Cijepljenje u RH je obavezno. Za tvoju informaciju. Za razliku od npr Slovenije (kao i većine zemalja koje volimo zvati "zapadnima") gdje su se izborili da to bude stvar izbora.
Zakonske iznimke o kojima ti pričaš su nešto sasvim drugo.
Printable View
stvarno.Citiraj:
ti stvarno misliš da nema?
ti misliš da ima? odaziv najviše ovisi o tome koliko su dr-i u primarnoj angažirani i afirmativni, a ne valjda o toj kazni od 2000 kune.
Slažem se u potpunosti.
Ispočetka ne bi imala neki bitan utjecaj. Vjerojatno IMO par godina do 10-ak g. Možda se i varam. Možda bi zamjetniju promjenu vidjeli vrlo brzo :nezna:Citiraj:
Ne misliš li valjda da zakonska obveza cijepljenja ima neki bitan utjecaj na odaziv?
No bitno je da ljudi imaju pravo na izbor. Zašto? Pa svi smo svjesni (pa i struka) da rizici postoje. No na ovaj način imali bismo pravo na izbor da preuzmemo rizik. Radi se o tome da u ovom (prisilnom) slučaju država prisiljava roditelje da preuzmu rizik i time se oduzima slobodna volja građana. Naime, moja je slobodna volja želim li ja preuzeti rizik da poginem u prometu vozeći automobil ali kod cijepljenja toga nema. Kod cijepljenja država me prisiljava da protiv svoje volje sjednem u auto (cijepim dijete).
a ne smeta te što te država tjera da vžeš pojas kad voziš i ne dozvoljava ti da prićaš mobitelom dok voziš?
eto..... kažeš da te nitko nije natjerao da cijepiš djecu. Kaj onda prigovaraš?
ne gubi se licenca baš tak.
znam ja doktore koji nisu cijepljeni protiv hepatitisa B, koji ne cijepe svoje pacijente niti ih ne pozivaju na cijepljenje, koji koriste homeopatiju umjesto medicine, koji šalju e-mailom nestručne dezinformirajuće pamflete.... i imaju licencu.
Ja te razumijem da to je tako kako kažeš ali opet... Misliš da im je do izazivanja vraga? Pa znaš i sam da neki od njih balansiraju na tankoj granici od 90% procijepljenosti.
Uostalom, gle, znam i ja neke dr. mr. akademike koji se zabavljaju šaljući forwarduše o alternativnim pogledima i savjetima o karcinomima i sl i tako dalje i tako bliže...
Uglavnom, poanta je da smo svi krvavi ispod kože. Kako pedijatri pristalice necijepljenja, tako pedijatri djelomišni pristalice cijepljenja, tako i suprotna strana...
Pametniji si od toga i ne vrijeđaj me ovakvim postovima!
1. Ako DOBROVOLJNO sjednem u auto, država me obavezuje da vežem pojas. Moj je izbor što pristajem na te uvjete.
2. Tjera me se da cijepim svoje dijete. Osim ako sam pripadnik Hare Krišna. Očekuješ od svih katolika da lažu da su Hare Krišna? Daj molim te!
Anyway, sad budi toliko fer i korektan i objasni auditoriju u kojim sve slučajevima roditelj ima pravo odbiti cijepljenje svog djeteta. Sve reperkusije koje drugi načini nose sa sobom su pak tema za sebe, kao i sve komplikacije koje idu uz to.
oni pedijatri koji su protiv cijepljenja, a takvih je stvarno jako malo, bi možda manje cijepili nego sada. ali, nije li logično da čak i da cijepljenje nije obavezno za djecu, mora biti obavezno za doktore (da se trude postići što bolje obuhvate cijepljenjem).
Jer oni su doktori koji su završili fakultet na kojem se uči (očito nedovoljno) ono što se smatra najboljom medicinom u ovom trenutku.
I imaju licencu za rad prema pravilima struke.
I sve dok struka (možeš ju ti zvati službena medicina, alopatska medicina ili kako god hoćeš) smatra da korist od cijepljenja nadmašuje štetu, oni su to dužni provoditi. Jednako kao što su dužni za streptokoknu upalu grla propisati penicilin ili za povišeni krvni tlak antihipertenzive.
Oni koji to ne učine su napravili stručnu pogrešku.
ako žele liječitistreptokoknu upalu grla maslačkom, a povišeni krvni tlak zurenjem u sunce i ne žele cijepiti jer misle da je bolje da djeca obljevaju, moraju se odreči licence. pa neka rade što hoće.
streptokokna upala grla može proći i bez terapije
povišeni tlak se nekad može regulirati promjenom načina života, mršavljenjem, promjenom prehrane
ma sve to može (ali ćeš imati veliko osipanje pacijenata zbog "prirodnog" odljeva).
ali se harekrišne, budisti, muslimani, židovi, krščani, hrvati i stranci prema zakonu moraju cijepiti obaveznim cijepljenjima.
zakon je sada takav i nikakvo filozofiranje o drugim zakonima, Ustavu, konvencijama, praksi u drugim zemljama itd... to neće promijeniti.
ako se zakon promijeni, bit će drukčije. za sada je tako.
Da, vidiš, ovdje si u pravu gledajući s te strane. Alopatska medicina jest takva i dobro kažeš da će dr učiniti grešku ako ne propiše antibiotik. No, to je tako u toj struci jer to je alopatska medicina. Za koju sam ti već spomenuo ranije da niti nije dominantna niti nije nešto superiorna. A dokaz da nije superiorna jest SAD npr. Da krenem sa statistikom ili da te poštedim očitog? Ukratko: SAD, najviše love, najslabiji rezultati!
Srećom, sve više u tu alopatsku medicinu (tableto-medicinu) ulaze druge medicine. Sve to samo po sebi i nije dokaz nekog napretka već je pokazatelj da ima mjesta za drugačija viđenja!
Što se cijepljenja tiče, moje mišljenje je da cijepljenje ima svojih temelja u prevenciji ali ovakvo, današnje (odnosi se na današnje Pasteurovo) je kontraproduktivno, štetno, neučinkovito, skupo.
DA, logično jest da za doktore cijepljenje bude obavezno. Kod ovakve današnje medicine to je logično. To što takva današnja "zapadna" medicina nikako nije rješenje - to je i logično da se taj nonsens nastavi. Mislim, da dr-i cijepe djecu u što većem broju pa da imamo što veći broj bolesti. Tužno.
bar me neće optuživati da sam plaćenik farmaceutske industrije:mrgreen:
slažem se ja s tobom skoro uvijek
samo ne volim to stalno potezanje neangažiranih pedijatara i općenito primaraca
eto, dogovorili smo se da dok medicina ima takve stavove, tako trebaju doktori raditi.
a ako hoćeš mijenjati stavove u medicini, zna se kako se to radi. treba samo dokazati da je alternativni postupak bolji od trenutno važećega. zna se kako se u medicini i općenito u znanosti teorije dokazuju, hipoteze potvrđuju i nema problema.
Nećeš imati kad je pedijatara (i liječnika općenito) premalo!
Sry ali nije tako!Citiraj:
ali se harekrišne, budisti, muslimani, židovi, krščani, hrvati i stranci prema zakonu moraju cijepiti obaveznim cijepljenjima.
zakon je sada takav i nikakvo filozofiranje o drugim zakonima, Ustavu, konvencijama, praksi u drugim zemljama itd... to neće promijeniti.
ako se zakon promijeni, bit će drukčije. za sada je tako.
Apsolutno! Doduše, nije to apsolutno tako ali dovoljno dobro se razumijemo.
Ehhh, tu bi Lidija Gajski imal štošta za reći. I sam to priznaješ. Ali isto tako i trpaš joj teorije urote. Daklem, velika je šansa da je istina negdje popola. tj u srediniCitiraj:
a ako hoćeš mijenjati stavove u medicini, zna se kako se to radi. treba samo dokazati da je alternativni postupak bolji od trenutno važećega. zna se kako se u medicini i općenito u znanosti teorije dokazuju, hipoteze potvrđuju i nema problema.
N.N. 79/2007
(to ti je relevantno za harekrišne u Hrvatskoj, a ne Wicks)
Hahahaa, duhovito, nema šta! Cijenim!
Konačno jedna tema o cijepljenju koja nije zaključana!8-)
Evo gledam o novom cjepivu protiv HIVa. Ima li komentara?
vidjet ćemo.... za par godina.... ili više....
do tada apstinencija, he, he :)
(čuvajte se poziva forumaša na kavu, :) )
Ma da. U biti, u pravu si.
Velike boginje nisu eradicirane cijepljenjem. Mada SZO misli da jesu, a ne da nisu kao što si napisao. Ali SZO je i ovdje u krivu, vjerojatno, jer voli cjepiva.
Ali pošto SZO ne nudi nikakvo drugo objašnjenje za eradikaciju osim cijepljenja (koje je, naravno, pogrešno), zapravo ne znam kako se to dogodilo.
Možeš li nam napisati kako su eradicirane? Zašto više nema virusa variole među ljudima?
Mogu ja, mogu ja???
Došli Ameri i Rusi s Brita aparatima i profiltrirali bolesne kroz njih.
Naravno, svaki sa svoje strane željezne zavjese.
(Op.A. Kako je Juga bila ni vrit ni mimo, nas su ofrlje porfiltrirali, nisu se mogli dogovoriti tko će i zato onaj slučaj boginja na Kosovu)
Nakon toga su filtere lijepo spremili u svoje haj teč sefove.
Da bi bili sigurni da boginja više nema, ciljano i kontrolirano su ispuštali freone i slične tvari u atmosferu te pomicanjem ozonskih rupa provodili kontrolirano i temeljito ozračivanje stanovništva na Zemlji ultraljubičastim zračenjem.
I, volia!!! Eradikacija!!!
Cubana, zakon si!:lol:
da profiltrirali bolesne :lol: :lol: