I Djed Mraz sveti, ha? ;)Citiraj:
flower prvotno napisa
Printable View
I Djed Mraz sveti, ha? ;)Citiraj:
flower prvotno napisa
ja se sjećam christkindla koji je donosio poklone na badnjak! :lol: eto, ima nas i takvih. mislim da zxuja kuzi da nešto nije košer s tim sv. nikolom a ni djed mrazom. al ih prihvaća - jer oni donose poklone. isus i bog kod nje ne donose poklone - pa ih je lako prekrižila. kao i kod flower.
inače, jučer smo bili na kazališnoj predstavi na kojoj se pojavio sv. nikola s poklonima koje su roditelji prije toga "proslijedili" osoblju kazališta. dziz, koji pokloni! :/ meni je to osobno bilo malo too much.
moja je dobila čokoladice i kikiriki, te jednu plisanu malu figuricu. pa kad se vraćala kući veli: super ova čokoladica je ista ona koju sam dobila od sv. nikole jučer. nije naravno znala da sam ja samo "reciklirala" ponovo isti sadrzaj, samo iz jedne vrecice u drugu. pa je pop....la kad je vidjela da u onoj prvoj "čizmici" nema ničeg. pa sam joj rekla da sam to ja sve iz prve vrećice pojela. :/ pa se onda smirila. :mrgreen:
Mene su ovi blagdani TOTALNO zblesili, ko ni jedni dosada.
Ok, uskrs sam prekrižila definitivno ima već dvije godine, do tada smo ipak farbali jaja i jeli šunku (nisam sigurna da ću se te hrane odreći, šunka, jaje hren ajme, ali može to i jednobojno), no to je gotovo.
Ali božić je prevelik, nikako ga preskočiti.
Tako su mali i tako je to sve posvuda da mi je žao, ove godine su kod tate spavali taman za nikolu, ali ipak nisam odolila da im u prozore ne stavim svakom čokoladu, nostalgija od bake još :(
Za božić lani nismo imali nikakav poseban ručak, nikakvo obilježavanje, ali su pokloni bili pod borom.
Ove godine im firma poklanja poklona u vulgarnom iznosu (mogli smo birati, dakle, poštovane su im želje) tako da pod borom kod mene neće biti ničega. Ali, uopće im ne znam objasniti tko to zapravo nosi, mislim, ok, djed mraz, ali kakve veze ima s božićem, aaaa. Totalno me to izluđuje. Najradije bi im rekla da poklone samo mi kupujemo i to je to. Al opet, mali su, pogotovo nola :/
I još, pitanje tog blagdanskog kićenja kuće, ok, vjenčić isto nemamo godinama, ali bor, ukrasi po kući, isto ne znam kad to staviti. Morat ću i ja pribjeći zimskom solsticiju, nema druge :( Važno je malo ukrasiti kuću u zimskoj tmurnoći, otklanja depresiju.
uglavnom, zapela sam
kod nas je bor vec 10 dana okicen, osvjetljeni smo ko javna kuca - oces crveno, zlatno, srebrno...ove godine je sve sama slagala na njega pa izgleda ko zadnji kic i trash. ima i leptira :P kad ju to toliko veseli...bas me briga, nama je to samo igra.
u petak sam ja bila iscrpljena do daske, a ona zapilila da trebamo napraviti keksice na modlice (posla za poluditi), onda sam ja nudila mulino keksice (gotove) no ona ni cut - kaze sv. nikola je naucen na domace :lol: onda sam ja nudila od lisnatog tijesta (kiflice) - bozesacuvaj koja luda ideja...ali su upalili jedni skroz jednostavni s cokoladom (ona ih obozava)...nije ni ona luda, izvukla je vodu na svoj mlin. poslije se zalila da je previse toga pojeo sv.nikola (stavila je cijelu hrpu pa je mm uredno po noci to pozobao). mozda druge godine bude milostivija prema meni.
A gle, da bar moji iniciraju nešto, pitaju kad ćemo kitit, ovo ono, al ne, oni su jadni već naučeni da je kod nas sve drukčije i misle valjda da bolje da ne pitaju :roll:
majo, potpuno te razumijem. ni ja ne kuzim to sve sa djed mrazom, sv. nikolom, kristkindlom, bozicnjakom, isusekom, a ne da se kao dijete nisam naprimala poklona od skoro pa svih tih osoba (do 10. god. sam zivjela u ch), tako da sam prve godine kad smo se vratile u jugu, mojoj profesorici biologije, inače pravoslavki, uredno čestitala katolicki bozic. :lol:
kod mene su tu jos moja strana obitelji i nekakav dio tradicije koji njegujemo kroz taj badnjak (uglavnom), večeru za badnjak, okićen bor i primopredaja poklona (neki odu onda na polnoćku, ja ne). i tako će biti i ove godine, jer to su nam uglavnom datumi kad se obitelj skupi i nekako sve sto vise razmisljam mi ovo "slavlje svjetlu" (suncu koje se ponovo "rađa" trećeg dana, znači točno 25.12.) najprihvatljivije. tu ima i ekološke osviješćenosti i sl. bor nije kršćanski fazon, a osvijetliti ga je "oda svjetlu", tako smo si mi to objasnile.
kolačiće još nismo pekle.
ajme :lol:Citiraj:
flower prvotno napisa
mi smo uvijek dobivali darove od djeda mraza, i obicno za novu godinu - to dok smo seka i ja bile male pa smo slavili svi zajedno doma. ne sjećam se kad smo kitili bor (badnjak ili stara godina), ali je sistem bio: tata, seka i ja kitimo, mama se ubija od pečenja milijun kolača i purice, koju bi sutradan odnjeli na selo i smazali s familijom :)
kad smo sestra i ja pocele slavit nove godine s drustvom, darove i odlazak na selo smo prebacili na bozic iz ocitih prakticnih razloga :)
vjerujem da je vama sad malo vise nezgodno jer kad smo mi bile male djed bozicnjak prakticki nije ni postojao, nego samo djed mraz...
mi smo ko klinci uredno dobivali poklone od SN za nikolinje, od Isuseka za Bozic i od DM za novu godinu.
Sad mi ovaj DM koji se ugurao na Bozic kvari tu koncepciju.
meni je samo naziv "djed bozicnjak" koma. a hoce li donositi darove za bozic (tj. mi ih otvorimo već na badnjak) ili NG mi je svejedno. weihnachtsmann je kod nas znao donositi darove i za bozic, a često neku sitnicu i za novu godinu.
isusek? sjećam se kako mi nije ništa bilo jasno, kad sam čula da za božić (drugim ljudima :)) darove donosi "mali isus". kako to mala beba donosi darove? :mrgreen:
(a nisam imala nikakvih problema sa uskršnjim zecom, niti s tim da on darove donos samo kad bi bili kod tatinih za uskrs, koji su vjernici)
I meni je naziv djed božićnjak užasan..
Ali kao da se na mala vrata vraća Djed Mraz, koji kod nas nikad ni nije izašao ;)
BTW, zanimljivo mi je da je u BE uobičajen naziv Father Christmas, a u američkom engleskom Santa Claus (koji se sve više širi i u BE), te da iako ova američka verzija ima "santa", uvijek mi se više vjerski obojenim činio Father Christmas!
mi smo na djedu mrazu, oduvijek, zauvijek
al došla mi Nola neki dan iz vrtića s pričom o isuseku koji će joj donijeti to i to, ajme, para na uši
majo, majo... jesi animozitetna! :P
indoktirinirali ste me :P
MC, kad nabavim knjzice, posudim ti dok se ne izgustirate. pogledala sam malo recenzije citatelja, neke su tak-tak :/ , pa nema smisla riskirati.
Super :* .Citiraj:
flower prvotno napisa
MC, super da je cura našla još nekoga :D !
kanga, kad odem u ch sljedeći put otići ću u knjižaru i tamo pogledati što nude na njemačkom (volim sama pogledati knjige, ne ovako preko neta). ako se ne varam, njemački tebi nije nikakav problem. a ako jeste... znam odličnu školicu njemačkog. :mrgreen:
cula sam za nju, dobra glas daleko putuje :P :*Citiraj:
mama courage prvotno napisa
ali, snalazim se u njemackom, sve dok se ne upletu interne fore – sjecas se onog nema cijepljenja za naprijed (fuer Davor) :lol:
a sad na temu mrs!
Meni animozitet nije dozvolio da nesto kupim djeci za Nikolu. 8) Ok, u skoli je dobila neku sitnicu, kao i sva druga djeca. Medjutim, desila se mala netakticnost od strane prosvjetara pa su djeci u cizmicu stavili cokoladnu bananicu. Neka djeca iz Z. razreda je nisu jela jer sadrzi zelatin. Eto sto se sve desava kad se desava tamo gdje ne treba. 8)
Sto se tice Bozica, kod nas se, u pravom komunistickom duhu, pokloni ne dijele tada nego za Novu godinu. A u biti nam je to nekakav kompromis jer slavimo i kat. i prav. Bozic pa da nijedan ne bude zapostavljen. :mrgreen:
Inace, mi smo djeci objasnili sto se ustvari slavi kad se slavi Bozic, ali smo rekli da mi to slavimo cisto iz tradicijskih i obiteljskih razloga i takvo objasnjenje mi se cini dovoljno dobro.
i mi ovako isto.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
jedino što mi imamo djeda mraza. bez ikakve poveznice s bilo čime. imamo ga, i to je to. mislim da mara neće dugo živjeti u uvjerenju da on postoji, obzirom na juraja, ali dok traje - traje.
Je, stvar je u tome da ja tu tradiciju koja mi se sad čini prazna (meni, osobno, ne želim više podržavati tradiciju radi nje same) želim ukinuti.
darivati ljude, pogotovo djecu, je bas lijepo i ispunjava.
neki obicaji su izmisljeni zato jer je ljudima trebalo na to malo skrenuti paznju, kad su sami zaboravili.
to sto se sada prodaje bozic vec u listopadu ne znaci da je obicaj darivanja prazan i za ukinuti
Tako je! Mene toliko veseli pronalaženje poklona za meni drage osobe, da se u tome trenutku uopće ne opterećujem pitanjem "a zašto?"Citiraj:
ivarica prvotno napisa
ivka mislila sam na trpezu i slično, bar u ovom gornjem postu, ne na darivanje
a gle, kod mene i tebe sigurno nece biti, niti je ikad bilo, bakanalija :lol:
majo - prazno ne može biti nikako - pa ja se dan danas veselim ko malo dijete kad pod borom nađem paket s mojim imenom. a kako neće oni.
mi to ovako - za božić ja skuham ručak i svi dođu kod nas - sveki, baka od mm-a, moja mama, sestra i njen dečko. i svatko svakome nešto kupi, tako da je to jedna oveća hrpa poklona. i onda, dok je juraj još vjerovao u dm, bi mm pozvonio na vrata, u kostimu, na brzaka ostavio punu vreću poklona pod bor i zbrisao da ga ne skuži. zadnji put ga je skužio, al ne bi priznao ni mrtav. :mrgreen:
e onda ja nastupam, sjednem pod bor i s dozom dramaturgije, odabirem poklone, a juraj ih nosi. i ne krećem dalje dok ta osoba koja je dobila poklon taj poklon ne otvori i dobro ga ne prokomentira. npr. neizostavne čarape. :mrgreen:
tu ulogu nikome ne dam, ni svojoj djeci, iako juraj žica da on bude taj koji će birati kome će se poklon udijeliti.
tako smo imali i u doba najveće krize kad su doslovce samo čarape i bile pod borom, ali uzbuđenja kod otvaranja tih paketa, nikad nije falilo.
eh, tek sad vidim da je problem u trpezi. tu ti ne mogu pomoći, jer volim kuhati, naročito za druge, pa mi to uopće nije predmet za raspravljati. :mrgreen:
ah, tako je nekako bilo i kod neke rodbine u njemačkoj, na kraju se to pretvorilo u tako prestrašan karneval poklanjanja da sam u tu uvela skromnost.
Enivej, božićnog ručka a niti božićne večere neće biti. Iako, nekome se uvaliti na bakalarčić (zapravo, već sam se sjetila tko nam duguje od lani :mrgreen: ) je drugi par rukava.
Kolača će biti jer ih volim raditi za razliku od pečenja mesa, krumpira i ostalih sportova.
Kad malo pogledam, ostaje mi samo pitanje djeda mraza i njegovog čudesnog pojavljivanja na kazališnoj predstavi.
eto, ja sam ona suprotna :)Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Kod nas poklone dijele bake, a prepustila sam im na volju i odluku o prezentaciji (ako one zele da je od Isuseka, neka je). Sto se tice mog uplitanja u objasnjavanja od koga je, kazem jedino da sam sigurna da je – od srca :heart: . Imam povjerenja da ce u tim mudrim glavicam sve to sjesti na svoje mjesto.
Ja volim bozicno-novogodisnje praznike zbog prilike za veca obiteljska okupljanja - odemo par dana kod mojih (Medimurje), par dana kod mm-ovih (Dalmacija), uvijek je veselo. Ja sama nisam tip od ukrasavanja, kuhanja i ceremonija, ali kad je to dio druzenja, veseli me. I mislim da nije slucajno da se takve stvari od davnine (nevezano za krscanstvo koje je, po mom misljenju, samo preuzelo termin od paganskih obicaja) prakticiraju bas u ovo doba godine – kad je hladno, pomalo depresivno i nema puno drugih sadrzaja za razonodu...
Inace, za Nikolinje je moja firma organizirala kazalisnu predstavu (bila je bas zgodna), a nakon nje je dosao i S.N. i podjelio poklone. Na zalost, dominirali su smokici i kemijski slatkisi :( , za koje je T komentirala da ih se mora pozuriti pojesti dok ih ja nisam pobacala u smece :( :( (to sam jedan jedini put napravila u naletu ludila :oops: jer su dobili stvarno najgori moguci prehrambeni kic i to mi je, tipicno zenski :P , zapamtila za sva vremen, iako ih inace ucim da cijene poruku poklona, a ne njegov sadrzaj...).
Ja sam jos gora, cekam da moji zaspu pa prehrambeni kic pojedem sama. :mrgreen:
he,he...moja samo jede smokiće, kad ih se dočepa..ima puna usta i trpa ih u džepove
ahaa, pa nakrcana fluorescentnim lizalicama i gumenim bombonima duginih boja i mirisa koji omamljuje sjedas za tipkovnicu i kreces u pravovjerni pohod protiv vjerskog odgoja - sad mi je jasno odakle dolazi animozitet i otrovna ubojitost onih postova :P :lol:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
:coffee:
:*
Gledaj, mozda ja stvarno ne kuzim koliko je nekome uvredljivo ono sto sam pisala. Ali, stvarno me nekad nervira to sto se uvijek o vjeri i vjernicima mora razgovarati u rukavicama. Pa npr. kazem kako je meni prica o djevici Mariji totalna glupost, skoci njih dvadeset jer ja nekog vrijedjam. Ali, zasto? Kazem da mi je npr. Stari zavjet pun agresivnih, ratobornih prica o nekakvim prorocima koji su i sami bili takvi, opet se netko uvrijedi. Eno citam da ne mozes reci ni rijec indoktrinacija bez da se netko ne uvrijedi. Ako ja smatram da je osoba, bilo koja osoba, od malena odgajana da vjeruje u znanstveno i kojekako drugo upitne tvrdnje, zasto bi mi moralo biti neugodno reci kako mislim da je rijec o indoktrinaciji?
Necu da se opet povuce prica o vjeri kao takvoj, ovo bi bila mala kuknjava na temi istomisljenika.
Nemoj se naljutiti, ali dok citam ono sto ti pises, brate mili svako malo se nesto ispricavas, izvinjavas, pa rekla krivu rijec, pa napisala krivo slovo....ne kontam zasto? Jer je nekome trecem stalo da svaku rijec vaze i jer se netko stalno osjeca uvrijedjen? A onda opet, na skoro svakoj drugoj temi smo spremni olako napisati kako je sve ili puno toga u ocima promatraca dok to isto ocito ne vazi po vjerskom pitanju?
Nemoj da ti sad posaljem jednog cokoladnog Sv. Nikolu. :aparatic:
:*Citiraj:
Zorana prvotno napisa
zorana, potpis.
al da ne misliš da si jedina koja se tako osjeća ili da je forum jedini gdje važe ta "nepisana" pravila - i richard dawkins to spominje u svojoj knjizi "iluzija o bogu".
zorana, ni ja ne shvaćam zašto je to tako, valja pročitati tu knjigu, ali kako god bilo, žao mi je kad se zrinka osjeća uvrijeđeno. :/
za ostale još nekako i preživim :mrgreen:
[quote="Zorana"]
:Pa npr. kazem kako je meni prica o djevici Mariji totalna glupost, skoci njih dvadeset jer ja nekog vrijedjam. Ali, zasto? Kazem da mi je npr. Stari zavjet pun agresivnih, ratobornih prica o nekakvim prorocima koji su i sami bili takvi, opet se netko uvrijedi. Eno citam da ne mozes reci ni rijec indoktrinacija bez da se netko ne uvrijedi. Ako ja smatram da je osoba, bilo koja osoba, od malena odgajana da vjeruje u znanstveno i kojekako drugo upitne tvrdnje, zasto bi mi moralo biti neugodno reci kako mislim da je rijec o indoktrinaciji?
quote]
Mene ovo uopće ne smeta. To je samo tvoje mišljenje. Smeta me kad se spuštaš na osobnu razinu i vrijeđaš tuđe mišljenje, a to često radiš.
Marta, cokolada u bilo kojoj formi moze proci. :mrgreen:
Na ovo ostalo ne znam sta da kazem. I meni je jako zao kad se Zrinka uvrijedi, kad se Zdenka uvrijedi, kad se AdioMare uvrijedi..... :/