ali neeee,ni kondomi nisu sterilni,a tek plahte,sacuvaj boze oralnog sexa...!!!!! :)
smifiza,scroll up ja sam isto pitanje potegla,otud ironija....
Printable View
ali neeee,ni kondomi nisu sterilni,a tek plahte,sacuvaj boze oralnog sexa...!!!!! :)
smifiza,scroll up ja sam isto pitanje potegla,otud ironija....
ako se ne varam tema su vaginalni pregledi u trudnoći, a ne seksualne navike u (trudnih) Hrvata...Citiraj:
Lako za plahte, kaj ako ste negdje izvan kuće, na otvorenom, na klupici, u autu....??? Ili ne, čekaj, ako čekate bebu odmah ste ozbiljni i obavljate 'te stvari' samo doma u mraku, misionarski http://forum.roda.../images/smilies/grin.gif
ne vrijedi ista logika - jer ti i tvoj partner dijelite iste bakterije, viruse i mikrofloru, a vaš stan i okruženje je vaš osobni mikrokozmos na koji ste imuni, kao što ste imuni i na sve te bakterije koje dijelite.
a bakterije i virusi u ginekološkoj ordinaciji ili bolnici su nešto sasvim novo, nešto što nije dio vašeg "svijeta" i nešto na što niste imuni.
i zato su vaginalni pregledi opasni, a sex nije.
emira,paralela je potegnuta u trenutku kad se za razlog od odbijanja vag. pregleda poceo spominjat unos bakterija sto je blago receno pretjerivanje...pa se diskutiralo o sterilnim/nesterilnim rukavicama za vrijeme pregleda i onda smo spomenuli i druge prirodne nacine unosa bakterija u vaginu....pa eto po nekima ispada da bi trebalo apstinirat...
meni je jako upitno što to znači osobni mikrokozmos - mi živimo u našoj okolini okruženi hrpom bakterija i po toj teoriji bi trebali biti s njima u nekom miroljubivom odnosu, ali upravo su te bakterije najčešće one koje dovedu do infekcija. Ne mislim samo na vaginalne, nego i sve druge - na rukama nam živi Neiserria od koje možemo dobiti meningitis, u debelom crijevu normalno žive E.coli i enterokoki koji tamo nisu patogeni ali ako dospiju u urinarni trakt onda su itekako patogeni, H. influenze se normalno može naći u nazofarinksu pa opet može izazvati sinusitis,stafilokoki s kože itd.
Dakle, i naše "domaće" bakterije su domaće samo na određenim mjestima i mogu izazvati infekciju ako dospiju na krivo mjesto ili ako nam imunitet padne ili štogod drugo.
Ja ne bih to gledala tako crno-bijelo.
Evo, ja sam bila na vaginalnom pregledu juce i bas sam zagledala, moj gin nema te rukavice koje su u pakovanju po sto, dakle svaka je pojedinacno, sterilna. Ako u toj ordinaciji i ima nekih bakterija, jedino sto je doslo do vagine je ta sterilna rukavica.
A sto se sexa tice, da je bezbedniji, ni jedna zena kojoj je partner veran ne bi imala nikad infekciju a to nije tako... Ne verujem da se moze postati bas tek tako imun na recimo E. coli koja se normalno nalazi u debelom crevu i preenosi nepravilnim brisanjem, a onda i dalje izmedju partnera
evo ja još nisam imala vaginalni pregled, sad sam 26 tj. i još dva tj. sigurno neću kod ginekologa.
malo me je strah jer sam u prvoj trudnoći u ovo vrijeme već bila uloživa i otvorena pa sam sa 27. tj. završila u bolnici.
sad me strah kakvo je stanje dolje jer me dosta bole zdjelične kosti.
nadam se da je sve u redu ali mali crvić sumnje postoji.
moram izdržat još do sljedećeg petka, mislim da bih tad mogla na uzv pa ću vidjet šta veli doktor na SD.
sa socijalnom sam baš o tome razgovarala, prije tjedan 2 tj. uopće nije ni spomenila pregled pa sam ju ja pitala kao kad će i to pogledat pa smo dogovorile za sljedeći put.
stvarno me iznenadilo to šta ona nije ništa spomenila, samo vaganje, tlak i urin.
naravno da se to odnosi na uobičajene bakterije koje svakodnevno dijelimo, a ne na spolno prenosive bolesti ili recimo gljiviceCitiraj:
A sto se sexa tice, da je bezbedniji, ni jedna zena kojoj je partner veran ne bi imala nikad infekciju a to nije tako
ali ako nitko nema npr. klamidiju ili kandidu, onda ne treba nikakv kondom za seksanje u trudnoći, a niti apstinencija.
što se tiče rukavica, da li tvoj ginekolog detaljno opere ruke prije nego ih navuče? jer ako ne, onda one već tokom navlačenja prestaju biti sterilne...
Ovo je off topic pitanje ali ne mogu naći bolje mjesto - od kojeg tjedna trudnoće se ultrazvuk radi preko trbuha (a ne više vaginalno)?
kao što rekoh nekoliko postova gore, meni je evo sad u drugoj trudnoći od 7. tjedna kad sam bila prvi put rađen samo abdominalni UZV (preko trbuha), dr. kaže da vaginalni nije potreban, jer se i ovako dobro vidi, a i zbog na ovom topicu navedenih razloga, bolje raditi abdominalni.
dok mi je u prvoj trudnoći rađen vaginalni dok nisam imala dobrano velik trbuh, ne sjećam se točno kad se to desilo. al valjda s negdje 20-ak tjedana.
obično s ezadnji vaginalni radi sa 12 tj., dakle na sljedećem s 16 tj. je već abdominalni.
a pošto većinom svi idemo na taj u 12.tj. zbog nuhalnog nabora onda mi se to čini kao pravilo.
Postoji pravilo kako se navlace rukavice, radim sa njima u lab. i bilo ko ko radi sa sterilnim rukavicama zna da se uzimaju iskljucivo za ivicu otvora i nikako se spoljni deo ne dodiruje drugom rukom. Obratila sam paznju na to, dr je postovao, to je jednostavno pravilo koje udje u rutinu. Same rukavice zaista en bi imale nikakvog smisla kad ne bi bilo i mogucnosti da se koriste na "sterilan nacin".
ok
ja i dalje vjerujem istraživanjima koja ukazuju da je sex s MM-om sigurniji od vaginalnog pregleda
Ja bila dva puta kod dr. Ujević u Poliklinici Vili zbog "menstrualnih" bolova - koji su potencijalno opasni za otvaranje. Žena mi radila cervikometriju, dakle provjerila stanje cerviksa ultrazvukom, a rekla da vaginalni pregledi ne daju apsolutno nikakvu relevantnu informaciju i da se to u svijetu više ne radi, ali da se stvari u Hrvatskoj sporo mijenjaju. Još je rekla kako postoji prirodna zaštita cerviksa (ne znam više koja, valjda sluz, čep) i da onda netko gura prste u to što nije dobro. Eto, mladi ginekolozi valjda lakše usvajaju nove spoznaje...
ajde baš lijepo :).
inače, vlasnica "Vilija" je dr Višnja Latin,
nije baš mlađa generacija ;), ali zato, očito, među naprednijim pojedinacima u struci u HR.
ja sam 14 tjedana trudna i do sad imala 2 vaginalna pregleda, a mislim da će ih biti još!
Moja frendica ide kod Latinke pa znam da Latinka ipak radi vaginalne preglede. Ujevićka je sama rekla za neke prakse da se teško mijenjaju čak i u slučaju njezinih mentora koje ona jako cijeni... Zato rekoh, očito mladi ginekolozi lakše usvajaju nove spoznaje i mijenjaju se u skladu sa strukom. Pričala je ona da se ta "stara škola" očituje u mnogim stvarima, npr. da se kod nas donedavno naveliko prepisivao Prepar, iako je još 1995. dokazano da ne djeluje. (Puno je pričala, sad me već strah da nešto ne prepričam krivo.)
berlinka, hvala ti svakako za info.
...bdw, Prepar, osim što je dokazano neučinkovit
ima i ozbiljne nuspojave.
meni ujevićka isto na prvom pregledu kad je potvrdila trudnoću rekla da je ovo zadnji vaginalni pregled kod nje!
Nema na čemu, mamma Juanita! :-)
Bucka, čudi me da ti ga je i tad radila.
trenutno sam u 21 tt...u 9 tjednu sam imala vaginalni pregled gdje je ustanovljeno da sam uloziva za vrsak prsta, naravno meni odmah sok (1. T missed ab i bojim se svega) ali dr. je rekla da je sve to o.k. ...u 12 tjednu mi je radila vag. uzv i pitala sam ju da li je pregledala cerviks rekla mi je:".. to nije nista strasno i da ne zeli prcakati po tome bezveze..." sto je mene jako ugodno iznenadilo...u 15 tjednu mi je uzimala briseve i brzinski uzv vag bez cackanja rukom i napisala da je cerviks uredan...sviđa mi se nacin rada, jednostavno zena ne zeli previse prcakti po tome da je nesto opasno rekla bi mi i dala savjete...kad uđem u ordinaciju odmah me pita jel imam kakvih tegoba i sto ima novoga, kaze da ona na osnovu razgovora s trudnicama zakljuci treba li dodatno sto pregledavati ili cackati...ja zadovoljna...
Ja ne kužim jednu stvar što nije ni cudno, ipak sam prvi put trudna. Kod doktora Habeka hodam na uzv a kod socijalnog na preglede,mjerenje tlaka, težine i naravno po uputnice. Svaka tri tjedna cacka po meni i kasnije me sve boli. Ja se nisam bunila jer mi je sestra rekla da joj nije jasno zašto me ne pregledaju, važu i mjere tlak na svetom duhu kad mi rade i ultrazvuk da su ti odvojeni postupci jako opasni za bebu. Išla sam onda kod privatnika i on me uopce nije vaginalno pregledaval, provjeril je moje briseve i papu i preporuka je da netrebam više niš od toga raditi, da samo pratim iscjedak. Kod ultrazvuka je gledal kakav mi je cerviks, kaj se to može vidjeti vaginalnim ultrazvukom? cemu onda i cackanje i vaginalni ultrazvuk ?Ja kad dođem doma prevrtim film tako da ga se nisam sjetila pitati. Privatni ginekolog je poludjel jer mi pak ovi socijalni ginici nisu prepisali na pocetku trudnoce folnu a kasnije nikakve vitamine. Sad sam zbunjena, da i dalje placam privatnika il da idem kod socijalnih ginekologa na odvojene preglede jer to ne šteti mojoj bebi?
mislim da je to stvarno previše pregleda, odluči se ili za privatnika ili za socijalnog
također, stvarno nije potrebno svaka 3 tjedna na pregled, to je puno previše
vaginalnim uzv-om se može vidjeti dužina cerviksa
folna i vitamini nisu nužni, a koliko je znam, bez obzira tko ti ih prepiše, moraš ih platiti.
Ja neznam kolko je previše al kaj da velim lijepo socijalnom ginu da zahvaljujem da me netreba pregledavat da mi je dosta uzv, mjerenje tlaka i vaganje jedanput u cetri tjedna? Ja poludim da današnje doktore, ništa ne objašnjavaju i sva sreća da postoji forum!
ne moraš uopće ići kod socijalnog gina, ja recimo ne idem.
samo pošaljem MM-a po uputnicu ako zatreba
ja da sad imam ovu pamet... hm, dobro, i novaca više :D, ne bih išla kod svog socijalnog... nikakve koristi od njega.
jedno četiri puta me je vaginalno pregledavao sa spekulumom na par sekundi (nije opipavao ništa) jer sam mu rekla da imam žućkasti icjedak... al mi nije htio napraviti cervikalne briseve odnosno dati uputnicu za njih kad ih je tražila dr. u bolnici... tek sad za koji tjedan, oko 35-36. tj. ću ih, nadam se, napraviti. nikad mi nije mjerio fundus, pipao trbuh, ništa.
zapravo, da nije bilo vaginalnih pregleda bi bio super jer je to totalno neinterventno vođenje trudnoće. :D
ali jedino što od tih posjeta dobijem je mjerenje težine, mjerenje tlaka i pregled urina na trakicu, a to sve mogu doma sama. :roll:
nije slao ni vaditi krv nego sam molila svoju dr. obiteljske medicine jer me zanimalo... ona me je slala i na sve ostale krvne pretrage na početku trudnoće.
od njega sam dobila samo dvije uputnice za ultrazvuk.
ja fakat ne kužim što se dobije tim pregledom spekulumom... vidi jel cerviks zatvoren, ali to je vanjsko ušće, nema pojma što je s unutarnjim. koja, dakle, korist? :roll:
ali, bar su stvarno brzinski bili i nije me gledao svaki put.
sada me brine što ću relativno brzo morati krenuti na preglede u bolnicu... a tamo će htjeti virkati da vide cerviks, pretpostavljam. :mrgreen:
:mrgreen:
Ja jesam vise puta pregledana vaginalno, kao sto sam vec pomenula, ali spekulumom ni jednom. Mislim da ako se zalis na sekret, krvarenje i sl. uglavnom gledaju spekulumom, naravno i kad uzimas bris, a obican vaginalni pregled bez je za duzinu grlica, otvorenost i sl.
pa on bi uvijek nakon pregleda rekao: "super je sve, zatvorena!"
A kaj privatnik može meni dati svoju trudnicku knjižicu, dal smije upisivat u ovu koju mi je dao socijalni gin ili?
Jesam ko sa marsa al stvarno više niš ne kužim.
ja sam sve tri trudnoće išla privatniku i nisam uopće imala trudničku knjižicu, već samo "povijest bolesti".
pretpostavljam da ti tvoj privatnik isto tako nešto piše?
dakle, ne moraš uopće imati trudničku knjižicu, bitno je da imaš neke službene papire s podacima
Mislim da je knjižica ista, nema veze tko upisuje. Ja sam prekjučer bila na pregledu kod privatnog ginekologa. Sestra mi je mjerila tlak i sve ostalo, rekla je da će mi sljedeći puta otvoriti trudničku knjižicu.
Ispred mene je bila jedna žena koja nema socijalnog ginekologa jer nema državljanstvo. Čula sam kako joj govore da nema problema za vođenje trudnoće, samo će morati plaćati neke stvari za koje bi inače od socijalca dobila uputnice.
Nikad nisam imala trudničku knjižicu i sve 5
Bok
trenuto sam u 29 tjednu u prvoj trudnoći i obavila sam samo prva dva pregleda vaginalno, a dalje ćemo vidjet
anchie 76 Kako su te bez trudničke knjižice primili u rodilište, ili nisi rađala u bolnici?
Inače mogu vam reći da ti vaginalni stvarno nisu bezazleni, evo mene je ovaj tjedan dr. opet pregledavao, sad sam dva prsta otvorena i do ovoja glavice, i nakon tog pregleda su mi baš počele jake BH kontrakcije i zapravo mi je baš sve gore. (37. TT). I usput je rekao da nema šanse da izdržim do termina s ćim se ne slažem jer sam našla na Forumu da su žene daleko otvorenije znale i preći termin. Samo mi je bez veze nabio paniku.
pa i ja sam bez trudničke došla u bolnicu, nisam znala di mi je i nitko nije ništa reko!
Ne mora postojati trudnička knjižica u obliku knjižice, bitno je imati papire o praćenju trudnoće tj. povijesti bolesti. Nisam ni u jednoj trudnoći imala trudničku knjižicu i nitko me nikad nije ni pitao za nju (osim nabrijane službenice na šalteru MUP-a koja ju je tražila na uvid kad sam se kao trudnica javila na šalteru za invalide i trudnice, a trbuh do zuba :roll: )
ja se užasavam činjenice da ću morati na briseve i papu jer sam nakon 2. vag. uzva (10+3) malo prokrvaruckala, ne znam dal od pregleda ili je koja kapilara pukla. pa sam od frke ponovila uzv za par dana da se uvjerim da je sa bebama sve ok. moj dr. je bio nezadovoljan činjenicom da sam htjela ponavljati uzv, al ipak sam ga ponovila.
dakle, sad sam 11+3, slijedeći pregled mi je sa 14tt. tada mogu očekivati uzv preko stomaka?