Mi smo jučer jeli špinat na divlje....a kako jedete bulgur??? Evo, ja ga baš pripravila pa mi treba nekoliko dodatnih savjeta....s čim ga kombinirate???Citiraj:
marta prvotno napisa
Printable View
Mi smo jučer jeli špinat na divlje....a kako jedete bulgur??? Evo, ja ga baš pripravila pa mi treba nekoliko dodatnih savjeta....s čim ga kombinirate???Citiraj:
marta prvotno napisa
Samo sam ga prelila kipucom vodom.
bulgur mi je ljeti mrak kao salata s nasjeckanom sirovom rajčicom i začinjen amsl.uljem, soli i tko već šta voli.
zimi ga koristim kao i sve druge žitarice, na sto načina(varivo, juha, suho , s umakom, uz povrće lešo..)
Varivo od mahuna.
¸varivo od mahuna i batata :lol:
da napisem i ja isto :lol:
brokulu, prvi iz vrta i batat na paru
sunačano varivo (quinoaa, mrkva, celer, bundava)
salata zelene mahune, hiziki, celer, dimljeni tofu, crne masline
cikla salata sa bundevinim sjemenkama
pickles kupus od nekidan
Jel netko zna di se vodila rasprava o onim sokovima od voca i povrca? Ne mogu naci.
Meračim se ovih dana raditi "tri sestre" - tradicionalnu indijansku kombinaciju bundeve graha i kukuruza.
:lol:
Mi smo neki dan jeli grah s bundevom i bas sam se sjetila tri sestre.
:)
Nego, sokici, di je to?
ja mislim na onom mom topicu o zdravoj prehrani, čekaj da nađem.
a ja neki dan htjela radit tri sestre, čak i Davora stalkala po forumu, a na kraju ispala jota. nije mi se dalo čekat, a bundeva bi istrulila :/
marta, ne mogu ga naći, valjda je bio na KSO pa je obrisan.
čini mi se da je Anchi (ili neki sličan nick, miješam te slične nickove :oops: ) koja ima Vedrana i makrobiotičarka je dala taj recept pa je pepejaj. i onda nam svima ostavi ovdje trag da znamo što i kako.
ja sam jučer baš tražila i nisam mogla naći.
anchi je sva u sirovim sokovima
Mi smo danas na "domaćim" varijantama:
. kelj i krumpir na maslinovom ulju
. pohani sojini odresci
. juha od prosa i ribane mrkve
. (bila bi i cikla na salatu da je nisam zaboravila kupiti)
Cure, u Plodinama sam otkrila kuahnu ciklu u rezancima. Znaci smao skuhana i vakuumirana u vrecici. Bez dodataka. Odlicna. :)
Stoji pokraj kiselog kupusa.
mi to jedemo već dugo, jerbo ja ne kuham :oops:Citiraj:
marta prvotno napisa
mislim da je pazinska. isto kao i kiseli kupus. i odlična je. za Riječanke, ima je u brodokomercu.
Juha od mungo graha, celera i poriluka.
Pire od krompira i karfiola
Polpete od rize
Krastavac-salata
grah ričet
pickels crveni kupus i daikon
Zeleni sokići: U mikser za frape stavim 2-3 šake zelenja (špinat, blitva, brokula, raštika, kelj...), limunov sok, 1-2 dcl vode i voće (jabuke, kruške, a za one koji vole slađe bananu, malo meda). Sve smiksam i volila. Može se eksperimentirati sa okusima, ali je bit pojesti tj. popiti što više zelenja.
Danas za ručak: varivo od slanutka, domaći kruh, palačinke sa namazom od lješnjaka.
Anchi hvala za recept.
Danas varivo od brokule, celera i proso. Salata rajcice i persun.
Anchi, možda bedasto pitanje - sirovo ili kuhano povrće?Citiraj:
anchi prvotno napisa
sirovo, inače se gube vitaminčići :mrgreen:
Hvala, već sam mislila da će me netko ludom proglasiti zbog sirove blitve :)
Prije par dana smo ubrali prvu sunčanicu pa smo je, u napadu oduševljenja, odmah zaklali!!!!
Na dva luka sam popržila sunčanicu, bukovače i šampinjone....simultano sam kuhala integralnu rižu...
U gljive sam dodala začina, obavezno i malo muškatnog oraščića...te grašak....nakon što su se gljive dobro izdinstale dodala sam vrhnje za kuhanje...i malo bijeloga vina...kada je sve bilo gotovo u umak sam dodala rižu...njami :mljac:
Evo, sada mi se u pečnici upavo peče hokaido tikva za sutrašnju juhu...a simultano za večeru spremam i mali složenac od pečenog povrča...tikva+brokula+cvjetača+krumpir+svježi češnjak+svježi peršin...uz zelenu salatu s bučinim uljem i malo acceta....
Moje najnovije otkriće s gljivama je ječam. 15-ak minuta u ekspresu s malo manje vode (da se upije, ne da ostane plivati) i onda nabaciti na sličnu kombinaciju gljiva, začina i vrhnja :mljac:Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
nekada su sva rizota bila orzota. većinu toga što danas spremamo s rižom prije se spremalo s ječmom. i baš je njam.Citiraj:
argenta prvotno napisa
Balarosa, nema bedastih pitanja ;) . Da, sirovo...
Danas: Ječam sa grahom i povrćem (pirjano). Ostalo još kuhanog graha i ječma pa će sutra biti varivo. Gotovo za tren.
Zapravo se prvo izgube enzimčići pa tijelo mora trošiti svoje umjesto onih iz hrane. Ako uskoro poželiš postati osoba krhkog zdravlja i starog izgleda - jedi samo kuhanu hranu.Citiraj:
thalia prvotno napisa
Danas:
PREDJELO:
...juha od pečene hokaido tikve
Priprema na slijedeći način:
2 žlice svjetlog sezamovog ili maslonovog ulja
1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 žlica oguljenog đumbira, sitno isjeckanog
2-3 režnja češnjaka, oguljena (ja ga isto nasjeckam)
1/4 žličice muškatnog oraščića, naribanog
1 prstohvat cimeta
1/2 žličice curryja
1/2 žličice suhog timijana
2 žličice jabučnog sirupa (ja ga nisam stavila, ali ovo je po receptu)
5 šalica bundeve, narezane na kockice (slađa sorta) - ja je prvo ispečem jer je kuhana jako vodenasta
4 šalice temeljca od povrća (ja stavim običnu vodu jer mi je dovoljno začina)
sol
svježi peršin
Priprema:
zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte cca.2 minute
dodajte đumbir i češnjak, smanjite vatru, poklopite pa pirjajte sljedećih 15minuta
dodajte bundevu, začine i temeljac te kuhajte dok se sve ne skompaktira
posolite, dodajte jabučni sok (po želji) pa sve izmiksajte
Nila se udavila u juhi....jer sam joj još u nju dodala "Mileram"
GLAVNO JELO:
umak od pomadore i jedne sunčanice sa mrkvicom i pirjanim lukom...dodala sam na kraju malo vrhnja za kuhanje i malu žličicu senfa da dobije malo jači i karakterniji okus...uz to tjestenina iz organskog uzgoja posuta s parmezanom
SALATA:
domaća svježa cikla (netretirana, nekuhana) naribana na rezance sa sezamovim uljem i accetom!!!!
:mljac: evo, upravo idem papati!!!!!
Mi smo jucer jeli juhu od brokule, tjesteninu s paradajz umakom, ali bez salate. (u ducanu nisam mogla naci nesto sto bi licilo na normalan komad povrca)
Danas cemo imati juhu od lece, tikvice i karfiol u umaku od vrhnja i bijelog luka, prilog riza i dodatak zelena salata. Ako mi se bude dalo, napravit cemo mafine od borovnica i cokoladnih kapljica.
Jel mi moze netko doc skuhat rucak? Bez idejna sam, jedino sto mi pada napamet je pura (s purom valjda, jer nemam nis drugo)...
ja danas
batat, luk iprokulica u pečnici sa bosiljkom, muškatnim o i tamarijem
i oslić
ja ću naručit pizzu :oops: , ako te to tješi.Citiraj:
marta prvotno napisa
Ni najmanje, ja nemam odakle narucit pizzu. Zlocestoco.
Mislim da cemo jesti puru s vrhnjem.
marta ja uz puru volim dinstani kiseli kupus i brze odreske od seitana (juneći seitan odrezak).
mara to što ti spremaš danas ja sam spremala jučer, ali bez plivaće životinje.
a danas ću očistiti hladnjak i pripremiti rižot od raznih ostataka povrća.
bajdvej u večernjaku sam našla super recept, vegetarijanske sarmice od kelja s kestenom i basmatijem.
vjerujem da ću uspjeti to skuhati ovih dana.
obareni kelj se puni mješavinom pirjanog češnjaka, brusnica, kestena, basmatija i začina. sarmice se zaliju maslinovim uljem zapeku u pećnici, pokapaju acetom balsamicom i posluže uz hruh.
Imam u frizideru 3 zlice kiselog kupusa na salatu koji tamo stoje bratbratu 10 dana. U vrtu imam i blitve i spinata, ali to smo jeli jucer. Uz to smo imali rizot od ostataka povrca i seitana. I juhu od bundeve.
Prekjucer smo jeli musaku od krumpira i seitana, zelenu salatu i neku buckuris juhu.
Zato danas patim.
pa napravi zlevanku od pure.
u krupicu stavi vrhnje, malo soli, luka, zalij vodom i dodaj malo praška za pecivo i eto ti brzi ručkić.
Ma smislit cu nesto, kad se vec ne mogu drugacije snaci... :)