https://www.infozagreb.hr/korona-vir...-za-testiranje
Coksa,
Hvala do neba draga moja :heart:
Bilo je neko istraživanje u "Franu Mihaljeviću", još na zimu/rano proljeće, istraživali su razinu antitijela kod svojih zaposlenika nakon prve, pa druge doze, nakon preboljenja itd. Nisam sve zapamtila, ali sam zapamtila da im je srednja vrijednost nakon druge doze bila oko 6000 jedinica (što naravno znači da su neki imali puno manje, a neki puno više). Pa sam si ja stavila mentalnu zabilješku u glavu :mrgreen: da ne bi bilo loše biti oko prosjeka :lol:. Sad, koliko je to istraživanje bilo ozbiljno i je li se nastavilo, ne znam. Preporuke su im se mijenjale za svašta, pa vjerojatno i za to, ali eto, ja sam to istraživanje zapamtila. Evo, našla sam neki članak o tome tada: https://www.telegram.hr/politika-kri...o-cijepljenju/
Btw, i ja ću se boostat čim mi dođe vrijeme, ovo je zezancija na osobni račun, volim testove 8-). (Ali ne namjeravam trošiti 1200 kn za staničnu imunost, zato sam i rekla da ja i moji znamo da smo svi cijepljeni / preboljeli i imamo antitijela i nemamo nikakve potrebe za ovim testom. Možda netko ima 8-) )
budući da smo na temi na kojoj se ne propituje svrhovitost cijepljenja, dopustit ću si malo osobnog dojma
prije par tjedana se moj dvanaestogodišnjak cijepio i tu noć mi je muž bio na putu
ne da mi nije bilo svejedno nego sam frendicu liječnicu molila da me tješi, tj pitala sam ju trebam li ga provjeravat po noći, što je najgore što se može dogoditi itd.
moja tjeskoba je većim dijelom bila uzrokovana time što je odgovornost tu noć bila potpuno na meni, da je mm bo tu, vjerujem da ne bih toliko paničarila. Naravno, sve je prošlo ok.
uglavnom, skroz razumijem taj osjećaj kad ti nije svejedno!
betty, upravo tako. realno, ranjiva sam zbog toga sta se desilo mom tati (da se razumemo, dva puta je bio vakcinisan pfizerom, preboleo laganice prvi put pocetkom juna ove godine. posle toga, niz gresaka, neodgovornosti, katastrofa..), i prosto mi je to 'nije svejedno' vece sada nego sto bi bilo pre juna ove godine (ima jos razloga). Tako da sam balansirala. Prvo odvela stariju cerku (za par dana 10 godina), a onda nedelju dana kasnije i mladju. inace, ovde deca presrecno idu na vakcine. devojcice su me nekoliko puta zapitkivale kad ce one moci na shot. bez obzira na sve, vuce malo na nas titove pionire :)
Naravno ne pomaze ni citanje vesti o omikronu, gde navode da je 'immune escape' verovatan.
Dota, to je bilo long time ago kad se preboljeli nisu trebali 2x cijepit, a vani se jos i boostaju. Tih 6000 je bilo nakon koliko od druge doze? Kojih jedinica? Jel to zastitno il ne? Koliko dugo? Questions na koje jos nema odgovora osim antitijela se samo vade u sklopu istrazivanja da bismo ih bolje razumjeli. To je trrnutno stanje.
Koga zanima, dobila sam danas odgovor za booster nakon preboljenja - za dvaput cijepljene i preboljele, trenutna preporuka je docjepljivanje 6 mjeseci nakon preboljenja. S tim da će se ta preporuka vjerojatno i mijenjati, ovisno o novim spoznajama.
Meni je sasvim realno da prakticki nikome nije svejedno oko cijepljenja djece, a ni samih sebe. Moje danas svekrva vodi po drugu dozu (sad su na putu prema tamo) i nije mi svejedno jer, izmedju ostalog, ne znam bi li se ona snasla u situaciji da dodje do neke alergijske reakcije, za pocetak. Djecu cu vidjeti jedno cetiri sata nakon cijepljenja, taman pred spavanje. Nije mi bilo svejedno ni kad sam ih ja vodila na prvu. Ni zbog mene mi nije bilo svejedno jer nemam bas puno alternativa ako mi prerano istekne rok trajanja.
Ali usprkos tome, hebi ga, realno je to da je ovo najbolja solucija. Vjerojatno cu nakon ove druge doze poblize pratiti musko dijete, iako me za kcer malcice dodatno frka jer je puno manja od prosjecnog petogodisnjaka (s prakticki sest godina - rodjendan joj je za mjesec dana).
I kod nas su djeca uzbudjena zbog cijepljenja.
Znam, znam, zato i kažem da tko zna što je na kraju bilo od toga... a i da se preporuke stalno mijenjaju.
Puno je tu pitanja na koja ja ne znam odgovoriti. Možda Markotić zna 8-)
A što se tiče cijepljenja djece ...Jedno naše dijete je imalo ozbiljnu alergijsku reakciju na cjepivo iz obaveznog kalendara, jedno od onih koje većina dobije bez ikakve reakcije. Svejedno, nikad nam nije palo na pamet sumnjati u cjepiva.
Prevrnuli smo i nebo i zemlju za doznati ozbiljne i stručne informacije oko cjepiva protiv Covida za maloljetnike. Da nam je bilo svejedno, nije. Ali smo odlučili vjerovati struci i sve je prošlo u redu. Danas nam je jako drago što smo tako odlučili.
Zašto ovo pišem? Zato što mi se u glavi vrti rečenica od, mislim, Anemone, na drugoj temi: "Bojim se i korone i cjepiva ". Tako nekako. I sasvim je razumijem.
Mi, koji smo odlučili cijepiti sebe i svoju djecu (jer mi odlučujemo za njih), isto imamo strahove i dileme. Ali smo u nekom trenutku odlučili da je naš "strah od nečinjenja" veći od našeg "straha od činjenja". I da, ako vjerujemo struci dok nam spašava živote, dok nas liječi od svega i svačega, od običnog bronhitisa do karcinoma, onda ćemo vjerovati struci i u vezi cijepljenja i poštivanja epidemioloških mjera i preporuka. Ne mislim da je zdravstvo samoposluga u kojoj uzimamo što nam se sviđa niti da su liječnici prodavači. Vjerujem u Hipokratovu zakletvu, a vjerujem i u suze moje prijateljice dok plače u automobilu nakon smjene u Covid odjelu.
Bitne odluke u životu nisu lake. Niti sada, niti su ikada bile. Nema oslonca, nema uporišta, nema već riješenih zadataka pa da samo prepišemo rezultat. Ne znamo rezultat. Ne znamo kako će završiti. Nema garancije. Ali ima nade. Ima vjere. Osjetimo strah, ali ipak to učinimo. Jer je to život i cijeli život zapravo tako radimo za ono što nam je najvažnije.
Daleko to ode od mog posta.
Ministartstvo zdravstva je napokon stavilo podatke o zarazenima, hospitaliziranima i umrlima u interaktivni graficki prikaz: https://www.health.state.mn.us/disea...stats/vbt.html
Dolje prema dnu stranice, ispod Case Overview i krivulja je bar chart s podacima. Bas se lijepo vidi odnos cijepljenih i necijepljenih, sto se tice brojki. Minnesota ima 5.7 milijuna stanovnika.
Evo podataka o procijepljenosti po općinama i gradovima. Ovo je članak s mapama. https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...atskoj-1148518
A evo i interaktivnih mapa iz linka u članku, ima raznih. https://www.hzjz.hr/procijepljenost/
Zanimljivo, iako mi malo šteka na mobitelu.
Spominjalo me se pred par dana, kako tako malo testiranja. Ispala sam mjera za malo kucnih testiranja :)
Mali jos odolijeva. Nedavna vrticka SI, prehladio se taman nekako u to vrijeme, 2 dana smrcao, dvaput sam ga testirala za svaki slucaj. Mene je zarazio prehladom, ja sam vukla po obicaju dulje, isto sam se testirala, nista. Nekako smo do sada uspjesno izbjegavali kontakt sa zarazenima. Sad je to vec lagano na razini lutrije, buduci da ja ne vjerujem da smo mi oni odabrani koji nece oboljeti. Iako iz sve snage navijam za malog.
Mali je imao kontakt sa zarazenima. Ono sto znam sigurno direktan kontakt s 3 tete i 2 djece, sve u vrticu, puna smjena, nekoliko dana kontakata. Žao mi je tih teta u vrtiću. One se nemaju sanse zaštititi, a roditelji baljezgaju - Nije svaka prehlada covid, nisam se ni sjetila testirati...
Izgleda da pada u vodu ona teorija da ako si zarazen virosom prehlade, da ne mozes dobiti covid, jer su stanice vec okupirane dominantnim virusom.
https://www.index.hr/mobile/clanak.a...ca_najnovije_m
Negdje sam čitala da Južnoafrička republika ima porast hospitalizacija u dobi do 5god. Moram naći link
I da, kvragu i teme, nema šanse na ovom forumu napisati nešto u pravu :lol:
https://www.facebook.com/groups/koro...5744408062044/
Dr. Trobonjača je odgovarao na FB pitanja
:-o koliko korisnih informacija, koliko podataka koje nisam prije znala (a vjerojatno izdanprosječno pratim koronu)
Tko je Dr. Trobonjaca? Super su mu odgovori, bas mi je drago da je jasno rekao puno toga sto mi se cini da je uvijek bilo nekako zbrkano i mutno.
Imunolog s riječkog MEF-a.
Usput da javim, cijepljenje vrlo sitne petogodisnjakinje i tad skoro-devetogodisnjaka je proslo odlicno. Manje bolna ruka nego nakon prve doze, nikakvih vecih simptoma. Stariji zapravo nije rekao ama bas nista, a za malu bih rekla da je dan nakon cijepljenja bila poprilicno umorna i da nije gotovo uopce imala apetita. U subotu (cijepljeni su u cetvrtak kasno popodne/predvecer) je bila na 100%.
Super, Kaae :)
I sretan rođendan M, sa zakašnjenjem, od I i mene (šifra: kikiriki :mrgreen: )
Jeeej, super, Kaae!
Ova FB stranica Cijepljenje i vakcinacija je zakon, bas se trude!
Meni je iz Trbonjačinih odgovora, iz osobnih razloga ovaj bio silno zanimljiv:
Citiraj:
Profesore, koliko je loše nekoliko puta preboljeti covid? Ima li razlike ako smo cijepljeni i ako nismo?
Citiraj:
Najbolju imunost imaju oni koji su preboljeli pa cijepljeni. Zovemo je superimunost, kvalitetna je prema svim sojevima, pa čak i onima koji još nisu nastali u prirodi (podatci iz labosa), a to znači i prema Omikronu.
Ja znam osobu: preboljela-cijepljena-preboljela [emoji3]
Kaže HZJZ “ Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajan ju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene. Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida,a sakontaktima sedaljepostupakaokod izloženostiudomaćenimvarijantamavirusa.“
Moj slucaj je pfizer