tu si mislila na krumpirove žgance
a bijeli žganci se rade od bele kuruze
fala jelena, vec sam mislila da sam se opet osramotila, kao sa ikavicom :oops:
Ajme, koliko smo toga pojeli. A moja djeca, jadnanebila, jedva da smiju prst umociti u smjesu za kolace : paranoik:
To je žbativeno ili žbaćeno jaje.
Sjećam se kad nam mikser nije radio pa je mama rekla da će nam na ruke žbatit (valjda smo se baš bili zaželili, ne sjećam se konteksta). Sestra je taman išla vani pa je pitala hoće li to bit gotovo dok se ona vrati. Mama umrla od smijeha :D
Ja sam svojima dala da probaju, ali njima nije drago, preslatko im je. Ja kradem od kolača redovito!
ja sam zadržala običaj da je sastavni dio pravljenja kolača taj da dijete obliže svaku posudu, ko se boji salmonele još :)
kod mene se šato ne kuha, samo sirova jaja sa šećerom :drama:
input: paždroć = nešto kao maneštra, samo loše, papazjanija
output: zahod
a s obzirom na forum na kojem jesmo, evo i nešto tematski:
trudna san = umorna sam
bil je grd i va fašu = faš je starinski woombie
Kako u zadnje vrijeme pečem bisvite bez brašna, tako sve obližem. Mljac.
na tu "trudnoću" sam ja redovito kao dijete trzala kada bi se mama i baka žalile jedna drugoj na slovenskom :lool:
marta, aj napiši koji receptić negdje
meni je čak i finije ako ima brašna :drama:
to je omiljena riječ mog j, kad napravim nešto što odskače od uobičajenog menija. kakav si to paždroć napravila :lol:
E, a genijalne su ove smjese gdje idu orasasti plodovi umjesto brasna! :lchf:
:mrgreen: pa ne znam :ždero:Citiraj:
Pa kako? :lool:
bilo mi je malo lakše kad sam vidjela da neki ovdje jedu sirovo tijesto za kekse ili dizano.
Pa skuhaj na pari, isplati se (za djecu s mlijekom, za odrasle s vinom): http://blog.dnevnik.hr/kogo/2006/10/...ajnsato.2.html
Da se s klope vratim na temu jezika - tehničarski (i općenito) majstorski žargon pun je tih izraza...
Strojarski dio:
špindla
drekštal
štafli
pucvol
amerikaner
Električarski dio:
šteker
šalter
žnora
ziherung
Automehaničarski dio:
frtajler
bobina
Ali najnajnajbolji izraz koji se koristi kod mene na poslu je FURDA (industrijski otpad kao takav, ali i mjesto gdje se odlaže). Dok nisam počela raditi, nisam nikad čula da se ta riječ koristi za svaki otpad. Znala sam da se kokoši furdaju kad im otpada perje, iako se u osnovnoj školi trebalo znati pravi izraz - kokoši se mitare. Teško mi je bilo to zapamtiti.
Dosta za sada, iako mi se čini da bih iz rukava mogla napisati još bar dvije stranice.
ja zapela na drugoj strani pa odgovaram
sad tek vidim da ima jos materijala :)
Sad me sjeti... Ofrađi je svakakav razni otpad na Mljetu... što more nanese, što godinama skupljaš na šufitu..
Pa još mljetskih: pucol je, a fakat nisam sigurna da li samo poklopac ili cijeli onaj dio gustjerne koji je uzdignut... ali na pucolu se sjedi i pije rakija. :)
Lama je kanta za grabiti vodu.
Kutlica je mali lončić za npr. zgrijati mlijeko.
Komonćin je noćni ormarić.
Poši su mahune.
Patati su krumpir.
Špag je novčanik.
...
ti jos na kukumarima LOL
vec dobar dio stranica niko ih ni ne spominje. nisu kaloricni :lool:
a di su Dubrovčani na ovom topicu?
moj muž je odavno iselio, ali i dalje nas često počasti bječvama, mjendulama, pantarulom..
I ja bi da me neko počasti mjendelima... broštulanima, po mogućnosti. :)
A na Mljetu se mreže salpaju iz mora.
Kad smo već kod Dubrovčana:
Citiraj:
Marin Držić, Dundo Maroje (Pometov monolog)
Pomet: Ma se trijeba s brjemenom akomodavat trijeba je bit vjertuozu, tko hoće renjat na svijetu . Kralj je čovjek od ljudi kad se umije vladat . Nije ga imat dinar, er vidim mnoge s dinarmi potištene; nije ga bit doktur, er vidim mnoge te brigate fantastike , nije ga nit, junak s mačem u ruci, er su ti većekrat ali ubijeni, ali ih se pune tamnice; nije ga bit poeta, ni komedije umjet činit, er tizijem svak` ore i na svaki ga pijer hoće operat , kao bastaha , i umjesto zahvaljenja da mu reku: „Ne valja ništa, iždeni !“ i da mu neprijatelji ostanu: nije ga bit mužik , er tizijeh druzi čine pjet , kad veću volju plakat imaju. (...)
I ovo "đe" ajde nekako, ali "niđe" eeeeee to me zulja u uhu :)
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
meni je pak najslađe kako Dubrovčani naglase kokakola :)
to me sjetilo šnenokli, mama nam je to radila svako malo. neki to zovu i pticje mlijeko.
Jel zna netko sto je arman?
ormar?
Mislim da smo pokrili sve prehrambene artikle iz: http://tekstovi.net/2,128,6162.html :)
a jel jede itko od vas rezance s makom? :)