A kužim.....pa da, zbunilo te je kaj tebe pita......:heart:
ines31 sve bu v redu:zaljubljen:
Printable View
A kužim.....pa da, zbunilo te je kaj tebe pita......:heart:
ines31 sve bu v redu:zaljubljen:
Curkice evo imate ovdje zanimljivih stvari za pročitati i ispuniti, pa ako niste, ajte-dajte.....http://www.roda.hr/forum/threads/504...aoplodnja.info
evo i mene transfer prošo brzo i bezbolno:-Dvratili mi sve tri:-o,jer moraju po novom zakonu,dr b. je reko da će se primit 2,imam b.c i c.c,pa šta to znači pobogu? ines ne brini svejedno i ja sam imala drugi dan 8stanični zadnji put pa mi nisu išli na blastice,,tako da,a koliko se sjećam i lanarica je ostala trudna 4 dan,jel tak šniki? ne brini pozitivno i bebać bu tu.... :zaljubljen:
Tak je Cikla456 ( tak te lanarica i ja zovemo od milja)......na nju sam i mislila pod jednu od te dvije......znači deca su doma, super....e sad uživancija....
Moram ispraviti sniki. Ako je punkcija bila u utorak, a transfer je u petak, onda se ne radi o transferu 4. dan, nego je to transfer 3. dan. Dan punkcije je nulti dan. 3. dan su embriji 6 ili 8 stanicni, to obicno jos nisu morule.
A slazem se u potpunosti da je katastrofalno to sto zakon dozvoljava oplodnju samo 3 jajne stanice. U ovom konkretnom slucaju to znaci da su 4 jajne stanice bacene, bez garancije da su od njih 7 izabrali upravo one 3 koje imaju najveci potencijal za ostvarivanje trudnoce.
Takodjer, u potpunosti razumijem ogorcenost ines31 nad time sto uprkos lijepom broju pridobivenih jajnih stanica nece imati sansu za transfer blastocista. Ja bih tome nadodala jos i cinjenicu da se sada u svim Hrvatskim klinikama radi iskljucivo ICSI, jer je IVF previse rizican u smislu da se od dozvoljene 3 jajne stanice ne oplodi ni jedna, cak i ako je spermiogram odlican. I zakljucila da je svakome kome to godine ili, jos bolje, financije dopustaju bolje malo pricekati u nadi da ce se Zakon mozda ipak uskoro promijeniti, odnosno ici u inozemstvo na potpomognutu oplodnju gdje postoje realne sanse za ostvarenje trudnoce, za razliku od ovih sto imamo u Hrvatskoj.
Ja cu uskoro napuniti 37 godina, ali cu ipak radije pauzirati jednu dragocjenu reproduktivnu godinu svoga zivota cekajuci na postupak u Mariboru, nego dozvoliti da mi bacaju moje jos dragocjenije jajne stanice ili pak prolaziti kroz torturu pravnog i psiholoskog "savjetovanja", drugog misljenja ili blage stimulacije koja mi ne daje realne sanse za uspijeh.
Aurora hvala na ispravku, bome imaš ti pravo.....ja sam po sebi računala pa sam se malo zaračunala.....( isprike nadam se uvažavate, ipak sam hormonius)....i nadalje, razumijem što se ines31 uzrujala i što je to sve muči.....( ja ne znam što bi da nisam u stanju u kojem sad jesam, i bez obzira na to, sve me ovo jako muči, pogađa i željela bi biti drugima od neke koristi, istina, nisam baš s krivim inf., ali lapsus biješe.....):roll:
Imala sam to i ja... rekli su mi da smeđe - 99% znači neka stara krv koju maternica odbacuje a često se javi zbog transfera - funkcionalno najčešće ne znači ništa ... prati da li je to akutno krvarenje odnosno da li je pojačava i da li mijenja boju ...naravno i nazovi dr-a ako se to desi....
Svoj podugacak post sada moram nadopuniti jos i primjedbom vezanom uz prisilu transfera 3 embrija i to peti dan, znaci blastocista. Nebulozan Zakon o medicinskoj oplodnji nas uz svu prije nabrojanu torturu te bitno umanjene sanse za uspjehom na kraju tjera jos i na to da sami na sebe preuzmemo rizik od moguce trudnoce sa trojkama.
Potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj je postala hazard u kojeg se laka srca mogu upustiti samo neinformirani.
Aurora istina od a do ž
Kikla draga suuupppeeeerrrr, pa netko će morat kupovat dupla kolica!:-D
Aurora hvala, svjesna sam ja rizika i ovog lošeg zakona, ja sam najviše razočarana ljudima kojima je teško objasniti bar u dvije rečenice zašto, tj. pa zar ja nemam pravo da znam šta je s mojim stanicama i šta se dešava s njima , pa bar bi ti ljudi tj. zdravstveni radnici koji su dio ove priče i koji su itekako svjesni kako je loš zakon morali imati bar trunku osjećanja prema nama koji to prolazimo.
No očigledno je nažalost da nemaju!
Ovakve mene stvari izbacuju iz takta i ljute.........
Svima onima koji na trudnocu sa trojkama gledaju prvenstveno kao na jednu romanticnu ideju, a koji nisu svjesni rizika kojeg takva trudnoca nosi preporucujem da procitaju iskustvo forumasice osijek.
Aurora meni je jako žao te cure iz osijeka...nedaj bože nikome takvo iskustvo...al definitivno nije lijepo čitati takve priče...
Aurora, mislim da je preveliki strah unijet s tvoje strane.
Oprosti, ali mi koje idemo na sd ili bilo gdje u rh na postupak, nismo glupe i neinformirane, ali jednostavno nemamo druge mogućnosti. I ja bi najradije išla u Prag, ne u Maribor, ali mi nažalost moje financije ne dopuštaju, a znam da nisam jedina na ovom forumu. Imam jafakultet i posao u struci i svaki mjesec plaću, ali to jednostavno nije dosta...nažalost.
S druge strane, znam da postoji povećani rizik i od blizanačke rizične trudnoće, a kamoli od višeplodnne! Ali postoje pobačaji i rizik i kod jednoplodne trudnoće, uvijek, pa nemora se niti raditi o IVF trudnoći. Zašto nisi navela primjer Martine??? Onda po takvome uopće nebismo išle nikamo i oslanjale se na "Božju volju".
cureeee ja sam počela lagano krvariti...što da radim...jel se to nekome već dogodilo?????
Ja se potpuno slažem sa Vinalinom. Svi mi imamo istu želju i nažalost ne možemo si svi priuštiti par tisuća eura za inozemstvo. Ja i suprug smo kontaktirali doktora Mardešića iz Praga. Nama bi trebalo 4000 za jedan postupak i on ne garantira 100% uspješnost( da naglaim imamo solidna primanja).Mi smo iz Osijeka pa smo dosta potrošili i na put Osijek Zagreb. Sreća imamo rodbinu gore pa smo bili kod njih dva tjedna.
Što se zakona tiče sve mi znamo da nije dobar,ali nismo zato glupe što idemo u naše bolnice.
Iva Mia zovi gore doktora ili hitnu......nije sad bitno jel to ikome bilo, samo ih pitaj i opiši kak krvariš
Nije da te plašim, ali sve kaj mi kažemo može biti rekla kazala, a ja bi najradije da ti zvrcneš doktora......me kužiš.......pusić
Ovako ja kad sam bila na punkciji dr je pito da li hoću 2js u oplodnju i naravno da sa tim imam manju šansu za oplodnju,ili 3 pa će mo čekat kako se dijele,da možda neka stane se razvijat..ja sam pitala šta on misli on je reko naravno 3 al da ja odlučim... da sam rekla 2 i da nisu se oplodile krivila bi sebe i uzalud bačen trud,novac,sve...pa sam odlučila riskirati i rekla da 3 stave u oplodnju.ja sam svijesna rizika i svega što nosi,al nisam glupa i neupućena...znam da zakon ne valja ni pišljivog boba,i da mi žene nadrapamo kako se god uzme,al bolje za sad nemam i to je to... i sad se nadam i želim veliku betuuuu... vinalina ti si isto imala bc i cc pa se nadam tvojim stopama.... iva mia ja bi na tvom mjestu zvala gore. svima;-)
KIKLA123 srećo moja....ma utabanali smo ti put, ti sad samo klizi po njemu.......pusu ti šaljemo nas dvije štemerice!!:love2:
:lol:p.s i ne želim se bedirati.... samom ću optimistično mislit do bete.....:-D:-D:klap::klap:
šniki i ja vama....:love2::heart:
Iva Mia ja sam krvarila tako i na kraju se ispostavilo da je puko hematom. Ukoliko dosta krvariš nemoj stavljati utrogestan vaginalno nego ga pij, bar su tako meni rekli. Svim ostalim curama velike čestitke na trofaznim ciframa bete a ostalima od srca želim da krenu našim stopama!!!!
čestitam svim trudnicama:-D
curama u postupku želim da što prije postanu trbušaste:heart:
i moram vas zamoliti da smanjite chat :nono: ili ću biti prisiljena mlatiti metlom
Ines potpisujem u potpunosti!
Mene nitko u postupku nije pitao koliko JS zelim da mi oplode (punkcijom su dobivene 4), a na samom transferu sam imala frku jer nisam htjela da mi sve 3 vrate, jos me biologica napala "pa trebali ste reci da necete da vam oplodimo 3". Bio mi je 1. postupak i nisam znala kako se zovem i onda jos oni mene prozivaju, a nitko mi nista nije rekao niti objasnio.
Iva Mia jesi li zvala dr., kaj su ti rekli?
Kikla i Ines, saljem puno vibrica za velike bete:-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
curke, upomoč!Dolje me vrte u krug ko malog majmuna,prvo mi je doktor napisao što od nalaza trebam napraviti,to sam um donijela misleći kako ču sljedeči ciklus napokon krenut kad on meni još treba napraviti psihološko i pravno savjetovanje.Gdije to obaviti već sam luda,pomozite mi i usmjerite me.Psvemu sudeći poćet ću s postupkom za 2 mj.Kaj pravnika moramo svi napraviti nevidim svrhu,prosvijetli te me,jer sam malo zbunjena.
Drage cure,
čini mi se, i žao mi je, da se osjećate napadnuto. Istina je da većina ljudi nema love za liječenje vani, i da to što su ljudi prisiljeni na substandardno liječenje u HR ne znači da su ti isti ljudi glupi - jedino u škripcu i bez drugih opcija. Ono što vi kao bespomoćni pacijenti ipak možete napraviti je žaliti se - napisati svoju priču i kako mislite da vas je zakon ukinuo. Ako se nitko ne buni, znači da zakon nikog ne smeta. Predsjednik Josipović je neki dan rekao da ga je nekoliko stotina pisama natjeralo da se zalaže za promjene zakona. Jedino kolektivno imamo snagu. Ostavite svoje priče ovdje: http://potpomognutaoplodnja.info/ind...=245&Itemid=63
Takodjer ono što možete napraviti je ono što je napravila i bugaboo - odbiti transfer 3 zametka. Na to imate po zakonu pravo. Čak i da vi kažete da vam oplode 3 kod punkcije, to vas po zakonu ne obavezuje na transfer sva tri, jer imate pravo promijeniti mišljenje do trenutka transfera, bez obzira na to što vam doktori kažu - u zakonu to piše crno na bijelo. Koliko zametaka se vrati vrlo ovisi o tome kakve su kvalitete zameci, a to se ne može znati na punkciji. Samo je sramota da je zakon napisan na način da je žena ta koja se mora boriti za svoja prava, i "sama si je kriva" i za trojke i za neuspješne pokušaje "jer eto, sama je tako odabrala".
A rizici od trojki nisu za zanemariti. Ne možete uspoređivati dva osobna slučaja i zaključiti da u jednom i u drugom postoje isti rizici. Rizik od smrti djeteta bilo u utrobi bilo nakon poroda je za jednoplodne trudnoće 7 od 1,000, a za trojke čak 1 od 6, ili 150 od 1,000. Ne izmišljam te podatke, bila je studija Snježane Škrablin iz Petrove baš o trojkama. Više podataka je ovdje: http://potpomognutaoplodnja.info/ind...akon&Itemid=86. Srećom, trojke su relativno rijetke - kod mladih žena u Italiji s ovakvim zakonom 5-6% trudnoća (a kod normalnog zakona oko 1%). Ali kad se dogode, to je nezavidna situacija. Svako dijete i svaka trudnoća je blagoslov. Ali ipak je bolje za ženu i za djecu rađati jedno po jedno. Josipović se odnosio na takve zdrastvene rizike kad je tražio promjene Zakona - a Milinović ga je oštro napao da širi dezinformacije. Zato je važno informirati i sebe i ljude oko vas, zašto je loš ovaj Zakon i zašto bi ga trebalo promijeniti. I vi možete dati svoj doprinos u svojoj maloj sferi prijatelja i poznanika. Malen - da. Ali nikako beznačajan. Inače mi, koji bi trebali biti najviše informirani, doprinosimo dezinformacijama. I šutke odobravamo Milinovića.
ej BOOZZ draga...i meni je to rekao da treba napraviti i ja ću baš sutra ići u obiteljski centar...inače tito košta cc 500 kn a u tim obiteljskim centrima je besplatno i ide se samo jedanput...mada su neke curke pisale da se mora proći 5 seansi...ja pitala ...malo pričamo ...dobimo potvrdu i idmo kući svojoj...tak da ti je možda najbolje i najjeftinije to obaviti isto tako...
Probaj se raspitat u privatnim klinikama, ja sam to napravila u IVF poliklinici i platila 100,00 kn i psihologa i pravnika zajedno, pitala dr. Baumana jel to vrijedi kaže da, s tim što su mi papiri ostali kod njih tak da ih nemam kod sebe (bila tam u postupku), ak bude trebalo otići ću ih dignut! Gotova bila za 5 min, ne znam ali sigurno i Vili ima organizirano!
Poslala sam upit u obiteljski centar u ZG-u pa vam javim kaj oni kazu.
Bolje mi je da to sad pribavim i da imam spremno ako cu vec iduci mjesec moci u postupak.
Kada smo već kod js ni mene nitko nije pitao koliko želim da mi se oplodi. Oplodili su 3 i jedan je stao u razvoju tako da su mi vratili dvije.
Iva Mia jesi šta saznala( sigurna sam da nije ništa ozbiljno)!
ja od danas klomifenka...:yes: izvadila krv i poslala u Petrovu..sutra obavim P&P i čekam folikulometriju 17.8-)...curke moje ja imam takvu fobiju da će mi jajca puknut prije vremena i da ništa od ovoga i da će AIH pasti u nedjelju a tam nikog neće biti...:lol:pukla sam ko kokica..:roll:
hvala cure sada sam ipak malo pametnija,i znam kaj dalje.Puno hvala
Iva Mia kako si jesi zvala dr?