jel ta tvoja ugoda najčešće vezan uz to dugo jutarnje spavanje? :-)
slažem se da je društv.prihvatljivija produktivnost od ležanja na kauču i spavanja do podne, al koga briga.
Rješi to u svojoj glavi, a za druge te nije briga.
jel ta tvoja ugoda najčešće vezan uz to dugo jutarnje spavanje? :-)
slažem se da je društv.prihvatljivija produktivnost od ležanja na kauču i spavanja do podne, al koga briga.
Rješi to u svojoj glavi, a za druge te nije briga.
Lili, govorim generalno o načinu života, o onome što društvo vrednuje kao uspjeh i produktivnost a što je nama pojedincima uspjeh
tako da neću iznositi svoje primjere ugode
"riješi to u glavi" - hvala na savjetu :) ali nije baš koristan, osim ako nemaš konkretne primjere kako se nešto rješava u glavi
vidiš betty i u tome si neproduktivna :lool:
ali slažem se s tobom da nije samo intrinzično
tj da postoji društveni taj "glorification of busy", čak nije toliko važna učinkovitost koliko zaposlenost, to kao ima neki moralno viši rang
ali je ta perspektiva skroz relativna, mnogim ljudima ti spadaš u skupinu onih kojima se da i koji se uspiju natjerat gdje mnogi ostanu na eh da bar, jer ujutro prije posla odradiš summer shred, sama si rekla da dođeš onda nabrijana na posao i čudiš se kolegici koja se još vuče sa kavom
za nju si ti tad vjeverica
e to! s tim da kod nas možda i nije (još) toliko važna učinkovitost, u amerikama imam dojam da je apsolutni imperativ
pogotovo u korporativnom svijetu gdje te iscijede do kosti
a kad vidim šta se piše o srednjim školama (u zg), mislim da sustavno radimo na odgoju takvih jedinki, hiperproduktivnih, sa glazbenom školom, peticama iz svih predmeta, uz to i sportaši...
nisam nikakav sociolog, ali neke stvari su baš očite
davno je to bilo kad sam ja vježbala ujutro :škartoc:
ali, da slažem se da je relativno
i ne samo objektivna procjena nego i subjektivno neće svi biti jednako strogi ili blagi prema sebi kako sasa kaže
Postoji i glorification of speed. A da ne kažemo glorifikacija patnje (u medit. zemljama - žena koja zna trpit i patit). Plus "ispravnog načina rađenja" - od nakuhavanja (dalmatinski, a mislim i forumski, na kuhanju - lako ti je, moja, tako, pravi paradižot, savijače itd., mora se rukama, satima itd. Ali, to su samo mode. Možda opet u modu dođe produktivna i kreativna dokolica, promišljanje i sporo. Ja se bojim da, ako to dočekam, shvatit ću da sam isprazan duracell robot koji nema ništa za ponuditi nikome. Neću nikad zaboravit kad su me zvale prije iz Dalm. da radimo vjenčane konfete, kao neki bonding. One sporo i krasno, ja u to vrijeme 10 njih odštancala i frknula u hrpu. Smijale smo se ko lude. Tako da... :mrgreen:.
razbijanje mita o rucno napravljenoj savijaci kao 'nakuhavanju': savijacu pravim jednom nedeljno (u ovom semestru, ponedeljkom uvece :D). potrebno mi je 2min da zamesim testo (koristim mikser), a onda maximalno pola sata (merila nekoliko puta jer mi je potrebno da znam) da razvucem testo i savijem pitu, do trenutka stavljanja u rernu. pecem 38 minuta. zovemo je 'serbian pie' (*ebiga, imigranti) i deca je obozavaju. ja racunam da mi je to to brzo resavanje jednog dorucka i jednog school luncha za 4 dece. U poslednje vreme dodatno napravim od jabuka, ali s tim se svi zezamo jer je deci zanimljivo.
Definitivno.
I broj kvadrata za održavanje.
I broj kućnih ljubimaca.
Baka servis: nula
Čuvalica: nula
Čistilica: jedna, jednom tjedno opere podove, jednom u par mjeseci prozor u kuhinji.
Član obitelji na posebnoj skrbi: jedan deda, teško pokretan, s hitnim prohtjevima u zadnji tren koji zmrda dan i raspoloženje.
Kvadrati: 120 + hodnik i stubište, plus dva dvorišta.
Kućni ljubimci: 1 pas
Baka servis: teoretski 1, u praksi uglavnom 0. Uglavnom 1-2 mjesecno po dva sata, da bih mogla volontirati. Uskoce, ako je moguce, u kriznim situacijama, npr kao taj neki radoholicar kojeg nikad nema. Na srecu (ili zalost) moje fleksibilno radno vrijeme rjesava krize sve dok doslovno ne moram biti na dva mjests u apsolutno isto vrijeme.
No da ne ispadne da servis ne radi nista, moram napomenuti da nam kompenzira nedostatak podrske u sistemu pa servisiraju muza, umjesto djece.
Cuvalice teoretski postoje, u praksi rijetko.
Cistilica trenutno nula. Bila je jedna, ali otkantala sam je. Trazim drugu.
Posebna skrb: muz, 100%.
Kvadrate ne smijem napisati da me Lili ne izgrdi :lool:
Macka - jedna, vrlo malo trazi.
Djece dvoje, jedva 6 i jos-ne-3.
Mene je vise od svih vasih navika, iznenadilo da je sasa sa tuluma povodom vlastitog doktorata otisla u pola dva. To se meni ne bi dogodilo, ne na mom tulumu, nego ni na sasinom da me zvala a nikad se nismo vidjele.
Ja sam jedna duboko lijena zena, samo mi se zivot poslozio tako da moram radit svasta. Ne osjecam nikakav drustveni imperativ, niti intrizicni, vec me kolicina djece i potrebnih novaca tjera. Pa onda kad ne radim i ne bavim se tehnikalijama, onda stvarno uzivam radit sto hocu. Al, eto, lezanje na kaucu me rijetko veseli. Ja bih uvijek negdje isla, nesto radila...i onda ispadam vrijedna i organizirana...a zapravo sam liiina protuha...tako to vidi moja sveki. I zena je krasna i znam da ne misli lose, ali tako komentira moje putesestije s djecom... I da, prozore perem kad se neko dijete krsti/pricescuje/krizma. Bozic jednostavno nije dovoljno svecan.
Mene uopce ne iznenadjuje sasa tj drago mi je da nas jos ima. Npr. mrzim rostilje. Bilo kakva sjedeljka uz hranu.i cugu dulja od cca 3 h me ugrozava. :)..Slow food... to ne dolazi u obzir. Moze ako je razbijeno - setnja pa jelo i pilo pa opet neka akcija.
Bio je vrh tulum. Stvarno nisam ja takva strebsa ko sto sad ispadam. Pilo se, jelo se, plesalo se, smijalo se, fakat super. Al meni je dosta do pola 2. Dalje bi mi bio samo fors. Previse svega.
Mozda si ti Betty ispala forumska ljencina, al ja sam forumska dosadnjakovicka.
Ma daj, dalje ti je fors? Ja se tek zagrijem... I ne mislim da si dosadnjakovicka nego odrasla zena kakva cu i ja jednom postati...i tako cekam godinama, al stvarno se ne znam vratit kuci na vrijeme. A nemam ujutro bakaservis.
mi se stvarno na tim vježbačicama dobro poznajemo, kad je Kaae rekla kvadraturu nove kuće, ajme meni ja se odmah za glavu tko će to sve čistit, prat...:lool:
evo potvrđujem i sasine razbacane stvari, hebe se njoj, bitno da redovito vježba nego šta legenda :klap:
Dakle, nisam odoljela, evo ažuriranog popisa:
-volja, želja
-broj i dob djece
-razina energije
-sposobnost organizacije
-sposobnost efikasnog multitaskinga
-broj baka servisa
-broj teta čuvalica
-broj teta čistilica
-broj članova obitelji kojima je potrebna posebna skrb
-obiteljski afiniteti
-broj kvadrata za održavanje
-broj kućnih ljubimaca
ja bih ipak na kraju svega zaključila da ako je tu volja i želja da se puno toga može, ako ona izostane i u idealnim uvjetima ništa se ne obavi. :alexis:
u to ime idem se sad u uredu presvuć i trčat doma umjesto javnim prijevozom jer nemam drugog termina danas za trening 8-)
Vidis, to ciscenje i pranje, s vremenom se razvije u super efikasan multitasking ili usputnitasking jer drugacije ne ide, kad je sve na samo jednoj osobi. Plus, imamo i Harryja, robot usisavac, pa on odradi svoje dok nitko ne gleda. Poslije mu otvorim spremiste i izvadim van Lego ili pet, neku spangicu ili cipele neke lutke i to je to.
Obiteljski afiniteti nam se ovih dana (mjeseci) prisilno mijenjanju. Sad smo u fazi neke tranzicije i tesko je reci sto i kako dalje. Svakako ne kako bismo voljeli. Ali sta's.
Dolega, opusti se i ne shvaćaj sve ozbiljno i osobno. Bar ja nisam ta. A ovo nabrajanja štokokadkako, ja ne bi.
Betty ja sam s tobom, al koracic dalje, ja ti nemam griznju savjesti zbog vremena potracenog na lezanje u krevetu do 11 sati subotom. Mm je ko sasa, uvijek se prvi ustaje, a ako nevecer zaruzimo uvijek brine sta ce sutra i kako ce. Kad je dekan drzao uvoni govor nama na prvoj godini rekao je nesto u stilu: "Inzenjeri su u principu lijeni ljudi." A ja sam u tom trenutku pomislila, dobro je, na pravom sam mjestu. Kod nas funkcionira sve ono do cega nam je stalo, al za ostalo nas boli dupe. Evo, danas me zove frendica da idemo sutra na Advent i jos nesto. I kazem joj ja sa sam rekla mami da cemo raditi kolace ( izludi me s tim kolacima vec tjedan dana me pita svako malo sta cemo kako cemo). I sad vi pogodite kako su ti pregovoi zavrsili.
marta :lol:
ja potvrdjujem da je mm, radoholicar i inzenjer, jako lenj covek :D
Ja bi izbacila ovu stavku “broj čistilica” i umjesto toga stavila “osobna razina potrebe za čistoćom i urednošću kuće”. Ok, neke stvari moraš raditi da možeš funkcionirati i živjeti u toj kući... ali kad čujem npr. “Imam užasno puno posla!!! Noćas sam do 1h peglala kuhinjske krpe i ribala fuge”... onda ono, ne znam sto da kažem toj osobi. Mislim, dogodilo se i meni da “peglam kuhinjske krpe i ribam fuge” (umetni bilo sto životno nevažno) do 1 ujutro, ali ne radiš to na dnevnoj/tjednoj razini i pri tome cijelo vrijeme kukas oko toga. Ili ti je to napeto ili nije, ili prestani to raditi ili prestani kukati ili nabavi cistilicu.
Znaju me nekad poznanici pitati “pa kad ti to sve stigneš?”... ja kažem “a koje? :mrgreen:
Ono, ne stižem sve, ali stižem ono sto mi je važno pa je to “što ne stignem sve to” nevažno.
I cvijeta se javi nakon sto godina s postom zbog kojeg se želim svađati, al drugi put ću ;).
Eh, tako je to...
Ali postoje dvije vrste lijenosti - kao i teorija relativnosti: opća lijenost i posebne vrste lijenosti
Opća lijenost je kad si lijen za sve. Posebne lijenosti su kad si lijen napraviti ono što ti je mrsko - obično su to kućni poslovi i slično.
Imam brata koji je lijen za sve. Imam muža i djecu I SEBE koji smo lijeni za neke točno određene stvari i uklapamo se u ovu definiciju inženjera kao lijenčina (dvoje inženjera u kući i dvojica po svoj prilici budućih inženjera, već nekakvih): kod nas se lijenost manifestira na taj način da redovito smišljamo načine kako se posao može napraviti uz najmanje truda i s maksimalnim rezultatima. Evo glupog primjera: kod mog sina imali su jučer završnu proslavu i trebalo je nekako doprinijeti. Netko je donio bor, netko se pobrinuo za kolače, netko je vješao ukrase za prozore, a on je samo odnio 5m dugačak produžni kabel i lampice. To je najbolji efekt uz najmanje truda...hehehe... Gledam ga i mislim si - to je moje dijete:škartoc::mrgreen:
Da, Peterlin, to je to. Kako nešto napraviti toliko efikasno da ti ostane vremena za ležanje.
Moja mama i moja sveki, kad rade nesto, onda je to predstava, vidi me, puno sam radila. I sve što se može napravit jednostavno, zakomplicira se po mogućnosti do apsurda.
Jučer sam kupila 2 kg domaćih naranči da napravim marmeladu. Treab ih oguliti, narezati, posuti šećerom, korice potopiti u vodi i ostaviti za kasnije. Mislim da mi je trebalo 10-15 minuta. Mama je bila u šoku kako sam ja to odlučila raditi, a nemam slobodan dan...
Evo ga mijenjam kako reče BB:
-volja, želja
- ?????
-broj i dob djece
-razina energije
-sposobnost organizacije
-broj baka servisa
-broj teta čuvalica
-osobna razina potrebe za čistoćom i urednošću kuće
-obiteljski afiniteti
-broj kućnih ljubimaca
al zaboravile smo jako, jako važnu stavku koja bi po meni bila odmah 2. po redu. ajd baš me zanima hoće li nekome pasti na pamet. Bez te stavke sve je punooo teže, a s njom sve punooo lakše.
:lool:
Mi smo u kategoriji marte i peterlin- dva inženjera , i dvoje djece u zna se kojoj školi. Nikad nismo imali čistilicu. Mrzim čistiti - al radimo minimum minimuma sa prostor u kojem živimo.
Djeca su mi jučer otkrila da oni na Božićnom sajmu čuvaju kolače - mislim oboje čuvaju kolače. Nemreš vjerovat - nikad inženjera od njih. Ok, ipsalo je da jedan čuva kako ne bi morao na nastavu, a ova druga će izgleda prodavat kolače.
Lili, misliš na muža. Moj sve hoće i napravi - al nikad samoinicijativno. treba ga organizirati oko kuće. I jako je spor
Bravo Nano tako je, podržavajuži muž je jako bitna karika, bilo u aktivnostima po kući, bilo u čuvanju male djece dok žena trenira, šeta, frizira se ili radi nešto treće.
ja bez svog muža ne bi mogla puno toga zato sam sretna da ga imam :heart:
-volja, želja
-muž/partner koji je podrška
-broj i dob djece
-razina energije
-sposobnost organizacije
-broj baka servisa
-broj teta čuvalica
-osobna razina potrebe za čistoćom i urednošću kuće
-obiteljski afiniteti
-broj kućnih ljubimaca
Meni ovaj popis koji se širi nalikuje na podlogu za neku xls tablicu iz koje će se na kraju napraviti grafovi i izračunati kome je najteže.
:roll:
Mogu jaaaaa? Uciteljice???
Imam 160 kvadrata za odrzavanje, muza koji moze i hoce, baka servis za izac vanka, volje i energije za ciscenje nula, 4 prljave djece, tri macke po dvoristu i divoooovsku repu!
Teško da je netko savršen.
Nešto ti je dobro, nešto ne. Npr. mene kućanski poslovi zanimaju na nekoj ljestvici, ne nula neg -100, i radim minimum minimuma, neke druge pak stvari mi štimaju.
Onad se to kroz godine mijenja - ovisno o starosti djece, pa tvojoj starosti, pa nemaš više broge o djevci već o starijim članovima obitelji (što je ponekad stvarno psihički jako teško), pa tak. to.
A ovdje svak vuče na svoju stranu pa svi najviše pišemo o onome što nam u životu štima
Hehehe, moj stariji je meni najavio da će on ODNIJETI kolače koje će netko drugi čuvati. On je po običaju na razglasu i drugoj tehnici, kao i svake godine. Obukao je "božićnu" košulju, kariranu radničku, ali u božićnim bojama - crveno, zeleno, bijelo - hehehe... Mislim, to je njegov izbor i gušt. Uživa u tome, pa nek mu bude. Sigurno će i fotkati, tako da njega NIKAD nema na tim fotografijama, jer je s druge strane plota.
Kolače (turu muffina) sam ja jučer spekla u pol sata, a on je doprinio tako da je pomogao pakirati iste u pojedinačne vrećice s mašnicom.
Evo, kome treba - brzi recept za muffine bez miksera:
1 jaje
1 šalica (2 dl) šećera
1/2 šalice jestivog ulja
1 ribana jabuka
1 šalica mlijeka
prstohvat soli
2 i 1/2 šalice glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žlica kakvog god kakaa (po želji - može se i preskočiti)
12 kockica bilo kakve čokolade
12x2 šeširića za muffine
Smjesu zamutim pjenjačom (bez miksera, ali ne smeta ako je miksana) redom kako je napisano, rasporedim u kalupiće za muffine, u svaki uguram kockicu čokolade i frk u pećnicu.
T=180oC, ventilator
t=10 minuta samo donji grijači + još 5 minuta gornji i donji
Oooo, dala si mi ideju za marmeladu - fala!
Sorry na offt, ako je to uopće offt - meni isto kuhanje ni zimnica nisu stavka, to treba napraviti na brzinu i uz minimum truda, a onda ostane dovoljno vremena za ležanje i drugo....
Ont - već se našao netko tko je opisao tu vrstu lijenosti: več sam i prije linkala knjigu "Kako izbjegavati kućanske poslove" - ovo https://www.mvinfo.hr/knjiga/3615/ka...canske-poslove (bit je učinkovita organizacija, tako da ne moraš od sebe raditi heroja socijalističkog rada, a ne uspiješ se ni oznojiti - vrijedi svake lipe). :-)
svašta čovjek ovdje nauči 8-), napokon sam našla opravdanje za svoju ljenost :lol:, a MM ide u onaj dio izuzetak potvrđuje pravilo :mrgreen: