:-*
Printable View
Curke,molim vas, dajte neki provjereno fini recept za keksice sa pekmezom.
Klinci su zapeli da bi ih radili sami.
krancle su ti idealne da ih hlinci sami izrađuju i mažu
Hvala ti puzic!
Dakle, ja dosad nisam imala pojma da se ti keksici zovu krancle.
Ovi su jako fini. http://www.coolinarika.com/recept/cv...-s-marmeladom/
Sirius kolko ispadnu od te smjese?
jel netko radio snowballs sa orasima umjesto bademima?
napravila sam danas keksiće u obliku bora jer prošlih više nema, osim cimeta i kardamoma u ovu turu sam stavila puno narančine korice, i super su.
i snowballse sam napravila, i kako da se sad do petka pravim da nisu u kutiji. trebala bi mi ona flash kemijska iz Men in black :lool: nije ovo za mene, ne radim više ništa prije četvrtka. inače će mi ko Cvijeti do Božića doć preko glave kolača.
Evo recept po kojem radim, iako cesto improviziram:
http://www.damijenestoslatko.com/sla...lani-mjenduli/
Evo ga:
http://www.damijenestoslatko.com/sla...i-poklon-br-2/
danas sam uploadala svoj tutorila na FB
Ja ne znam kad cu ako ne ovaj vikend, totalno su mi dani ispunjeni a i nekako sam mastala o Badnjaku u kojem setam gradom i odmaram :mos_mislit:
Danas su kod mene nastali:
- keksici pa jedni valjani u šećeru, drugi preklapalni sa marmeladom od mandarina
- princesspufići
- čupava pita od jabuka
- orancini
idem vidit jel mi se da jos stagod, vec sam se umorila :uh:
Ja vise necu nista. Osim torte koju cu raditi za Badnjak.
Lista:
Madjarica
Krancle
Snowballs
U nasoj kuci djedicini kolacici ne znam tocno ime
Bajadera
Cokoladne kuglice
Prhka orahnjaca
Paprenjaci
Sve je u visestrukim mjerama.
Torta ili reforma ili mozda ta mileramka kao osvjezavajuce nakon bozicnog rucka.
Sto su vam to snowballs?
inace, do sad sam napravila 14 vrsta, neke visestruko i skoro niceg nema :lool:
moram sakriti jedan tanjur, ako ga uspijem napuniti :mrgreen:
bas su zderonje ovi moji, a jos sam svako malo radila neku tortu
planiram jos cokoladni kuglof i kinder pingui (plus ovaj sakriveni tanjur) i to je to
Meni ispalo 43. Bas cu probati s orasima. Mada mislim da bi meni bili najukusniji s ljesnjacima.
Meni ih je ispalo vise od 40
Radila sam ih sto sam sitnije mogla, al jos uvijek je to meni veliko
Ja volim da su keksici sitni
Meni su fini, ukucanima ok, al nikog nisu oborili s nogu (osim moje mame)
ja odradila keksice na kalupe, keksiće od maka i dva dana radum neki božični kolač od suhog voća i jos nije gotov. Ako to ne bude fino, a poprilično je skup.....
do srijede ću još bajaderu, neki čokoladni s rižom, prhku makovnjaču i još jedne keksiće
kako pečemo tako i jedemo mm i ja smo gori od djece
zabice ja bi kuglice od rogača i suhoh voća
SALAMA OD BADEMA I ČOKOLADE (ovako sam je napravila ove godine):
200 g badema mljevenih (mljela u multipraktiku, tako da nisu potpuno sitni nego ima i komadića)
150 g grožđica (očistila od peteljki i namočila u vodu cca 15 min, da se kasnije mogu lijepo rezati, pa ocijedila)
100 g šećera (u receptu piše štaub, ali stavila sam kristal - to se otapa na vatri pa nije bitno)
0,3 dl ruma
1 jaje
250 g crne čokolade (može se otopiti u mikrovalnoj pećnici ili na pari)
Po želji - ribana korica od naranče (nisam stavila, zaboravila)
Sve suhe sastojke stavila sam u rostfrei lonac, dodala rum, jaje i otopljenu čokoladu. To sam izmiješala i držala na laganoj vatri da se smjesa izjednači i da se jaje termički obradi. Bolje da ne kažem kako izgleda, moji klinci se uvijek smiju da je izgled oduran. Kad je to bilo gotovo, izbacila sam sve na balkon i pustila da se ohladi na temperaturu tijela. To probaš - smjesa mora biti kao plastelin, da se može lijepo valjati.
Kad se ohladilo, podijelila sam to u četiri dijela. Na pek papir sam stavila gomilu štaub šećera da se ne lijepi i valjala dugačke salame (svaka je oko 30-32 cm). To je sva mudrost. Izvana treba ostati dosta štauba da bude skroz bijelo i da se napravi korica (treba se sušiti 2-3 dana na zraku, a šećer će napraviti tu koricu koja brani daljnje isušivanje). Reže se na tanke ploške oštrim nožem.
hm, emily, to mi je malo čudno
ja sam prije 2 godine radila snowballse i napravila ih prevelike, pa mi nisu bili baš fini. Ovaj put sam pristupila matematički: smjesu podijelila na osmine, pa svaku osminu razvaljala u kobasicu i narezala na 5 jednakih dijelova. Točno 40 komada, i fini su mi baš,težili su mi oko 12g.
ko i ginger, ja ih volim što sitnije, tako da drugi put će kobasica ić na 6 dijelova.
da prijavim i ovdje, pregorio mi mikser sinoć dok sam mutila bjelanjke za preljev za keksiće. Pa sam napravila onu drugu varijantu: štaub šećer + sok od limuna, samo sam ja stavila sok od naranče (ionako ide zelena boja pa nije bitno što naranča malo oboja).
Ukusno je, ali mi se više sviđa konzistencija preljeva od bjelanjka, plus što ide malo manje šećera za veću količinu.
mozda mi vaga nije dovoljno precizna
pa su ustvari bile vece i teze od 15g
Moji dosad:
1. medenjaci (gingermen)
2. snowballs (pola s bijelom, pola s tamnom čokoladom)
3. milijun komada
4. keksi u obliku bora
sutra vjerojatno idu i mak kiflice. koma mi je bio vikend, divim se sama sebi što sam uopće uspjela išta stići.
Nisam brojala snowballse, ali stavljam po pola kockice čokolade pa su baš slatki maleni, za ubaciti u usta.
isto ako angie stavljam pola kockice i ovaj put mi je falilo cokolade.
ali mi je i jedna tura zagorila, jer sam trcala obaviti jos 101 stvar :gaah:
Peterlin mogu i orasi umjesto badema, jelda?
Nemam običaj raditi ranije kolače za Božić (osim dan - dva ranije), ali sam u subotu odlučila napraviti paprenjake, jer oni stvarno mogu stajati, možda su i bolji kad stoje koji dan.
Od šest škrovada, tri i po smo pojeli istu večer, a ostatak jučer ujutro.
Mogla sam im zabraniti, ali njih troje plus mali susjed, gledaju Sam u kući 3 i cikću od sreće zbog paprenjaka - ako to nije radost Božića, što onda jest, koga briga za datum :lool:
A kad su oni krenuli, bome se ni ja nisam suzdržavala :D
tako sam i milsila
vertex :lol:
pa ko bi im oduzeo tu radost...
To ti je veselje blagdana....
Ja sam ispekla nekoliko tura kuglofa sa suhim voćem (za udomiti) i moram još toliko. Moji baš pretjerano ne navaljuju (tj. jedu s mjerom, možda i zato jer je medena pita još na balkonu nerazrezana) ali to je trebalo dočekati... Ranijih godina znali su smlatiti sve kuglice i sve išlere čim su bili gotovi.
Iskreno - meni je lakše napraviti neki kolač s kremom nego se zaj*** s išlerima i drugim sitnim koještarijama. Ti sitni su baš za strpljive.
Meni su ti mjere uvijek problem jer ja radim 'odoka i ovo je bila vrlo uspjesna improvizacija, rekla bi da sam ovoliko stavila:
300g mljevenih oraha
300g rastopljene čokolade
80g rastopljenog maslaca
200g suhih grožđica
50g mljevenog rogača
ako bude previše mecavo dodaj mljevenih keksa da popije vlagu od čokolade
Valjala sam kuglice i uvaljala ih u kokos, bile su baš odlične, ne ide ništa šećera a slatke su jer imaju grožđice u sebi i finu aromu od rogača, svi su bili oduševljeni.
Peterlin, hvala! Ta mi smjesa djeluje kao moja za kuglice od čokolade koje valjam isto u šećeru, probat cu sad kao salamu napravit.
I znam taj gadan izgled smjese sa jajem na pari :mrgreen: al budu baš fine te kuglice pa vjerujem da je i salama.
peterlin, čini li veliku razliku ako se preskoči grožđice u toj crnoj salami? Ja bih je napravila sa puno korice naranče, da bude onako čokoladno-narančasti okus, i ne bih da mi grožđice tu smetaju (nisam ni luda za njima)
mi smo danas pekle keksiće sve tri cure zajedno. Buba je bila pekar pravi i slagala kuglice na protvan. Kad je tata došao hvalila se da je radila kolače :) bebač
Dakle danas chocolate chip cookies i crankies
sutra lješnjak bajadera
sri mađarica
četvrtak švarcvald torta.
Toje sve. Divim vam se cure sa zilion kolača. Respect.