kod nas konačno pada kiša i hvala bogu jer je zemlja več bila presuha od onolikog sunca!
no ja sam jučer iskoristila lijep dan pa sam malo otišla do vrta posijat salatu i mrkvu, pobrala sam paradajza i dala mami da nam skuha za zimu!
Printable View
kod nas konačno pada kiša i hvala bogu jer je zemlja več bila presuha od onolikog sunca!
no ja sam jučer iskoristila lijep dan pa sam malo otišla do vrta posijat salatu i mrkvu, pobrala sam paradajza i dala mami da nam skuha za zimu!
da vam se i ja pridružim...u vrtu....:-)
moram vas iščitati....
ali vidim da je i flopica ultra ponosna na svoje prve plodove!!
bome mo i mi to uveličali i ovjekovječili :-D
baš me veseli to vrtlarstvo!
Danas vidim da je u susjedovom vrtu ponovo procvala magnolija. I naravno, odmah odem provjeriti svoju, i puna je cvjetnih pupova. Što se to događa? Magnolije ( magnolia soulangiana) uvijek cvatu u rano proljeće.
Zna li tko nešto o ovoj ljetnoj cvatnji?
i moja magnolija ima pupove no tak je svake godine, na prolječe je puna cvjetova a pred jesen ima ih samo nekoliko!
Hvala, vjerojatno je moja do ove godine bila premala da cvate i na jesen. Sad me je ugodno iznenadila.
Prvi puta sam na ovom topiku jer prvi puta imamo plodonosni vrt, doduše jednostavan, ali ga imamo. Malih pomidora imamo više od mjesec dana, samo izbacuju nove i nove, veliki pomidori stalno crvene, negdje mjesec dana. Paprika je izrazito mala, mali broj plodova, ali je zdrava. Pitala sam susjede i kažu da kod nas u Primorju paprika nikada ne naraste veća. Ono što je važno da je izrazito ukusna, kao da je okus tri velike paprike u njoj. Krastavaca ima k'o blata, tikvice jedemo valjda svaki drugi dan. Jagode smo pojeli. Čekamo da smokve i šipak narastu. Fažol smo stavili pregusto, narasla je prašuma bez plodova, tako da to ide van.
Ja sada trebam pomoć za dvije stvari:
- kada i kako posijati broskvu (najsličnije je raštici, razlike su u nijansama)?
- postoji li mogućnost da sada ubacimo neku bundevu, moja djeca je užasno žele, ali mi se toga nismo ni sjetili. Pojma nemam bi li im odgovarala naša zemlja (na vjetru, dosta kamenja)?!
jučer sam skužila da su nam opet došli oni ružni naranđasti puževi u vrt, tj imam posvakud po travnjaku!
grozni su mi i več neznam kak da ih se riješim!
prošle godine sam kupovala pužomor i svaku večer ih solil I potrošila par kila soli, sad me zanima jer ima netko nekakav jednostavniji način da ih se spriječi ili uništi!
svaki savjet je dobro došao!
mislim da sada možeš posijati i crnu rotkvu, ona raste i u siromašnijoj zemlji
nas je dočekao u bašči zreo paradajz, paprika, korabica, tivkice... ima i nešto malo mahuna za obrati
raštika je baš lijepo krenula poslije kiše, kelj i kupus isto
mislim da ću i kukuruzić moći obrati iako ne polažem puno nade u njega budući da je stvarno bila suša, a njega nisam ni polijevala direktno
e sad, koliko velika raštika mora biti da bi se počeo brati list i kako ju pravite, kao kelj?
tikvice su mi čudne, narastu i onda im se vrh počne sušiti i trunuti
pomikaki, ja sam svoje tikve posadila u petom mjesecu, one narančaste
one tek sada imaju cvijet, vidim da je loza pojedini cvijet i odbacila
ne bi li u ovo doba godine već trebao biti plod koji će dozrijeti u jesen ili još ima vremena?
čim se SP vratila, topik živnuo!
imam i ja te narančaste tikve i isto su posađene dosta kasno, čak krajem 5.mj. mislim
a rastu kao lude, i već su veličine između dinje i lubenice
he he, živnula i moja bašča nakon kiše
pa ne znam, valjda te moje tikve stagniraju zbog suše
tješim se da je još i dobro kako su neki ljudi odustali od bašča jer ih nisu mogli zalijevati
ljudi od kojih sam prošle godine kupovala povrće za Mašu kažu da imaju samo korabicu, sve drugo im je uništila suša, a imaju veliki vrt pokraj Karašice
užas
Bila ja na moru mjesec i po i ostavila vrt da se izbori. Prethodno izmalčirala dobro. Sada kada sam se vratila nisam plodove vidjela od korova. Povadila luk, mrkvu spremila u škrinju i dio čuvam još za sok, blitva povenula, ali bit će još nešto, paradajzi začudo jako dobri, paprika se isto dobro drži, valjda ju nije stiglo sunce spržit od silnog korova iako ima uvenulih i osušenih. Cvjetača i kelj nisu preživjeli. Strunuli doslovce. Grah odličan. Mjesec i pol nitko nije pipnuo vrt. Morala sam s malim na more jer ima bronhitis. S obzirom na okolnosti zadovoljna sam. Malč je papriku i paradajze spasio. Kompost poprimio šumski miris. Na moru sam kupila češnjaka i planiram ga saditi sada na jesen. Kažu na moru da sade na Svetog Luku u listopadu. Vi koji ne orete zemlju i debelo malčirate kako to radite? Prošle godine smo izorali sada ne bi pokušali bi staviti debeli sloj malča. Što stavljate i koliko visoko? Da li mogu očekivati izneneđenje u proljeće kad maknem malč?
i mene zanima izbjegavanje preoravanja i malčiranje, imali smo veliko čišćenje u vrtu zbog zapuštenosti, sad ne znamo što dalje
i jedno vjerojatno blentravo pitanje, je li zemlja puna kamenja (ne građevinskog otpada ili sl., nego takva raspuhana zemlja) prepreka malčiranju ili nema veze
kod nas, inače, jedno veliko iznenađenje - fažolete koje je mm neuko posijao pregusto postale prava mala prašuma puna plodova! i ima puno cvjetića, manjih te većih mahuna. a nismo ni mrdnuli
pomidor nam još luduje, ima ga u svim fazama rasta, i što je najvažnije još puno puno zelenih plodova
paprika svako toliko koja, ali ovdje izgleda ne može bolje
tikvica otišla kvragu nakon što sam je kao raščistila jer sam mislila da je pregusta i da će plodovi uz zemlju trunuti. tako sada nema ništa
češnjak, kažete, u listopadu?! može li mi netko objasniti kako, ja sam dijete nekih drugih navada i vrijednosti pa ne znam ništa o vrtu :oops:
Češnjak se sadi tako da se jedan česen stavi u zemlju. Uzima se česen sa češnjaka sa vanjske strane jer on može proklijat. Nakon sadnje se posipa pepelom. Ja doma nemam kamenitu zemlju, ali imam na moru na ljetnikovcu. I nju malčiram. Tako kamenita je porozna pa se vlaga jako brzo gubi.
pomikaki kad dozriju te narančaste?
moje su dosta velike, između dinje i lubenice otprilike
sad su od dole počele poprimati neku tamnozelenu boju?
ne znam da li da berem ili još da sačekam...
pa mi ih beremo kasno u jesen, i onda stoje negdje na hladnom, u podrumu, dobar dio zime pa jedemo jednu po jednu dok ne istrunu ili ih ne potrošimo
možeš poneku ubrati i ranije, ako ti se čini zrela, čak i poluzrele mogu se jesti. Ali ako ih hoćeš zrele sad ti je još rano.
To što su tamnozelene je isto ok (jest da ne znamo o kojoj vrsti govorimo :-) ) postoje i takve.
Hokaido budu jako narančaste, a turkinje svijetlije u raznim boljama, od zelene, sive, narančaste. A ove ostale... pojma nemam.
sačekat ću onda do predkraj jeseni
hvala :-)
ja ću pitati još supervizora radova u našem vrtu pa ti javiti detalje
ali mislim da kod nas njive budu na polju još u 10om mjesecu - istina blaža je klima, ali bude već hladno
evo ovdje http://www.sjemenarna.com/download/GreenGarden59.pdf na str 9 ima o hokaido tikvama, ali ovo što piše za berbu mislim da vrijedi za sve, kad vidiš da im je suha peteljka znači da su zrele - isto vrijedi i za lubenice i dinje.
pomi hvala na ovoj stranici, vidim da ima svašta zanimljivoga
inače, to je ta tikva, definitivno :-)
hokaido? njih se svakako isplati pustiti da dozriju, meni su najfinije. Ostale više volim zelene.
Opet mi vrt nije uspio.
Prošle godine poplava posušila cijeli donij dio. Ove godine napravila drenažu, sad suša.
Otišla sam na more i ostavila vrt prepun rajčica, krastavaca, paprike...., a zatekla golu pustoš.
Čemu toliki trud, šta me čeka dogodine?
Dobro, isplati se za tih par plodova koje smo pojeli, a imam i par teglica krastavaca i cikle.
Ostala mi još samo mrkvica u zemlji, valjda je preživjela.
Imam pitanje, pa nek mi pomogne netko s takvim slučajem ili tko zna kako spriječiti
sadila sam zimsku salatu več dva puta, ćim izađe iz zemlje nešto mi ju pojede do korijena,
prvi sam ju puta pokrila, tako da nisu vrapci, drugi puta je bila raskrita i jednostavno nestaje
nema tragova od puževa tako da nisu ni oni,
jel to našto i vama jede salatu i šta radite da vam opstane?
Danas sam čistila gredicu gdje je bio krumpir. Našla još par zaboravljenih i dosta "krumpirske mladunčadi", onako do 2cm promjera, pa razmišljam može li se on sačuvati kao sjemenski za iduću godinu, i ako da kako?
Joj, ja sam tako tužna što je i moj vrt podbacio ove godine. Kad se sjetim samo svih onih kanti vode koju smo uglavnom ja, ali i MM nosili s obližnjeg bajera, teglili ruke, prolijevali... plače mi se.
Dvije sam tikvice tek zamrzla, malo smo je jeli, papričica mi je bila, ma, kao palac na nozi, ajde, paradajza smo jeli dok ga nije ispeklo sunce i plamenjača... mahune se osušile, mrkva nikakva...
U Osijeku u posljednjih 50 godina nije bilo ovakve suše.
Evo, danas pada kiša, ali mislim da bi trebalo tjedan dana dobrog padanja da otkisne.
Planiram posijati blitvu, crnu rotkvu i matovilac i presaditi poriluk.
Imamo raštike, kelja, kupus je gotovo onakav kakvog sam ga posadila, a brokula se drži, samo što nema cvijeta. A ništa, makar ću list na lešo kuhati.
Ako ništa, barem smo korabice jeli.
Planiram nabaviti i stajsko gnojivo pa pobacati po zemlji, a moram provjeriti i svoj kompost.
, nManuela., možda su mravi?
mašenka, nisam sigurna, ali mislim da možeš te manje iskoristiti za sjemenski krumpir
Imam trogodišnji kivi i ove godine prilično plodova. Kada ih treba brati? Još su prilično tvrdi. Da li ih treba brati takve pa staviti da dozore, u mraku ili na svijetlu?
Moram se pohvaliti:
Danas su mi vrt posjetila dva Bambija!:-D
Pravi, živi, lijepi, preslatki i jedu mrkvicu i ostatke blitve.
Kaže moj miš: " mama konjo"
Bar se netko najeda u mojim plodovima.
beti, beru se dosta kasno, krajem jeseni. Ali ako krene mraz može ih se brati još tvrde i ostaviti zamotane u papir da malo omekšaju. Mislim da je sada još prerano, ali kroz nekih mjesec dana mogli bi biti zreli. http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...1-05&id=152361
jkitanov, baš si velikodušna :mrgreen: i ja sam ih vidjela tri srne jučer ujutro putem na posao :zaljubljen:
Mi kivi beremo kad mu odpadne lišće od mraza (u SLavoniji smo), otprilike oko 1.11.
Držimo ga uz jabuke u podrumu, još oko mjesec dana dok ne omekšaju.
Eto, ovako mi na kontinentu, na moru dozori vjerojatno ranije.
Hvala! Onda čekam dok ne zahladi. Jedva čekam da osjetim ukus.
Polako ubiremo posljednje plodove našeg vrta, pa me zanima jeste li ga počele pripremat za zimu?
Hoćete li štihat ili orat vrt ili to ne radite?
što mislite da je bolje, okretat zemlju ili ne?
ja sam ovih dana preštijala dio za feldsalatu, špinat, grašak i bob
prvo dvoje sam i posijala, za drugo čekam kišu
danas smo MM i ja štijali i ostalo, ali i za bijeli i crveni luk
preštijat ćemo i ostalo, čini se da je bolje da zemlja izmrzne, pogotovo ova moja, ilovasta
stavila sam i na dio koji će stajati do proljeća lišće koje ću ukopati u zemlju
a što se malčiranja tiče, gredice na koje sam stavljala travu tijekom cijelog ljeta, puno su rahlije nego one gdje nisam
Ja se upravo spremam u vrt povadit mrkvu i peršin(dio peršina ću vratit u zemlju). U subotu sam porezala sav kupus, sad jedemo kupus salatu dvaput dnevno(razmišljam da si i za doručak uvedem sok od kupusa i voća :) ) i vrt je spreman za oranje.
Nažalost moj plan da ove godine ne orem već se nije ostvario.
da, posijat ću, još nisam
ma, prošle godine dok sam dočekala da se zemlja posuši da mogu uopće kopati, već je bilo kasno jer su rano počele vrućine
ovako ću ga sada posijati pa neka miruje do proljeća, s prvim zrakama sunca i oni će krenuti
mnogi su ga već posijali, ali ja nisam htjela ranije, kakvo je vrijeme, izniknut će prije reda pa će ga previše mraz opalti, a gdje je još i zima
nisam ni luk posadila, isto su mi iskusniji rekli da je još prerano, nego tek iza Svih svetih
ma kod nas je prije ove kiše bilo tako suho da sam štijaču slomila neki dan štijući, užas
nego, kad se sadi bobičasto voće?
Ja sam posadila salatu, luk i češnjak i posijala špinat.
Bobičasto voće planiram idući tjedan, ako uspijem otići u nabavku.
Sika Pika gdje kupuješ sadnice bobičastog voća?