Neki pedijatri preporučaju s 4, a neki s 6 mj. Nije istina da se dohrana preporuča isključivo s 6 mjeseci. Mater mora sama odlučiti hoće li dati dohranu prije ili kasnije... Ne kužim čemu to isključivo ponavljanje da se "preporuča" s 6 mjeseci.
Printable View
Pa, očito je da smo na Rodinom forumu i da se ovdje promoviraju stavovi Udruge Roda, a jedan od njih je isključivo dojenje do 6 mjeseci djeteta. Sigurna sam da do toga nisu došli časkajući jednog dana na kavi, već istraživanjem toga područja - pitanje je koliko su naši pedijatri uložili vremena u tako nešto. Moja pedijatrica također zastupa stav ništa prije 6 mjeseci. Isto tako zastupa stav 4 kapi vitamina D dnevno koji ja nisam davala cijelo ljeto jer smo bili na moru i svako jutro i večer u šetnji. Mi kao roditelji imamo mogućnost ali i odgovornost izabrati i odlučiti kako ćemo postupati, a rezultate ćemo vidjeti...
Suvremene pedijatrijske preporuke su također dohrana od 6. mj. Tako da se pedijatar koji preporuča dohranu ranije ne pridržava stručnih savjeta vlastitih udruga, što baš i ne govori u prilog njegovoj/njezinoj stručnosti i informiranosti. Stavovi pedijatrijskih društava su bitno drukčiji danas nego prije 20 godina, i svaki pedijatar bi se prema tome trebao educirati, a ne ostati u vremenu svog studiranja.
Da... Tak sam i ja napravila.. Nisam davala D vitamin, isto bili na moru i puno šetali... Na zadnjoj kontroli dobila sam finu dozu špotancije, jer mi je bebač bil na rubu rahitisa, tak da smo sad D vitamin pojačali s 4 na 5 kapi dnevno. Mogu Vam reći da sam se poprilično uplašila. Čim ga je pedica primila u ruke (koje su se znojile), pogledala me prijekorno i rekla: "Kaj, vi ne dajete D vitamin?". Skoro sam u nesvijest pala... Radili smo pretrage krvi i fala Bogu sve bilo ok, jedino je Alp bio povišen zbog manjka D vitamina.
A kako je sa željezom isključivo dojenih beba? Kad je i mamino ispod donje granice? Da li beba napravi depo u trudnoći? Količina Fe u majčinom mlijeku je minimalna. Ima li i o tome studije, treba li vaditi krv bebi nakon 4-5 mjeseci da se vidi, dodavati kapi ili o tome ni ne treba razmišljati? Svi AD imaju dodatak Fe, ali ja sam protiv tih mlijeka u kutijama i draže su mi kašice koje se rade s vodom i daju žličicom. Što preporučiti mladoj mami?
Već je bilo rijeći o tome...
Beba puni zalihe željeza u trudnoći, nakon poroda koncentracija hemoglobina pada jel se prazne zalihe (fetalni hemoglobin) stvorene u trudnoći. Fiziološki najniža razina kod ljudskih beba je oko 4-6 mj. kada su depoi ispražnjeni, a unos nije dostatan . Ali to je potpuno normalno i fiziološki (naravno, ako nema drugih problema). Kada krene dohrana i zalihe se ponovo počinju puniti.
Citiraj:
Hemoglobin nastaje u stanicama koštane srži koje imaju jezgru. Po razlici u sastavu globina može se dijeliti na adultni (HbA) i fetalni (HbF) hemoglobin. Fetalni hemoglobin kod nižih koncentracija kisika ima veću sposobnost vezanja kisika.
Hemoglobin sadrži 4 atoma željeza i može na sebe vezati 8 atoma kisika, Hb4O8.
Kad je već riječ o vitaminima i željezu, nedavno sam otvorila topic, ali me se baš nije doživjelo. Uglavnom, pedica nam preporučila od 1. 10. pet kapi D vitamina jedan dan, odnosno multivitaminski sirup sa željezom Sanosvit drugi dan. I tako do 1. 5. 2011.
D vitam joj dajem i to svaki dan jer Sanosvit ne dajemo iako smo ga odmah kupili.
Mislim da prehranom unosi dovoljno i vitamina i minerala (svako jutro žitarice bez mlijeka koje neće omesti apsorpciju željeza, svaki dan povrće uz dva puta tjedno, nekada i tri puta meso, dva puta tjedno riba, dva puta tjedno kuhano jaje, svaki dan voće (jabuka, kruška... ovisno o sezoni), istina, ne puno, ali mislim da je za nju sasvim dovoljno).
Osim toga, pročitala sam da većina uzročnika bolesti treba željezo za svoj rast pa ljudi s povećanom razinom željeza imaju češće infekte (knjiga Oprez, ovo je zdravo).
Istina, M. je prilčno sitno dijete, ali dobro jede, živa je, vesela, zdrava (nedavno je imala začepljen nosić, ali nije dugo trajalo i rješavali smo pumpicom).
Glupo mi je trpat joj taj sirup (koji btw, navodno otvara apetit) ako jede raznoliko i zdravo oko čega se zaista trudim.
Pedica me uopće nije ni pitala što mala jede nego mi je samo rekla da kupimo taj sirup.
drage mame, ja sam po preporuci pedijatra počela s dohranom s 5 mjeseci (mes.setra je htjela da počnemo još u 4 mj. !!!???). Sada nakon pročitanih desetaka tekstova vidm da sam pogriješila jer je beba sasvim dobro napredovala. Dajem joj samo jedan obrok a najradije bi i njega izbacila dok ne napunimo 6 mj.Inaće mlijeka imam sasim dovoljno, pa me zanima bi li se što dogodilo prekonemo li s tim jednim obrokom (uglavnom voća)
može meni mali savjet od iskusnijih? malac je 5,5 mj. i odlučila sam polako krenuti s dohranom... jučer sam mu izmiksala domaću jabuku, ali mu je očito bila kisela (i ja sam osjetila malo kiselkast okus) i dosta se mrštio i pojeo možda 2 žličice... danas kupila (kršitelj koda) kašicu od jabuke i išlo je puno bolje... pojeo otprilike 10 malih žličica (manje od 1/3 kašice)...moje pitanje - da li ipak opet probati i sutra s domaćom jabukom ili ipak dati tu kupovnu? čije kašice bi mi preporučile inače - alnaturine možda?
2 zlicice je dobroj vecini djece plafon dohrane prvih nekoliko mjeseci, tako da mislim da je to sasvim solidan uspjeh za prvi puta.
Nemoj zuriti, ima jos cijeli zivot da tamani hranu nemilice. Pokusaj bebici ponuditi zdravo i domace, ako imas, prava je steta da domace zamijenis kupljenim.
ma za sada sam uspjela samo jabuke nabaviti domaće sa sela, a za dalje mislim povremeno nabavljati od Severa, ali moram priznati da me malo i okolina "poljulja" oko odlučivanja s tim kašicama... sve me frendice uvjeravaju da je bolje krenuti s kupovnim voćnim:unsure:
Kupovne vocne kasice su skoro kao da djetetu dajes jesti pekmez.
Apsolutno potpisujem! I za količinu i za kakvoću.
Nemoj si dopustiti da te bilo tko poljulja.
Sada ima i jabuka i krušaka i slatkih bundeva koje u kombinacijama sa žitaricama daju sjajnu klopu za mali trbušćić, a što se uopće ne može mjeriti s kupovnim kašicama.
gogica33, možda bi stvarno trebala prestati davati bebici dohranu dok ne navrši 6 mjeseci
Neće joj se ništa dogoditi jer se od voća i tako ne najede. Primjerice, u 100 grama jabuke ima 50 kalorija, a u 100 grama majčinog mlijeka oko 80 kalorija (naravno, ovisi radi li se o prvom mlijeku ili gustom, posljednjem), no dijete ti sigurno neće pojesti toliko jabuke dok će se mlijeka nasisati ohoho.
SikaPika, hvala na savjetu, i meni je neki instinkt govorio da je još rano, pogotovo što bi bebica od svakog voća osim jabuke i banane dobila proljev/skroz vodenu stolicu.Možda sam joj davala previše, mali proždrljivac pojela bi cijelu teglicu velike kašice bez problema.Uz to javila se neka sluz u nosiću bez simptoma prehlade pa me strah da nije neka alergija.
hvala curke
Bebač mi sa 5,5 miseci i ne dobiva baš na težini, u tri tjedna je dobio oko 150 g. Isključivo dojimo i uvijek mislim da mu nije dovoljno, a opet dohrana valjda još nema smisla jer ionako se počinje s malom količinom jel da? Šta mi je najpametnije napravit? Za tjedan dana idemo kod pedijatra i neznam šta će reć, on mi je ionako savjetovao dohranu sa 4,5 miseca al ga nisam poslušala jer je rekao da beba normalno dobiva na težini, a da je ta dohrana samo navikavanje na okuse. Trebam li AD?
noisita, ad ti je zadnji izbor. Mislim da ti ne treba. Ja bih na tvom mjestu počela s dohranom, barem u obliku izdojenog mlijeka i žitarica (one su bogate kalorijama). Također bih pokušala češće nuditi dojku (ako neće dok je budno, onda u polusnu), i paziti da dijete do kraja prazni dojku. Ako je dijete do sada dobivalo dovoljno na težini, onda ne trebaš brinuti.
Šta se dojenja tiče, često je, zna zaspat na cici i tako doji pola sata, izvuče i više nego sve! Prošli misec je isto dobio manje na težini ali je pedijatar rekao da je to u redu jer je on puno prije udvostručio svoju porođajnu težinu, a i dosta je dug tako da i izgleda zbog toga mršavije. (geni?) Toliko sam htjela dočekat taj 6. mj. za dohranu, a sad mi se nekako čini da zakidam svoju bebu, da mu treba još! :(
Koliko ti se dijete čini zadovoljno? Ja nisam nikad "patila" na vagu, i nije mi bilo bitno koliko su dobili, važno mi je kako dijete izgleda i kako se ponaša. Inače je normalno da s vremenom dobivaju manje, jer su puno aktivniji, a posebno ako su u prvim mjesecima dobivali puno.
Normalan je, zadovoljan, malo plače, puno spava, često papa, dosta se smije, rukama i nogama mlati non stop.. sve je stvarno u najboljem redu.
Molim Vas savjet... Moj maleni će uskoro 6 mjeseci. Dali mu mogu u mlijeko dodati malo rižinih pahuljica, pa da popije na flašicu?
U zadnje vrijeme dosta loše spava po noći, vrti se i nemiran je?
Unaprijed hvala :)
I ovdje me zanimaju mišljenja... već sam pisala na drugom topiku
ako nemam mlijeka, beba ima 4-4.5 mj, uzima samo mliječnu formulu, da li je bolje samo davati formulu ili ipak ubaciti sokiće i/ili kašice??? i koje?
Meni se to čini jako rano za voće i/ili povrće.
Ako baš misliš da treba dodatnih kalorija, stavi žlicu rižinih pahuljica u mlijeko koje već dobiva. To joj možeš dati na malu žličicu, tako da joj nasloniš žličicu na donju usnicu i pustiš da sama posisa sa žličice. NE gurnuti u usta.
Tako će imati novi način hranjenja i novu zabavu.
I, valjda se nećeš naljutiti ako ti napišem, možda bi bilo bolje da ti jedeš tu finu, zdravu hranu iz vrta i odmaraš se i daješ bebi češće dojku, pa će se i količina mlijeka povećati. A tvoje mlijeko ie još uvijek ono najbolje što joj možeš pružiti.
Ja isključivo izdajam. Mlijeka nikada nije bilo dovoljno (iako je bila aktivan sisač, obožavala vuuuuući toliko da su mi bradavice skoro pa otpale), a visila je na sisi po sat i kusur i to svaka 2-3 sata. Tako da sam počela izdajati i ostala na tome. Trudim se da jedem kvalitetno i stvaaaaarno mi nije u igri da se negdje POŽURIM. Ne znam zašto svi misle da mi se žuri. Jednostavno (i očigledno) nisam dovoljno upućena o vremenu kad treba početi, a očigledno i stručni ljudi ovdje nisu. Jer SVI su mi savjetovali da s 4 mjeseca krenem polako s raznim dodacima. A svekrva i okolne tete navaljuju od početka kako su od 3. mjeseca već davale.
Ima li netko stručne literature gdje bih mogla malo pročitati više o tome, o dohrani, kada i zašto i kako. Jer smaraju me svi da krenem s tim pa bih voljela argumentirati. Do sada nisam ništa ni komentirala (ni bunila se niti se raspitivala), ali sad bih voljela saznati malo više o tome.
Prva beba- sve mi je novo što novo dolazi :-)
Hvala vam na savjetima :-)
Nažalost, veliki broj pedijatara nije dovoljno upućen.
Evo rodinih tekstova sa portala pa čituckaj.
Je li moja beba spremna za dohranu?
Kako i kada ponuditi čvrstu hranu
Dohrana
Deset uputa za dohranu (od 6 mjeseci do 2 godine)
Kako započeti s dohranom?
ne moraš ti čitati rodine tekstove
čitaj na stranicama WHO
a oni su nama referentni
Jeste li dali bebama da se "igraju" s hranom prije 6 mj?
Moj pokazuje jaki interes za hranu. Bas je zeli istraziti ustima. To mu je puno zabavnije nego igracke (za njima skoro da uopce nema interes).
Do sad sam mu dala bananu i kruh da cucla. Jos uvijek izbacuje jezik van i ne zna gutati, pa smisao ove "dohrane" je vise igranje i istrazivanje.
Ja još nisam dala da proba, jede moju hranu očima i sav se uzbudi i ruke prema njoj pa vise ne jedemo pred njim da ne pati jadnicak :lol:
Da, moj isto tako. Pocne od uzbudjenja lamatati nogama i rukama. Neki dan mi sjedi u krilu, ja jedem muffin, a on zgrabi obje moje ruke i nagura mufin u usta. I sav sretan. Dala sam mu da malo licka. Onako, izbacuje jezik van i kao kuša to sto mu je u ustima.
Ne znam, nekako mi je glupo uskracivati mu tu zabavu kad je vec tako zainteresiran.
pa sad velika je razlika između banane i mufina od čokolade, kaj ne?
ak već misliš da nekaj treba jesti onda mu daj pojedinačnu hranu za njega koju i ti možeš jesti.
on pokazuje jaki interes za sve
jer pojma nema što je hrana
daj mu blatnjavu čizmu i isto će je staviti u usta
igrat će se i istraživati cijeli život
lijepo ti dijete pokazuje da NIJE SPREMNO
čitaj što si napisala: izbacuje jezikom van i ne zna gutati
što ti još treba reći da shvatiš da radiš gluposti
ovo s mafinom za petomjesečno dijete uopće nije ni za komentar
razmišljam da obrišem post kako netko neobrazovan i needuciran, tko slučajno pročita, ne bi mislio da tako treba
i poslije kaže kako je pročitao "na Rodi"
zanima me hožće li ti biti glupo uskraćivati mu zabavu ispijanja piva sa 4 godine
pa nek se dijete zabavlja, kad je već na stolu
i kad mama i tata piju, jel
Wtf???
Čemu takva reakcija?
Jos si dobro prosla. :)
to premetanje po ustima jest -dohrana.
napisala si da je dijete pocelo dohranu sa mufinom ( a tko zns sto je sve bilo u njemu od sastojaka) u dobi od 5 mj., Apri je jako osjetljiva na to.
osim sto nije spremno , moglo je razviti i reakciju na neki od sastojaka.
apri britka na jeziku, kao i obicno
bez obzira na to, slazem se s njom
da mu das i otrova, on bi liznuo
jer ne zna sto je to i cemu sluzi
svasta ce on jos htjeti probati, to ne znaci da mu bas sve trebas i dozvoliti
ja sam počela s dohranom i prvo smo s jabukom krenuli!