Nije li to puno manje od 1800 kcal? Pretpostavljam, pile je išlo jedan batak. Jesi li gubila kile, imala vrtoglavice i slabost?
Printable View
Nije li to puno manje od 1800 kcal? Pretpostavljam, pile je išlo jedan batak. Jesi li gubila kile, imala vrtoglavice i slabost?
Jutro...
kako ste curke...ja se nisam javila par dana, prala me nervoza od pregleda jučer, jer sam zadnjih dana sažvakala svašta i što smijem i što ne smijem :iskušenje: pa sam imala svakakve scenarije u glavi kako u buši imam malog king-konga zbog moje žderačine....
Ugl.evo da Vam ubacim malo pozitive...moja curka je velika točno u dan sa tt, jučer je bila 1884 g, što odgovara točno u dan sa 31+6 tt koliko sam jučer bila, tako veli onaj svemirski uzv kod tete dr....kaže dr. da gestacijski ni malo nije utjecao na moju curku, sve mjere su joj kao po knjizi, tako da sam ja baš sretna i smirena od jučer...
Vidim da se vodi žustra rasprava oko ovih 1800 kalorija, ugl.na stranici od polikl.Harni je navedeno da dijeta sačinjava od 1800-2200 kalorija, bitno je samo da se poštuju namirnice, i to da se klopa 100put dnevno...za ugljikohidrate ste već našle objašnjenje pa da ne ponavljam i ja isto...
BTW...kaj se tiče moje kilaže ja sam danas punih 32 tt/+3 kg (moguće i 1 kg manje jer se uvijek kod.dr važem kasno popodne nakon već nekoliko obroka i gomile vode, a nažalost doma nemam vagu da sad provjerim)...
Ja kontrolu GUK profila imam za 2 tjedna i to ću prvi put sama doma vaditi krv i drugi dan nositi epruvetice, majko mila pojma ne znam kak ću to izvest sama, i to jbnih 9 puta.....joooooj...
Kak su Vaši OGTT nalazi prosli??? Ja mislim da je meni na početku trudnoće ogtt bio užasan također od stresa koji sam tada proživljavala, jer su mi svi profili do sada bili ok, a radila sam ih već pitaj boga koliko...i uvijek mi je Guk natašte bio oko 4-4,5....tak da probajte se max.smiriti kad radite te neke pretrage to jako puno znači...
Al sam ga razvezala...pardonček, pozz....
Kako mislis vaditi krv? Pa dobijes one iglice i nakapas krv u malu epruveticu. Nije to nista strasnog. 6mj sam to radila.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Meni je to bilo grozno. Prsti su mi pomodrili jer kad bih se upikla nije išlo dovoljno van nego sam morala jako stisnuti prst, pa bi krenula kapljica dvije, ali ne bi došlo do oznake, a kako je mala pikalica već iskorištena i ne da se opet onda sam morala nečim drugim opet potaknut krvarenje. Bili su osjetljivi na dodir cijeli dan poslije.
Nabavite si lancetar, npr. ovakav:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...AREZ4V70mGCR3x
Najbolje pitati u ljekarni na V. Vrhovcu
Lancete koje idu unutra nisu skupe.
Ma joooj...
Inače kad sam u bolnici onda po danu imaju neke super pikalice da jedva osjetim, a one s kojima po noći bodu su grozne, razrezu mi pol prsta i bole ko vrag kad te opali....ja sam naravno za doma dobila te odvratne pa me već sad muka lovi....al ajde to je jedan jedini GUK profil koji ću vaditi sama, pa ću nekako to zdurati....
Meni su dali one bijelo/plave pikalice. Prije vadjenja bih oprala ruke pod toplom vodom. Nisam imala nekih problema osim iznerviranosti radi organizacije.
Bok curke,
imam dilemu.
Meni je secer nataste pod normalno uvijek oko 5,4-5,6.
Mjesec dana prije trudnoće sam sam vadila secer za netrudnicki OGTT, na taste 5,6; nakon 120 min i opterecenja s 75g glukoze 4,9. (sve unutar ref. vrijednosti; za nataste ispod 6,2; nakon 120min ispod 7,8)
U 7tt standardna analiza krvi, opet secer natsate 5,5 u labosu doma zdravlja; ginicka digla paniku i poslala me na OGTT u 8tt u vinogradsku! iako nisam nista modificirala po pitnaju prehrane, nekim cudom je bio nataste 4,8; 1h 3,7, 2h 4,0 (ref je manje od 5,1 kaj sam sat naucila za trudnice; nakon 1h manje od 10, nakon 2h manje od 8,5)
i iako je kao OGTT ispao "dobar", bojim se da je ovo bio netipican pad na 4,8; jer imam svoje nalaze GUK unutar zadnjih 10 godina i mozda je 1-2 puta od preko 15 mjerenja bio ispod 5. I ja mislim da je moj secer sasvim normalan i da su to moderne size, ali mi dr. prijeti dijagnozom GD.
S obzirom da ste iskusne, koliko je uobicajeno da je secer u oba dosadasnja OGTTa (2.mj i 4.mj 2016) na taste osjetno visi nekog nakon opterecenja glukozom? logicno bi mi bilo da mi je nakon opterecenje visi nego na taste, pogotovo 1h nakon opterecenja. Dal tu nes ne stima? Kome da se konkretno obratim? U petak ponavnjam nataste, ali u trecoj ustanovi (u sklopu sistematskog za posao) i sve me strah da ce biti "normalan" iliti iznad 5,1 kao i inace.
Sto sam do sada procitala, da ga se moze zavarati konzumacijom povrca, mlijecnog i proteina - nekako mi je glupo jer samo onda sebi stetim, mada naglasavam da se relativno uredno hranim; pogotovo nakon kaj su me prosle mucnine. pojedem i komad mesa (piletina na naglo) i nesto tjestenine/rize (oko 70ak grama suhe nekuhane), povrca na salatu; jabuku, kefir, neki sendvic navecer od 1-2 tanke kriske kruha (mislim da sve skupa nemaju opet preko 75g... za dorucak 50g muslia i 150ml mlijeka.. par puta tjedno nesto slatko, neku glupost, ali ne bih rekla da se "tovim" i i dalje mislim da mi je to samo moj normalni secer, a da su oni iz godine u godinu spustali referentne vrijednosti. isto kao i s kolesterolom.. ma bla. Misljenja?
ps- sry na kilometarskom postu
Kome da se obratiš nemam pojma. U VV stvarno nemaš kog pitat jer svi rade svoj posao, a ljudi im prolaze ko na traci.
Mišljenje - vjerojatno imaju razlog zašto spuštaju referentne vrijednosti.
Jebiga, meni je 5.4. Opet će me maltretirati s GUK-om i induciranim.
Vrijednosti glukoze natašte izvan trudnoće normalne su ako ne prelaze 5.6 mmol/L, a u trudnoći su one prirodno niže (kod zdravih trudnica), otud ovakvi kriteriji.
Ima tu nešto o kriterijima za GD, kako i zašto su baš takvi: http://apps.who.int/iris/bitstream/1...D_13.2_eng.pdf
Kod priče s kolesterolom postoji hipoteza o tome da je snižavanje gornje granice za normalne vrijednosti postupno uvedeno zbog profita tj. zbog povećanja prodaje lijekova (nemam stav o tome, prenosim kako se interpretira).
Kod gestacijskog dijabetesa većina trudnica ne treba inzulin, dovoljne su modifikacije prehrane, pa mi ne izgleda kao da je to postrožavanje kriterija napravljeno s namjerom da se dodatno zaradi ili što već.
E da, kod GD se može puno postići ne samo pažljivijom prehranom, nego i uvođenjem redovite dodatne lagane tjelesne aktivnosti (ako ne postoji preporuka o mirovanju zbog nečega nevezanog za GD). Poznajem znanstvenicu koja je to istraživala i opisala kvantitativno, ali nije još uvijek publicirano pa ne mogu pisati o tome. Otprije se zna da redovita tjelesna aktivnost ima blagotvoran učinak na dijabetes tip 2. Budući da gestacijski dijabetes i dijabetes tip 2 imaju sličnu etiologiju, logično je da uvođenje tjelesne aktivnosti dobro djeluje i na GD.
P.S. Bilo je još istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na GD, sama ideja nije potpuno nova, ali ovo što sam spomenula detaljnije je i egzaktnije nego išta dosad, plus friško je i dijelom rađeno u Hr itd., zato spomenuh.
Danka, hvala na odgovoru; jako bi me zanimali rezultati istrazivanja, kada bi istrazivanje moglo biti publicirano? kamo srece da tjelesna aktivnost pozitivno djeluje na GD; sada sam 12TT, i dalje redovno treniram crossfit (https://www.crossfit.com/what-is-crossfit) 4-5 puta tjedno (uz nadzor trenera i odobrenje ginekologa). osim ako ozbiljna tjelesna aktivnost ne utjece NEGATIVNO na GD i iz nekog razloga povisuje razinu secera? jel bi to bilo moguce?
tako da su meni moji nalazi secera kakvi jesu uz redovno treniranje i relativno urednu prehranu. nis, za sada cu ponoviti GUK u petak ujutro i onda jos za 3 tjedna pa cu valjda biti pametnija iliti barem cu vidjeti da li se nesto smiruje ili se i dalje drzi na standardnoj razini. uff, al bi me veselilo da se barem spusti na 5,0 da me ne maltretiraju s dijetama.
Ako se radi o gestacijskom dijabetesu, redovita tjelesna aktivnost sasvim sigurno ima blagotvorni učinak.
Za istraživanje ću javiti čim bude vani.
Što se tiče tvojih brojki, za očekivati je da će rezultati u trudnoći biti drugačiji u odnosu na ne-trudnoću, tj. da će ti GUK natašte biti niži nego onda kada nisi trudna. Ako se desi da je ipak preko 5.1 i nalijepe ti etiketu GD, nije drama sve dok su profili kroz dan OK uz normalnu i balansiranu prehranu i umjereno kretanje.
Evo ja u nedjelju sama vadila krv za GUK profil, čitavih 9 epruvetica...ugl.profil je super, imala sam 4 vrijednosti vise od 5, i 5 vrijednosti preko 4...Hba1c mi je 5,7 i ja zadovoljna....
Zato curke moj savjet...nemojte se izgladnjivati, ja cijelo vrijeme jedem vise od 1800 kalorija, jedino se trudim maksimalno izbjegavati sve od bijelog brašna i šećera, te obavezno jedem gomilu malih obroka kroz dan te pijem jaaaako puno vode, i evo svi profili kroz trudnoću su mi bili uredni, a radila sam ih barem 10tak...
Inače danas smo ravno 34 tt, i ja sam se udebljala čitave 3 kg, a beba odgovara tezinom točno za 34 tt, ima 2320 g...
Pusa svima, i sretno...
Ja se baš ne uspijevam disciplinirati. Imaju ti neki keksi sa dodanim željezom, pa pojedem odmah cijelu kutiju, a to je 800 kcal.
Ma vjerujem da ti je teško, meni je isto već pun kufer dijete, isto prekršim tu i tamo, samo se trudim da bas ne pojedem cijelu čokoladu ili kutiju keksa, već griz-dva, onda se poslije nalijevam s vodom jer me pere grižnja savjesti....jbg.kaj možemo, proći će to uskoro, to je samo 9 mjeseci, samo da nam mrve budu žive i zdrave...
Nemoj se nervirati ak već nešto i gricneš što ne smiješ, popi času vode iza toga i dalje opet pripazi sta jedeš, neće ti naškoditi ako prekršiš dijetu jednom tjedno...
Ja ne prekršim tu i tamo nego sam nastavila po starom.
Sad mi je rekla da ću na GUK morat svaka dva ili četiri tjedna, nisam zapamtila.
Isuse.
i to ispada najviše 2-4 puta kolko ti ostalo do kraja jel to problem?
Uz UZV koji ću isto morat radit tako negdje, to mi je 4-8 penjanja uzbrdo.
Te će mi vrijednosti biti ko zna kakve, a od induciranog me više ništa ne može spasiti.
onda smanji i kontroliraj se , a možda dogovoriš i iste dane uzv i ogtt pa ispadne duplo manje
Ja bi ko Jelena. I onda išla sa argumetnom da nema potrebe ići na daljnje testiranje. Probaj guglati Brewer Diet, ima tu korisnih smjernica, i obavezno konzumiraj dovoljne količine Omega-3 masnih kiselina, vitamina C i vitamina D (= idi na sunce jednom dnevno min 20 minuta)
GUK radim. Ide se prvo po epruvete, kod kuće vadi krv, i nakon tri dana nosi uzorke.
Dovest ces se do toga da ako ti rezultati nece biti ok da ce te staviti na guk profil u bolnicu. Meni najgore iskustvo.
Ja sam samo jednom sama vadila krv i to sad zadnji put prije cca dva tjedna i to sam jedva jedvice izvela...bas mi to bilo koma, al svi smo drugačiji...svaki put sam do tad ostala 24 sata u bolnici na profilu, nije mi to bilo tako strasno...a usput bi mi svaki put napravili i urinokulturu, kompletnu krvnu sliku, uzv, pregled, pa recimo na početku trudnoće su mi radili i briseve i papu, i TSH, tako da sam odmah sve obavila kod njih na odjelu sto mi je bilo super da ne moram obavljati sve pojedinačno i hodati po laboratorijima, nositi okolo briseve i tak...
Ja idem u Petrovu...
Ne mogu me zatvoriti protiv volje.
mislim da ipak mogu
Ne mogu.
Sreća u nesreći je što me žgaravica sprječava da jedem više, a zatvor da jedem nezdravo. Kako se sve lijepo posloži.
Radila jutros guk. Vrijednosti su ovakve: nataste: 4.2 (referentno 4.1-6.4), nakon sat vremena: 7.7 (ne pise referentni raspon), nakon 2 sata: 3.9 (referentno 4.1-6.4). Za ova cuda u mokraci guut mi je pozitivan nakon 120 minuta, ali za vrijednosr pise 0 (referentno 0-3).
Jel ovo ok? Jel znaci sta taj pozitivan guur od 0 i ovaj guk manji od referentnog nakon 120 minuta?
Nisi imala nikog da ti pojasni rezultate? Je li to kod privatnog?
To je samo laboratorij. U ponedjeljak sam narucena kod ginekologice. Mogu je jedino nazvat prije
Cula sam se sa sestrom od doktorice, kaze da su ova tri guk-a u redu, a za ovaj guur nema pojma (da me to nisu oni slalo da odredim). Hm! Da se javim doktorici sutra popodne.
Sto ti je to uopce guur? Nikad cula za tu pretragu!?
Valjda glukoza u urinu, nataste je negativna, a nakon 120 min pozitivna, ne pise kolika doduse.
Sto si davala urin vise puta?
Tri uzastopna jutarnja urina? Na to su me slali prošle godine. Ove godine urinokulturu, i moram priznati da mi to nije nimalo jasno - kakve veze imaju bakterije u urinu sa dijabetesom. Posebno jer sam već jednu urinokulturu obavila ranije.
Urin dva puta, nataste i nakon 120 minuta. Nisu mi radili urinokulturu, samo su gledali oba puta glukozu i ketone u urinu.