Ako ce i tamanit, to ce onda vec bit njen problem.
Printable View
Ako ce i tamanit, to ce onda vec bit njen problem.
apricot - neću više! (sad neke od vas zamišljam kako u zdjelici kraj kompa imate pileće nožice. mene možete zamisliti sa izdajalicom, jel) :lol:
zasad skulirana - samo si djetetu stvorila zdrave navike. Dijete od prijatelja ima 6 god. i nedavno je teti u vrtiću reklo da on, hvala lijepa, neće kiki bombone jer su one otrov i to djeci ne treba nuditi.
[QUOTE=Franny;2395397]marusha99, to je pitanje i mene mučilo. ali sam čitajući ovdje (a mislim da su mi i cure direkt rekle :P) skužila da je oke ako pocica nakon obroka, a kasnije će, vremenom, smanjiti količinu mlijeka dok potpuno ne zamijeni npr. 1 cicu obrokom. mi već klopamo mjesec dana dohranu i još nismo došli u tu fazu da skroz zamijeni 1 dojenje krutom hranom. pojede cca 150 gr nečega i pocica jednu cicu (a ineče cicne dvije). ali nekak si mislim da do gode dana bude. ako ne tad, do mature ziher :mrgreen:.
A koja kolicina se smatra obrokom? Ova moja smaze bez problema 1jabuku ili 1krusku, I mislim da bi, da joj dam jos, I to pojela. Samo otvara usta cijela uzbudjena oko novog okusa.
Ali nikad nisam mjerila koliko jede.
Jucer je pojela dosta palente+tikvice vise od pola zdjelice (one baby zdjelice sto se imaju kupit u dm-u) I nakon toga zaspala ko klada u viperu a da ja I mm nismo ni skuzili :-)
Marusha, daj joj koliko pita čega, bebe znaju kad im je dosta. Ako jede krušku, neka jede dok joj ne bude dosta. Kad traži cicu., daj joj, znat će kad je dosta. Tu i tamo joj ponudi vodu tokom dana, nekad će otpiti malo, nekad ništa, nekad više...tako će stvoriti naviku pijenja vode i početi sama tražiti kad bude žedna.
Zasad skulirana, ni moja do sad nije probala ni smokije, ni čokoladu, ni štapiće. Prvih godina dana nije jela ništa slatkoga, a sad pod zadnje probala je par stvari, npr. dala sam joj da proba malo pince na Uskrs kod prabake, pojela je nekoliko puta Petit keks i ovaj tjedan je dvaput probala sladoled. Sve je to u skladu s upoznavanjem novih okusa, ali ništa od toga i dalje neće jesti pod normalno, niti mi toga imamo doma.
Hvala curama na obrani digniteta čvaraka i ostalih ljepota :)
Inače, moja izjelica ne jede baš ni meso ni ribu, tješim je da je to zato jer ima samo 5 zubi (mada, kakve to ima veze s ribom?) i da će i to jednom projesti. Zato to pokušavam nadoknaditi juhama od ribe i mesa koje obožava. Pod zadnje kuham juhu od kostiju .
Palčice, ako ti beba voli jesti ribu, super, ima vremena za meso.
Kao sto se za samu dohranu kaze, do-hrana. Beba se upoznaje sa krutom hranom, ali, tek u 10 ili 11 mjesecu zivota pocinje povezivati krutu hranu sa gladju. Do tada im je cica hrana. Dojenacke formule sadrze dosta soli, pa se radi toga uz dohranu dodaje voda. Majcino mlijeko je drugacije i nema potrebe za konzumacijom vode. Nista se nece posebno desiti ako beba konzumira vodu, ali, mlijeko je puno kvalitetniji napitak i manja je vjerojatnost da ce beba prerano poceti odbijati dojku.
nisam sigurna da si u pravu
sa početkom dohrane, uvodi se i dodatna tekućina
majčino mlijeko zadovoljava potrebe za hranom i pićem dok je jedina "namirnica" koju dijete konzumira
čim se počne sa krutom hranom, treba dodavati vodu
Franny nista posebno to nije, kasasti meki sir prilagodjen bebi po mekoci,po odsustvu soli, vjerujem dobiven mjesanjem ricotte ili neceg slicnog a napravljeno da se npr umjesa s pastom u povrtnu juhu i obrok gotov (pasta ce im jos malo valjda i na stablima rasti pa tako u dohrani imas niz baby modela izgleda srca ,tocka, puzica, zvjezdica....)
Kokosje nozice? Ajmeeee pa to je bila bitka u djetinjstvu da se dokopam nogice iz juhe. Srecom pa kokosi imaju dvije noge!!! A zabava tek s vratom? A nozice od odojka kad izadju friske iz pecnice? Nemjerljivo gastronomsko iskustvo! Ja glasam za nogice od prascica s ajivarom! Cvarci doooobro dobro stisnuti,oni hrskavi. Njam! Sad cu ja ko Zuskina curica njamati ovuda.
Jedino sto od svih tih ljepota kad tad kolesterol pokuca navrata.
Zivim u Velikoj Britaniji i tu nas savjetuju da dojene bebe ne trebaju vodu uz majcino mlijeko.
Isto tako se ovdje vise ne koriste tablice dohrane, sto jako puno olaksava zivot mamama ;)
Potpis na Apri.
Takva preporuka može biti logična i razumljiva ako se npr. gleda iz perspektive Afrike ili neke druge zemlje trećega svijeta u kojoj postoji problem s vodom i njenom kvalitetom, u smislu da se male bebe ipak drže podalje mogućih izvora zaraze i bolesti...
Franny bas si me nasmijala. Formagino je sirek tj. umanjenica od sir :)
Mi opet imamo problema. Malena je za vikend opet imala temperaturu i opet je samo na cici. Nista nece, cak ni kad nema vise tempicu. Srecom doji dobro...
Sta bebe ne trebaju vodu ni kad zapocne dohrana? Ja sam mislila da vodu treba poceti nuditi kad i krute tj. kasaste obroke. Ne vidim
nista lose u tome? Naravno dojenje se podrazumijeva.
Ups sad vidim druge postove. Znaci razlicito se kaze za vodu u razlicitim zemljama. Meni je ipak davanje malo vode iza papice ok, sve dok to nisu kolicine koje bi ugrozavale dojenje
Necu se mijesati. Ako u RH tako kazu, ok. Ovdje je to odbacena metoda vec dulje vrijeme iskljucivo radi toga sto je pravilo voda uz dohranu vezano uz dojenacke formule (koje sadrze dosta soli, za razliku od majcinog mlijeka). Kako je praksa ad mlijek bila puno cesca, tako je uvedeno i pravilo vode. Danas sve vise zena doji i kako je humano mlijeko puno lakse od formule, a i mijenja svoj sastav s obzirom na doba, dana, imunoloski sistem bebe, godisnjeg doba, nije potrebno dodavanje vode. OPet cu napomenuti, bebi nece skoditi voda, ali nece joj nista biti ni ako za zedj konzumira majcino mlijeko. Da pace, samo moze koristiti. Prosle godine sam o tome raspravljala sa jednim Hrvatskim pedijatrom koji se u potpunosti slozio sa time da voda nije potrebna.
a što ako do djeteta u tom trenutku ne dođe vodenasto mlijeko, nego ono zadnje, kalorično i masno?
njme te teško može utažiti žeđ?
(i mi savjetujemo prema LLL smjernicama te naputcima WHO, pa te molim neki link na podatke o kojima govoriš)
Ne znam, moje dijete je dojeno i poslije obroka dohrane baš traži vodu i konkretno je popije, 50-100 ml. Nudila sam mlijeko, no sit je, odbije ga. Dnevno popije oko 100, 150 ml vode ili kompota od šljiva.
Ja glasam također za masnoće, iz orašastih plodova, avokada, maslinovog, sjemenki, bučinog ulja, kokosovog maslaca. No, ja sam čudakinja, valjda.
jel ti to opet protiv čvaraka?!
Ja sam samo čudna. Moje mišljenje i stav također. Pitaj moju pedicu. :lol:
Sve je to u redu, ali čvarci pripadaju čudacima.
Kad je moje dijete sa 15 mjeseci završilo u bolnici na infuziji, samo čvarci su je spašavali.
I cica, naravno.
(sestre su se čudile i nisu se usuđivale upisivati u listu "što je dijete danas jelo")
Palcice, iz perspektive nekoga tjo godinama nije jeo meso i kome je hrana dio struke - daj mu meso. Ne moraju to biti velike kolicine i ne mora biti cesto, jednom do dvaput u 10 dana. Jednostavno, riblji i mesni proteini nisu bas isti i riba nije zamjena za meso. Iako se slazem da je zdravija opcija uvijek riba, njegovom organizmu trebaju mesni priteini.ja sam meso pocela jest kad sam rodila najstarijeg, u dohranu uvodila tek sa 10 mjeseci. I danas nam je na meniju max 3 puta tjedno. Ali moji ne jedu ribu ni blizu joliko bi trebali jer, kao ni apri ne vjerujem nikome.
Sto se tice vode, i ja sam za davanje kad krene dohrana, prije ne. A ratujem trenutno s malim jer sa svojih 8 mjeseci nece ju nikako i na nikoi nacin. Probala sam na zlicicu, iz stamplice, case s kljunom, cak sam i malu bocu kupila, ali on tek s tim ne zna sta bi. I prokuhanu, neprokuhanu iz pipe i kupvnu. Nista nece. A hocu ga naviknut prije nego krenu vrucine i na kraju krajeva, praznici. Moze on vidit na cici dok smo vecinz dana sami nas dvoje, kad veci budu doma nit migu nit zelim biti taoc njegove zedji.
Help,pliz!!
Za sad nam papanje idesuper, uveli smo prekjucer mrkvu i sad smo na 9 namirnica. Mislila sam slijedece bananu. Da cekam jos? Starijima sam dala sa 7 odnosno 10 mjeseci. Jedan ju mrzi, jedan obozava.obojcu je prilicno zatvsrala.
Tipkam s moba, oprostite na greskama
bit ce da je to do bosanske krvi :mrgreen:
kako sam povise napisala, u 10 dana bojkotiranja dohrane (a nudili smo joj i nase spagete dok smo rucali, cisto da vidim jel se radi o generalnom strajku) pojela je moj cevap.
i ja vodim bitku s vodom jer popije par gutljaja tokom cijelog dana.
a takva je bila i starija i danas je sa 7g naganjam da pije vode.
onda joj malo daj šljivovice
jesi ti usporedila cevap i sljivovicu za dijete od 12mj?
znaš li kak se veli šljivovica na francuskom ( voda života)
pa i je. al 18+ (18 kao godine).
ko i čevapi
Da, baš je isto. Svašta.
jelena, nadam se da se salis i da kuzis pretjeranost tvoje usporedbe.
a dobro
nećemo sada 11 sljedećih postova o tome
i ja mislim da kokakola nije za maloljetnike
LOOOOL
ja ni za punoljetnike :)
kako pripremate zutanjak?
ako ga tvrdo skuham, suh joj je (ne zeli vrhnje ili jogurt), a nisam nikad radila kajganu od samog zutanjka.
skuhaš, zdrobiš vilicom i pomiješaš s tikvicama (one su sočne) ili s jogurtom ili već nečim
ali, richter kaže da on nikada nije vidio kokoš koja nese samo žutanjak, pa da ne vidi razlog da se to dvoje ne počne jesti istovremeno
pa ti vidi
LOOOOL