Super si ovo rekla, kao i za circle of life.Citiraj:
tanjads prvotno napisa
Printable View
Super si ovo rekla, kao i za circle of life.Citiraj:
tanjads prvotno napisa
petarpan, to je sve baš lijepo rečeno :love:
Hi hi, baš smo mi krasna zajednica puna ljubavi!
Čak se ni na ovoj temi ne mogu izbjeći love smajlići :mrgreen:
"BOG JE MRTAV"
Friedrich Nietzsche
"NIETZSCHE JE MRTAV"
Bog
:lol: :lol: :lol:
:lol:. Evo, sad sam u iskušenju da opalim jednoga love smajlića, ali ću se suzdržat 8).Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Evo kopiram ovdje dijelove posta s one druge teme o demokraticnosti.
Inace, da se nadovezem na ovo o RKC i demokraciji....u petak su djeca nase skole imala nekakvu adventsku proslavu. Mislim ono, adventska proslava u drzavnoj skoli, ali hajde.....naivno sam se nadala nece biti nista "problematicno", skupit ce se djeca, malo zezancija, nesto gricnuti itd. Medjutim, kad sam vidjela repertoar pjesmica, smracilo mi se pred ocima. Znaci, i djeca ateista, djeca raznoraznih vjeroispovijesti su na vrlo fin i prefrigan nacin, pod izgovorom da je rijec o kulturoloskoj stvari, navedena da pjevaju crkvene pjesmice. Demokraticno, nema sta.
Nedavno sam dobila pp od jedne forumasice koji me malo utjesio po ovom pitanju, medjutim jos uvijek mi ide para kroz moje relativisticke, agnosticke usi i uzasno me frustrira to sto mi se cini da moram na sve to gledati sa smjeskom da ne bi ucinila nesto kontraproduktivno za dijete.
nadovezala bih se kratko,
prošli tjedan mi je dijete došlo doma sa nekim privjeskom koji služi za čišćenje površine mobitela. veli dijete to su dijelili u vrtiću, caritas provodio neku akciju i to s.ra.nje (da se točno izrazim) koštalo je 5 kn. naravno, svi će sad misliti da sam cicija, al ne, stvar je principa. teta nam se ispričavala, al veli da je obavijest o sprovedbi akcije stigla od ravnateljstva vrtića tj. grada zagreba. način na koji je caritas došao do mojih 5 kn mi je gnjusno.
nek bude zapisano.
Ono od čega se meni diže kosa na glavi je činjenica da kroz kojih mjesec dana počinje sezona "blagoslivljanja" stanova, a kako trenutno živimo u svekrvinom, to mi ne gine :roll:
I naravno, prigodni darak crkvi je neizostavni prateći element tog divnog običaja našeg folklora... Jedino nisam upućena u to je li u mom konkretnom kvartu točno propisano koliko iznosi taj "dobrovoljni" prilog
Moglo bi biti iznenađenih :mrgreen:
U nasem kvartu je tom sveceniku strogo zabranjeno uzimati novac. Ili je on neki cudak pa ga nece.Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
(Provjereno u vlastitom domu, prosle i pretprosle godine. Kako i zasto je isti bio ovdje, duga je prica. Meni ga ne treba...)
Kod nas nakelje na ulaz pa se moraš prijavit...Srećom, u mom ulazu žive svi koji još nisu spalili partijsku knjižicu :mrgreen:
Pisala sam već o tome ali nije na odmet ponoviti. Naša prošlogodišnja školska priredba održala se u crkvi bez grijanja a da nam nitko nije niti natuknuo da priredbi prethodi 45 minutna misa. Ovo je Zorana još demokratičnije.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
u vezi nacina...Citiraj:
mama courage prvotno napisa
moguce je i da je do vrtica.
kod nas je ispred ulaza u grupu nalijepljen tekst o akciji, i kartonska kosarica u kojoj su paketici s tim privjescima. pa uzme tko hoce (ja sam uzela, jer me zanimalo sto je unutra).
sve skupa je iznad djecjih glava i pogleda, pa ne mami djecu, niti ona o tome ista znaju.
eto, da ja malo obranim cast caritasa...
Naše mlađe dijete nema blage veze što je Božić i zašto, i ajde dok izrađujemo ukrase ja ispričam priču. Završno s mudracima i pastirima, uz naglasak na životinje koje griju bebu. Nisam imala dojam da je išta upamtio.
I onda sam se s pričom za laku noć zaigrala (vrag mi nije dao mira :mrgreen: ), pa sam Crvenkapicu kroz snježnu mećavu izvela iz šume u pustinju, zatim do pretrpane gostionice gdje je dobila mjesto uz vatru (jer je mala) i zdjelicu vruće juhe, a za uzvrat je ona podijelila kolače iz košarice s prisutnima uključujući jedan par i novorođenu bebu u štali. Khm-khm.
Sutradan pitam tko je sve došao posjetit bebu Isusa u štalici, a mali: Crvenkapica! :oops:
Inače, moje zbrkano poimanje svijeta dosta se razbistrilo zadnjih godina, što ne znači da ga znam riječima izreći. Osjećam se dijelom svemira, a povezanost sa zemljom izvor mi je začudnog mira i radosti. Dovoljno mi je čak u ovim maglenim danima izaći u moj ogoljeni i kamionima utabani vrt, i već se osjećam dobro.
Danas sam čekala M. u školi za vrijeme glazbenog. Odjednom, iz učionice djeca lijepo zapjevaše vjerske pjesme (jednu znam, drugu nisam nikad čula, ali se nedvojbeno u obje spominje Isus). Poslije sam pitala M. od kud im te pjesme. Kaže kako znaju jer ih je profesorica naučila. Rekla je onima koji ne idu na vjeronauk da ne moraju pjevati. E, sad...glazbeni je predmet kao i matematika. Može li profesorica iz matematike reći da devetero djece ne moraju znati npr. prirodne brojeve? Ne može, zar ne?? Mora predavati gradivo svoj djeci i od svih tražiti podjednako.
Budući da moja M. zna za dvoje djece koje su vjere rekla je jasno i glasno ono što tvrdim već neko vrijeme: kaže kako su A. i C. "diskriminirani". Da, baš tom riječi je opisala ono što ta djeca doživljavaju. Nažalost, nije se sjetila da je svo devetero djece upravo to: diskriminirano.
Vlvl, T je nama neki dan odrzala plenarno predavanje o tome kako svi imamo dvije majke - mamu i majku Zemlju, kako Zemlja (ili zemlja? ) ne pripada nama nego mi pripadamo njoj, kako su njoj vjeverice sestre, i sve u tom stilu... :love:Citiraj:
Vlvl prvotno napisa
Dosao J u petak iz skole s "ozbiljnom" pricom kako mu se zamjerio slobodni sat za vrijeme vjeronauka jer nisu mogli, kao obicno, crtati sto zele, nego su dobili zadatak da crtaju Svetog Nikolu i Krampusa :shock: :x , a da on "ne voli crtati nista sveto" (iskreno, mislim da bi slican prijem imala i bilo koja druga zadana tema, ali ovo mu je dobro doslo kao izgovor :mrgreen: ). Buduci da mi spomenutu gospodu ne ugoscujemo, a nismo si bas dali truda niti da ih djeci teoretski predstavimo, zanimalo me sto je nacrtao. I pogledam crtez: sasvim pri dnu mali stap s natpisom "ovo je od krampusa", gotovo uz same rubove papira ide linija ogromne cizmetine iz koje pri vrhu viri mala masnica, a po sredini papira (najveci dio crteza) jure formule - njegov aktualno omiljeni motiv. Pitam sto je to - nehajno objasni: "Ma ukrasio sam malo cizmu, da bude veselija". Toliko me razveselilo sto je uspio naci nacin da zadovolji prohtjeve zadatka, a istovremeno crta nesto za vlastiti gust, da mi se skroz otopio revolt na Nikolu i Krampusa :mrgreen:
jedna nova zanimljivost:
http://www.javno.com/hr/hrvatska/clanak.php?id=210396
Predmet religijska kultura bit će uveden najkasnije 2012. godine, a bit će obavezan za sve učenike koji ne pohađaju vjeronauk, javlja Jutarnji list.
Škole će moći uvesti i nastavne predmete kao što su domaćinstvo, profesionalna orijentacija i vlastita budućnost, informacijsko-komunikacijska tehnologija, ručni rad te odgoj i obrazovanje za građanstvo.
Imaš o tome na temi vjeronauk u školama. :evil:
Oh MC, novi avatar je puni pogodak! :lol:
Update
Jutros ostavim I u jaslicama i slučajno bacim pogled na "roditeljski kutić", a kad tamo o adventu i obilježavanju istog u vrtiću.
Najprije da kažem da ne znam je li tako u svim vrtićima u Gradu, ili samo u mom, ali vjerujem da su svi nešto rekli na tu temu.
Početni tekst je skroz ok, o tome kako će djecu pokušati upoznati s time kako iz svega malog nastaje nešto veliko itd, u tom nekom neutralnom stilu (iako se pitam kako će išta objasniti djeci koja su u dobi do 18 mjeseci :? ), a zatim slijedi"Kako vi možete obilježiti advent kod kuće" ili nešto tako, nije ni bitno, a pod točkom 1.- Odvedite dijete u nedjelju na misu! :x točka neka (3.?)- naučite ga tu i tu molitvu :x
Dalje nisam čitala, što zbog žurbe, što zbog užasa!
A nedavno sam rekla da se nadam da se neću s tim suočavati već sad u vrtiću, naivne li mene :roll:
Znam da sa jaslićkom grupom nemaju baš što pričati o Isuseku i štalici, jer kažem, najstarije dijete ima 18 mjeseci, ali to uistinu uopće nije bitno, sad vidim kakva je politika...
pa meni je ok da ih poduče neke osnovne stvari, to je više stvar opće kulture
eto recimo, moje dijete za aranžman na stolu misli da je to Božić :lol:
pa bi bilo ok da joj netko tko je stručniji na tom polju objasni što je to božić i osnovnu ideju koja iz toga proizlazi - po mogućnosti, bez indoktrinacije
odvela bi ja nju i na misu, da vidi dijete, zašto ne
jedan jedini put kad smo bili na misi u velikom lošinju, bilo nam super, pili kavu, muvali se, bila misa, pjevalo se iz crkve, ušli, bilo nam je lijepo, ona se oduševila kipovima, veličinom, zborom, svime (a fakat imaju katedralu u lošinju, a ne crkvu)
pa ni religijska kultura nije tako loša, pod uvjetom da nije prepristrana..ja sam svojevremeno čitala i o zoroastrizmu i ovom i onom..religija je, koliko god se mi borili protiv toga, u osnovi mentaliteta i u temelju društva cijelih nacija..a da ne pričam koliko je temeljnih općih pojmova kulture, glazbe, slikarstva i sl. preuzeto iz religijskih motiva
o pitanjima kako se pitanja vjere praktično provode u RH zbilja ne želim, ali ovak, općenito, meni je to čist ok
Draga sofke, upućujem te na topic vjeronauk u školama, vidjet ćeš što je sve rečeno na tu temu, pa i o religijskoj kulturi
Nekako sam se i ja slično tebi izjasnila, pa da vidiš belaja :mrgreen:
Ali sve je bilo prije no što sam detaljnije proučila što u biti žele tom religijskom kulturom
Promijenila sam mišljenje :mrgreen:
protiv cega se to boris, mozes li malo ovo pojasniti?Citiraj:
sofke prvotno napisa
pa je, i napisala sam po uvjetom da... :mrgreen:
ali, poznavajući njih vjerujem ti na riječ da bi pod religijskom kulturom moglo
biti svega
ah, o tom ću se informirati i živcirati za jedno tri godine :mrgreen: ..do tad, boli me uvo
pa, možda sam se krivo i nespretno izrazila, naj se ti uzrujavat :mrgreen:
vidim da na ovom topici sve vrvi od deklariranih ateista, pa eto tako, kriv izbor riječi
meni ti je to sve, manje više svejedno, pa se ne mislim oko toga raspravljati
pozdravson :heart:
sofke, bježi koliko te noge nose :lol: mi smo ovdje pune animoziteta, manjak božanskog oxytocina, if ju nou vod aj min.
mi smo bile i u crkvi (katoličkoj, protestantskoj) i u džamiji nekoliko puta (nosile čak marame), bile i na misi (kod prve pričesti) - vala za prvih pet godina života dosta od nas! :mrgreen:
opću kulturu ću joj ja prenositi u houmskulingu - molitva tj. molenje meni nije dio opće kulture, mada riječi molitve ja znam (kao dio opće kulture, naučila ju sama).
pa upravo u ovome je catch. dok je to mućak - do tada /barem ja/ dižem svoj glas.Citiraj:
o pitanjima kako se pitanja vjere praktično provode u RH zbilja ne želim, ali ovak, općenito, meni je to čist ok
moja je sinoć počela: mama, a trebali smo već odavno okititi kuću, kupi ono granje sa crvenim bobicama. ja je gledam :? i onda dodaje... "i što još... aha, (pa sad ide tekst kao da ga je naučila napamet): pomaži mami u kućanskim poslovima.
moram li vam reći koliko se mojih dlačica na tijelu diglo kad sam čula tu rečenicu. pa sam rekla: a tati ne treba pomoć?! objašnjenje: pa imaju se 2 djece, jedno pomaže mami, jedno tati. :roll: valjda su neko "pismo" čitali u kojem su bile navedene te natuknice... moram u ponedjeljak provjeriti o čemu je riječ.
hi,hi,hi..pa baš me zaskočilo :mrgreen:
hah, 'Nobody expects the Spanish Inquisition!' :mrgreen:
novosti iz kuće courage:
zxuja mi je sad objasnila da kad je bozic onda se spremi kuća i postavi se bor. i ja dalje pitam, ona dalje govori da se treba spremiti sve, usisati, obrisati i postaviti bor. i to bi bilo to. i da ona sad ode obrisati lavabo jer se bliži bozic, al da će samo navečer nakon pranja zuba brisati lavabo, ne i preko dana.
ok - fine with me! 8) inače sam odlučila furati se na zimski solsticij. (ima li neka slikovnica na tu temu?)
http://www.amazon.com/Winter-Solstic.../dp/0761302972
:) evo mozes odmah iz za Uskrs:
http://www.amazon.com/Spring-Equinox...d_bxgy_b_img_b
a dolje ima jos i za dane kruha, recimo autumn equinox...
javi ako ih narucis, i ja sam znatizeljna da ih prelistam :mrgreen:
neznam koliko ovo pitanje spada pod ovim topikom, al aj:
kad sam bila u londonu sam se cudila kolicini wiccan i pagan knjiga na policama najobicnije knjizare. Cijeli jedan zid je bio posvecen tome. zar je to vjerovanje zaista toliko popularno u tim krajevima?
jeli raste popularnost takvog pokreta (?) ili mi se samo cini?
da belaja :mrgreen: :taps:Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
:trep:
Baš sam se osjećala jadno :(
Ali prošlo me :D
ajd, de, svimbalo, nemaš ti pojma šta je belaj na rodinim topicima. :mrgreen:
nego, sinoć smo imale sat ateističke kulture (ništa strašno, nekoliko rečenica)... pa smo krenule u objašnjavanje što je to božić. da to nije samo čišćenje kuće :lol: (sad ne mogu a da se ne sjetim onog topica: koliko smo uistinu pedantne ?!) nego da to ima i jednu drugu - religijsku jelte komponentu. :mrgreen: i onda mi je ona postavljala pitanje tipa: a jel on nije sin božiji ?! na što sam odgovarala: pa meni nije, a neki smatraju da je. i onda meni: kako to? :roll: i sad objašnjavaj... :mrgreen:
zoila, hvala za linkove na knjige! odoh u potragu.
Da, kao ti ne znam, stvarno :mrgreen:Citiraj:
ma ne znam ni ja za belaj - ja jesam belaj :lol: :lol:Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
(ovo naravno većina ovdje misli, samo što jedino ja to smijem i reći)
:lol: 8)Citiraj:
A fakat :mrgreen: ! Kaj god "grdoga" napišem uvijek se sjetim: "Može MC i gore." 8)Citiraj:
Zoila, hvala na zanimljivim prijedlozima :* . Vidim da bi mogla pasti jos jedna narudzba iz Amazona ove godine, pa ako netko ima jos koji must-read prijedlog...
Mc, :D za Zxuju i ciscenje :lol:
A kod nas ovako (sve velikim slovima): "Dragi seti Nikola, bio sam dobar ove godine, pa se nadam da ces mi pokloniti laptop. Ali pravi. Tvoj Jerko". :shock: Kazem vam ja - nisu ti obicaji za nasu obitelj :nope:. Srecom mi je sam na vrijeme pojasnio da je morao nesto napisati jer je bio takav "zadatak" :mrgreen: .
kanga, ako može, rado bih da naručiš i za mene neke od tih knjiga. samo bih fakat htjela da se radi o knjizi koja će mi pomoći da tu priču približim zxuji. tražila sam i na njemačkom amazonu pod "sonnenwende", našla svašta nešto (uglavnom neke pjesmarice :? ), ja bih više nešto edukativno. naravno platim ti (nemam account na amazonu).
inače, jučer se iz auta vraćamo i veli meni zxuja: "bila jedna curica u kazališti koja također ne vjeruje u vraga.... i isusa!" velim joj ja: ma to je super, vidiš da nas ima! :lol: :lol: bila je sva ponosna što je našla istomišljenicu (mada mi u našoj priči vraga nismo nikad ni spominjale). :mrgreen:
dobro, a mene zanima, kad već svi slavimo ove blagdane - tko po defaultu nosi poklone - nije moguće da i sveti nikola i djed mraz. taj dio folklorne baštine mi nije baš jasan. preblizu su mi nekako :?
uglavnom, u našoj obitelji to je oduvijek djed mraz, ali koji je oduvijek dolazio na božić. sveti nikola nije nas nikad posjećivao, pa ne posjećuje ni moju djecu. mislim, sveti nikola roditeljskog porijekla, čizmice dobiju. :/
kaze ova moja - ja ne vjerujem u boga, ali u svetog nikolu i svetog djeda mraza vjerujem. kako to? ovi mi daju poklone znaci postoje :mrgreen:
vlajski geni, kazem vam ja.