Tiziana nadam se da nije celijakija nego je cura pocela vise trositi kalorije!
Printable View
Tiziana nadam se da nije celijakija nego je cura pocela vise trositi kalorije!
Ma nesto nece biti dobro, zadnji put je rasla pocetkom sijecnja. I njena tezina je s 90% pala na 25%, visina je s 90% pala na 50-75 a jedino je glava ostala na 90%. Inace tu je percentilu slijedila jos u trbuhu uzv je uvijek davao tu krivulju. I dok je bila na mom mlijeku rasla je ko iz vode, prva tri mjeseca je dobivala od 200 do 250 tjedno, potom od 100 do 140 tjedno a od glutena pa nadalje dobitak u tri i pol mj je 30 (trideset) grama, kuzis ubitacnog prirasta, to je kolicina jednog mokrenja. Izmedju alergije i celijakije skoro pa bih birala celijakiju, bar nije fatalna ako gricnes malo glutena. Btw.ima li tko ovdje takvih iskustva? A u to doba je bila jos u "klada" fazi ne sjedim-ne puzem - ne rotiram - hocudamemamastalnonosi
malenoj moje najbolje prijateljice su prije dva mjeseca dijagnosticirali celijakiju
ali, ona je imala simptome, česte proljeve, trbobolju, nadutost
tako da ne znam je li moguće da to bude tako skriveno
odi ti lijepo s malenom na pretrage, čisto da se umiriš :heart:
(i boli mene briga što ti miksaš djeci, sve dok ta djeca nisu moja :-P )
si sigurna, ja biram radije alergiju nek celijakiju, moj ima alergiju na gluten, ništ ne jede po toj stvari, sad on ima i neki marker HLa ( jedan dio) koji je pozitivan na celijakiju, baš i ne bi htjela da dobi još i to
ja se ne obazirem ko kaj jede dok se ne sjeti i nudi moje dete.
Hvala cure, to me pedijatrica salje na pretrage da krenemo utvrdjivati zasto ne raste toliko dugo. Ja sama po sebi bas i nisam nesto jaaaako zabrinuta no u najmanju ruku mi je cudno da nije dobila na tezini nista ali bas nista preko tri mjeseca. A jede kolicine koje bi se po standardima ovog topika smatrale jaaakooo puno (imale smo ono famozno vaganje brojenje zlica i sl). Alergicna je, to sam vidjela jos prije dohrane da se sva pretvori u plikove ako takne nesto mlijecno, pa usput s celijakijom vadimo iz krvi i ostale alergene. Al alergicare vec lijevom rukom hendlam, to sam sa starijim usavrsila i znam da alergicari rastu bez problema. Ova ne. Budemo vidili.
mislim da je to i do deteta, moji dečki baš nisu nekaj teški, ali je zato cura teška kategorija( ono s 6 godina bila tolka ko veliki s 8). cura i najmanji su alergičari.
Par pitanja: od kojeg mj se moze pocet davati slanutak?
Kako ste davale ciklu, tj na koji nacin spremale?
I dali blitva/spinat ako se ubere i zamrzne u roku od dva sata moze dati kao i svjeze ubrana?
Hvala
Uf, Tiziana, nadam se da nije ništa ozbiljno, držim fige.
Hvala Zuska
i ja drzim fige!
Tiziana <3
Hvala cure!
I ja drzim fige!
Jutros skuhala posebno mladu ciklu, a sa strane korabicu samo da prokuha i u tu vodu ukuhala palentu, sve nakraju povezala. I bilo mu je fino. Al sladak je bio onako umeljan i rozi, kao nasminkan :D I fleke ce bit zanimljive :)
uff, Tizi :*. držte se :heart:.
imam pitanjce i ja.
mišica mi u mj. dana nije skoro niš dobila na kilaži, možda 50 - 100 gr. (a mrkne i do 190 gr dohrane). oke, aktivnija je, okreće se po cijelom krevetu ili podu, čak vidim da pokušava i puzati (ima 7,5 mj.), ali evo noćas je već 3. noć da se budi oko ponoći (inače zadnje pocica oko pol 8, 8 i spava do pol 7, 7 od svog 10 dana života). nemirna je, ne mogu ju uspavat ono kak se veli "lijevom rukom" kao inače i čujem ja večeras kak njoj krulji. dvije noći joj dajem cicu u to doba te potom ona zaspe ko od šuba opet do jutra. prvo sam mislila da je ova prethodna 2 dana jela u to doba jer oko 8h je bila preumorna i zaspala mi na cicama pa sam kužila da se nije baš najela, ali večeras je baš ono fino papala ciku, koncentrirano i s guštom pa sam joj prvo sad dala malo vode, kao "nećeš ti meni sad jesti, nisi gladna, nemaš ti više potrebe za jelom u to doba", ono stav totalne nemajke, dok joj nisam čula to kruljenje. srce mi se steglo.
e i sad, nakon epske širine :P, dolazimo do pitanja: da joj počnem već davati drugi obrok dohrane, ono nekaj u doba prije spavanja pa da malo pocica nakon toga, možda joj ovo moje za izdurat noć više nije dovoljno???
čini mi se (nisam 100 % sigurna!) da sam sa sinom kao drugi obrok uvela ručak, a ne noćnu kašicu, ali fakat se sad ne sjećam :zbunj:...
uvedi pa ćeš vidjeti hoće li se što promijeniti
Tiziana, šaljem pozitivne vibrice da nije celijakija (alergiju imam i ja i mogu sada jesti gluten u manjoj mjeri). :-)
Franny nama se to pokazalo kao bitno za dobro spavanje, dobar ručak (oko 17h). Onda imam dosta mlijeka do ponoći (300 ml) pa spava 8 sati u komadu.
Hvala Jadranka, Franny, Palcica. Povadili mi danas 4 epruvete, svega i svacega, od alergija pa nadalje.
Franny ja slijedim malo drukciji program od vaseg i po ovom mom sa 7 mj se uvodi i vecera i to sasvim ozbiljna vecera, ja sam na oboje djece primjetila da im je ta vecera bas trebala. Isprva oko 180 gr kasnije mi se to popelo na 250 koliko i sad jede (sa starijim u toj dobi 300 gr). I kod mene se spavalo ko ludi, pa su vodene kozice poremetile odlicnu statistiku, evo sad se vracamo u normalu pomalo
kad će rezultati?? kaj si za celijakiju sve vadila?
Tiziana, drzimo fige! Kad cete nesto znati?
pitanje...kako vi radite mliječne kašice? znači moje mlijeko i npr.rižine pahuljice...dali da prokuham na vodi pahuljice pa u to dodam malo mlijeka kao gusta kašica koja s jede na žlicu ili malo pahuljica a puno mlijeka pa na flašicu? probala bi mu to dati za večeru samo za probu dali će bolje spavati jer se budi bezbroj puta. inače dojimo još uvijek na zahtjev. jer ako ide na flašicu trebam izdojiti dosta mlijeka a i pretpostavljam da za to treba veća rupica na dudi..mi posjedujemo samo jednu tomee tippie flašicu od njegovog rođenja i neznam baš dali bi to kroz nju prošlo.
Majčino mlijeko jako razrijedi kašicu. Ako je radim na žlicu pri kraju postane toliko rijetka da opet moram dodati pahuljice. Bolja je ona verzija za bocu. Dodajem najčešće prosene (okusom su mi keksaste nekako), rjeđe zobene, od pira, od riže u svježe izdojeno koje je samo po sebi toplo, bez da ih prethodno kuham. Kupih ih u bio&bio.......boca nam je od C....co, imaju silikonske dude sa 2, 3 i više kapi, tj. većim prorezom. Nadam se da sam pomogla. :-)
da, skužila sam da se baš dosta razrjedi i onda kad sam ga pokušala nahraniti na žličicu, to je curilo niz bradu u piđamu..niš od tog! probati ću na bocu onda, a koliko otprilike staviti pahuljica..ja njemu a doručak redovito radim i zobene i rižine ali miješam sa voćem pa ih ne stavim puno, onak odokativno sipam, a pošto su ovdje same pahuljice..ne znam,.. može li se uopće pretjerati sa tim?
Ma možeš ti napraviti i kašicu, neposredno prije jela. lako dodaš da zagustiš.
Boca - mi to prakticiramo duže jer mu je trebalo malo podebljati odavno, što zbog kilaže, što zbog mog izdajanja i količine kojom raspolažem. Stavim u bocu na 100ml jedno 4, 5 baby žličica. Probaj toliko pa zagrabi žličicom da vidiš gustoću. Ili za početak stavi manje da vidiš hoće li se djetetu svidjeti.
Danas sam mu radila na vodi žitnu kašu i ubacila sam na brzinu u to nekih 30 ml svog mlijeka, kao da ne propadne kad ih nije popio.....otišli vani, dijete otvara usta, raduje se obroku, a to malo mog mlijeka kašu pretvorilo u vodu. Nisam mogla vjerovati da je tako ludo to naše mlijeko. :-o
Charlie, Jelena - za tjedan dana. Nekakvi glutaminati, transglutaminati, imunoglobuline i jos svasta nesto, papir mi je u autu, uz klasicnu krvnu sliku zeljezo itd, ali i one obicne alergolske iz krvi phaidatop infant screening, u tome obuhvate disne i nutritivne alergene najcesce u djecijoj prehrani. To vec znam da nam mlijeko, mozda bude i krumpir, solidno se grebucka nakon nekih jela. Krumpir mi je imao i stariji pa mu se s 4 g normalizirao
evo, mi nahranili dijete i za večeru kašicom :P pa bumo sad vidjeli. ima još pol sata fore da se probudi (da očuva ritam u zanjih 3 dana, hehehe), ako ne, odoh ja spat :mrgreen:. držim si :fige: da se ostvari ovo zadnje.
inače, otkako sam počela raditi, straaašno teško mi pada to što ona ne cica u doba u koje inače je (kad sam ja recimo na poslu). em me cice počnu peći i poduplaju se, em mi se srce steže što izbacujemo polako neki obrok cice zauvijek :cry:. ne znam za nju, ali meni treba ta naša povezanost...da mogu dojila bih je do mature :mrgreen:.
Mislila sam da ovo nikada neću izreći, no i meni će izdajanje jednom jako nedostajati. :mrgreen:
:mrgreen: Palčice :P
evo, mi se uspješno probudili u 2 u noći :mrgreen: jer smo bili popišaniiii (a točno sam to i rekla MMu da se bu dogodilo jer je pojela nekaj dohrane plus ispraznila do kraja cicke koje su preskočile 1 podoj zbog posla ( obično nakon njene klope navečer ja izdojim 50 + ml, a sad sam jedva nažmikala 30) pa je to bilo i za pretpostaviti da se bu dogodilo). enivejs, nije zaspala do 3 u noći, iako se trudila, vidjelo se da se muči, da pokušava, ali tek kad sam otvorila cici centar je zaspala nakon podoja. možebitno ona na neki svoj način iskazuje bojazan da me možda neće biti, obzirom da sam počela raditi, a i u toj dobi ide strah od odvajanja pa sve u kompi daje ovo :zbunj:.
Joj Franny ne znam, ja sam doma 24h a moja jede par put tijekom noci. Nocas valjda 10-15 puta... :) Drzi se!
ma jok, draga, drž se ti :mrgreen:. meni je izgleda onda majka mila :P.
hvala ti :*.
Da Jelena, ja normalno jedem krumpir. I sve na sto su oni alergicni. Meni su doktori i alergolozi savjetovali da ne izbacujem njihove alergene iz svoje prehrane jer da to nema veze ionako u mlijeko stigne preradjeno. Da to i jest prednost dojenja. Tako da se a uredno tankam jogurtima, sirevima itd. Samo dobro operem ruke i usta
vidiš meni su suprotno pričali i bili sasmam u pravu
mi smo jučer probalo mliječnu kašicu navečer, ipak malo gušću jer nemrem ja izdojit 100ml da se dereš, pa je onda još malo cicao..sve u svemu, noć ko i sve do sada , buđenja otprilike 4-5, nemam pojma točno, buđenje u 5 ujutro! no never mind, slijedeće pitanje: nabavili smo sretne i vesele domaće piceke i zanima me koliko često tjedno dajete meso svojim malcima, piletinu ili ribu svejedno...negdje sam pročitala 2-3 puta tjedno? jel to ok?
Moja beba (9,5mj) je danas probala zlicicu jogurta. Nikako mi vec neko vrijeme nece voce ali danas je pojela malo kruske i banane s jogurtom (a stvarno je bilo fino).
Uz to je i slucajno probala petit beurre keks kojeg je seka ostavila na stolicu u db, ja se jos nekako nisam navikla da se malena ustaje i hop, odgrizla si lijepo komad keksa... Sva sreca nema nikakve reakcije, tko znas sto je sve u tom keksu.
Tiziana tako i moja seka, beba joj je alergicna na kravlje koje je seka pila cijelo vrijeme dojenja, pa nista, a alergiju su skuzili tek kad je malena pocela piti kravlje...
očito su kod takve djece puno manje alergije, nego kao kod mojih kojima alergije počinju jaaako rano i jaaako su vidljive.
kako mogu znati radi li se o alergiji?
u nedjelju smo bili na bazenu i napila se vode i imala je u ponedjeljak proljev, ali bas vodu. prije nego sam skuzila dala sam joj rizu s malinama.
pa je imala opet vodeni proljev i do kraja dana joj vise nisam dala nista.
u utorak je bila ok i imala je ok stolicu, nije jela maline.
pa sam joj jucer dala opet rizu s malinama za dorucak i danas je opet imala proljev, ne vodenasti.
kako znati da je to reakcija na maline ili neka viroza?
samo je u ponedjeljak imala 4 proljeva, ostale dane je imala jednom dnevno stolicu.
Mi danima jedemo mladu, sa krasnog pašnjaka ubranu koprivu. I sviđa mu se (ok, sve jede rado).
Baš čitam knjigu J.B.P. S dosta toga se ne slažem, ali može se pronaći i štošta zanimljivo. Malo mi je previše žitarica u svemu (obrok od dvije, tri vrste ž. a bez voća ili povrća, hm, a opet neću se praviti pametna jer nisam nutricionistkinja). Ne znam koristi li ijedna od vas kombu algu u kuhanju mahunarki (odgađam mahunarke jer ga i cvjetača napuhuje) - čini mi se zgodna zbog bolje probavljivosti i dodatnih minerala, možda griješim. Onda nije za banane, jer nisu ovdašnja biljka, a preporučuje štošta egzotično iz Azije. Uvela bih laneno ulje koje je super masnoća za mozak, a mislim se ne bi li uvela i sjemenke (jedemo ih dosta, a ako već beba može biljna ulja ne vidim razlog da mu ne dam).
amsterdam - Za ribu, znam nekada i pet puta tjedno staviti u povrće po komadić. Mislim da to nije puno. Ako je svježa, zašto ne. Ne može djetetu škoditi. Za meso ne znam.