Pa zar život ne bi bio ljepši kada bi ga učinili kao iz Holivudskih filmova....Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
Printable View
Pa zar život ne bi bio ljepši kada bi ga učinili kao iz Holivudskih filmova....Citiraj:
Još nešto ....
Zagrebačke trudnice koje ste rodile u Varaždinu .... kako ste tempirale odlazak u bolnicu. Do kada ste ostale doma? Da li vam je put do Vž sa trudovima bio naporan, itd????
U potpunosti dijelim šimunino mišljenje. Općenito, forum na Rodinom portalu mi je kao živa enciklopedija.Citiraj:
šimun prvotno napisa
Nema tu nekog posebnog tempiranja. Kad osjetiš trudove ideš u rodilište. Sad je na tebi da procjeniš dal su ti trudovi toliko jaki da moraš krenuti odmah ili možeš laganini.Citiraj:
violas prvotno napisa
Mene je uhvatilo u 6 ujutro, lagano, još sam neko vrijeme ostala u krevetu, pa pod tuš, pa spremanje- u rodilište smo stigli u 10. Mogla sam komotno još ostati doma, ali ipak se radilo o prvoj bebici i sigurnije sam se osjećala u rodilištu.
Put do Varaždina nije bio nešto naporan jer su mi trudovi bili poprilično slabi.
Dakle, sve je stvar tvoje osobne procjene.
Violas,kad stiže beba? :)
Beba stiže oko 20.11..... dakle još 13 dana ... dakle brzo
Ja sam u nedjelju popodne počela osjećati trudove konkretno. Do 7-8 navečer bili su na 5-6 minuta, prilično jaki. Tada sam sjela u kadu, namakala se 15-ak minuta, i onda su postali žestoki, na 4-5 minuta. Krenuli smo malo prije 10, došli za sat vremena, otvorena 5 cm, trudovi rasturaju, nakon pola sata ful otvorena, rodila 2 sata od dolaska u vž (i ranije bi da je vodenjak ranije pukao).Citiraj:
violas prvotno napisa
Sam put u autu je bio prilično bolan, jer su trudovi bili faaakat jaki, sjela sam se odozada ako bi mi pasalo da se postavim na sve 4, što nisam jer me bilo koji pokret bolio.
Inače, predlažem ti da na podforumu Priče s poroda potražiš varaždinske, puno ćeš saznati.
dosla ujutro u vz na pregled 6 cm otvorena, vratila se nazad u zg, skuhala rucak, pojela, docekala sina iz vrtica, malo se poigrali i onda su me trudovi poceli boljeti i krenuli biti redoviti na nekih 5 min. u vz smo krenuli oko 18 h, rodila sam pola sata iza ponoci. imala sam samo jedan bolni trud u autu koji sam prodisala, ostali su bili bezveze :mrgreen:Citiraj:
violas prvotno napisa
još jedan veliki plus za vž rodilište. zahvaljujući vrhunskoj primalji Eriki (primjer svjetske primalje o kojoj se može gledati samo na tv, ali i kod nas u živo!!!)
rodila sam treću bebicu, živu i zdravu. dobila sam ono što mi je u porođajnoj boli trebalo ..podršku i strpljivost od strane osoblja.
i dr. Kircbaum i dr. Bilopavlović bili su obzirni i pažljivi.
dr. Dombaj nasmijana i ugodna na na svakoj viziti.
ma super :)
a jesi imala kakve zelje i prohtjeve ili si pustila da oni rade i odlucuju o tebi i bebi??Citiraj:
mamamišić prvotno napisa
imala sam želje i prohtjeve; ..loptu,pa sad ne bi loptu, pa sad ovo pa sad ono, pa sad zatvorite vrata, joj samo ne taj doktor, pa kad bude gotovo...(trajao je izgon više od 2 sata!),..pa ja ne mogu više i tak...no oni su me strpljivo, pogotovo primalja Erika podrili i smirivali..pustili me da budem s mužem,.. da napravim što god osjećam da trebam, od položaja, vikanja, masiranja, hodanja, pijenja.....!
npr. stiskao me pojas za ctg i pitala sam dal to treba biti tak stisnuto jer mi smeta na kaj je primalja Erika rekla da ne treba i držala mi rukom bez pojasa(meni je to bilo veliko olakšanja ali vjerujem da njoj baš i nije bilo)
rodila sam na stolčiću, bebicu dobila "koža na kožu", čekala se da pupkovina odpulsira pa dobrih 15 min, posteljicu sam porodila na stolčiću, a ne na krevetu.
super!! bas lijepo...
i drago mi je da i dalje ima lijepih prica...
meni na zalost skoro nista od toga al eto...svejedno bi isla opet...
:love: :*
mamamišić ovo je zastvarno ohrabrujuce, kada se to desilo, nedavno?
nadam se da cu i ja tako uskoro (još 6 dana do termina)
Još jedan :klap: za Vž rodilište.
Ajde ajde Violas, pa naravno da ćeš i ti tako, samo hrabro i izbori se tamo za sebe ;) I držim ti palčeve da naletiš na primalju Eriku, a doktori da samo navrate na par minuta i odu dalje ;)
nedavno... na martinje!!! :love:
mamamišić, ovo je stvarno sjajna vijest za nas koji se uskoro spremamo za vž (termin mi je 23.11.). Koliko si dugo bila u bolnici i kako je s klopom (ja ne jedem meso)?
E pa da nije Erike, koja je toliko pristupacna, ljudska, ohrabrujuca, mislim da se nebi odlucila za Varaždin. I ja si nekako želim doktore samo na vrlo kratko. A nitko sretniji od mene da mi Erika bude i na porodu.Citiraj:
Nia_Zg prvotno napisa
Za sada čujem samo dobre vijesti iz Varaždina, a takvi su mi i dojmovi na zadnja dva pregleda koja sam obavila kod dr. Jukića
i ja sam vegeterijanka, pa su mi hranu donijeli moji.
večera hrenovke,..doručak dvije šnitice kruha i namaz, užina keksi i čaj ili jogurt, ručak riža i umak od mesa, salata zelje,..ne možeš se najesti ako ne jedeš meso.
bila sam manje od 48h jer imaju gužvu pa žene koje su dobro puštaju kući. inače se ne računa dan kad rodiš ali ja sam rodila u 11.25 - čitaj ujutro pa su me pustilli, da sam rodila popodne ostala bi još jedan dan.(treći dan se ide doma oko 11h)
s obzirom da su me pustli dan ranije sutra treba Simon doći na pregled i vađenje krvi te provjeru sluha.
u tom slučaju bi ja radije ostala još dan duže (ako mogu birati), a ne da se za par dana vraćam s bebom tamo na te preglede.Citiraj:
mamamišić
s obzirom da su me pustli dan ranije sutra treba Simon doći na pregled i vađenje krvi te provjeru sluha.
Inače, mamamišić, čestitam i ovdje i jedva čekam priču! :)
Moram i ja staviti jedan + veliki kao kuća za VŽ rodilište! :D
Čim smo došli na kat na kojem su sobe za radjanje, ugodno nas je iznenadio mir, polumrak, spokoj. Ugodna atmosfera, osoblje nanametljivo, 95% vremena bili smo sami MM i ja.
Do 14h bila je primalja Viktorija, :saint: od žene, a onda je došla Erika, savršeno. Iz prikrajka nas je čuvao dr. Jukić koji je bez problema pristao da se skinem sa ctg-a kad sam se željela kretati. Poslije me više nisu ni kopčali, samo su povremeno prislonili na trbuh da čuju otkucaje.
Rodila sam glavicu na stolčiću a tijelo na koljenima na strunjači. :mrgreen:
Primalja Erika (svaka joj čast) nije rekla ni jednu riječ do samog kraja kad mi je savjetovala da kleknem jer je beba bila velika i malo je zapelo rame.
Sve sam radila sama, tj. moje tijelo je imalo svoju volju i savršeno je znalo što, kako i kada napraviti. Jako sam srena što sam rodila bez uputa tipa "sad tiskaj, sad diši...."
Naravno, sve je prošlo bez lijekova. Dr. je unaprijed znao za moju želju da sve bude prirodno i nije me čak ni pitao želim li nešto protiv bolova...prekrasno.
Svima koje se spremate u VŽ želim prekrasan porod i nemojte se bojati tražiti ono što želite! :)
Elinor samo ove kratke crtice s poroda zvuce savrseno :heart:
drago mi je da si ostvarila sve svoje zelje i bravo za Varazdin sto ti ih je omogucio.
Elinor :* lijepo je čuti da ima još stolčić beba i lijepih poroda u Varaždinu :love:
prva asocijacija mi je bila Graz, kak i u Vži maju kuću za porode, naravno ako naletiš na savršenu ekipu... :)Citiraj:
Elinor prvotno napisa
Ja bih doista voljela roditi u vodi ... Podobnik mi je katastrofalno skup , nažalost , rijeka daleko .. dali postoje kakve naznake da će biti bazenčića u Varaždinu ? :)
Nema naznaka za bazenčić u Vž, ali je primalja E. rekla da im Petrova može dati njihove kade koje ne koriste, jer bi ih oni u Vž sigurno koristili :mrgreen:
Ja sutra idem na drugi pregled kod dr. Jukića. Nisam se htjela ovdje predbilježit da planiram VBAC u Vž-u da ne zacopram, ali za sad ide po planu pa se prijavljujem :mrgreen:
I nadam se da ću se uskoro javit sa sličnim postom kao Elinor.
Elinor, prekrasno :heart:
čitam vas sve i priče su prekrasne, stvarno sva lijepa iskustva.
zato sam se i ja ovaj put odlučila za Varaždin, morat ću muža još malo nagovoriti, ali bude se složio.
zanima me u kojem tjednu ste počele ići na preglede u Vž i koliko često, da ne čitam sad baš sve ispočetka.
i da li ste kod tih pregleda ciljale baš dr. Jukića
Citiraj:
llella prvotno napisa
Čestitam na trudnoći, llella :love:
Ja sam u Vž prvi put otišla na pregled u 34. tjednu.
Koliko vidim, ovdje ima i cura koje nikad tamo nisu bile na pregledu, samo su se pojavile na porodu. Ja bi ti ipak savjetovala da odeš na koji pregled, čisto da snimiš situaciju, put, rodilište i tako. Možda da odeš i na tečaj ako želiš supruga na porodu.
Ja osobno sam baš ciljala dr. Jukića, naciljala sam ga i na porodu i bilo je savršeno. :)
Uglavnom, moja topla preporuka za Varaždin.
Isto prvi pregled u VŽ u 34. tjednu, ukupno 3 pregleda prije poroda, a rodila sam 10 dana prije termina.
:lol: i da, isto sam jedna od onih koja je "ciljano" išla na pregled kod dr. Jukića, jer sam imala preporuke za njega od jedne frendice, a i od dosta cura tu s foruma.
Hvala na čestitkama :*Citiraj:
mislila sam ići na tečaj, jer mm bude definitivno na porodu.
znači negdje oko 34 tjedna da lovim dr. jukića, i nadam se da ću pogoditi njega i sestru Eriku za porod.
jel netko imao na porodu nekog drugog,ako ne upadnem kod njih, i kako je bilo?
Ja sam imala nekog drugog - zapravo prvo njih dvoje,a zatim hrpu njih jer sam radjala 20 sati i mogu ti rec da je njihova smjena bila sasvim druga prica od onog sto se dogadjalo kad su oni otisli.Citiraj:
llella prvotno napisa
Ali najbitnije od svega, po mom skromnom iskustvu, je tvoj osobni stav i informiranost, te podrska pratnje. Ja se spremam po drugi put u VZ rodiliste i sad tocno znam sto cu napravit drugacije.
Sad mi nece bit bed odbit drip i dolantin od kojih se dobrog dijela poroda ne sjecam, necu se lec na krevet i bit privezana na ctg ma sto oni o tome mislili, necu dat da me rezu pa makar i popucala (a nekak se nadam da mi se to kao drugorotki to nece desit) i nece me iz takta izbacit neljubazne sestre na odjelu svojim primitivnim primjedbama. A pogotovo me sad nece moc uvjerit da sam nesposobna dojit, umjesto da mi pomognu da to profunkcionira.
Inace, sve gore nabrojeno pripisujem svom vlastitom neiskustvu i cinjenici da se nisam postavila kako sam trebala. Varazdin je inace super i ne pada mi na pamet ici igdje drugdje! Ako znas sto hoces i ne bojis se to dat do znanja - nije ti bitno ciju ces smjenu pogodit.
problem je što većina nas kad smo dolazile na prvi porod bez obzira na to koliko smo se informirale ranije ipak popusti pritisku pa je u tom slučaju vrlo važno tko ti je na porodu i koliko se trudi provesti svoju volju... za dojenje da ne velim... tu su žene još podložnije negativnim sugestijama...
ipak, tko zna što hoće, sigurno to može i ostvariti, pogotovo u Vž!
sretno svima koje se spremate tamo!
Ja sam doktora vidjela samo kad smo pozvonili na rodilište (bilo je 3 ujutro) i kad me pregledao.
Porodile su me prekrasne sestre, taman su došle u jutarnju smjenu (oko 7 ujutro), a ove prije nas uopće nisu dirale. Rodila sam na stolčiću, uzeli su nam matične stanice i sve to obavile vrlo stručno sa puno ljudskosti i empatije. MM i ja smo nakon svega bili skroz ispunjeni i sretni jer smo odlučili doći iz ZG unatoč negativnim komentarima okoline.
Još su nam na odlasku iz rađaone primalje rekle da nek dođemo opet- po curicu :mrgreen: .
Ima li itko saznanja o tome... Zar Varazdinsko rodiliste nema titulu bolnica prijatelj djece?
Ima, naravno, od svibnja ove godine.Citiraj:
Ima li itko saznanja o tome... Zar Varazdinsko rodiliste nema titulu bolnica prijatelj djece?
http://www.unicef.hr/show.jsp?newsco...755#news130755
Puno hvala.
Pitala sam jer sam nakon 1. porodaja u kadi u Rijeci sada zeljela roditi u Varazdinu jer se tamo navodno beba odvaja od mame samo jednom na 15 min. zbog pregleda sluha, a na tecaju je sestra za bebe rekla da se to dogada vise puta jer provjera ne uspjeva iz prvog pokusaja.
Osim toga, rekla je i da u zadnje vrijeme (od 9. mj.) imaju guzvu pa da u nedostatku slobodnih mjesta zene privremeno smjestaju izvan odjela babinjaca, njihovu djecu u centralnu prostoriju, a bebe mamama donose svakih 3, 4 ili 5 sati na podoj, na malo duze.
Ma ne treba meni onaj krevetic za bebu (u Rijeci je ionako beba bila u mom krevetu), nego samo da je sa mnom. Sestra za bebe je objasnila da nema bebe (osim svakih x sati) dok se ne dode na odjel babinjaca.
Ako imaju tu titulu, valjda se onda moze nekako pozvati na to da bi se doslo do svog djeteta?
Evo i mene k vama. Hvala na puno odličnih informacija i za svako iskustvo. Tako ste lijepo to sve opisale da bi i ja sad u VŽ na porod. Dvoumila sam se između Ri i Vž, ali mi je Vž bliži i u Čk imam rodbinu, pa ću razgovarati s mužem da vam se pridružim. Da li netko od vas ide sljedeći utorak na tečaj? - onda se vjerojatno vidimo.
Inače, što se tiče rooming in projekta, to se je još počelo provoditi kad sam ja išla u srednju medicinsku u Vž (prije 12 godina) i vidjela sam da se zbilja toga i pridržavaju kad smo bili na praksi, a one stvari o dojenju trebale smo znati napamet nastavnici koja je trenutno ravnateljica medicinske u Vž.
Netko je na prijašnjim stranicama napisao da bez obzira gdje te smjeste da ti je beba s tobom u sobi. Ako to nije tako, molim vas pišite.
U nekim bolnicama muževi ne smiju biti na porodu zbog gripe, nadam se da to nije dohvatilo VŽ?