Rekla djetetu ujutro da kaže učitelju da ću doći po njega ranije radi tog pregleda. Neš ti...
A za baš nenadane situacije (iako osim najgorih scenarija ništa mi ne pada na pamet) ovako kako je rekla Jadranka. :-)
Printable View
I pola dece do škole to zaboravi i veći a kamoli ne malci
Pisala sam jer sam pravo mu dogovorila termin na sah u skoli za vrijeme boravka i pitala da ga odvede. To nije bilo pitanje za odgovor sad i odmah nego kad god a prije drugog tjedna kada sah pocinje. Ja pisem mail kad mi je zgodno i ne ocekujem odgovor isti tren...
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
S djecom u boravku se moze raditi puno pa im je zanimljivo i razvijaju kreativnost. A moze se raditi i malo.
Ovaj manji mi je jednom dosao iz vrtica da kako oni moraju pustiti tete i ne uznemiravati ih kad one rade na mobitelu. [emoji16]
Jelena, ja ne kazem da je to nesto sto tako treba bit, vec da je to tako u nasem konkretnom slucaju,i da se meni to,s ovim konkretnim uciteljem, cini kao nesto pozitivno, i dojma sam da ce to dobro funkcionirat... i da on od djece ocekuje bas ovo sto Lili kaze, da sami kazu da ce ih neko ranije skupit s nastave, da se uce i prenosenju infornacija. Pa, ako i zaborave prva tri puta, sta ima veze, doc cu vec nekako do njih, uopce ne mogu zamislit da je to nesto neizvedivo.
Ja ne razumijem koja je poanta informativke? Ozbiljno pitam, zaista ne kuzim.
Uiteljice su same odabrale komunikaciju mailom jer nam sve salju mailom (do sad ukupno 3 maila na sve roditelje). Zato sam i ja pocela njima pisati mailom. Brze je i jednostavnije. A obzirom da ja imam izrazito ruzan rukopis zaista ne volim vazne stari pisati rukom.
Dobili smo sad i neki mail da cemo informacije o izostancima isto dobivati na mail... tako da ne vidim zaista koja ce to biti korist informativke.
Kod nas je informativka kao što riječ kaže za informacije.:-)
Gle ak i one šalju mejl imaš i ti pravo tako isto slati za sve vandredne situacije
Do prošle godine kod mojih klinaca je funkcioniralo sve preko informativke,kad je učiteljica kod tada prvašića sama uzela sve mejl adrese i poslala skupni mejl,pa je jedna mama nju izbacila s mejl liste i napravila mejl listu nas roditelja,pa ti mejli idu ako se treba kaj skupiti love vandredno ili ako treba nešto odlučiti na razini razreda s roditeljske strane .
Kod većih funkcionira papir s potpisom ,a ako je jako bitno kao recimo neko opravdanje onda i pojavljivanje roditelja u školi na informacijama.
Jedino raska srednjoškolca je zamolila da joj se ne šalju mejli jer ih ona skoro pa ne čita,ali SMS pročita,pa za hitnu komunikaciju može SMS,ali opet uz pojavljivanje roditelja na informacijama.
I da u informativku mali znaju lijepiti razne obavijesti ili ih napisati,mada velim učiteljica to sve i priklama u mejl.
Ja osobno pišem razne vandredne situacije. Tipa ide ranije,kasnije kući,za dva dana ima pregled pa će kasniti,ili opet da ću ga skupiti posle drugog sata.
Neki znaju pisat i zadaće napose iz jezika .
Uzima li uciteljica sve informativke svaki dan da ih pregleda ima li koja nova informacija? Prvasici se bas nece sjetiti reci da je mama nesto pisala...
Inače nije loše imati neku grupu za roditelje imam za klinku i od klinca,ponekad je to zamorno ali je većinom korisno.
Pa to i meni fali. Ima nas dio povezan koji smo iz vrtica. Ovi novi nisu povezani s nama. A uciteljica kad pise mal svi smo u bcc (uciteljica zna GDPR, ili kako vec se kaze)
A ne ipak se treba sjetiti pokazati informativku sam.
Većina ih i ne piše ništa unutra,tako ako napišeš nešto onda svakako mu par put napomenu da pokaže učiteljici.
I da naši ponekad imaju neke listiće tablice za zadaće(slično kak su nekad imali redar i higijenicar pa su dijelili +_), ponašanje pa to isto lijepe unutra
Moja starija u informativku piše sto je za zadaću, od prvog razreda. I važnije obavijesti.
Mladji za sad skoro ništa ne pise jer učiteljica im ne napise na ploču kao starijoj, pa da prepišu, nego nama na stranicu a oni zaokruže u knjizi (ili ne zaokruže :roll: ) Ali nadam se da će kasnije početi i njima pisati na ploču sto je za zadaću, pa da prepišu, da steknu naviku da imaju zapisano sto im je zadaća.
Ako smo mi imali poruku dijete se trebalo sjetiti pokazati učiteljici, starija je bila jako pouzdana po tom pitanju :)
A ti ne možeš napisati odgovori svima pa tražiti brojeve ako želiš grupu?
On topic gdpr - i puuuno prije njega je osnova informatičke pristojnosti bila da ne dijeliš s drugima tudje mail adrese. Zato i postoji bcc. Koliko sam se samo puta bila ljuta kad bi dobila mail s mojim e-mailom u to polju, zajedno sa stotinama drugih, i kad bih shvatila da svi ti ljudi (i njihovi virusi) sad imaju moju mail adresu :evil:
Nama su obe učiteljice dale broj svog mob-a uz molbu da ne zloupotrebljavamo.
Same su rekle da žele da budu obaveštene pre nastave ako dete neće doći taj dan u školu, sa tog broja nas zovu ako dete dobije temp. u školi ili se oseća loše. Taj broj možemo nazvati ako kasnimo po svog prvaka, pa će ga one pričuvati dok roditelji ne dođu.
Deca nose blokčiće koji su očigledno isto što i kod vas informativke, u njih lepe štampana važna obaveštenja, kasnije ih ispisuju sami. Ali ako mi treba našto vanredno, da recimo dete izađe ranije sa časa tog dana, radije šaljem sms nego što pišem u blokčić, jer tako odmah dobijem povratnu informaciju od učiteljice.
Kod nas niko nije ni spomenuo mail. Čini mi se da je našim učiteljicama lakša komunikacija preko tel., a i meni odgovara tako. Ipak, broj dece kod nas je manji, 22 kod sina u prvom i 16 kod ćerke u trećem.
A za domaći- zaokruže stranu u knjizi, ostalo pamte :mrgreen:.
I onda netko radi reply to all i kaze maknite me s liste, pa drugi i mene... i tako jedno 100 mailova. :-)
Pa mogu onda odmah i poruku u taj mail napisati.
Ovako mi je dupli posao, i meni i njoj. A kako kazem, moj rukopis je uzas pa bih radije da kuckam u mail ako je vazno.
Ma sve ok. Kako god. Samo ja ne vidim smisao osim za one koji su s mailom na vi.
Ma možeš naravno. Ali ako napišeš u informativku i kažeš djetetu da pokaže učiteljici vježbaš dijete odgovornosti. Doći će dan kad nećeš imati mail, dijete će nešto trebati prenijeti - i nećeš se moći pouzdati u njega.
Mi recimo nemamo telefon od učiteljica iz nižeg razreda iz viših i srednje imamo,i upotrebljavamo ako je baš nešto jako hitno i taj čas bitno,recimo za srednjoškolca sam to upotrebila max četiri puta u dve godine,ako je bio ne pregledu pa kasnije u školu ili ne može vas doći jer ima vrtoglavicu od lijekova koje je netom uzeo.
Neki način komunikacije treba biti,nije to većinom na dnevnoj bazi nego kako dođe.
Nije to isto. Svrha je potaknuti dijete da misli o komunikaciji. Osim toga, kad budu stariji, ta informativka ne služi za učitelje/razrednike nego je to mjesto u koje se zapisuje što je bilo za zadaću i slične korisne informacije.
Nemoj preuzimati djetetove zadatke - to ne valja. A dijete ne treba znati da si ti učiteljici poslala e-mail. To je samo podsjetnik učiteljici da provjeri da li se dijete samo sjetilo njoj pokazati informativku. Na tome treba inzistirati. Uskoro nećeš morati pisati mailove.
Ako te brine vlastiti rukopis, piši tiskanim slovima i reci da je to radi čitljivosti (jer je to istina).
Ali zašto bi itko javljao da dijete neće doći zbog bolesti? Pa ak je bolesno neće doći, kad ponovno dodje pošalješ ga s ispricnicom. A ako je dulje bolesno onda odeš i kažeš, nije nikakva hitna situacija za telefonirati to sto netko jedan dan neće doći u školu. Da sam učiteljica i roditelji me zbog tog zovu ne bi ni ja dala telefon.
Pa zato učitelji i ne daju broj telefona, jer roditelji često nemaju mjere kako to koristiti. Ali to je lako rješivo - naša učiteljica starijeg sina je jasno i glasno na prvom roditeljskom rekla koja su pravila igre - telefon se koristi samo u slučaju hude sile (nešto se dogodi i sl.) a za sve ostalo koristi se informativka.
Osim toga, dobili smo i upute što i kako kad je dijete bolesno (do 3 dana ovako, preko 3 dana onako). U međuvremenu su se nešto mijenjala ta pravila, ali nije bitno. Ako učitelji to preskoče (a ima i roditelja koji ne slušaju na roditeljskim sastancima ili ne dolaze na iste) slobodno ih treba pitati kakvu komunikaciju oni očekuju. U slučaju bolesti nije toliko važno da učitelj zna da je dijete bolesno, nego je to pitanje nadoknade gradiva. Treba komunicirati, ali s mjerom, što je teško bez prethodnog dogovora.
Nisi me razumela, učiteljica INISISTIRA da joj javimo ako dete neće doći taj dan. Da je po mome, ja joj svakako ne bih javljala, ovako poštujem molbu :).
Stvar je u tome što kod nas ima više dece iz osetljivih socijalnih kategorija, romske dece i dece u hraniteljstvu, a bome se i u drugim porodicama dešavalo da roditelj misli da je dete u školi, učiteljica misli da je dete bolesno - a dete se igra par sati u parkiću i vrati se posle samo kući. Nastrada ako ga igrom slučaja komšije vide :). S obzirom da toga bude već od prvog razreda, učiteljice su valjda zato presekle ovako, pretpostavljam bar.
Mi isto uvijek javljamo kad je dijete bolesno, prilično sam sigurna da su nam tako rekli, premda ne mogu 100% tvrditi.
Malo bi mi bilo neobično da dijete ne ide u školu 3 dana, a da se to nikome ne javi.
Sad pošaljem razrednici SMS, a u nižim razedima smo zvali školu i ostavljali učitelju poruku.
I kod mojeg srednjoškolca inzistiraju da je odmah javi netko ako je bolestan,ujedno ako djeca uzimaju hranu u osnovnoj zar nije bolje javiti nego posle bacati višak hrane,uostalom i u vrtiću si se morao javiti da nećeš doći
Nikad nisam u vrtic javljala da je dijete bolesno. Ak je bilo bolesno - nije doslo - tete vide da ga nema. Kad ponovno krene doneses ispricnicu. Druga stvar je kad ja najavim da ce zbog neceg izostati unaprijed, onda ima ispricnicu unaprijed a ne lijecnicku. I to je sva mudrost. Tako funkcionira i u skoli, i uciteljica nam je rekla da ne moramo javljati da je dijete bolesno - jer vidi da ga nema. Oborke ionako ne spremaju na komad, a uvijek se nadje netko tko ce pojesti "visak" :)
Plus sad dodatno imaju i ednevnik, pa kod nas u teoriji odmah dodje mail da dijete nije doslo u skolu...
Ja ne znam da itko ovdje koristi informativku za komunikaciju s učiteljicom. Nisu nam takve navade.
Bome nisu niti meni. Nisam uopće znala da je to svrha informativke.
ja koristim i informativku/mejl kod jednog djeteta, informativku ili list papira za starije osnovnoškolsko dijete, SMS i papir za srednješkolca.
ja sam javljala u vrtić kad moji manji nisu došli, tak i tak dosta oboka su radili samo za njih posebno, i tak i u školu javljam ako prije klinka, sad klinac ne ide radi nećeg .
ujedno djeca u vrtiću se trebaju pojaviti do nekog određenog doba, kad je prijava obroka, ako ideš zorom do doktora ne stigneš doć do tog vremena, pa ujutro pred odlazak najaviš da će dijete kasniti da mu ostave ručak. Tak sam imala i dva slučaja prošle godine kod klinca, morali vaditi krv za neke pretrage pa došli tek iza 2. sata.
ok možda su moji specifični, ali dešavaju se take stvari i normalnim ljudima ponekad.
e kaj se tiče e-dnevnika možeš bar u osnovnoj birati hoćeš ili nećeš da ti dođe obavijest, ja biram NE. Dok kod srednješkolca nam oboje stigne mejl iduće jutro. što me jako nervira
Ja sam danas testirala upravo ovu vrstu odgovornosti.
Sinoć sam mu rekla da ponese informativku doma danas kad bude išao iz škole jer mu trebam upisat da ga u pon neće biti 1.sat ujutro (zubar). Torbe im stoje u školi pon-pet.
I mislim se hoće li se sjetit kad ga učiteljica u produženom boravku prozove da ide na portu da ode do svoje učionice, uzme iz torbe informativku i ponese.
I gle dolazi malac doma s tatom i viče s vrata: Mama, donio sam informativku! :-)
Iako imam mailove od učiteljica, namjerno im nisam htjela pisat nego njega učit njegovim dužnostima i zadacima.
Zasad je za 5 !
A upisao je sad i nogomet, pa nam slažem tjedni raspored treninga. Svi četvero treniramo :drama: :-)
Gdi idea u Špansko ili prečko ili Rudeš na nogac?
NK Špansko. Jel nam to bliže od Rudeša?
Pitala sam ga kako se sjetio informativke, kaže da ju je izvadio iz torbe prije nego su prešli u tu drigu učionicu na produženi boravak tako da se nije trebao vraćat u svoj razred i čeprkat po torbi. Pametno moje :heart:
Napisala sam poruku, sutra vježba davanje povratnih informacija/ informativke učiteljicama.
Kod nas bez informativke, komunikacija s uciteljem izgleda tako da mu osobno i predajemo i preuzimamo djecu od njega ispred skole. On uvik ostane malo provjerit jel po svakoga netko dosao i popricat, ako netko zeli... skola za sad dobro ide... malome je zanimljivo i raduje ga ic, cini mi se. Ne prica puno o skoli, al je zadovoljan po cijeli dan, sto za njega nije bas karakteristicno.
Lili, bravo za malog F. :)