Alimentacija i smanjenje prihoda
Danas sam odnio hrpu papira u vrtić, između ostalog: potvrdu o plaćenoj alimentaciji u 2012. i potvrde iz kojih se vidi da su nam prihodi smanjeni i da nema šanse da budu kao u prošloj godini. Napisao sam i lijepu molbu da se uvaži smanjenje prihoda (manja plaća, žena bez posla). Što se dogodilo? Gđa. iz vrtića je rekla da ništa od toga jer ona nema ništa crno na bijelo, da će ona samo prema izjavi o prihodima u 2012. i uputila me na centar za socijalnu skrb koji bi nas valjda trebao proglasiti socijalnim slučajem (to ipak još nismo), javiti to GU za OKŠ koji bi onda javili vrtiću. Genijalno! Pozvala se na slijedeći tekst iz famozne gradske Obavijesti:
Gradski ured za obrazovanje. kulturu i šport utvrđuje pravo na oslobađanje, odnosno smanjivanje obveze sudjelovanja roditelja u cijeni programa za posebne slučajeve izvan utvrđenog sustava olakšica (u suradnji sa centrima za socijalnu skrb i zdravstvenim ustanovama).
E sad, kad sam i ja to naknadno pročitao od slova do slova, u istom dokumentu našao sam i slijedeće:
Pravo na olakšice u plaćanju redovitog programa utvrđuju gradske predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta, odnosno u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice.
Po meni je to dovoljno crno na bijelom tako da ću gospođu ponovo posjetiti idući tjedan. U međuvremenu sam dobio odgovor od Grada na moje pitanje o alimentaciji koju plaćam i koja jest moj prihod, ali nešto baš i nije prihod mog domaćinstva:
Za sada troškovi alimentacije ne umanjuju sveukupni prihod vašeg zajedničkog kućanstva. Vaš upit proslijedit ćemo na daljnje razmatranja na razini Grada.
Bosiljka Devernay, voditeljica Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje
Kad već netko odgovara na pitanja, iskoristio sam priliku i opisao gornji slučaj. Promptni odgovor s iste adrese:
Slijedom Vašeg nastavnog upita, Vaš mail proslijedila sam sam našoj pravnoj službi, gospođi Šarić temeljem dodatnih konzultacija.
Dakle, čekam još jedan odgovor. Za kraj ovog "izvještaja" citirao bih g. Lovrića zbog čije izjave ostajem optimist:
...ako se jednom ili oba roditelja smanji plaća u 2013. ili, u najgorem slučaju, ostanu bez posla. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, objasnio je kako će se, ako se utvrde, takve situacije uvažavati, pa će se cijena vrtića za takve slučajeve smanjiti.