Javi kako je prošlo :-)
(I nikako ne priznam da je ovaj smajlić patronizirajući i zloban, to šta mu vi svašta pripisujete, drugi je problem, ja ga stavljam bez primisli!)
Joj, zaboravih onu čarobnu juhu za mršavljenje. To ja ne koristim za mršavljenje, ali svi je volimo pa skuham tu i tamo. Mogla bih i češće.
Ni ja ne kuham sarmu otkad sam se udala. Uopće nikakvu, ni pravu ni lažnu. Moja svekrva bi valjda umrla da joj otmem taj posao.... tako da nemam prilike.
Ja motam jer me prijateljica jednom nagovorila na to, pa onda i nastavila daviti. Al zapravo je vrlo korisno, ako uspijem otet dovoljno sarmi da imaju rucak i dan kasnije.
Moj E. uživa motati sarme, to radi s bakom i čak je stavio recept na Coolinariku (ima tamo profil, nije baš nešto aktivan, ali znam da je pisao taj recept za sarmu, baš kad su iz povijesti učili o Osmanskom carstvu pa je i to uvrstio). Evo ga: http://www.coolinarika.com/klub/krakenrex/
a šta za boga miloga jedete 1.1. ako ne sarmu :lool: mi ju svi skuhamo :lol: i sveki i mama i mi. pa jedemo do tri kralja :lol:
inače, pohano mi nikako ne ide uz pomfri.
zato jer je pohano prženo pa mi treba uz to nešto kiselo.
krumpir salata. naša omiljena sa crvenim radičem il endivijom.
i to skuham krumpir u kori, ogulim koru, pustim ga da se kroz ohladi i onda lijepo narežem. mmmm.
mi često imamo pire doma. al pomfri ne.
baš nemamo običaj ga raditi kao prilog. opet od doma, naravno, mi smo jako rijetko taj pomfi doma imali.
kad se zaželimo, obično ga sfrigamo. za večeru. to kad smo gladni, najčešće po ljeti. nakon cijelog dana na moru. s jajima na oko. pa točamo taj pomfi u jaja. il s hrenovkama.
...evo, u skladu s topikom, osnovna podjela ljudi u životu - na one koji sarme jedu s pireom i na one koji sarme jedu same :D
https://www.youtube.com/watch?v=Uof4CjOFn9c
iako ja baš nisam izbirljiva, meni su gadljive te male sarme.
i uz sarmu obavezno jedemo kuhani krumpir u cijelo kuhan u ljusci, ne paše nam pire. pire uz filane paprike.
stvarno je to samo do navike...
pa da
ja ne mogu prići tanjuru na kojem je ovo:
http://www.recepti.com/img/recipe/7310-sarma_zoom.jpg
ja sam ovaj tip:
http://www.coolinarika.com/image/sar...a41_view_l.jpg
ma ja mogu prići svakom tanjuru, nemam ja tog straha :lool:
ove s kulinarike mi se i ne čine tako malene, ja sam jela i manje. i baš sam se pitala: čemu to?!
sve bude čovjeka sram grabiti si još, pa si grabiti...
male su, možda 6 cm duge i do 2 cm u promjeru
naš je lonac takav, pa znam odnose :-D
a nama fora reći kako smo pojeli po 15 komada
o bože cvijeto. pomfri pa umakat u pečena jaja :-o, pa to je infarkt na tanjuru:mrgreen:.
Apri, ti si moja srodna duša :mrgreen:
E vala, ja ne znam kome se vremenski isplati pohati, kuhati ručkove za svakog posebno, itd. Visim nad loncima i tećama od jutros, za 10ak minuta ručka ! Juha, lešo meso i kupus salata :mrgreen: za mene, pohane šnicle i pomfrit za mm (imao je prigovor, pomfrit nije bio ručno narezan, nego na multipraktik aparatu, mislim da ga je zaledio moj pogled nakon upućene primjerdbe :-x ), jedan sin jeo juhu i lešo meso, drugi još ništa... Užas ! Sutra varivo od sat vremena kuhanja za sve !
Ajme, meni se sad jede taj infarkt, nisam baš tu kombinaciju sto godina jela.
Ne frigam krumpire skoro nikad, najviše zato što je to užasno dugotrajan i prskav posao. Ali nekad radim falši pomfri iz pećnice. Samo narežem krumpire na ipak nešto deblje štapiće. Pa na pek pair, na dvije velike škrovade, na ventilacijsko pečenje. Mislim da večeras ide to za večeru, uz frigana jaja :D
A sarma sa slatkim kupusom ? Mmmmm, mljac :njam:
Ih, ja sam odma odlučila da ću priuštiti mužu i djeci taj infarkt, oni se onesvijeste od sreće kad ima pomfrita. Na svu sreću sveki će dodat salate od mahuna.
vertex, kako misliš pomfrit je dugotrajan i prskav posao? Ja ubacim krumpire u tavu i poklopim. Kad otklapam, prvo malo nagnem poklopac, da voda iscuri u ulje i držim zaklopljeno dok ne prestane prskat. A dok se pomfrit pomfrita, radim druge stvari, salatu i sl.
eto mi je kad sam dosla u zagreb bilo interesantno. sarma ili punjene paprile sa pireom!
mi to doma nismo nikad tako jeli. opcenito se pire krumpir jeo rijetko i nikad sa sarmom.
u kuci mog muza se pire jede sa svim i svacim i uvijek.:mrgreen: (a ja ga mislim nikad napravila nisam, ali muz se ne zali)
mislim ne smeka to lose, ali sto ja znam, meni to nije bas nesto.
osim toga sarma moje mame je takva, da je umak gust, odnosno hrpa sitno rezanog kupusa koji se fino zdinstao, omeksao, mmm... cini taj "umak" (to je meni "the sarma"), tako da ne znam kud bi s krumpirom.
isto je kod punene paprike, to kod moje mame nije nikakv paradajiz umak, nego bas ono zgusceni "sokovi", jer ona na vrh paprike uvijek stavi i komad svjezeg pomidora.
meni nikad nije sjeo taj zagrebacki "paradajiz umak" koji ide u punjene paprike, cufte, kupus i slicno.. to je meni ko nekakav razrjedeni kecap.
a ja volim salsu.
mislim, da moram ici nesto jesti.:lol:ove su teme ovih dana bas za razbuditi apetit.
i meni je dugotrajan i prskav posao
i jalov, stalno me mali kori da kak ne znam pomfrit ispeć
hoće da je izrezan tanko kao pomfrit iz mekija
hoće da je hrskav
kad ga ne poklopim, sve mi upršće
kad ga poklopim, bude kao dinstan što i je, pa se sav izlomi kad ga okrećem i vadim van
meni bude dobar i takav, ali ja ga ne jedem, a njemu to nije pomfrit!
probala sam svakako, mijenjala masnoće, tavice ali sam odustala
kad hoćeš pomfrit idi dolje kod babe, ona mu dobro ispeče
da, nemam fritezu i neću je nabavljati
Ovo mi je najbolje - idi dolje kod babe!
Inače, evo trikova kako da ne prska (iako ja nisam ljubitelj prženja, pa to radim rijetko, nisam ni ljubitelj zaprskane kuhinje):
- pomfrit izrezati na kuhinjski ručnik i doooobro obrisati da nije vlažan
- na tavu nasaditi onu mrežu protiv prskanja: https://www.google.hr/search?q=mre%C...op%3B649%3B489
Moji su dovoljno odrasli i sad u fazi da mi se svaki čas nešto takvo jede, pogotovo krumpir sa curryjem (ali radije ispečem na malo masnoće nego da pržim). Ako ipak inzistiraju - bratemili, evo vam kuhinje, pržite si, a ja odo' van...
Treba paziti i koja vrsta krumpira se koristi. Meni je jedino crveni ok, bijeli samo u nedostatku crvenog a onda puca i lomi se.
Da, to je istina. Bijeli je brašnast, bolji za pire i knedle (za one koji se upuštaju u to). Crveni je za prženje i za salate.
mislim, stvarno!
ne bi mi Bog ništa da kupim tu rešetku protiv špricanja.
ali treba se toga sjetiti :roll:
marta, nije mi nikad palo napamet poklopit krumpire dok se frigaju! Dugotrajno mi je i zbog količine koja nam treba.
Ma zapravo, toliko dugo nisam baš zapravo frigala krumpire da se i ne sjećam šta mi je točno bilo nesimpatično :lool:
ja, kao veeeliiiki ljubitelj pomfrita, imam fritezu bez ulja - savršeno
rehab, baš si nešto mislim, a da probaš mužu sve to povrće napraviti na neki drugi finiji način?
možda bi počeo uživati.
meni, kao neljubiteljici mesa i obožavateljici povrća, nije fino preliveno samo s malo maslinovog ulja i posoljeno.
iskreno, to mi ubije svaki okus i moram ga doraditi maslacem i baš me briga što je nezdraviji, ali mi je ukusniji.
recimo znam skuhati razno povrće: zelje na četvrt, mrkvu, karfiol, brokulu, krumpir i preliti mrvicama od kiselog vrhnja.
to toliko podiže jelo da je to nešto nevjerojatno, prefino.
kiselo vrhnje se na par kapi ulja prži na vatri i stalno miješa sve dok se od njega ne naprave male svijetlo smeđe mrvice.
tim su se nekad prelijevali žganci u prigorskim i zagorskim hižama.
isto tako je i fino tikvice prepržiti na suhoj tavi pa ih poredati na protvajn, na svaki kolutić staviti komadić paradajza ili sosa, posuti origanom/bosiljkom i naribati parmezan te zapeči.
moji se dave u tome koliko je ukusno, a nije vulgaris tikvica.
pa popečci od kelja s dodatkom kuhane šunke, češnjaka i zobenih pahuljica,puno toga se unutra može zakamuflirati, a i dalje ostaje ukusno i privlačno.
ili rižoto sa mesom i hrpom povrća?
Jel to možda ima prolaz.
Ja danas od dva komadića teletine, graška i mrkve pravim rižoto. Tu je još i jedna rajčica, celer (nažalost luk ne smijemo).
Jel ima netko ideju koju začinsku biljku bi tu mogla dodati. Imam bosiljak, kadulju, majčinu dušicu.
E da, za salatu kupus sa bućinim uljem.
možda znaš što je frtalj ili kvarat? - to nam je bila omiljena zabava ovo ljeto - samo smo vježbali sa satima