Dali stoji tvrdnja da se po novom go mora iskoristiti u tekućoj godini.
Printable View
Dali stoji tvrdnja da se po novom go mora iskoristiti u tekućoj godini.
U našoj firmi moramo.Citiraj:
split prvotno napisa
evo info u vezi dječjeg doplatka ilitiga kako radi naša birokracija :roll:
dobila sam rješenje o dopustu za njegu koje teče kad mi istekne roditeljski dopust - od 02.11.
predala ovaj tjedan papire za dječji doplatak i zove mene teta da dođem jer trebam napisati izjavu da tražim doplatak od 02.11.
dakle, predala sam prerano zahtjev pa da znate da se zahtjev za dječji doplatak smije predati tek kad počne teći dopust za njegu
oni naime ne smiju napisati da dječji doplatak počinje teći od 02.11. :?
nemam komentara :roll:
Da li to interno pravilo ili je to na razini nekog granskog kolektivnog ugovora?
Greška DALI napisala skupa!
Kod mene i MM-a to ne stoji (ja državna on privatna firma).Citiraj:
split prvotno napisa
kod nas isto neCitiraj:
split prvotno napisa
Kad sam ja to predavala , samo me je nazvala da će dječji krenuti od tog i tog datuma, ( predala sam 10 dana ranije , jer sam bila u mogućnosti tad predati, a dijete je bilo zdravo) ja nisam pisala nikakvu izjavu. Ne zabrinjavaj se dječji će teči od rođendana.Citiraj:
Willow prvotno napisa
Mislim da se sve može korigirati Kolektivnim ugovorom. Moji se strogo drže slova zakona i sve se poštuje (12 sati razmaka, nepušenje, naziv radnog mjesta muško/žensko, ... ).Citiraj:
split prvotno napisa
Oni imaju pravo jer ti stječeš pravo na dječiji od dana kada je podnesen zahtjev (ako je rješenje pozitivno), a ne od dana kada je doneseno rješenje.Citiraj:
Willow prvotno napisa
Gdje se to predaje? I čiji nalaz i mišljenje? Jer mi imamo samo riješenje od HZZO-a. Nalaze i mišljenje imamo od doktora kod kojih se liječimo.Citiraj:
MBee prvotno napisa
Predaje se na mirovinsko. Predaješ zahtjev, kopiju rješenja od HZZO, a ako prvi puta tražiš trebaš još kopiju kartice tekućeg računa, kopiju rodnog lista dijeteta ili dijece...mislim da treba i kopija osobne podnositelja. Sve ti piše na zahtjevu koji kupiš u narodnim novinama, osim što ti ne treba potvrda o primanjima.
Ti govoriš o dječjem doplatku ili o ovoj uvećanoj poreznoj osnovici?
Ups, oprosti Brunda ja zabrijala na DD. :trep:
Bez ozira što nemate invalidnost možete na temelju rješenja HZZO tražiti uvećanje, takav je i kod nas slučaj. Onaj tko želi koristiti tu olakšicu ode sa poreznom karticom + kopija rješenja i orginal na uvid i izvadtkom iz matice rođenih ako dijete nije na poreznoj kartici čiju izmjenu tražiš, u poreznu upravu i ispuni zahtjev. Kako si ti iz Zgb onda moraš otići u Av. Dubrovnik (staklena zgrada u Sopotu) i lijevo u prizemlju sve obaviš.
Kopiram ti dio teksta sa MFINRH PU....
Potrebna dokumentacija
1. POREZNA KARTICA (Obrazac PK:
Obrazac PK izdaje na zahtjev radnika besplatno nadležna ispostava Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu radnika kad radnik prvi put počinje raditi i prati ga trajno u razdoblju dok ostvaruje primitke po osnovi nesamostalnog rada.
Svaku promjenu koja utječe na neoporezivi dio dohotka (osobni odbitak) radnik treba prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave i dostaviti joj odgovarajuće isprave u roku trideset (30) dana od dana nastanka promjene.
Potrebna dokumentacija za izdavanje i promjenu podataka u obrascu PK:
•za poreznog obveznika:
-predočenje osobne iskaznice
-rješenje o utvrđenom invaliditetu
•za uzdržavane članove uže obitelji:
-izvatke iz matice rođenih, vjenčanih i umrlih
-potvrda o usvojenju djeteta i skrbništvu
-rješenja suda o plaćanju alimentacije za bivšeg bračnog druga
-potvrda nadležnog tijela za zapošljavanje
-rješenje o utvrđenom invaliditetu
-potvrda o redovitom školovanju na školama i fakultetima
-potvrde o prebivalištu ili uobičajenom boravištu i drugo
-podatke o dohotku i drugim primicima uzdržavanih osoba na osnovi kojih se može procijeniti mogu li se smatrati uzdržavanim članovima
PODJELA OSOBNOG ODBITKA ZA UZDRŽAVANE ČLANOVE:
Ako oba bračna druga ostvaruju dohodak i uzdržavaju članove uže obitelji, osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji u načelu dijele na jednake dijelove, ali mogu utvrditi i drugačiju raspodjelu.
Ovom mogućnošću mogu se koristiti i druge osobe koje nisu bračni drugovi ako istodobno zajednički uzdržavaju jednog ili više članova svoje uže obitelji.
Ako se osobe ne mogu dogovoriti o raspodijeli dijela osobnog odbitka za uzdržavane članove i uzdržavanu dijecu, a jedan od uzdržavatelja traži preraspodijeu osobnog odbitka, tada se osobni odbitak dijeli na jednake dijelove.
Više o svim vrstama osobnih odbitaka i uvećanjima ima na slijedećoj web stranici PU http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/ odabarati - POREZNA OSLOBOĐENJA, OLAKŠICE I POREZNO PRIZNATI IZDACI ZA GRAĐANE pa OSOBNI ODBITAK i na kraju Osnovni osobni odbitak
Sorry još jednom.... ;)
Ups evo me opet......žensko kad su strane u pitanju..... :lol:Citiraj:
mg1975 prvotno napisa
nije lijevo u prizemlju nego desno.
8)
mg1975 je lijepo i detaljno objasnila gdje a kako rekoh kad sam ja predavala još je sve obavljao CZSS koji nam je i izdao Nalaz i mišljenje (doduše ja ga imam i od HZZO-a ali zato što sam ga osobno otišla tražiti kod njih u Urudžbeni).Citiraj:
Brunda prvotno napisa
mg1975, hvala ti :)
Cure molim vas pomoć da sad ne iščitavam sve jer sam u gužvi. Koji papiri trebaju za kontrolno vještačenje. Dal samo svi nalazi od dijagnoza ili ko i prije okulist, otorinac i dal trebamo obavit psihologa, da se stignem negde naručit, da ne plaćam privat. Jer nas je kod prvog vještačenja pregledo psiholog koji je bio u komisiji, pa nam je reko da za slijedeće vještačenje moramo donjet nalaz psihologa, a ne znam dal sad to traže ili ne. Mi imamo kontrolno slijedeće godine rekli su mi u 4-5 mjesecu al ću ja ranije predat papire jer kod nas komisija radi (bar je radila prije samo do 30.06.) pa da stignem sve zbavit.
Sto ti pise u vazecem Rjesenju? Nama je pisalo da nam je kontr. vjestacenje u tom i tom mjesecu s nalazima tim i tim. Trebalo bi pisati. Nama za kv nisu trebali svi nalazi kao za 1. put (okulist, psiholog, otorinac...) nego samo nalazi onih specijalista koji su relevantni za problem zbog kojeg smo i dobili pravo na njegu. Recimo, ako su problem kod vas recimo alergije, onda ce ti traziti samo novi nalaz alergologa.
Hvala na brzom odgovoru, stvarno nisam provjeravala što piše u rješenju, ali sam zapamtila to što mi je reko psiholog u komisiji pa me samo to muči, ostale nalaze ću sve imat jer su nam većinom sve kontrole u ožujku, pa će biti friške.
I još jedno pitanje da li i za KV moraju bit preporuke za produljenje PD u nalazima.
imam ja jedno pitanjce:
mi se moramo javit na kontrolno vještačenje u siječnju, a pošto sljedeće kontrole obavljamo tek sa tri godine koje nalaze ja trebam predati?
jel one s pregleda sa dvije godine?
a šta treba za prelazak na SRV, i kad je to moguće?
sad mi palo na pamet da bi možda to mogla tražit do treće godine?
To nije PD nego dopust za njegu djeteta s tezim smetnjama u razvoju.Citiraj:
Roko_mama prvotno napisa
Ne moraju, ali ako nemas preporuku nadleznog specijalista, sumnjam da ce ti komisija odobriti produzenje. Point je da ti specijalisrt preporuci produljenje a komisija odobrava njegovu preporuku ili je odbacuje. Vazno je da i ti sama srocis molbu zasto to produzenje ponovno trazis. Kratko i jasno sa svim relevantnim medicinskim cinjenicama.
Mislim da moras imati nalaze - nove - specijalista koji su vam prvi put dali preporuku. Jedno je sto imate kontrolu, redovnu s 3 godine, a drugo sto ti trebaju novi nalazi za komisiju. Dakle, moras se ubaciti na pregled sada, jer nalaze moras donijeti vec u prosincu (do 31. prosinca) ukoliko ti je vjestacenje u sijecnju.Citiraj:
AnneMary prvotno napisa
Ovo drugo ti ne znam, ali netko je pisao da se poslodavca mora obavijestiti 30 dana unaprijed i onda mozes ispuniti formular za SRV.
meni na rješenju piše vještačenje u siječnju, i rečeno mi je da se javim do kraja siječnja, ja ne mislim ništa poduzimat do 20.01.Citiraj:
Lucija Ellen prvotno napisa
ako mi do tada ne pošalju nikakav poziv 20. ću otić na Hzzo, odnijet rješenje i pitat daljnje upute.
Mislim da nema osnove za produžetak, pa računam da ću u veljači ići radit.
samo nikako da se javi netko od onih koji su već prošli tu proceduru, tko nije tražio produžetak. :/
mg1975 je lijepo i detaljno objasnila gdje a kako rekoh kad sam ja predavala još je sve obavljao CZSS koji nam je i izdao Nalaz i mišljenje (doduše ja ga imam i od HZZO-a ali zato što sam ga osobno otišla tražiti kod njih u Urudžbeni).[/quote]
mg1975 je lijepo i detaljno objasnila gdje a kako rekoh kad sam ja predavala još je sve obavljao CZSS koji nam je i izdao Nalaz i mišljenje (doduše ja ga imam i od HZZO-a ali zato što sam ga osobno otišla tražiti kod njih u Urudžbeni).[/quote] :?
Ja bila u HZZO i tražila "Rješenje" i "Nalaz i mišljenje", poslali me voditelju pravne službe, (Klovićeva), koji mi odgovorio da NE DAJU! Bila sam i ljuta i začuđena, ti si možda dobila na nekom drugom mjestu (to bi značilo da možda ovi u Klovićevoj sakrivaju vlastiti nerad i aljkavost na našu štetu, a ne da je neki novi zakon u pitnju) :? :evil:
To se onda promijenilo unazad par mjeseci jer sam ja kontrolno vještačenje obavljala u svibnju, Rješenje sam dobila doma a Nalaz i mišljenje sam podigla osobno u Urudžbenom u Klovićevoj u lipnju.Citiraj:
mama94 prvotno napisa
Mg 1975 a gdi si ti digla Nalaz i mišljenje????
Cure da li HZZO priznaje preporuku i nalaz privatnog liječnika (u našem slučaju ortopeda) s tim da napominjem mi imamo više njegovih nalaza ne samo jedan jer se kod njega vodimo zadnjih godinu dana od kad je bolnički ortoped skoro napravio invalida od nje i nema šanse da više idem k njemu ili bilo kome drugom.
Znam da je CZSS priznavao nalaze privatnika pa me zanima dal je i dalje tako.
nama su priznali i od privatnika,on nam jw bio prvi liječnik i upućivao nas daljeCitiraj:
Roko_mama prvotno napisa
Sorry na kasnom odgovoru.....Citiraj:
jelena.O prvotno napisa
Nisam tražila nalaz i mišljenje jer mi nije trebalo niti za poreznu niti za mirovinsko, sve smo rješavali sa zadnja dva rješenja od HZZO-a.
Znači ako je mama na dopustu za njegu, onda mm može koristiti ovu olakšicu, kako to ide plz ako mi netko moCitiraj:
otocanka prvotno napisa
e pojasniti
Hvala
PAWS,kad se piše porezna prijava , ubace se dpapiri s komisijei napiše uvećani koeficijent za djete, možeš sve skupa i sam izračunati.
Koliki je taj uvečani koeficijent za dijete, jel 1,00?Citiraj:
jelena.O prvotno napisa
nama račuanju 1.00 nemamo invaliditet..Citiraj:
paws prvotno napisa
evo i iz zakona http://propisi.porezna-uprava.hr/ind...20na%20dohodak
3. 0,3 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe s invaliditetom.
4. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.
naše djete ima propisano njegu i po tome ima koeficijent 1.00, inače jedno vrijeme je bila na kartici, ali pošto mi imamo ( trenutno ) neto plače onda se klince skinuli s kartica, i samo ih prijavljujemo kad je obračun za porez ( uz prilog poreznoj prijavi)
Nama su priznali (samo) koeficijent 0,3 jer "za 1,00 treba u Mišljenju od komisije biti navedeno da dijete ima oštećenja po članku 36." :? (a V. to nema).
Također.
Nama priznali 1,00 samo na rješenje od HZZO-a za dopust za njegu dijeteta sa težim smetnjama u razvoju, nisu me ni tražili nalaz i mišljenje.
nama istoCitiraj:
mg1975 prvotno napisa
nama isto ali ne pitajte me detalje, ja sam to mami uvalila (ona je knjigovodja pa stalno ide na poreznu)Citiraj:
jelena.O prvotno napisa
Citala sam vas, ali nisam bas naisla na sve odgovore. Mozda mi je promaklo, pa oprostite ako ponavljam ista pitanja.
Koliko unaprijed se trebazapoceti sa procesom zamolbe za produljenje porodiljnog u svrhu njege djeteta? Mojih godinu dana izlazi pocetkom sjecnja.
I odakle poceti skupljati papire? Od pedijatrice ili specijalista ili?
I trebaju li se neki odredjeni formulari ispuniti?
procedura traje do 2 mjeseca ( ali zanju i ponekad malo više, onda si možeš iskoristiti go ili bolovanje)Citiraj:
Mrs Happy prvotno napisa
Od specijalista papire vezane uz bolest djeteta uz preporuke za ostanak na njezi ( ako ti daju, pretežno mu kažeš i da to), , papire od pedijatra, uputnicu od tvog doktora za komisiju, potvrda da ste obadvoje zaposleni na puno radno vrijeme. p
pogledaj si još 2-3 stranice unazad.