mogu postići vječno spasenje." [II. vatikanski sabor, Lumen gentium, 14; usp. Kongregacija za nauk vjere, Pismo bostonskom nadbiskupu 8. kolovoza 1949.
Ukratko: svi koji su upoznali Crkvu i Evanđelje i imaju priliku krstiti se ne mogu biti spašeni bez krštenja.
No i tu postoji kvaka: Isusove riječi navedene u Markovom i Matejevom Evanđelju: "Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!" (Mk 10,27; Mt 19,26), tak da bumo pravo stanje stvari vidjeli tek na Sudnji dan.
I jedan zanimljiv tekst u dva dijela:
1. dio
2. dio
Anchie, hvala na popravljanju :*
Da i dopali su mi se. Zakaj?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Zdenka, ja sam se tako više puta osjećala kad se ono u što vjerujem, ono što prakticiram i učim svoje dijete zvalo magijom, sotonizmom i sličnim riječima. I moram priznati da ne vidim razloga da se bilo koji vjernik na ovoj temi osjeća tako kako opisuješ. Nitko nikada nije rekao da se ne bi trebao učiti vjeronauk nego se samo tvrdi da bi se on trebao učiti na drugom mjestu. Također nitko ne govori s mržnjom prema vjernicima nego se isključivo kritizira način na koji se provodi nastava vjeronauka.Citiraj:
Pitam se kako bi neki vjernik na ovom topiku/forumu prošao s otvorenim govorom mržnje prema ateizmu i ateistima, s eksplicitnom netrpeljivošću, kao prema "trnu u oku" ili "članstvu takve i takve organizacije", s jako malo činjenica, a nimalo tolerancije (tj. trpeljivosti) i poštovanja prema mišljenju i životu drugoga.
Juroslave, spomenuti novi zvonik gledam sa svog balkona kao i velebno zdanje od 3 kata u crkvenom dvorištu. Uz njega je stari, potpuno u funkciji, a nastava vjeronauka u 3 obližnje škole se i dalje organizira u školskim učionicama.
Oprosti, ali stvarno ne mogu vjerovati da je ovo istina.Citiraj:
KC ZBILJA nema dovoljno novaca da sagradi barem po jednu učionicu u svakoj župi
Nekoliko stotina metara od crkve Sveta mati slobode na Jarunu niknula je nova za potrebe Vrbana III. Čemu?? Kome?? Djeci sigurno nije namjenjena, a košta sve nas. I ti i ja smo je platili. Meni ne treba.
jesi u Sesvetama? jesi kad bila u crkvi? brat-bratu (ili sestri) nema više od 70 kvadrata iznutra, a ljudi svakim danom sve višeCitiraj:
mim prvotno napisa
a ona nova crkva na Jarunu nije katolička, nego mormonska
Stavrano bih voljela znati - je li obicaj da se vjerski sadrzaji u skolama protezu i izvan satova vjeronauka, imaju li ucitelji pravo na to (kako je to zapravo regulirano)? Mislim konkretno na poticanje krizanja prije jela.
Zasto se vjeronauk mora poducavati u ucionici?
Ovo nisam znala. Hvala, sad mi je malo lakše.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Nisam u Sesvetama, ne znam koliko je tamo vjernika na misi, ali gledam ono što mi je pod nosom i muka mi je od toga što vidim.
ja sam na vjeronauk u djetinjstvu išla u župu i zaista smatram da nisam zakinuta niti za informaciju, niti za formaciju.Citiraj:
mim prvotno napisa
u gimnaziji sam imala školski vjeronauk, i bio mi je kao još jedan dodatni predmet u moru drugih. nikako poseban. ničim se nije izdvajao od drugih - i s njega sam znala markirati tu i tamo.
ne želim svoje dijete dovesti u situaciju da se u prvom razredu osnovne škole, koji je ionako stresan sam po sebi, i za nju i za nas, bori s informacijama koje ponekad: a) nisu primjerene njezinoj dobi
b) nisu podložne brojčanom vrednovanju tj. ocjenjivanju.
vjeronauk se nikad ne bi trebao štrebati ili učiti napamet, a nisam sigurna da to neće biti slučaj. Nećak je krenuo u prvi razred i dosad je jedini problem i najteži predmet vjeronauk.
ne mora to tako biti i kod nas, jer i na ovom topicu je bilo primjera prvotnog neoduševljenja vjeronaukom, a zatim kasnijeg zadovoljstva, no ja nisam sigurna da bih to riskirala.
ne želim da im se informacije nameću i da ih uče za ocjenu. jer vjeronauk stvarno nije za to.
oprosti Juroslave, ali pored te stare crkve je ogromni novi pastoralni centar s gomilom ucionica i velikom crkvom cija je izgradnja kostala nekoliko desetaka milijuna kunaCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
a osim sv. mati slobode i mormonske crkve na vrbanima ima i katolicka crkva
argument da crkva nema novaca jednostavno nije tocan - ona dobiva jako puno novaca i od vjernika i iz drzavnog proracuna i iz inozemnih donacija. to sto se ti novci rasporedjuju na ne bas najbolji nacin je druga prica, ali ti argument o nestasici ne stoji
ocito je da o vjernauku ne mozemo pricati, kako nasklov topica glasi - argumentirano i bez pljuvanja
:/
nisam se ni nadala, ovo je tema, kao i mnoge vruce teme, koja zavrsi s ruznim osjecajem i s jedne i s druge strane...
steta, ali ocekivano
Juroslave, hvala. Medjutim, to sto si gore citirao je dovoljno da mi se digne svaka dlaga na glavi. :/
Znaci, dobar dio onih koji nisu clanovi RKC bi se teoretski mogli spasiti jer jadni, eto, nisu krivi sto nisu upoznati s naukom doticne?
Ne radi se uopce o iskrenom prihvacanju drugacijeg nego se sve vrti oko toga tko je mogao, a nije htio, tko je htio, ali jadan nije naletio na nekoga tko bi mu pokazao pravi put itd.
I onda se Zdenka nadje uvrijedjena. Pa daj, molim te, procitaj to sto je Juroslav napisao i reci kako se nakon toga treba osjecati netko tko nije clan RKC????
A što će tek biti s onima koji znaju, upoznati su s naukom, nemaju ništa protiv samog nauka, rado proučavaju, ali ne mogu podnijeti "učitelje" i one koji im silno žele pokazati pravi put :/ ?? Deveti ili neki drugi krug Pakla??Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Sladjanaf, znam da ti je nevjerojatno, ali potpuno se slažem s onim što si napisala u zadnjem postu i baš mi se sviđa kako razmišljaš :) .
zasto bi se opce trebao ikako osjecati, ako ne vjeruje, ne vjeruje, onda ga to opce ni ne diraCitiraj:
Zorana prvotno napisa
kao sto na mene ne djeluje ako neka druga crkva nesto drugo propagira, sto ja imam s tim, svatko od nas ima slobodu vjerovati u sto god hoce
meni opce nije jasno zorana s kim se ti ovdje obracunavas :?
Mislim da je ovo kljucno. Ako ne vjerujes u Boga, onda ti treba bit svejedno sto neko veli sto ce tebi Bog napravit ak ne napravis ovo ili ono. Ako u tvojoj glavi On ne postoji, onda ne postoji niti to sto ce On napravit.Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Ono sto je Juroslav napisao o evandeljima ne tice se mene (jer nisam vjernica pa mi stoga "misljenje" Boga niti "spasenje" nista ne znaci) niti bi se trebalo ticati nikog tko ne zivi svoj zivot po tim evandeljima. A posebno ne vrijedati.
jel netko prijavio cipal adminici, to me zanima ?!
potpisujem ančicu. šteta samo što ne mogu još i reći što mislim o svemu tome. al preživjet ću, u ime tolerancije :mrgreen:
Citiraj:
mama courage prvotno napisa
jesam ja, napisala sam to gore negdje.Citiraj:
hvala bogu!
:mrgreen:
ja tužibabaCitiraj:
i ja potpis pod Ancicu
MC mene baš zanima što ti imaš reći