Ma ne ide nikako.
Ne da mi forum da se rastanem od Odenta :mrgreen:
Printable View
Ma ne ide nikako.
Ne da mi forum da se rastanem od Odenta :mrgreen:
Citiraj:
Odvjetnik Veljko Miljević o Bandićevu proračunu
Je li prijedlog proračuna za 2011. neustavan jer je jedini kriterij prema kojem će roditelji plaćati vrtić i jaslice djece te produženi boravak u školi njihova plaća, a ne imovina?
– Članak 51. Ustava kaže da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova u skladu s gospodarskim mogućnostima i da se porezni sustav temelji na jednakosti i pravednosti. Plaća je jedan od brojnih kriterija kojim se ocjenjuje nečije materijalno stanje i ne može biti jedini kriterij na temelju kojeg će se ocijeniti imovinske mogućnosti obitelji. Izglasa li se taj prijedlog, ima elemenata za ustavnu tužbu jer je nepravedan. Kod ocjene imovinskog stanja obitelji treba uzeti u obzir i imovinu koju posjeduju, stanove, vikendice, aute, plovila i druge kriterije, a ne da kriterije bude samo plaća jer se time uvodi nejednakost – kaže odvjetnik Veljko Miljević. Zbog Bandićeva prijedloga proračuna, udruga Roda organizira mirni prosvjed na Trgu bana Jelačića u subotu u 10 sati.
Lijepo i pravedno zvuči i jako cijenim odvjetnika Miljevića, samo ne znam kako je onda harač prošao na Ustavnom sudu. I on je donesen na ho-ruk i samo su odrali po plaći bez obzira na to koliko članova obitelji od te plaće živi, gdje živi i ima li još hrpu nekretnina ili stambeni kredit. Ovo s vrtićima je mila majka socijalne pravednosti u odnosu na tzv. harač.
Zato i dalje stojim pri tome da je najbolji način spriječiti donošenje ovog pravilnika na sve moguće načine!
otvorila sam gif u paintu i napravila save a s jpeg
Hvala ti, Mima! :škartoc:
Pa pa Odent
Zasto ako imas troje (ili vise) malodobne djece neces placati prema kategorijama (vec 0kn ako imas manje od 1700kn po clanu obitelji ili 200kn za sve troje ako imas vise od 1700kn). Bas me zanima objasnjenje. Meni se cini prevelika razlika izmedju obitelji s istim primanjima koja ima dvoje ili troje malodobne djece.
Primjer 1: obitelj s 2 djece i ukupnim primanjima od 2x12000kn = 24000kn (po clanu 6000kn) po novom prijedlogu bi trebala platiti 1,5 * 1200kn=1800kn
Primjer 2: obitelj s 3 djece i ukupnim primanjima od 2x12000kn=24000kn (po clanu 4800kn) platila bi 200kn.
Ne ocekujem da ce obitelj iz primjera 1 ici na 3 dijete bas zbog Bandicevog prijedloga tj. mjesecne ustede od 1600kn, pa mi to ne smatram nekom bitnom pronatalitetnom mjerom. Zato mi je potpuno nejasan ovaj dio predlozenih povlastica/popusta.
Ovaj sistem funkcionira u Austriji već duže vrijeme. Ovdje ako nemate nikakvih prihoda plaćate jaslice mjesečno minimalno 87 EUR + 21 EUR za užinu. Cijena je maksimalnih 320 EUR + 21 EUR. Tih 108 EUR je poprilično puno kad netko ima 650 EUR plaću (to je plaća za 24 h/tjedno).
ha čuj - ne znam da li bi se netko odlučio na treće ili četvrto dijete i sa tim što mu Zagreb daje 9000 ili 11000kn godišnje - to su samo olakšice i ja ih pozdravljam. dolazim iz obitelji gdje nas je bilo šestero i nezamislivo mi je imati samo dvoje, s bandićevom i hrvatskom politikom ili bez nje. nisam bogatašica, radim za dobru plaću (cca 1000 eur) , muž mi je pred otkazom ali srećom živimo u naslijeđenom stanu tako da ne otplaćujemo kredite, auto je na firmu. Čekam treće dijete i nadam se četvrtom i petom iza njega i smatram sasvim korektnim da za većinu svoje djece plaćam minimalno vrtić, taman da su mi primanja i triput veća od tih. Iskreno, čisto sumnjam da ima mnogo ljudi koji bi željeli žarko troje djece a imaju samo jedno (ne uključujem nemogućnosti začeća, kronično siromaštvo itd), ili bi željeli troje a imaju dvoje i sl zbog loše pronatalitetne politike, lošeg stanja u svijetu i sličnog. Znam da će se za svako dijete naći ponešto, ako to nije skijanje, muzičke škole i jezici za dvoje koje imam, onda će biti međusobna potpora, ljubav, sloga i razumijevanje za cijeli život među petero kojima se nadam - a na nama je da ih učinimo takvima da si sami priskrbe viškove - poštenima i spremnima za rad.
sorry na offt
Ne bih rekla da je ovaj sustav potpuno kriv - on je na tragu onoga sto se i treba desiti (poskupljenje cijene vrtica u gradu Zagrebu na socijalno osjetljiv nacin). Medjutim potpuno je neprihvatljivo to raditi na nacin da stupa na snagu 1,5 mjeseci nakon iznosenja 1. prijedloga. Potrebno je roditeljima malodobne djece (koji su sami po sebi kategorija s povecanim potrebama) omoguciti vrijeme za prilagodbu. Dakle da stignu pogledati kako svoje financijske prilike prilagoditi povecanim izdatcima za vrtic. Za mnoge ce to obitelji znaciti znatno dodatno financijsko opterecenje. Mlade obitelji su te koje su najvise opterecene stambenim kreditima. Treba pustiti vremena tim ljudima da izracunaju otkud ima jos tih nekih e.g. 800- 1100kn vise za 2-je djece koje moraju platiti u situaciji kad se zivi na karticu, rezije rastu, a svicarci luduju. e.g. vec oni koji zaradjuju 2x6002kn morat ce za 2-je djece izdvojiti 500kn vise. Stedit ce se na dodatnim edukativnim aktivnostima djece (engleski, sport, ...) Uzimat ce se tete cuvalice. Ovaj prijedlog je definitivno potres za kucni budzet vecine roditelja malodobne djece.
ma prvenstveno nikakve logike nema da to pokušaju ugurati u početak kalendarske godine dok se sve ozbiljnije promjene vezane uz prosvjetu i školstvo primjenjuju početkom školske godine. kakva god promjena bila, ne bi se smjela primijeniti prije 9.mj. iduće godine.
Možda bi bilo zgodno napraviti anketu na forumu koliko se kome povećava ili smanjuje trošak vrtića? Čisto da na uzorku vidimo kako stvar ide u praksi jer je ovako po pojedinačnim postovima teško vidjeti.
A i takvi podaci mogu biti korisni. Eto predlažem, pa ako se admini slažu možda netko vičan slaganju anketa može nešto složiti?
Bilo tko može otvoriti anketu :)
ja sam još u šoku
:)
Ma prošao me šok...jedino eto nisam planirala da djetetu od 4,5 godine godišnje za vrtić izdvojim koliko košta školarina privatnog faxa. :-P
Nekako sam mislila štedjeti do njene 18 pa joj to priuštiti tada (iako će za 14-15 godina i današnji državni fax toliko koštati).
Ovako, meni vrtić dakle poskupljuje na 800 kn + engleski 200, samo za starijeg a malena neće ići u vrtić jer si to ne možemo priuštiti nego ja jednostavno neću tražiti zaposlenje i biti ću doma s njom, bilo bi i mali s nama ali kada sam mu spomenula da ne bi išo u vrtić počeo je plakati jer ga obožava tako da smisliti ćemo nešto.....
Majce jel se mogu nabaviti prije da mu obućem u vrtić jer izgleda da u našem selskom vrtiću su sve mamice i tatice privatnici na minimalcu i izgleda da će većina njih voditi djecu besplatno ,a mi u državnim firmama fuj bljak smrdimo ,em su nam uzeli božićnice i plačali smo najveći harač em sad ovo....... fuj fuj gade mi se
Ili min. 650kn, max 2000kn.
Hocu reci da nije austrijski model sveto pismo da bi se grad Zagreb trebao povoditi njime. Ipak nacelno se slazem - treba ukazivati na nelogicnosti koje donosi ovaj model i cinjenici da nije socijalno pravedan ni u kategorizaciji niti nacinu uvodjenja.
Hoće biti u srijedu prosvejda mi ne možemo sutra a jako bi se rado pridružili i mislima smo s vama,eto ima majca di ili da skinemo sami sliku i damo negdje na print???
sanja m ja ću ti reći samo jedno... neda mi se sve čitati al ja na svoje treće dijete trošim 1600kn mjesečno... dakle ja kupujem sve puta 3, ti kupuješ puta 2...
Uopće mi je glupo razgovarati na taj način, jer nisam imala djecu radi olakšica i ne znam čega sve ne, ali takva karakterizacija....
Ovdje se iz postova moze jasno primjetiti tko kojoj kategoriji pripada. Jasno da nije isto imati 3 ili 2 djece. Jednako tako nije isto imati 1 ili 2 djece. Pogledaj komentar Nena-Jabuka (koja ima 3 djece) na "Jaslice, vrtić,.. ->Nove cijene gradskih vrtića" koja također spominje cinjenicu da nema prihodovnog cenzusa za roditelje s 3-e malodobne djece.
pa zar nitko?Citiraj:
Večernji list hitno traži 2 obitelji da popričaju o povećanji cijena vrtića i produženog boravka:
jedna obitelj s dvoje vrtićke djece
jedna obitelj s dvoje školske djece
javite mi se pliz na PP
ja sam u zupaniji zagrebackoj i ne spadam pod ovo
inace bi isla
Ako može anonimno,ja trenutno nisam zaposlena i time nemam pravo uopće na vrtić po nekima iako aktivno tražim posao.
vrtić u ZG je 600kn 200 kn plaćam intergrirani program koji je grad tražio da se uvede u vrtiće...ajde ne platite pa da vam djete stoji po strani izolirano...a tko onda ima novaca za platiti još neku sportsku, glazbenu itd. aktivnost...u ovoj Državi je 1% bogataša, i vjerujem da oni ulažu u svoju djecu, plačajući im privatne vrtiće, škole i fakultete...znači derat će se 99% sirotinje...
Sramota ljuta sam ko pas...trenutno sam bez posla nedavno mi se zatvorila firma i tražim posao...živimo od jedne plaće koja ide cijela na kredit, a minus na kartici koji je već u crvenom plaća račune, vrtić, hranu, odjeću...da ne govorim da nije bilo bolje ni dok sam radila jer sam imala 2000 kn plaću ali zbog PROSJEKA nema pravo ni sad ni onda na dječiji itd.....
Tko može živjeti od plaće 1700 kn ako ne dobiva neku socijalnu pomoć, o čemu oni.....fino to je njihova socijalna politika...sad kad dođu na Državnu vlast provest će je u još većoj mjeri...ne piše nam se dobro ni s jednom vlasti:evil:
Ljuta sam ko pas...ponašaju se kao da ne živiš od tih 4500 kn, već ih stavljaš na stranu....
Lako je gospodi iz gradske skupštine s njihovim plaćama donositi ovakve odluke....REFERENDUM se traži......ovo je SRAMOTA
uzmite kasice prasice
ak imate limene bice to dobar zvuk
ili bilo kakvu drugu limenku
unutra ubacite nesto sice i udri
Dragi roditelji,
vrlo mi je žao što vam se pripremaju "paklene" cijene. Mi roditelji iz općine Viškovo, koja se nalazi udaljeno od Rijeka cca 15-tak km, plaćamo od rujna 2010.g. takve "paklene " cijene. Ja osobno plaćam za moje dijete mjesečni iznos od 2.000,00 kn. Kod nas je nakon prve odluke donesena i douna iste, naravno sve na prijedlog načelnika općine, koje je jednoglasno bez premišljanja usvojilo općinsko vijeće. nitko nam ne ćeli pomoći. Obraćali smo sse svima koji bi trebali štititi prava djece mežutim od tih institucija ni traga ni glasa. Mi i dalje ne odustajemo. Mogu napomenuti da je vaš cenzus još i blaži u odnosu nas.Puno djece je ispisano iz vrtića, roditelji su mroali dati otkaze jer im nema tko čuvati djecu i dr. Ali koga briga. Mi roditelji sa Viškova stojimo Udrugi Roda kao i Vama roditeljima na raspolaganju, ako ništa drugo pružit ćemo vam puno podršku i savjete , sobzirom na naša iskustva u vezi cijene vrtića .
jeste pripremile tansparente?
mobilizirali frendove/susjede/rodbinu?
dolazite sutra?
Pitanje u vezi iznosa za drugo novorođeno dijete:
Da li je netko shvatio da li će se ovi rezovi odnositi na djecu koja su rođena od datuma od kojeg se donese ta odluka (a sve mi se čini da će se sigurno donijeti) ili nama koji smo prošle tj. početkom ove g. dobili prvu ratu za drugo dijete(rođeno krajem 2009.) slijedeće dvije rate koje su trebale ići 2010. i 2011. također neće biti isplaćene?
I da, vidimo se sutra. Nisam dugo skupila ovoliko žuči, mora to negdje izaći, a bolje na svježem zraku među istomišljenicima nego da grizem sebe i ukućane.
Moj je stav da i ako su nužna određena poskupljenja ok, ali ne može se sad većini građana koji imaju malo više nego samo za osnove preko noći dići rata s 400 na 800 kn. Da je netko rekao da će vrtić zbog općih povećanja troškova unazad nekoliko g. poskupiti na 530 kn rekla bih , pa to je više od 30 %, ali taj iznos ne bi moju obitelj rastegnuo do krajnjih granica. Ovo što su pametnjekovići smislili gore je od harača.
Meni se dijete koje je trebalo biti na čuvanju razboljelo :(
Žao mi je što neću doći.
Isto pitanje i ista situacija je čekam i čekam , dijete je rođeno krajem rujne 2009 i još ništa od ruge rate
ja cu sada mozda pokrenuti lavinu ponovno ali bas bih voljela da se jave mame koje NISU u Zagrebu i kazu koliko oni placaju jaslice/vrtic.
Nisam za ovakav nacin kategoriziranja ljudi-iako meni financijski odgovara.ja cu placati manje.Daj Boze da cim prije udem u kategoriju koja mora placati vise!Dolazim na prosvjed jer protestiram protiv toga što se rade razlike izmedu ljudi.I što nam zakidaju djecu.
ALI-godinama se zna da se u Zagrebu vrtic plaća premalo.Stavimo na stranu najveci prirez.Mislim da se glupo stalno i u svemu vaditi na najveci prirez.U konacnici -bilo gdje u svijetu je najskuplje živjeti u velegradu.Velegrad ipak nudi puuuno vise nego manji grad.To sve kosta.
Najpostenije bi bilo da svi PLACAMO ISTU CIJENU.ali to bi ponovno pokrenulo razne rasprave.Ali bas sam zato napisala onu prvu recenicu.Ako sam dobro pohvatala -vecina vrtica u Hrvatskoj kosta daleko vise od zagrebackih.Pita li se tko kako ti roditelji placaju?
Ova prepucavanja koja citam po forumu(ima) su gnjusna.Ja imam toliko-imam toliki kredit-ja nemam-ja sam ostao/la bez............To su idiotska prepucavanja koja treba zaboraviti i tu energiju udruziti da se nesto pokrene.Ali nešto ozbiljno.U konacnici ispada da se najvise bune roditelji koji najvise zaraduju.I istina je da imaju pravo na to, jer je besmisleno da oni placaju istu stvar ni neznam koliko puta vise nego npr.ja u trenutnoj situaciji.
cijena treba biti ista za sve.Kako ce ju neki onda placati-neznam.Ali kako ju placa roditelj koji ne zivi u Zagrebu (i neplaca najveci prirez-ali zato nema tramvaj,arenu,zoloski vrt,klizalište,par bolnica,kazališta,rodine rasprodaje.....)
Nemojte me razapet-ne zelim nikome nista lose.Samo sam imala potrebu iznjeti svoje misljenje.
poanta je-svi smo u gabuli-ajmo zajedno van.
vjerojatno se to napisalo već negdje na prethodnim stranicama,
ali izgleda treba stalno ponavljati,
građani Zagreba plaćaju u startu daleko veći prirez nego bilo gdje drugdje u Hr,
dakle nema riječi o tome da plaćamo manje,
jer smo za to već otkinuli od svojih plaća i to puno više nego u ostatku Hr.
roditelji koji najviše zarađuju ujedno i najviše plaćaju prirez.
ako je grad htio krpati proračun tako da pomogne obiteljima s manjim primanjima i tako da
krpa proračunske rupe i vraća dugove nastale zbog ulaganja neisplative i propale projekte ,
onda to treba ići preko leđa svih poreznih obveznika grada zagreba, a ne samo preko leđa
srednjeg sloja roditelja koji više zarađuju i čija djeca idu u vrtić ili školu.
u potpunosti se slažem sa vašim razmišljanjem. sva djeca moraju imati jednaka prava imogućnosti na obrazovanje. Niti jdno dijete ne smije biti diskriminirano niti po jednoj osnovi. navedena prava su zagarantirana Ustavom, Konvencijom o pravima djece, Zakonima,posebice onim o diskriminaciji. Ja plaćam 2.000,00 kn u Viškovu za jedno dijete , a od siječnja očekujem porast cijene. NITI JEDNO DIJETE NE SMIJE BITI DISKRIMINIRANO NA EKONOMSKOJ I SOCIJALNOJ OSNOVI te SVAKO DIJETE IMA PRAVO NA OBRAZOVANJE: mi se borimo već skoro 3 mjeseca i nastavljamo dalje.
naravno da se najviše bune roditelji koji imaju veće plaće (što ne znači da najviše zarađuju) kad su oni ti kojima će se cijena vrtića povećati tri puta, ili pet puta; dakle oni će na svojoj grbači izvlačiti gradske proračunske rupe nastale megalomanskim investicijama i suludom socijalnom politikom. I još k tome moraju na naslovnicama novina čitati naslove kao što su Bogataši platite svojoj djeci vrtić, a po forumima da je u redu da istu uslugu plaćaju deset puta više nego drugi.