U lidlu je ovaj tjedan XXL paket mlijeka po l 6. nešto
Printable View
To nije punomasno. Kupujem samo >3,5 %
Ne znam ja mlijeko tak rijetko kupim, ja kupim od mljekarice ili veronike
Mi kupujemo samo na mljekomatu. I nedavno je poskupilo sa šest na sedam kuna.Citiraj:
NanoiBeba;[URL="tel:3231236" prvotno napisa
Da tak je i kod mljekarice sada 7 kuna
Mislila sam izbaciti mlijeko. Jedva shvaćam ulogu osim da bude nešto onako u što se stave pahuljice. Gledam svaki tjedan koliko te bijele tekućine iz dojki drugog sisavca lijem u želuce svoje djece i mislim si, kaj... mogu tako pahuljice natakati u običnoj vodi. Ali ne, ne mogu. A biljna mlijeka su teža podvala. Mislim ono, namoči pahuljice i utopi ih u vodi od namočenih pahuljica. Hahahaha
Umjesto pahuljica ću raditi prutiće za grickanje i pit ćemo čaj. Dođe na isto. Kraj mliječnog terora.
Meni su valjda otupili pupoljci od duhana jer ne vidim razliku.
Koji je tocno problem u 2 dcl mlijeka u pahuljicama par puta tjedno?
Gledam danas u Konzumu...Dukat maslac 27kn, ABC i Vivis sir 14kn/200g :-o
Novu godinu započeli smo s dvaput većim iznosom pričuve nego do sada, za što možemo zahvaliti našem agilnom predstavniku stanara koji je odnekud izvukao propise i potrebe zgrade i isposlovao povećanje :roll:
Pa tako od sada, umjesto 220 kn mjesečno, plaćamo 440 :cupakosu:
Nije nikako ni ne zdravo ni preskupo
Ne znam kad sam zadnji put hrpu stvari (mlijeko, putar, guzic papir, detergent, omekšivač, kavu, tablete za suđericu, tjesteninu, čokoladu...) kupila po punoj cijeni.
Pretplatila sam se na letke od Plodina i Kauflanda. Oni imaju odlične akcije. U Konzumu inače kupujem, ali po pitanju akcija nisu tak dobri. Pogledam na webu i Lidl, al tamo najmanje kupujem.
Istina, to sam počela raditi od kad sam prestala raditi, ali stvarno ne oduzima puno vremena, da preletim sve letke treba mi 5 minuta. Veći je problem obilaziti dućane, tu se gubi vrijeme ali imam sreću da su mi Plodine i Kaufland jedan pored drugoga.
Sad mi je žao kaj nisam to radila i prije jer može se dosta uštediti.
Imam sreću i kaj imam puno mjesta za pohranu pa kad je nešto na akciji, nakupim dovoljno da izdržimo do sljedeće akcije.
Ne znam za potrebe vaše zgrade, al znam za propise.
Koliko vam je to bilo kn po kvadratu do sada?
Postoji kao nešto što se zove zakonski minimum, bio je zadnjih godina cca 2.5 kn po kvadratu, no istovremeno je taj propis, zakon, što li takav da ni upravitelj zgrade ne prigovara ako ti je pričuva manja od tih 2.5 kn.
Mi recimo ne plaćamo ni taj minimum, nego plaćamo samo 2kn po kvadratu što je otprilike dovoljno za struju u stubištu i naknadnu banci za održavanje računa i upravitelju. Samo 6 stanova je, većinom male kvadrature. Odavno pričamo da to povećamo, ali stalno neki problemi pa još nismo. A probleme naravno rješavamo kreditom ili jednokratnim dvoznamenkastim uplatama u pričuvu.
Uglavnom, zadnje sto sam čula ove godine navodno ide prava izmjena tog zakona i to će se morati usklađivati s cijenama nekretnina na tržištu - upravitelj nam je rekao da će se to kad tad ove godine dogoditi. U smislu da se trebaju korigirati situacije da zgrada gdje je tržišna cijena kvadrat 3000€ ne može plaćati pričuvu 2 kn kvadrat.
To sam ja sad dosta pojednostavila tu priču, neka me netko ispravi ako zna preciznije.
Ako ste imali tu minimalnu pričuvu možda je vaš agilni predstavnik samo požurio s tim malo prije nego bi vas ionako po zakonu zakačilo povećanje. Koliko znam zakon još nije donesen.
S pričuvom je i kod mene isto, oduvijek plaćamo minimalnu koja je već godinama ispod zakonskog minimuma jer se taj povećao u nekom času. Trebali bi je podići ove godine. Nikad nije čas, znam.
Hrana, uźasno je poskupila a mi puno jedemo i puno nas ima. Tjedno sigurno ode desetak litara mlijeka, npr. Ma i više.
Već odavno pratimo akcije, tablete za perilicu suđa i veša, wc papir, rižu... ni ne sjećam se kad smo po pujoj cijeni kupili. Kad je zaliha pri kraju pratimo i uvijek naletimo na nekih barem 35% ali nismo sretni ispod 40. :mrgreen:
jučer u Intersparu maslac (nisam zapamtila čiji) 13,99
rok mu je 22.2.
Ovo očekuje i nas, ali s dobrim razlogom, bar se nadam da će biti tako. Imali smo u prosincu sanaciju građevinskog dijela dimnjaka oštećenih u potresu. Idući tjedan trebali bi doći dimnjačari i provjeriti mogućnost uvođenja odgovarajućih cijevi u dimovode i pripremu za ugradnju kondenzacijskih bojlera (plin, etažno grijanje), tako da to pozdravljam, jer će se riješiti za cijelu zgradu. Inače, od lani držim u pričuvi noFce za to, jer ako zgrada to ne riješi, morat ću sama. Već sam istraživala mogućnost da to napravimo sami, ali eto, čini se da će se riješiti za sve.
Da, tako sam ja to shvatila. Nema još konačne odluke. Nisam ja bila na sastanku stanara nego mm, pa ne znam detalje, ali plan je utvrđivanje tehničkih mogućnosti i izrada podloga na temelju kojih bi se zatražile tri ponude za izvođenje radova. Ovisno o cijeni i raspodjeli po stanovima, slijedi dogovor hoće li se dizati pričuva ili će pojedini vlasnici participirati na drugi način.
Uf meni ovo zvuči...bit ću pristojna.
Pahuljice s vodom, nikako. Ajd još možda jogurt da, ali ni sir mi ne ide.
Inače, za što vi koristite toliko maslaca? Naime, potječem iz kućanstva koje je samo kupovalo margarin, i to za kolače kad se radili. Maslac koristim samo za pire krumpir :škartoc: I stvarno se stalno pitam u što sve ide maslac
pa u kolače ide najviše, jer često traže cijeli ili pola maslaca, ali kolače ne pravim tako često
nekad ga namažem na kruh ili tost, samog ili sa pekmezom preko, u dosta jela ide malo maslaca, npr u rižote, nekad kad pravim lešo povrće volim napravit kombinaciju maslaca i maslinovog, onda u bešamel, djeci kad radim griz na mlijeku za večeru nekad dodam malo maslaca da bude finije i kripnije.. to je sve po malo, ali često zatreba, tako da ne volim biti baš skroz bez njega
Mi doručkujemo putar s medom ili marmeladom, pet nas je u obitelji. A od masnoća koristimo samo maslinovo i putar, za kuhanje, kolače...
evo, isto kao tangerina
Pa za kolače, mazanje na kruh, pečenje na njemu, dodavanje u neku hranu itd.
edit: ja osobno ga i ne koristim baš puno
Sinoć sam pročitala članak koji mi se učinio koristan za ovu temu, pa evo link: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...nalazi-1159028
A evo i najvažnije:
"U Hrvatskoj je prošle godine bačeno 286 tisuća tona hrane, što je 71 kilogram po svakom stanovniku, a ni u Europskoj uniji situacija nije bolja, jer mnogi ne razumiju oznake rokova trajanja hrane pa će ih EU mijenjati kako bi smanjio količine jestive i ispravne hrane koja završava u kontejnerima.
Goleme količine hrane završavaju u smeću jer se poistovjećuju dvije različite oznake na hrani - "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Stoga se i ide u izmjene oznaka.
Pola građana EU-a ne razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do", a hrvatsko istraživanje je pokazalo da jedna četvrtina ispitanika baca hranu odmah nakon isteka ovog drugog roka, iako je ta hrana još sigurna za jelo. Naime, "najbolje upotrijebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, da na primjer zadržava optimalnu hrskavost i boju, a može biti jestiv dugo nakon isteka roka.."
Itd. Koristan članak, preporučam.
Ja stavim maslinovo za kuhanje , maslac je za kruh i kolači
Maslinovo i bučino još za šmek na tanjuru
Anthony Bourdain je rekao da je tajna slavnih francuskih chefova upravo maslac.
https://stil.slobodnadalmacija.hr/st...a-jela-1064937
Može stvarno u svašta. https://miss7.24sata.hr/lifestyle/6-...es-nikad-29520
Na žalost opet je prilično skup, između 20 pa čak do 30 kuna. Uvijek sam ga kupovala u Lidlu za 12-ak kuna, na akciji je bio i manje, sad je i taj 19 kn.
Bubilo, meni je super kako tvoj tata obilazi te dućane i brine za vaš kućni budžet :-)
Oko Božića je bio u veronici kila 60 kn
Thx. Mi koristimo ulje i domaću mast. Maslac za kuhanje rijetko (znači taj pire kad radim i riža nekad). Maslinovo uopće ne koristimo.
Maslac koristimo za mazanje na kruh. Od jela za pire, špinat, ponekad u rižoto ili neko drugo jrlo gdje ide. U kolače. Uglavnom uvijek ga mora biti. Kći si zna često smutiti lava cake.
Kupujemo ga po cijeni od oko 15kn
Ja kuham ili na masti ili na maslinovom ulju. Maslac npr dodam u rižoto. Al za kuhanje ponekad koristim maslo (pročišćeni maslac) koji sama radim.
Maslac nam je najviše za na kruh i za kolače.
Kako smo prestali kupovati kruh jer pečem kiseli 2 x tjedno, jedan dan smo se i MM i ja šokirali cijenom kruha nakon njegovog odlaska u pekarnicu
Mi isto kruh pečemo doma, nismo zbog recesije poceli nego nam je tako jednostavnije. A topli kruh i madlac nam je poslastica ;)
, samo me nije razveselilo vidjeti dvostruko veći iznos na uplatnicama :mrgreen: (kao što nikog ne bi, uostalom).[/QUOTE]
mi smo prije 5 godina kao zgrada digli pricuvu s 3 na 6 kn jer smo mijenjali krov cijele zgrade najedamput
za usporedbu, identicna zgrada do nas, radili u 4 dijela/puta, platili 2,5 puta vise
radi se o milijunima kuna..
i jos prosle godine i smanjili na 5 jer se skupilo preko pol milje viska (nije bilo velikih zahvata)
gledano iz danasnje perspektive, sretni smo da smo to radili prije ove ludnice i divljanja cijena
kredit izlazi za 5 godina, necemo ga ni osjetit...
Umjesto maslaca se u dosta kolača može staviti kokosovo ulje. Ima i s mirisom i bez mirisa. 2,5 l bez mirisa u Tvornici Zdrave hrane je 69 kn, na akciji bude još 20-30% jeftinije.