Mogla bih, pa da usput pitam i da li se moze iznijeti bebu u auto-sjedalici.
Printable View
Mogla bih, pa da usput pitam i da li se moze iznijeti bebu u auto-sjedalici.
Pozz cure! Kako ide procedura kad je carski rez, kakve su sestre, bilo kakve svjeze informacije..trenutno se nalazim na odrzavanju trudnoce u St, ovdje cu najvjerojatnije imat i dogovoren carski rez zbog dijagnoze..pa eto cisto informativno.
Kako ide to s pratnjom? Od kojeg trenutka md moze biti sa mnom?
Naime, ja bih da bude sa mnom od pocetka, od dok traju trudovi, otvaranje i to, da me drzi za ruku, daje vode il stogod takvo, al da se izgubi kad krene sam porod :lol: taj covjek bi se definitivno onesvijestio na samom porodu - skoro se onesvijestio kad je dr. na uzv-u s prvim sinom rekao "vidite, ovo vam je mjehur od bebe". A i nije mi nesto potreban kad su oko mene sestre i doktori.
Na prvom porodu smo to tako nekako izveli - doduse slucajno - sestra ga je poslala da popije kavu jer kao ja necu jos satima rodit - a kad se vratio pola sata kasnije mali je vec bio tu :lol: Prvoga nisam rodila u Splitu?
I sto je s placanjem/tecajem? Samo odemo jedan dan i platimo? Ne treba tecaj?
ne moraš ić uopće na tečaj, samo odeš u ured neki tamo, platiš i dobiješ potvrdu i to je to
tako da možeš ga poslat kad dobiješ trudove, ako ih dobiješ na radni dan do 3 popodne :)
što se tiče toga kad može bit, iskustva su različita, a moje je ne baš sjajno
mene je on doveo i onda čekao ispred, doktori na pregledu su rekli da ću ja sad proć kroz pripreme i da ću mu se javit kad krene porod
uzeli su kao njegov broj da mu jave
mene polegli i zavezali za ctg, torba par metara od mene, nisam se baš mogla ustat da dobavim mobitel, možda sam teoretski mogla, ali onaj stol je visok, a ja sam polegnuta na leđa kao kornjača, nije mi padalo na pamet
noć je, rijetko tko uopće naiđe
mm za to vrijeme u autu na parkiralištu, ode svako toliko tamo do sestre u prizemlju
veli ona "nitko se još ništa nije javio, sad ću ja nazvat da vidim kako je ona", nakon par minuta kaže mu da sam otvorena XY cm i da ima još puno vremena (ili su joj rekli podatke nekog drugog ili jednostavno izmišlja, jer mene su zadnji put pregledali 3 sata ranije i nije bio taj broj centimetara), i najbolje da on ode negdje u kafić i doručkuje (to je oko 5 sati)
on popije kavu iz automata, vrati se do nje i kaže "znate šta ja ne mogu više čekat", i ona ga odluči ipak dovest gore
kad je on doša, taman su krenuli oni najjači trudovi, puka vodenjak, za 20ak minuta je cura u rukama
Ako budem rađala treće (i ako bude sve ok), idem opet u Sinj. Tamo bi se moglo dogovorit ovo što ti treba, i ljudi bi to napravili kao najnormalniju stvar. Što realno i je.
Dobro da se odlucio sam otici gore :) Moj bi objerucke prihvatio slanje na kavu i sendvice ;)
Znaci, platimo i nadamo se najboljem. A dobro... ja sam prvog rodila u Varazdinu i bas je bilo ok sto se tice pratnje - md je od pocetka bio sa mnom.
Hvala na informacijama!
Jos jedno pitanjce, koliko prije termina se pocne ici na preglede u rodiliste? I koliko cesto se ide?
Sto se tice md-a, naravno da jos nije otisao se prijavit za pratnju. Sutra cu, sutra cu. Grrr! sreca pa su mu i djeca neka da im se nikud ne zuri ;)
Ja nikad nisam isla na pregled u rodiliste
Rodila sam 5 dana prije termina
Super, hvala :)
Evo i moj update. Rodila sam maloga u nedjelju, u srijedu smo izasli. Ukupni dojam rodilista je pozitivan, babice i sestre i doktori su svi profesionalni i odnos prema rodiljama im je vise-manje ok. Al jako se osjeti da stvarno imaju previse posla i da jedva stizu sve obavit.
Jedna zamjerka mi je sto ne govore pretjerano sto i zasto rade. Tipa kad cijepe dijete, ili mu vade krv, ne kazu sami protiv cega cijepe ni zasto vade krv, nego ih treba pitat. S tim da sestre cesto ni ne znaju zasto se vadi krv nego samo kazu, doktorica je tako rekla.
I druga zamjerka mi je nedovoljno afirmativan odnos prema dojenju. Sestre i dalje svaka tri sata ulaze u sobu i nude mlijeko. S tim da, kad je prosao prvi dan, i ja im govorila da ne treba nadohrana, bar su se tri htjele uvjerit da imam mlijeka. Ipak kad je mali pozutio malo, doktorica mu je prepisala nadohranu, ja nisam bas htjela, al me sestra nagovorila da mu damo malo. Al maliso uopce nije htio gutat nego je samo pustio da mu se sve izlije iz usta - sunce malo - pa su odustali od nas ;)
Ne zelim rec ni da su protiv dojenje, jer nisu, i vjerujem da ce pomoc, ako zatreba. Mojoj prijateljici je recimo jedna sestra masu pomogla s namjestanjem djeteta na dojku i savjetima. Cini mi se da je i tu nekako glavni problem nedostatak vremena, rodiliste je stvarno prepuno, i ako majka sama ne zatrazi savjet i pomoc, nece ga bas dobit. Bilo ni dobro kad bi bila neka osoba zaposlena bar za pomoc pri dojenju i davanje informacijama majkama. Npr. moja cimerica je smatrala da maloj treba nadohrana vec par sati nakon poroda pa ju je i trazila i dobila, istovremeno cekajuci da joj nadodje mlijeko - znaci nije znala puno o kolostrumi i njegovoj hranjivoj vrijednosti. Ona ce ipak vjerojatno dojit bebicu jer jok je vec cetvrta i prvih troje je dojila. Al eto, vjerojatno bi svejedno bilo dobro da joj je neko rekao da su i te kapljice mlijeka dovoljne za skroz malu bebu.
Al zapravo kad bolje promislim, pola sestara tako nudi mlijeko, a pola gundja (malo) sto majke daju adaptirano mlijeko. Skroz su nekonzistentni. Ipak, u vezi nadohrane, nijedna se sestra u principu nece raspravljat s majkom nego ce napravit kako ona kaze. I to minje skroz ok. Samo mislim da bi ipak trebao postojat i neko ko ce tih par dana u rodilistu pomoc pruzanjem informacija, savjeta, stavljanjem djeteta u pravi polozaj. Ako majka to zeli, naravno.
Hrana i cistoca su ok. Toplomjera ima dovoljno ;)
Spavacice su i dalje pretople, al to ok. Ali su i od nekog grubog materijala koji kad dodje na osjetljive bradavice bas grebe - tako da bolje nosite i neku svoju potkosulju ili grudnjak za ispod spavacice.
hahaha, to sam samo ja uletila u neku krizu toplomjera :lool:
pa je li bila savjetnica za dojenje kad si bila, dok sam ja bila došla je 2-3 puta
i je li ti bila neka pedijatrica-robot? nama je bila neka plava, način na koji bi ta žena ušla unutra i pozdravila nas i pregledala bebe mi je dan danas fascinantan, pitala sam se je li ona inače tako ili samo na poslu, komandant Data koristi više facijalne ekspresije :lool:
Nije bila savjetnica za dojenje. E to zvuci dobro :)
Je, bila je. Stavila mu stetoskop na prsa, poslusala doslovno jednom, rekla, malo hripi, treba nalaze i otisla. Bila je i jedna mladja, bas predivna koja je puno vise objasnjavala i temeljitije pregledavala.