Citiraj:
Medica prvotno napisa
Sad sam baš zvala prijateljicu da mi točno kaže kak je to u vezi bebe i odvajanja bilo.
Kaže da je prije poroda do nje došla pedijatrica i da je s njom pričala o trudnoći, bolestima u obitelji itd., a onda joj je sve ljubazno i strpljivo objasnila kaj se s bebom radi kad se rodi, kaj sve beba prima (K vitamin, cijepiva), da se ispituje sluh, ma sve živo. Onda su pričale u vezi dojenja, prvo ju je pitala da li je zainteresirana dojiti, jer ako je da će joj sestre sve pokazati u vezi dojenja i učiti ju kak se doji, objasnila joj kad će joj doći mlijeko, pitala ju da li je za da se djetetu doda malo mlijeka prvih dana dok joj mlijeko ne dođe ili ima nekaj protiv toga- da sve ovisi kaj mama hoće i misli, da nitko neće djetetu davati nikaj osim prsa ukoliko to mama ne želi. I to je sve govorila bez ikakvog osuđivanja ili nagovaranja, nego čisto kao bilateralni dogovor. Onda su pričale o odvajanju djeteta. Rekla oj je da ukoliko je s bebom sve u redu kad se rodi, da može ostati s njom u rađaoni koliko god to ona želi i može, tj ako se osjeća loše ili kaj već. I da je nekakva praksa da je beba prvu noć u dječjoj sobi, zbog nadzora a i zbog maminog odmora, ali ako mama želi drugačije i osjeća se dobro i želi da je dijete s njom svo vrijeme- nikakve frke. SVE SE DOGOVARA. (naravno, samo ako je s bebom sve o.k.)
da meni to netko kaže ja bih poludila :evil:
dal sam zainteresirana dojiti?
da je praksa da se sijete odvoji prvu noć?
da će djetetu dati malo adaptiranog osim ako mama nema baš nešto protiv toga?
pa zar ne bi bilo normalnije da kaže: sestre će vam sve pokazati u vezi s dojenjem, nemojte se brinuti, potrudit ćemo se da sve krene što je bolje moguće. vašem djetetu je vaš mlijeko najbolja hrana koju može dobiti. ako budete jako umorni možete zamoliti sestre da dijete uzmu na par sati, iako bi i za vas i za vaše dijete bilo bolje da ostanete što duže zajedno, ti trenuci su neprocjenjivi, kako za vas tako i za dijete. vas će manje boljet jer će vas pucati hormoni sreće a dijete će uživati u vašem mirisu i dodiru, jer je ipak u vama provelo 9 mjeseci i vi ste jedina osoba koju poznaje. i sad da odjednom ostane samo cijelu noć u nekoj sobici u nekom hladnom krevetiću kad može blaženo spavati uz vas.
ja sam rodila na SD, M je bila sa mnom stalno, pa i prvu noć. uglavnom je spavala. po danu mi je nekad bilo teško jer nisam mogla ni na wc a da ona ne zaplaće. ali još teže mi je bilo kad su je odnjeli cijeli dan na 'sunčanje' jer je imala žuticu. zamišljala sam kako sama i jadna leži u plastičnoj kutiji, reflektori joj piče u glavu a nigdje nikoga nema :cry:
ja vjerujem da svatko ima pravo izbora, ali kad mi netko nameće (pa makar kroz finu, suptilnu spiku) neke izbore, ja poludim :evil: