Cure, bas ste me zagrijale za MT, inace pojma nemam o tim stvarima, tek pocela da se interesujem... ima li neki link na slike rucnih radova teta sivalica -mozda bih narucila, ne treba mi jos uvijek ali da znam sta se nudi.
Printable View
Cure, bas ste me zagrijale za MT, inace pojma nemam o tim stvarima, tek pocela da se interesujem... ima li neki link na slike rucnih radova teta sivalica -mozda bih narucila, ne treba mi jos uvijek ali da znam sta se nudi.
podižem temu :mrgreen:
veteranke MT molim odgovor na jedno pitanje...
Da li se dijete može nositi leđa na prsa, odnosno da gleda prema van? Kumu i mene mori to pitanje već nekoliko dana a nikako da nađemo odgovor... pa eto...
Barem neka iskustva, kako ste vi nosile, koliko su bili stari i tak to...
thx
S mi ima 8,5 kg i počelo mi je biti jako teško ga nositi u slingu, vi koji imate iskustva da li je lakeše nositi bebu u MT-u jer je ravnomjernije raspodjeljena težina?
mlukacin, nošenje prema van nije baš najbolja ideja. zašto? pogledaj npr. ovdje: http://www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm
danci, svakako je lakše nositi teže dijete u nosiljci koja ravnomjerno raspoređuje težinu - marami ili mei-taiju. još nešto - što je dijete čvršće priljubljeno uz tebe, to je lakše.
Na koji način stavljate dijete na bok? Gledala sam dvije varijante stavljanja ali nekako mi baš ne ide od ruke.
Nosili smo se u mt-u,jednom prilikom sam probala maramu i činilo mi se da ga je lakše nositi, tada je imamo 9 mjeseci, no mt mi je bio jednostavniji za stavljanje.
Ja bih se samo pohvalila, MT stiže idući tjedan! Do sad smo se nosali samo u slingu koji tata ne voli pa je ovo i njemu za gušt.... Čini mi se super i jedva čekam isprobati ga!
Moja malena ima 3.5 mjeseca i poprilično samostalno drži glavicu... dobili smo MT na poklon ali ga do sada nismo baš koristili... inače malena ne voli kolica, tako da ju uglavnom nosamo i sad mi je već postalo malo teže pa sam je krenula stavljati pomalo u MT (za sad samo po kući)... postoje 2 problema: 1. nosi remenčiće zbog kukića pa ne znam jel pametno uopće stavljat ju u MT i 2. voli samo položaj licem prema van, dakle ona mora stalno gledati okolo, ostali položaji su isključeni... Što napraviti???
Evo i mi cekamo svoj naruceni MT i jedva cekamo da stigne sljedeci tjedan. Nadam se da ce ga moj mali misko prihvatit jer sa slingom nije bilo nikakvih problema, voli se ionako stalno nositi, ali sam se nakon slinga odlucila i za MT jer mi se nekako cini da je bolji za duze relacije. Pogotovo sto volimo setati prirodom i po svakakvim zabitim mjestima. ;) Osim toga, u slingu mu nakon nekog vremena dosadi i cini se kao da mu postane neudobno, dok je meni olakatno to sto je u MT-u tezina rasporedjena na oba ramena, pa mi se zato ipak vise svidja. No, vidjet cemo, glavno da se malom svidi, ipak je to investicija.. :) ali sudeci po komentarima, visestruko se isplati.
Ovo je link na babywearing DVD Tummy2tummy - http://www.tummy2tummy.com/
ovo je lista tema na DVD-u na sekciji o azijskim nosiljkama (najvise mei taiju) - http://www.tummy2tummy.com/info/images/Kelley-lg.jpg
izmedju ostalog ima za svaku poziciju i preporucena dob kad se beba moze nositi u mei taiju u toj poziciji-
npr. tummy to tummy legs in i high back carry legs in su specificirane i kao pozicije koje su podobne za "N" iliti "newborn" - kad beba jos ne moze sama drzati glavu.
Osim toga, postoji i ovaj dokument s ergobaby u kojem se pokrivaju razlike izmedju pravilnog i nepravilnog stavljanja beba u maramu, sling i mei tai - http://www.ergobabycarrier.com/pdf/c...y_to_carry.pdf koji je takodjer prilicno poucan.
(Osobno sam nosila svoju bebu od 2 tjedna na ledjima u MT u high back carry (polozaj i nacin stavljanja me naucila nasa voditeljica babywearing grupe koja ima ducan s nosiljkama) - ovo je slika - ali se osjecalo malo nesigurno i nikako ne bih preporucila samostalno savladavanje te pozicije, pa sam pocela zaozbiljno nositi u MT na ledjima tek s 6 tjedana, posto imam i maramu i sling i pouch. Naprijed sam nosila i ranije, ali bi stavila i mali rucnik da ispunim mjesto izmedju MT i glave, kao i visoko vezanje da bebina glava bude na mojim cicama dakle pod malim kutom, da ne moze otic unazad. Mislim da se ne moze naci neki pouzdani izvor u smislu znanstvenog clanka jer se malo znanstvenih clanaka bavi nosenjem djece. Jedini koji postoji je od Evelin Kirkilionis iz Njemacke o pravilnom polozaju nosenog djeteta, koji se citira i ovdje gore u drugom linku. Ali ne odnosi se dozvolu kad se smiju koristiti pojedine nosiljke.)
Ja nikako da se sastavim s mei tai nosiljkom i namjestim malca unutra tako dami je ugodno i udobno nositi ga. :-(
Malac nije tezak (ako ima 13 kg, ali vjerojatnije nesto ispod), voli se nositi u bilo cemu, ali ja nikako namjestiti mei tai da meni bude ok. I to i ispred i na ledjima.
Kad je naprijed, uzasno mi ga je tesko nositi, stalno imam osjecaj da mi je predaleko od tijela, da ga moram zatezati, bole me ledja i ramena (po mojoj procjeni, mei tai ima dosta siroke trake).
Kad je na ledjima, opet imam osjecaj da mi je predaleko i nekako instinktivno se pogrbim prema naprijed da mi ne ispadne i onda mi je, naravno, tesko hodati.
Je li to do mog neznanja/nespretnosti, mei taija (uzela sam ga davno, tweetie pie baby), kombinacije?
Da probam drugi mei tai (posudim pa probam)? Da poslikam kako je malac vezan, da vidite gdje grijesim?
pino, hvala za linkove!
Ajme Pino koja kolekcija MT i slingova. Kaj si to sama šivala? Prekrasni su. Ona majca sa rupom je super.
BusyBee, da, najbolje poslikaj kak ga stavis unutra.
1. Moze biti da ne zategnes dosta (posebno ak osjecas da je dijete daleko od tebe, meni obicno ne mre niti mrdnut kad ju stavim, jedino rukice idu van da me moze cupat, i nogice da me podbada kao konjica, nikako se ne moze rec da je daleko od mene, dapace). Kao i s maramom, da se sve zategne, treba malo pocupkati kod stavljanja da dijete dobro sjedne unutra. Kao i kod marame, sto je dijete gore vise na tijelu - usta ljube celo bebe - to je udobnije nositi. Princip vezanja je isti i kod MT i kod marame - krakovi koji drze bebu idu ispod guze, izmedju nogu i to sprecava klizanje djeteta prema dolje.
2. Takodjer je moguce da se misici moraju naviknuti na nosenje. Primijetila sam kod drugog djeteta da su me ledja bolila jedno par tjedana do mjesec dana prije nego sto sam se navikla na nosenje, tj. misici ojacali (ili mi je energija bila jako nisko nakon carskog?!), iako je beba bila lagana. Sad cu vidjet da li je to istina s trecim djetetom (za dva tjedna).
3. Jos jedna mogucnost je da se tezina ne rasporedi na kukove nego visi samo na ramenima - znaci, donje krakove vezati na tocki na svom tijelu koja je visa od djetetove guze
Sandra-zvrk, hvala na pohvalama! imam ja toga jos... je, sama sam sivala nosiljke, ali vise mi se ne da... Ova majica s rupom je i meni fora - obicna flis vesta, samo se izreze rupa i ne mora se niti obrubljivati jer se flis ne ofuca. Samo sam kupila premalu, jedva se zakopca - ili sam ja narasla, haha. Treba bit bar 2 velicine veca od normalne velicine koju nosis, i uzeti u obzir da se velicina odjece moze promijeniti nakon trudnoce. Ja sam nakon dvije trudnoce presla s odjece velicine S na velicinu L. Ali zapravo po zimi najcesce koristim poncho, odnosno veliki sal.
molim malu pomoć dobit ćemo mei tai na poklon,malena je stara 2 mj..pa me zanima dali ju mogu staviti u mei tai..
imam sina od 21mj i u šetnje nemožemo nikako bez ićije pomoći..i ovo mi se ćini odlična stvar...
dobit ćemo ovakav mei tai..
http://http://smile4me.net/webshop/m...utterfly.html#
Molim pomoć! Imam blizance i namjeravam kupiti mei tai...s obzirom da koštaju po 400-500 kuna kod nas gledala sam na ebayu gdje ih ima po cca 200,00 kuna... zanima me na što da obratim pažnju kod kupovine kako ne bih kupila mačka u vreći, da li da se kockam ili ne... da li mogu pogriješiti? Naravno da mi je najbitnije da to bude kvalitetno i ispravno.... vidim da ima žena po oglasniku koje i same šivaju...je li to ok? nemam iskustva, pa molim savjete....
pogledala sam, sutra ih zovem, imaju dva modela, za jednog kojeg bi ja piše da nemaju na zalihi, pa moram provjeriti da li će uopće više imati, drugi je na neke cvjetiće, a ja imam dečke, pa kaže muž da nije baš prikladno :mrgreen:
u svakom slučaju hvala
pitati za popust zbog blizanaca ( odnosno kupnje 2 nosiljke ) mi nije palo na pamet, nisam neki trgovac...hvala na korisnom savjetu, zašto ne probati....8-)
uspjela sam kupiti u tabita shopu ( valjda to smijem napisati, sorry ako ne smijem ), dobila sam popust za blizance :-D, hvala tamara, hvala svima na savjetima i pomoći
mislim da nisam vidjela nigdje ovo pitanje: kako staviti 9 mjesečnu bebu koja je jaako aktivna u MT na leđa? recimo kad smo negdje vani,a nemamo asistenciju? naprijed ga mogu staviti i obožavamo to, ali me na žalost leđa nakon duže šetnje bole, pa bih voljela probati sa leđnim stilom...i kakva su vaša iskustva kada nosite klince na leđima, mislim, ne možemo baš vidjeti šta trenutno rade...i kako ih izvadite van? (uvijek pitate nekog da pomogne?)...držati bebu jednom rukom, a drugom odvezati, čini mi se nemoguće kad je na leđima...molim za iskustva, baš volimo naš MT i ne želimo ga se odreći, a želimo sačuvati i leđa...hvala unaprijed!
niko ko nosi bebaće na leđima u MT?...:-(
za sad ja mog još mogu nositi naprijed...i to mi je super...ali biti će sve teži i veći...ne vjerujem da ću 2 god.starog klinca moći ikako drugačije nositi osim na leđima...a nije nam tata baš uvijek pri ruci...
Ako sam vani, a auto u blizini ili klupa, ide nekako, ali sama samcata nikako.
Dok ga pakiram, on se oslanja nogicama na klupu ili sjedalo.
Mogu pomoći i kakve stepenice ili zid?
Kad ga vadim, sjednem bilo gdje, odupre se nogama, ja ga malo pridržavala prije, sad sam stoji.
Da, stepenice ili zid...malo ćemo još pričekati na to...ali ćemo svakako pokušati! Hvala!
pixiekid MT mi je najdraža nosiljka, ali ipak imam jednu primjedbu, a to je širina panela... Čini mi se da bi djetetu davao bolji oslonac kad bi panel bio širi jer sam gledala i druge proizvođače i oni većinom rade 40cm+ dok je pixiekid oko 30-ak... Ima li koja mama neki renomirani MT (ne bih od teta šivalica (no offense)) koji bi preporučila? Htjela bih futrani struk, futrane naramenice i povišeni dio za glavu i naravno, taj širi panel
Ja o tome kako staviti bebu na leda kad smo vanka.
Prvo zavezem mt u struku i lijepo si rasporedim ramenice prema dolje (krajevi drzim izmedu koljena da mi se ne isprljaju na nogostupu). Onda dijete posjedem na lijevi bok, pa onda premjestim ga na leda ispod pazuha, pridrzavajuci ga rukama. Cijelo vrijeme sam nagnuta prema naprijed da ne bi mi skliznuo, a i pridrzavam ga jednom rukom. pa onda prebacim mt preko njega, pa pojasevi preko ramena i onda sve zategnem i ne moram vise pridrzavati dijete. Ako treba jos nesto malo popravim, ispravim, zategnem i to je to, samo nisam sigurna jesam to dobro opisala....
malo da izreklamiram svoju novu nosiljku :) pogledaj si ERGO http://www.ergobabycarrier.com/
otkako imam ergo nijedna druga nosiljka mi nije dovoljno dobra :) ima futrani struk, futrana ramena, poviseni dio za glavu, kad beba zaspi mozes joj prekriti glavu zgodnim nastavkom tako da joj ne smeta svjetlo, a fora je sto imaju i infant insert pa se moze nositi odmah po rodjenju djeteta. nije na vezanje kao mei tai nego ima one... kako se to zove, planinarske kopce, uglavnom puno brze se stavlja i skida nego mei tai a sirina se naravno moze podesiti.
ne znam samo za panel, al vjerojatno ima nesto na stranici.
inace moze se kupiti kod nas, ne treba narucivati izvana.
infant insert se kupuje odvojeno, koristi se do 4-5 mjeseci, nakon toga moze samo ergo. ide do cca dvadesetak kila, nisam sigurna koliko tocno, ali sigurno nekoliko godina isto kao i mei tai.
felix, gdje kod nas?
izgleda super!!! koliko košta?
mi smo kupili preko svojih frendova u belgiji (sto i nesto eura plus postarina koliko se sjecam) tako da zapravo ne znam kako stoje cijene u hr, sto ne pise na stranici?
evo cijena:
http://www.facebook.com/pages/ERGOba...pp_10442206389
nije tako strašno ;)
a ja taman u nabavci (nove) nosiljke i tek sad se ne mogu odlučiti...
jel jednostavno to pokopčat?
vi koje imate mei tai/ ergo, jel vam to dovoljno ili ipak dobro dođe sling za npr. od auta do vrtića, dućan i sl?
o, baš ti hvala :roll:
znači, moram sve imati? :mrgreen:
I ja probala ergo i sada mi mei tai nije dovoljno dobar:mrgreen:. Očito nema nosiljke koju neću imati doma8-)