A je li vam i inače smeta da netko za vas kaže da ste osoba, ili samo ako to uključuje trans osobe?
Printable View
A je li vam i inače smeta da netko za vas kaže da ste osoba, ili samo ako to uključuje trans osobe?
ali i žene su osobe
odnosno "osoba" je širi pojam od pojma "žene", odnosno "osoba" uključuje i ženu (i muškarca, i sve između, i djecu)
doista me to inzistiranje na preciznosti podsjeća na hrvate i građane RH
zašto misliš da se briše pojam žene ako se npr u nekom letku za podizanje javne svijesti o važnosti redovitog papa testa napiše osobe s maternicom umjesto žene?
Onaj jedan clanak? Pa imam dojam da iskacu iz pastete koliko pricamo o tome.
Nitko te ne tjera da koristis inkluzivne izraze, ali zasto ti smeta ako ih netko zeli koristiti?
Majke mi ovo me podsjeca kad je Markicka rekla da ce tuziti sve koji budu koristili pojam brak za partnerstvo istospolnih osoba.
dabar je apsolutno životinja i ako mu smeta što se album sa sličicama zove "Životinjsko carstvo" umjesto "Carstvo gdje žive dabrovi", mislim da dabar ima problem s ostalim životinjama
Nikad u životu nisam bila u situaciji da mi se netko obrati kao osobi. Jenn, ti jesi???
Pa zašto nam se netko ne bi obratio s Poštovani ili Dame i gospodo ili Drage kolegice i kolege ili Poštovani uzvanici ili Drage trudnice ili nastavi niz...svatko se može naći u tim nazivima.
pa nema potrebe za silovanjem jezika, zašto bi ti se netko obratio sa osobo? Ja radim savjetovanje za LGBT osobe i nekad mi dođe netko kome prije nego krene razgovor ne znam kako se osoba identificira, i potrebno je samo malo pažnje da se ne pretpostavljaju zamjenice, ne trebam nikome govoriti osobo
I čudno mi je kako se dobra volja za inkluzijom prevede u nekakav strah od brisanja koji nitko nije tražio
Lili, najčešće se radi o pisanom jeziku, kao u primjerima koje je linkala ina
npr. neki znanstveni članak koji govori o učincima cjepiva na trudne osobe (ne žene, nego osobe)
zašto se takvim jezikom briše žena?
ako su kave i volovi, onda su
Drage krave i volovi...
Dragi mačci i mačke,....
Ovdje se govori o clanku koji je pisao o osobama. Ne govori se o direktnom obracanju. Da je bio clanak “osobe s prekomjernom tezinom”, bi li ti to smetalo?
A kad nor cekas pregled kod lijecnika onda bi ti bilo ok da on kaze sestri pozovite iducu zenu? Ili ti je normalnije da te nazove osobom ili pacijentom?
Pa Jadranka, u tome i jest cijela priča da žene nisu samo biološke žene, niti muškarci samo biološki muškarci. Kao kod JK Rowling - znači postoje muškarci koji su biološki žene pa menstruiraju.
koji spinovi...
da te tjeraju da se sramiš da si žena...
gasi pilu, motaj kablove
slažem se s Jenkinim postom #507 i mislim da je rasprava postala suvišna
Jenn, pa to i kažem da želim da tako i ostane :-)
Želim ostat žena, a ne postat osoba u smislu da mi se netko tako obraća.
Ništa više od toga.
mene evo iznenađuje očekivanje da medicinski časopisi ne koriste društvene pojmove, nego isključivo biološke
jel se isto očekuje i od neznanstvenih časopisa?
jel ok ako Cosmo napiše pregnant people?
nema nikakav problem s time da se tebi student obrati sa profesorice
i da se ti većini studenata obraćaš sa kolega odnosno kolegice, ovisno o tome koji rod prepoznaš
ali pretpostavljam da ćeš, ako naiđe neki student za kojeg nisi sigurna tko je, odabrat neki neutralan način, i čekat da čuješ kako se sam/a za sebe izjašnjava
a nećeš pitat "jes ti muško il žensko?"
i to je naravno moguće i vjerujem da bi se snašla, ili da već jesi
sa mnom je na faxu bila kolegica čiji je tata bio profesor, bila sam, kao vjerojatno većina ostalih, znatiželjna kako će oni izvest tu komunikaciju, jer ona je bila aktivna studentica koja je postavljala puno pitanja, a bilo bi čudno da si govore "profesore, kolegice", a neprikladno da bude "tata, kćeri"
uspjeli su dvije godine odradit tu komunikaciju bez da ijednom upotrijebe te riječi, ona bi digla ruku, ili počela s uvodom tipa "pardon..", on bi rekao "slušam"