Imala sam slično iskustvo, zato se nisam ni odlučila na čitanje druge knjige :mrgreen:
Printable View
O, znači ima nas još, zapamtila sam samo pohvale! Ne vjerujem ni ja da ću se odlučiti na drugi dio, daj bože da ovaj završim :mrgreen:
Ja sam neko vrijeme borila borbu sa Tlom pod njenim nogama. Prvo mi je bila fantastična fantastična, ali nakon 400 stranica sam se tako zasitila i likova i miljea i stila.. ono, skip to the end.... Jutros sam ostavila Rushdieja sa strane i uzela Agnesinu ispovijed.
Pročitala Marcela Pagnola: U slavu mog oca. Ponovo Marcel Pagnol: Vrijeme tajni. Ostajem u Provansi u dječjem svijetu. Baš me divno opusti i nasmije. Uživam u opisima pejzaža i povratku u prošlost.
Vratih se Bekimu Sejranoviću.
Pročitala sam Fasung.
Najprije mi se činilo da sam "prošvikala" sve mi se činilo nekako poznato, a znam da nisam čitala knjigu.
Poslije sam negdje našla da je Fasung izašao u maloj nakladi, pa, u namjeri objavljivanja novog, uređenog izdanja, desilo se da su nastale nove knjige s nekim ponovljenim pripovijestima iz Fasunga.
No sve sam pročitala ponovo i onda me uhvatila neka tugica...
Znam da su priče samo djelomice autobiografske, no i u tom stvarnom dijelu vidim dječaka, mladića, naizgled grubog i sirovog, ali beznadno ranjivog i krhkog, vidim čovjeka što i u svome i u tuđemu svijetu luta u vječnoj potrazi...
Ostao mi je još nepročitan njegov roman "Nigdje, niotkuda" (imam ga doma), no dok to dođe na red Bekim će već ziher izdati novu knjigu :lool:
tanja_b, opet si me preduhitrila :mrgreen:.
Baš sam jučer donijela doma Specijalnu potrebu iz knjižnice, zajedno s još nekoliko knjiga.
Al' kako mi sporo ide čitanje u ovome ludom mjesecu, možda ju prebacim u sljedeću godinu ;)
Pročitavši "Knjigu žalbe" Ivice Ivanišavića ostala sam zbunjena, počevši već od naslova - ne vidim nikakve veze sa sadržajem romana. I kraj mi je donekle zbunjujući, neuvjerljiv.
Tu se isprepliću dnevnički zapisi četvero vrlo različitih pisaca i raznih nacionalnosti, izoliranih u jednoj kući i time prisiljenih na interakciju. Ima tu svega, dinamike i obrata, i duhovitih momenata, ali nije humoristična knjiga. Čita se lako i brzo, likovi su dobro profilirani.
A da se ne žale možda svi na svakoga? Nisam čitala, samo mi palo na pamet.
Počela sam čitati Lodgea, Svijet je mali.
Ja očito imam neki feler, jer ni njegove ovdje jako hvaljene Misli... nisam uspjela pročitati.
Doduše, imam jak osjećaj da je puno i do prevoditeljice.
No, ako niste shvatile :mrgreen:, u biti pitam ima li itko kome se Lodge ne sviđa?
Ma.. u nekom trenu se svi žale na vlasnicu kuće, a i na svoje sudbine (netko više, netko manje) ali možda je i taj naslov u stilu - ovo je jedna mala, nepretenciozna i duhovita knjiga o piscima i pisanju... više ko neka Knjiga žalbe, ne ko prava knjiga s velikim K... Iako, vjerojatno je i svaka knjiga krenula od nekog momenta napetosti u odnosu na stvarnost... neke "žalbe". Ne znam. Meni je to knjiga s velikim K - ja dajem velika K onima koji me zabave, a mala.. .koje me utlače. U tom smislu, Elfrida Jelinek, nobelovka, od mene dobiva malo k :).
Pročitala sam Wonder Boys Michaela Chabona (u nas nije prevedena).
Iako sam gledala film više puta, ili barem njegove dijelove, imala sam želju pročitati knjigu, Govori o piscu čija me autodestruktivnost skoro dovela do toga da odustanem, ali, svaki put kad bih pomislila da je ostavim, naišao bi neki jako dobro napisan odjeljak pa sam nastavljala. Lijepo piše, duhovito. Sam roman ima nešto od atmosfere Lovca u žitu.
Inače sam ga pronašla u aplikaciji Croatia Reads u kojoj, ako ne bježite od e-knjiga, možete trenutno pronaći velik izbor naslova Frakture i Ljevaka, besplatno i legalno.
Pročitala Ponosnog Budija :heart: i pridružujem se preporukama.
Elif Shafak: Čast
http://citajknjigu.com/cast-elif-safak/
X
To sam prošli tjedan samljela.
Posudila sam još i Djevojku koja je spasila švedskog kralja, ali to nije za ekipu kojoj se nije sviđao Stogodišnjak (isti autor, Jonas Jonasson - nisam sigurna u spelling). To mi je za opuštanje preko blagdana jer mi nije trenutak za čitati nešto jako zahtjevno.
Ako netko to voli, toplo preporučam novu knjigu sjajnog fotografa i (puto)pisca Davora Rostuhara "U zemlji zmaja" gdje snima i opisuje svoj treking po Himalaji i opažanja Butana (u stihovima!), daleke i doskora zatvorene zemlje duboke tradicije, a koja polako popušta pod naletom globalizacije.
Samo da se pohvalim da sam ulovila novog Knausgarda :)
Angie, zavidim!
Pročitala sam Ciganina, ali najljepšeg . Kristiana Novaka i imam slično mišljenje kao Jurana. Knjiga je odlična, ali da sam ja urednica, ko što nisam, malkoc bi ju kratila. Jer svega ima mrvicu više, nego što se meni sviđa.
Nakon toga Iskreno vaš, Šurik - Ljudmile Ulicke uz koju sam se uglavnom dobro zabavila. Iako voljela bih da je u knjizi malo više opisa Moskve.
Dora i Minotaur: Moj život s Picassom - Slavenke Drakulić me je uglavnom iznervirala. Nije knjiga loša, nipošto, to je feministkinja u meni vrištala zbog obrasca muškarac=umjetnik, a žena=muza.
Zato me Sonnenschein - Daše Drndić oduševila. Knjiga sadrži i dokumentaristički dio, koji savršeno nadopunjuje prvo putešestvije jedne talijansko-slovenske židovske obitelji, a potom vrlo intimističku priču o potrazi za izgubljenim djetetom.
Za razliku od te knjige Kuću sećanja i zaborava - Filipa Davida, koja također govori o sudbini Židova, brzo ću zaboraviti, jer je ostala nekako nedorečena i nedorađena.
Pročitala sam i svoju prvu knjigu o zombijima Djevojka sa svim darovima - M. R. Carey i nisam nezadovoljna, mada meni se često sf/horor knjige čine napisane u namjeri da ih netko uzme kao predložak za film. Apokalipsa iza koje slijedi red akcije, red junaka s mračnim tajnama, zli protivnici i "otvoreni" kraj.
Drakulićku, Drndićku i Davida sam čitala na aplikaciji Croatia Reads na kojoj upravo dovršavam i Arduru - Sanje Lovrenčić, a uz tu do kraja godine planiram pročitati još bar jedan naslov.
anamar, znaš li jesu li osigurali sredstva za Croatia reads i nakon Nove Godine?
Za sada nisu sa sigurnoscu potvrdili. Uglavnom odgovaraju kako se nadaju da ce 'sponzori' financirati nastavak. Koliko znam obratili su se drzavnim vlastima, ali nisam sigurna ima li Minkulture novca za to. Proracun im je samo 3 % veci nego lani, a ni inace nisu bas bogati. :-\
A ja volim i Maju Tančik. :-)
Pročitala Vrijeme tajni Marcela Pagnola.
Sad krenula na 3 zime Tene Štivičić. Na prvu me osvojila! Svakako ju želim pogledati na kazališnim daskama.
U pripremi mi Američki kuk Diane Herak: http://www.medicinskanaklada.hr/product.aspx?c=1&p=5350
Bila sam na predstavljanju knjige pa me zainteresirala.
Zgotovila Emet i druge priče, Ivane Šojat. Nije mi to baš trebalo u ovo blagdansko vrijeme. Premda mi se sviđa njen stil, piše dobro i profinjeno, cijela knjiga, i naslovna pripovijest, a i ostale, odišu teškim stanjima, mučnim situacijama, prizivanjem nekih ružnih uspomena, ukratko, nečim što nije nimalo ugodno... Baš ono - mračna knjiga.
Da, čitala sam prijevod Gige Gračan, meni se ne sviđa :škartoc:
Knjigu sam vratila nepročitanu.
Posudila Prtenjačino Brdo.
Trueba mi je bio super sjeo, stvarno mi je žao što nemam više što njegovo čitati :/
Svimbi, uzmi onda Dopplera. Otkačeno, ali norveški otkačeno, za razliku od Truebinog španjolskog ludila :mrgreen:
Baš ludilo, dok čitaš već možeš zamisliti urnebesnu komediju od silnih situacija (meni najdraža kad Mayka propadne gola s tavana pred djeda :lol: )
Julijana Matanović: Božićna potraga, prekrasne, tople, ljudske, bliske priče, baš su mi super sjele u ove blagdanske dane... :heart:
Ivica Ivanišević: Ulaz za djecu i vojnike. Uživala u svakom trenutku čitanja. Fenomenalne minijature, crtice iz života, mrvice sjećanja protkane nekim drevnim mudrostima i dašak negdašnje Dalmacije s gotovo zaboravljenim izrazima, događajima, stvarima, mirisima... Ukratko: prava poslastica! :heart:
Mogu tu ubaciti da sam gledala novog Almodovara, jer je ipak scenarij kombinacija priča A. Munro (ak sam dobro shvatila)
Meni je film predobar i nije onak munjen kao njegovi ostali filmovi, zato mi možda i paše, jer godine lete....
Lauren Groff: Sudbe i srdžbe
preporučujem. roman o braku, u kojem protoganisti učitavaju jedan u drugoga svoje ideale. obrati su vrlo zanimljivi.
prijevod me u početku malo nervirao, poslije sam se navikla.