Pa meni je bitno i baš me zanima.Citiraj:
Irchi prvotno napisa
Printable View
Pa meni je bitno i baš me zanima.Citiraj:
Irchi prvotno napisa
meni nitko ništa nije preporučioCitiraj:
tinaka prvotno napisa
mi smo malu u AS nosili....a primijetila sam da većina ide van u košarama...
Freya, hvala. Znači, oni nemaju neki 'službeni' stav o tome.
Grozno je to da nemaju 'sluzbeni' stav o tome ... ali ako iz bolnice do kuce putujes automobilom onda je najsigurniji nacin prijevoza djeteta taj da ga vozis u ispravno postavljenoj autosjedalici koja odgovara njegovom uzrastu.
Kosara ne stiti dijete prilikom sudara, isto kao sto ga ne stiti majcino narucje, zelis li najsigurnije za svoje dijete preporuka je uvijek i bez iznimke koristi autosjedalicu!
Evo jos jedno pozitivno iskustvo sa Sv. Duha!!!!
Rodila sam 4.11.2009. u 10.55
Vecer prije u 18.30 poceo mi je curiti vodenjak i imala sam male trudove. Odmah smo se uputili za bolnicu. Ekipa na prijamu super (osim jedne mlade babice, ali nije bila vazna), pregledali me i obavili sve pripreme jer sam bila dva prsta otvorena. Noc sam provela u predradjaoni, a trudovi su mi nestali. Kad je dosla vizita bila sam otvorena samo 4 prsta, vodenjak je i dalje curio pa su odlucili staviti me na drip. Nije mi bilo drago, ali buduci da skoro sva plodna voda otisla nije bilo bas pametno ostaviti me da cekam svoje trudove...
Nakon sto su me prikljucili na drip sve se brzo odigralo...Babice su bile fantasticne, ljubaznost nigdje nevidjena, odgovaraju na sva pitanja, cak one kazu:" Ako imete pitanje samo pitajte?" (nevjerojatno!)
Porod je super prosao, muz je bio prisutan, bez epiziotomije..Samo sam pukla malo, ali nisu ni to htjleli sivati...
Ja sam drugi dan osjecala se kao da nisam rodila...
Ekipa na odjelu babinjaca je sito bila super, sve objasnjavaju, pomazu, hoce uzeti bebu ako se osjecas umorno...
A sto se tice autosjedalice: glavna sestra s odjela pedijatrije je rekla da vozimo djecu u autosjedalicama...
eto ako netko ima pitanja, pitajte dok sam jos svjeza
nemam pojma ...Citiraj:
tinaka prvotno napisa
mislim da sestre preporuče AS, ja nisam nikoga pitala jer sam odlučila definitivno u AS
Silvy, znači na pedijatriji su ipak preporučili AS.
Pitam zbog toga jer sam čula da je u jednoj bolnici pedijatrica poludila kad je vidjela da taj dan skoro svi dolaze po djecu s AS.
Silvy daj mi samo reci što i je bilo potrebno za bebu dok ste u bolnici - pelene, odjeća..?
... i jel moguće dok radjaš imati pokraj sebe (ispod/iznad glave) neku malu torbicu s osobnim stvarima?Citiraj:
silverinne prvotno napisa
kad sam ja prije godinu dana na SD radjala nisu me pustili bez onog jastuka za bebe pa je muz mora ici doma po njega mada je dosao po nas s AS nije dala bebu dok nije donio jastuk
Svašta! Nemam riječi za to :roll:
Za bebe je potrebno da imas samo pelene, kremicu i vlazne maramice ili krpice, ako ne koristis maramice. Ja ne koristim vlazne, pa sam imala krpice od vate za brisanje guze i nitko nista nije rekao, stvarno su fleksibilni. Odjeca ti ne treba dok ne budes izlazila van iz bolnice. Oni imaju benkice za bebace i jako su lijepe:-)
A tvoje osobne stvari su nonstop uz tebe gdje god da se nalazis...
hvala silvy na odgovoru a ovo za jastuk za bebu - ne kužim. pa šta se njih to tiče, uostalom ja inzistiram na as a u tom jastuku ionak ne može unutra. trebala si reći da nemate, pa neće te slat da ideš kupit :mrgreen:
mi smo P. vozili doma u košari i nismo ga vozili u AS dok nije bio oko mjesec dana jer meni te As za male bebe izgledaju ful neudobno... zato sam i ja htjela mišljenje pedijatara o tome ali sam po netu našla i one koje su za i one protiv pa smo samostalno odlučili... ne znam, meni se nekak to jaje-AS čini preudubljeno i neudobno, neprirodno pa smo čekali dok malo ne naraste da ga vozimo u njoj a i onda sam ga stalno promatrala da vidim jel mu ok...
i drugo mislim doma vozit u košari... bolnica nam je blizu i mislim da će bit ok tih 15 minuta...
kako ćeš ti voziti dijete je tvoja stvar, ali u AS definitivno djetetu NIJE neudobnoCitiraj:
Thlaspi prvotno napisa
razmisli u kojem položaju je bilo dok je bilo u maternici
položaj u AS (jajetu) podsjeća na taj položaj i djeci može biti i udobnije nego u jastucima, košarama i slično
Draga Thlaspi, nesrece se dogadaju najcesce na kratkim relacijama sa nevelikim brzinama ... mozemo mi biti oprezni 300% sa ocima na ledima, ali mi smo sudionici u prometu sa svim ostalim opreznim i neopreznim vozacima.Citiraj:
Thlaspi prvotno napisa
Za dijete je najsigurnija opcija za voznju u automobilu: ispravno postavljena AS koja odgovara kategorijom prema uzrastu i kilazi. AS u kategoriji od 0 do 9 (13) kg ima u originalnim dijelovima i jastuk namijenjen bas novorodencadi, koji im malo podize guzu i tako smanjuje nagib. Isto tako sjedalica se montira tako da nagib u odnosu na tlo bude 45 stupnjeva.
Sjedalice nisu neudobne, mozda samo tako izgledaju nama iz nase perspektive, ali su zato najsigurnije za nase dijete kad ga prevozimo automobilom od tocke A do tocke B, pa makar to bilo do ducana iza ugla. Na nama roditeljima je odgovornost.
A da dijete nije premalo za AS mislim najbolje docaravaju ove slike
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=49286
Nela je imala na izlasku iz rodilista 2280 g i 44 cm.
Moja je imala 2070g i 44, pa je "stala" u AS. :lol: :heart:Citiraj:
srecica prvotno napisa
Evo slika.
http://images36.fotki.com/v1201/phot...SCF6646-vi.jpg
S tim da je ispod u AS i onaj umetak za male bebe.
znam da sam skroz o.t., i ispričavam se unaprijed,Citiraj:
sweety prvotno napisa
ali, sweety, prekrasna ti je bebuška :heart:
hoće li ti biti dovoljno mišljenje dr. Saše Tiefenbacha, ortopeda?Citiraj:
Thlaspi prvotno napisa
Ako želiš, ja ti iskkopiram njegovu recenziju naše brošure o sjedalicama.
Istoga su stava i Sr. sabol, neuropedijatar i dr. Grubić (ravnateljica Goljaka), fizijatrica.
Imamo, dakle, tri vrhunska stručnjaka koja su upućena u problematiku i koja apsolutno podržavaju sjedalicu od prvoga dana.
ja jednostavno ne mogu ne reagirati i ne začuditi se na ovakav post, još kad je od nekoga tko je 2,5 godine na rodinom forumu.Citiraj:
Thlaspi prvotno napisa
as jaje ti se čini neudobna pa staviš dijete u košaru da se može slobodno klatiti po njoj, sori ali meni je to nevjerojatno :/
na ovu zadnju rečenicu ću ti samo reći, moja sestra je poginula u prometa ravno 20 metara ili 1 minutu hoda od naše kuće.
ne govorim ti ovo da bih te popljuvala, nego pokušavam ti objasniti da ti prodre u svijest što se može dogoditi. možete vi biti super odgovorni u prometu, ali niste jedini sudionici istog tog prometa, iza ili pokraj tebe može biti pijana budala koja će te pokupiti u sekundi.
sori na oftopičarenju.
ja rodila prije tri tjedna i veeelika :* babici (mislim da se zove Nada) i ostatku ekipe iz rađaone.
iako su me dr i sestra htjeli ostaviti dan ranije,kad sam došla na kontrolu-bez trudova,ali 3/4otvorena , nisam se dala. ne mogu vjerovati da su me pitali "pa što bi vi čekali svoje trudove???" Pa naravno da bi ! koje pitanje :roll:
naručili su me za sutradan,uz opasku da ću vjerojatno doći i ranije.
u 1 i 10 je pukao vodenjak....nije ni čudo da sam toliko kila dobila, pa te je vode bilo na hektolitre :lol:
budi muža, ljubi uspavanu djecu i krenuli po naš mali paketić :zaljubljen:
u autu su krenuli trudovi, nepravilni i ne jako bolni. u rađaonu došla oko 2, pregled, ctg koji baš i nije očitavao neke značajne trudove.
prije pregleda sam rekla da ne želim klistir, doktorica (ne znam kako se zove, draga,simpa, kratke frizure) mi je objasnila zbog čega ju oni daju,ali ako neću ne moram. ionako nije ni trebalo, kad su krenuli jači trudovi provela sam na wc-u valjda 15 min i izišla kao da su me klistirali.
jedino nisam mogla birati hoću-neću braunilu :/ no,dobro.
čak su me pustile da odem van pričati s MM :) nisam baš dugo ostala vani jer su trudovi postali prilično jaki i nisam bila baš neko društvo za razgovor :mrgreen:
kad sam se vratila odmah su me odvele u boks. nekih pola sata sam stajala naslonjena na krevet, ali onda su me natjerale da legnem da bi me prikopčale na ctg . i na tome trudovi nisu bili baš neki jaki, jedva do 30 :? pa sam se začudila kad su došle dr i babica, pregledale me i rekle da mogu tiskati :D
babica se svojski trudila oko međice, tako da sam bebu ud 4100g rodila bez i jednog šava, pucanja....2 sata kasnije sam hodala, tuširala se, sjedila....divno! :D
tijekom poroda(trudova) su me promatrale iz sobe, sestra mi je točila vodu i mijenjala nagib uzglavlja kad sam to htjela, a kad sam rodila i dobila svog švrću u naručje, sestra je dovela i tatu pa smo zajedno uživali :love:
na odjelu babinjača nije bilo mjesta,pa smo bili na patologiji trudnoće-isti kat, dijeli prostor za posjete s babinjačama.
tamo nije bilo krevetića za bebe,pa bebe odnose noću. Ali ja sam htjela da moj medek bude samnom i nisu oko toga radili nikakve probleme.
jedina je glupost što i na wc/tuš moramo na babinjače! kroz pun hodnik posjeta! :/
tada još nije bilo gripe pa su posjete bile non-stop, a MM i klinci su švrću došli vidjeti u hodnik ispred sobe . mogli su i u sobu,ali mi je to bilo blesavo zbog drugih žena.
kući smo išli 2. dan. ginekolozima sam morala potpisati da odlazim na svoj zahtjev,a pedica je i sama predložila da idemo doma :D
što se otpusta tiče, sestre su oblačile bebe, pedijatara nije bilo ni blizu. i nikome nisu uvjetovale jastuk, stolicu, košaru....ništa. Meni je švrću dala u ruke,a ja sam ga u čekaonici stavila u AS i MM ga je tako odnio u auto.
što se mene tiče, djeca od 1. dana do...ma zauvjek, nemaju što raditi u autu ako nisu vezana u dobro namještenoj AS !
eto, to je naše iskustvo, sve u svemu, ja zadovoljna :klap:
ponavljam, osoblje, sa sestrom Nadom na čelu (uz iznimku dr iz rađaone, mlada, plava,kosa svezana u rep i dr Jakovčića) zaslužuju sve pohvale! Hvala im :*
i još nešto-klopa nije loša, ali količina definitivno pre mala ;)
mamma x2
meni je super simpa bila mlada dr. plava kosa, preslatka i zgodna ..došla mi u vizitu navečer i jedina od svih doktora nakon što sam dan i pol molila da mi pogledaju šavove-jedina pogledala...
valjda je to i tvoja plava mlada :lol:
Evo malo friških info sa SD:
1. rađaona: došli smo kasno navečer, sve je bilo prilično prazno: 2 žene u predrađaoni i 2 u rađaoni. U smjeni primalja Anita koja se pokazala iznimno simpatičnom i dragom i koja je zasita super obavila svoj posao. Uz nju jedna mlađa dr koja se na žalost cijelo vrijeme bavila isključivo papirologijom :x, bez previše interesa za sam porod.
Oni koji plaćaju uzimanje krvi iz pupkovine, obratite pažnju na to da osim 1000 kn koje morate platiti na blagajni SD, u trudničkoj ambulanti vam moraju dati i brdo formulara baš od SD za ispuniti, što meni nitko nije dao, pa se veliki dio mog brzog poroda MM bavio ispunjavanjem tih formulara, jer mu nisu dali mira.
U rađaoni su dva nova stol(c)a za rađanje i zaista izgledaju svemirski. Kako je sve išlo neviđenom brzinom, nisam imala prilike za vrijeme poroda isprobati masažu, ali se MM :heart: sjetio toga i uključio masažu da mi olakša kontrakcije nakon poroda i prvog podoja, i zaista je bilo vrlo korisno.
Prošla sam bez ijedne intervencije i bez imalo kemije bilo koje vrste, mada kažem za ništa od toga de facto nije niti bilo vremena, pa ne mogu tvrditi kako bi bilo da je vremena bilo, a ja odbila, ali sam dobila dojam da se o svemu (ili gotovo o svemu) može dogovoriti.
Bebica je bila s MM i samnom cca sat vremena, i to je bilo mrak, počeo je cickati odmah i to je početak jedne (do sada) vrlo uspješne priče o dojenju. Nakon sat vremena, bebu su zamotali i odnijeli, a ja sam ostala ležati još jedno sat i pol na kolicima dok nisu došli i odvezli me na odjel.
Sve stvari su bile cijelo vrijeme samnom, nitko nije radio nikakav problem iz torbe i kofera veličine da može avion kao ručna prtljaga. Mogla sam piti vodu koliko sam htjela. MM je dobio njihovo odijelo, pa nam nije trebalo zeleno odijelo koje smo kupili u ljekarni.
2. Odjel babinjača - sve sestre su cijelo vrijeme bile vrlo ljubazne i susretljive. Bebu su mi donijeli nakon mog dolaska na odjel kada sam to zatražila (nakon jedno dva sata, dok sam se smjestila i malo odrijemala), a shvatila sam da se može zatražiti da dijete odnesu (naročito tijekom noći) ako se mama želi odmoriti, mada ne znam to pouzdano jer nisam tražila. Pedijatrijska sestra kada mi je donijela dijete prvi puta nakon poroda dala mi je dnevnik dojenja i objasnila osnovno o dojenju (ta konkretna bez većeg entuzijazma, ali ajde bilo je valjda 4 ujutro), te se od mama očekuje da vode dnevnik za vrijeme boravla u bolnici, odnosno upisuju kada je dijete podojeno, koliko je trajao podoj i sl. Inače, zaista moram reći da svako malo netko dolazi pitati kakva je situacija s dojenjem, nude pomoć, hvale kad vide da sve ide kako treba i sl. Inzistira se na dojenju na zahtjev. Situacija je bitno drugačija nego prije 4 godine kada sam tamo rodila prvo dijete. Ipak, prema priznanju jedne sestre, oni ipak djecu nahrane (ne nužno svu i ne nužno uvijek) kada je dijete kod njih na odjelu (naime cimerica se čudila kako je njeno dijete tako mirno i uspavano nakon što je provelo kod njih par sati), a čini se da nije problem i tražiti da djetetu daju adaptirano, ali tada baš nisu skloni da se to i upiše u dnevnik dojenja (napomena jedne sestre). Uglavnom, navodno dr. Stanojević jako vodi računa i jako su mu važni baš ti dnevnici dojenja. Inače, sve je puno letaka, odnosno uputa vezanih uz dojenje i izdajanje.
Bebe se odnose svaki dan ujutro u 7:30 na kupanje i donose iz oko 9 - 9:30 nazad, i to je jedino vrijeme koje bebe nisu s vama. Bebe premataju ini 3 puta dnevno, a ostalo mame po potrebi, potrebne su pelene, krema, maramice. Inače, napomenuto nam je da maramice treba barem u prvo vrijeme koristiti iznimno, a dijete prati vodom.
Jedna od pedijatrijskih sestara imala je oznaku unicef - prve 3 su najvažnije, i ona nam je zadnji dan pričala o njezi beba i td, uključujući i to da je kratko spomenula AS, a osobno smatram da bi se tome trebao pridavati daleko veći značaj i zauzeti daleko čvršći stav o tome potkrijepljen također lecima, uputama i sl. (dapače, u to uključiti i pedijatre, a ne samo sestre), jer jasno je da je taj segment brige o djetetu kod nas još na iznimno niskom nivou.
Hrana je tipična bolnička, bez nekog okusa, i prilično skromnih porcija - klasika.
Pedijatri su prilično razočaravajući, i tu se nije puno pomaklo unazad 4 godine, osim što je dr. Stanojević kao i uvijek odličan i spreman dogovoriti na pitanja, a ostali tak - srednja žalost. Ginekolog s odjela (onaj sijedi s brkovima) - uobičajeno nezainteresiran.
Servirke, spremačice - svi jako ljubazni.
Posjete od 16 do 17, tada i sestra pokaže bebu preko staklenih vrata na ulazu u odjel, ako mama to ne može, ali dakako nije problem u praksi d avam dođu kad hoćete i vi izađete s odjela van u čekaonicu, a bebu možete također pokazati preko stakla tijekom dana kada netko dođe. Netko od cimerica mora biti s bebama dok su posjete, tako da je ionako bolje da vam ne dođu baš u vrijeme posjeta jer se onda morate dogovarati i sl. To je inače i nekako najslabija točka tog rooming-ina, jer vam cimerice paze na dijete dok su vam posjete, što ne mora biti bed ako vam je cimerica kao meni super, ali zasigurno to općenito nije dobro rješenje. Posebno je to po meni koma kad već imate dijete, pa vam dolazi u posjet, a vi ne možete na miru provesti s djetetom recimo pola sata.
Na odlasku dobijete pisane upute koje se tiču njege pupka, dojenja i koje čega drugoga (nisam još ni stigla sve pogledati), a nitko vas ne pita u čemu ćete voziti dijete.
Ništa više mi sada ne pada na pamet, ali ako netko ima pitanja, recite!
2xmama, hrčkić... ovo je odlično, Hvala na trudu! :)
Cure čestitam i hvala na iscrpnim izvještajima.
hrčkić a jel bi se moglo dogovoriti nešto tipa da u neko doba kad možda nisu posjete, pa nije gužva, da ti sestre uzmu dijete ne pol sata, sat, da se vidiš sa mužem i drugim djetetom, jel to tko prakticirao?
silverinne, iskreno ne znam, mi smo bili samo 2 dana, odnosno treći smo išli doma, tako da je to prilično bezbolno prošlo što se mog starijeg djeteta tiče. S obzirom na susretljivost sestara imam osjećaj da to ne bi bilo nemoguće, ali nisam probala.
hvala ti na odgovorima! meni je to dosta bitno jer smo sinko i ja baš jako povezani i baš bi mi bilo grozno da se ne vidimo, ili se vidimo samo na par minuta. i svaki put se sjetim kad već pošaljem post - čestitam na lijepom porodu i ugodnom i kratkom boravku u bolnici!
Hrčkić, hvala ti na pregrešt informacija. Ja bih trebala roditi krajem godine na SD-u pa će mi super doći...
Imam pitanje vezano za očeve na porodu (mada sad to sve visi u zraku zbog gripe...). Jesu li vas tražili potvrdu s tečaja?
ja ti mogu reći da su mm-a prije 2 god samo pozvali da dođe u box i to je to, nitko ništa nije pitao. ali, prije 2 god..
rodila sam prije 2 mj. na SD: MM je bio na porodu i nitko ga nije tražio potvrduCitiraj:
Lukina mamma prvotno napisa
nitko nas nije ništa pitao u vezi potvrde za MM.
Inače, i mene je isto bilo jako strah kako će moja kćer podnijeti tu odvojenost, ali kako se radilo o dva dana, od čega je ona prvi dan došla na jedno pola sata, a drugi nije, i uslijed silnog veselja i uzbuđenja zbog rođenja braceka (ipak ona ima 4 g tako da je sigurno i to bitan čimbenik), ona je to vrlo solidno podnijela. Drugu noć, priča mi MM, je sanjala da sam došla i zagrlila i ljubila MM i rekla u snu Mamice, došla si mi, jako si mi falila, a MM joj nije imao srca reći da sanja i da je taj kojeg grli tata.
Kad mi je to pričao drugi dan, samo sam ronila suze koliko me to dirnulo!
moj mališa će imati tada 2,5 i teško će baš kužiti zašto me nema a inače smo jako vezani pa mi sad te neke prijetnje, da nema posjeta, da moram samo izletit i ostavit No.2 cimerici, baš teško padaju... :(
Meni isto tako teško pada ta odvojenost od obitelji i samo želim da s bebom bude sve ok i tad ću tražiti da idem ranije doma.
Sjećam se da sam bila gladna ko vuk, a porcije za djecu. I još su posluživali namirnice koje koje nisu baš najsretnije za dojilje (mahunarke, luk, hrenovke)...
Znam da nam stanje u zdravstvu loše, ali što ću kad volim papati... :oops:
joooj, ja od uzbuđenja zadnji put nisam niš mogla jesti, samo pila vodu i sokiće a moja brižna mama svaki dan donosila gomile hrane - variva fina i svašta a ja dvije žlice i nazad zaljubljeno gledati svog milića... a mislim da će i ovaj put tako biti... :heart:
nadam se da neće biti zabrane posjeta kad dođem na red a onda ću kumiti i moliti sestre da mališu uzmu da bih mogla bar malo biti sa prvom ljubavi. a ja se ne usudim tražiti da me ranije puste - papak sam! :oops:
možda ćeš imati sreće da bude gužva,pa ti i sami predlože 2. dan doma :)
freya,mislim da nije, ima još jedna koja je simpa, ali tko zna ;)Citiraj:
meni je super simpa bila mlada dr. plava kosa, preslatka i zgodna ..došla mi u vizitu navečer i jedina od svih doktora nakon što sam dan i pol molila da mi pogledaju šavove-jedina pogledala...
valjda je to i tvoja plava mlada
ovu "svoju" uopće nisam vidjela na odjelu. Da nije ona možda pedijatrica :? samo su mi njih dvije bile na porodu, a kad sam došla pregledala me jedna jaaaakoooo draga dokica. Ovu sam primjetila tek kad sam čula što sve govori ženi u boxu do, morala sam pogledati koja je to nehumana koza :x
kako god, cure koje se spremate gore, nećete pogriješiti. Samo si osigurajte lunch pakete :lol:
Lunch pakete? Imaš pravo. Morat ću... :lol:Citiraj:
2xmama prvotno napisa
Jer kako oni misle da proizvodimo mlijeko i brinemo o bebicama gladne? :lol:
Ja se samo nadam da ću uspjeti s dojenjem zbog bradavica. Prošli put sam imala mlijeka, možda curka povuče bolje nego što je njen braco...
Da se ne moram gnjaviti sa sterilizacijom šeširića, bočica... znam da su sestre bile prošli put drage i da su mi sterilizirale šeširiće, ali ja bih tako bila sretna da mi to ovaj put ne treba.... :)
i meni se sjedalica prvih dana činila grozna....no, mi smo kupili košaru koja se fiksira u auto kao sjedalica i u njoj se nalaze remeni koji fiksiraju bebu..znači bebač je svezan samo što leži i nemre nikud mrdat :)Citiraj:
rahela prvotno napisa
Kad smo mi izlazili, rekla je dr da oni ne bi smjeli uopće davat djecu čiji roditelji nisu došli sa sjedalicama...
ako dolazite sa košarama pazite da su sigurne, ako su obične uzmite rađe sjedalicu, ionako je put do doma relativno kratak.
Draga megy, ne postoje potpuno sigurne košare, to je samo zabluda.Citiraj:
megy prvotno napisa
Košare se mogu koristiti samo za neurorizičnu djecu koja imaju poteškoća sa disanjem, ali to je u domeni neuropedijatara, fizijazara...
Djeca koja su zdrava, mogu i moraju isključivo u autosjedalicu.
A ovo boldano mi je super!