Evo ovdje jedne mješavine začina za wok - piše koje su sve biljke unutra: https://farmashop.hr/trgovina/zacins...savina-zacina/
Printable View
Evo ovdje jedne mješavine začina za wok - piše koje su sve biljke unutra: https://farmashop.hr/trgovina/zacins...savina-zacina/
povrće ne volim kuhati prethodno. radije stavim ranije u wok (npr karfiol, koji je tvrđi i duže mu treba), skupa s mrkvom i celerom, pa omekša. Brokulu malo kasnije, recimo s tikvicom. volim da je povrće al dente.
kad je samo povrće u woku (bez dodanih umaka kasnije), onda često stavim soja sos. Klasika malo papra ili čilija, soli po potrebi (ali u principu ne treba sol, ako ide soja sos).
na tanjuru naribati malo sira.
usitnjeni kikiriki kad stavljam, to ide na kraju u wok.
Gdje je ona antirecesijska tema :)
Meni ništa ne ostane. Jedino kad mi mama silom nešto uvali, pobrka mi cijeli tjedni ritam.
Mi uvijek imamo koliko nam treba. Jedino što ako mi netko bane na vrata, nemam onako neke količine "ako tko dođe...". Korona minimira posjete pa sad to i nije problem.
Ja sam zaredala nešto mesnatu hrane, nisam baš sretna, tako se potrefilo. Imali smo prvo dva dana gulaš vepar/junetina/svinja jedan dan sa slanim krumpirom, jedan dan s rižom i još je MM treći dan jeo s tijestom. Jučer sam skuhala svinjski file na saft, skroz nemasno, s hrpom piriranog povrća. Dva filea sam prvo u pećnici na 90 °C pekla 1,5 sat. Al opet za dva dana pa mijenjam priloge i salate. A bilo bi i za 3, ali ide u zamrzivač. Jedva čekam neko lagano varivo.
Jelena, nama se smanjio broj ukućana. Otišao je onaj koji najviše jede. Vjerujem da ću se ufurat u novu situaciju ali mi još nije uspjelo. Kuhaš 19 godina, količinu postepeno prilagođavaš rastu djece. I onda se nekaj promijeni. Čak i manje kupim, al kad krenem trpat u lonac, količina ispadne za 4 osobe
Nano, svaki puta kad ostane, smrznes pa jedan dan izvadis 3 razlicita jela pa sto se kome svidi...
Misliš da je to bilo u Dalmaciji?:lol:
Kod mene doma se jelo puno krumpira,ok bilo nas je i puno ,a kod muža su tek toliko jeli jel svekar Međimurac nije volio krumpir. I kad dođeš u takvu kuću jedva pojedeš koji,zato sad guštam po svom,jedino mi žal kaj klinac ne smije ih ,tada ni bilo i češće.Muž pojede tel toliko,ponekad kad je jako fino napravljeno ,a naravno je skoro na knap jer diveći uzeli već podosta ,pa mu velim od kad ti to jedeš,ja mislila da je samo za nas troje.:lol:
danas tortilje s mesom i povrćem (ostaci bolonjeza od jučer :mrgreen:)
Tuna i krumpir salata
Lički kupus
Kako ja volim trlje. A na žalost MM ne. Onda radimo kompromis, djeca i ja trlje, on nekaj drugo.
I sad čekam kaj će donijet sa ribarnice
Losos u pećnici i nikako da se odlučim što ću za prilog, a već bih trebala početi kuhati... Imam glavicu kelja, jel ga probao netko nekad umiješati u pire?
Mi cesto radimo prilog od kelja kuhanog s krumpirom: na kraju se malo usitni krumpir, posoli, popapri, nasitno cesnjak i obavezno kiselo vrhnje da sve poveze, prefino bude.
rosa, super zvuči, probat ćemo :kuhar:
Poriluk s rižom i faširanci. Kuglof banana nut bread.
Juha, pohano i pire, djecja radost!
I strudla sa grizom i visnjama.
Za sutra se mariniraju rebarca. Uz to ce biti peceni krumpirici.
Bečki, krumpir i blitva. Kiselo zelje na salatu. Palačinke
Danas pileći paprikaš s domaćim šurlicama + zelena salata.
Ispeći ću svinjsku koljenicu sa senfom. Hladno je i dobro će doći da pećnica dugo radi
Ma na kraju je mm rekao da je on kelj kupio za neki svoj recept s rolanim lungićem, pa sam ga morala ostaviti za to (danas on kuha, pa ću prijaviti kak je uspjelo :) )
pa sam onda samo onda filete lososa ispekla u rerni, a za prilog pire s mrkvom i češnjakom, i miješanu salatu. I fini chardonnay :)
Nadam se da si vinčeko osjetila i njuhom
Mene zanima to rolano s keljom,podijeli poslije recept i komentar
Bečki od jučer što je ostalo, krem juha od brokule, riža s mrkvom i celerom u woku, umak od šampinjona.
Kolači iz slastičarne.
danas pohani svinjski šnicli, restani krumpir i umak od jučerašnjeg pilećeg paprikaša. Zelena salata.
Ja sam jos veceras i pizze pravila. Klinci su se natrpali da ne mogu disati.
Sutra ce biti mahune varivo.
Ispalo mu je stvarno super. Lungiće je izrezao kao šnicle, jednu je namazao smjesom senfa i soja sosa, drugu philadelphiom, zatim stavio blanširane listove kelja i nariobao sira, pa sve zarolao, ispržio na tavi kratko i stavio još malo peći u rernu. Prilog rizi-bizi. I uz to prekrasno crno vino, Lagunina Festigia Castello (preporučujem zaista, odličan value for money).
Danas ništa ne kuham, ostalo je od jučer:
- piletina iz woka, sa ribanim sirom
- batat na lešo
- složenac od riže, tikvica, brokule i mrkve (zaliveno vrhnjem i razmućenim jajetom i zapečeno)
Nije bilo dosta mesa za sve, pa sam sinoć ispržila paket ćevapa, da se nađe.
Uz to - salata od kineskog kupusa i/ili cikla, po želji.
Ni kolač se nije pojeo (banana nut bread). Nisam popodne bila doma, pa nisam sinovima nosila "pod kljun", a oni uče za kolokvije i ne njuškaju previše.
Jučer sam radila piletinu u pivskom tijestu, osim što nisam imala pive, pa sam natrpala prehrambenog kvasca. Ispalo je so-so, djeci se svidjelo. Sljedeće na potezu bi bija čili kon karn. Al već vidim da se sinu neće svidjet apsolutno nikako jer ima papriku, i tu mislim na slatku. Is**zdit ću. Nemrem više vrtit stalno istih pet jela.
Inače, baš sam u petak kupila u Lidlu neku mješavinu začina za chilli con carne, neka simbolična cifra - 5 ili 6 kn, jer nije u staklu nego u kartonskoj okrugloj kutijici.
MM je oduševljen, zasipao si je to na piletinu i kaže da je fino spicy. Tako je kod nas - dodatni začini (posebno ljuti) stoje na stolu, pa si ih dodaje tko god želi. Ukupnu količinu ne začinim divljački, pogotovo ako je dio te hrane namijenjen drugim članovima obitelji koji ne vole ili ne smiju začinjeno.
Ont. za sutra je u planu slatko zelje s paradajzom i palenta. Uz to neki šnicli na naglo. Imam teleće, valjda bude dosta. To se obično pojede u roku keks.
Ako ne budu htjeli zelje, nudi se varivo od leće ili slanutka.
Bolonjez. Ide mi na uši već. A on tog može dvije zdjelice, za ručak i večeru.
Čili kon karn nisam nikad jela, pa i zato želja, ali već znam ishod. Ma ono, nitko od njih troje neće htjet kad vide paprike i grah, i to. U principu trebala bih sve maknut i napravit da bude bolonjez.
Imam to doma - bolonjez bi moj E. mogao jesti za doručak, ručak i večeru. To je prvo jelo koje je naučio skuhati, moš mislit zašto...
Aliii prolaze i lazanje, prolazi čak i vegetarijanski bolonjez sa sojom ili još bolje crvenom lećom, što si i sama otkrila.
Ubaci u klasični bolonjez malo poriluka ili ribane zucchino tikvice. Skuhaj bolonjez od puretine (to je kod nas često). Skuhaj rapsodiju (to ti je bolonjez, ali u njega dođe narezana kobasica na ploške - kranjska ili kakvu već imaš).
Napravi musaku ili pastirsku pitu - to je slično, unutra je isto mljeveno meso, ali i krumpir.
Mi jučer fino varivo, danas brzinski karfiol s prezlima i pohani pileći file (mali jede u vrtiću pa smo mogli karfiol jesti).
Hamburgeri danas. From scratch :)
Zapravo, peciva sam bila ranije pravila pa sam ih smrznula, danas se odmrzavaju. Tako da, je from scratch, ali uz trik. Pravi fast food :)
Danas varivo od leće (žuta i crvena) s hrpom drugog povrća (mrkva, celer, paprika, krumpir...). Zelena salata, paradajz salata s mladim lukom za one koji ne bi zelenu.
Meso - lovački princip, kome treba - nek ulovi nešto u frižideru. Ima šunke i suhih kobasica. U varivu je minimalna količina špeka.
Plan za iduće dane - curry piletina, kisela repa s grahom+krvavice...
Imam u ledu još hrgu junetine za gulaš, to ću vjerojatno u subotu (planiram obići roditelje, pa eventualno ponijeti sa sobom).
Danas pečeni vepar (rebra) s mlincima i vrganji u umaku od vrhnja + zelena salata.
Danas sam na brzinu faširance i rižu. Zatim sam stavila kuhat juneću za sutra. Onda mi je palo na pamet napraviti čajne kekse za večeru. Na koncu sam došla na ideju izmiksati heljdu koja mi stoji već godinu dana i čeka sreće. Probat ću kruh od toga.