Kako agnostik vjeruje? Bit će da ja ne znam definiciju pojma.
Printable View
Kako agnostik vjeruje? Bit će da ja ne znam definiciju pojma.
agnostik je švicarska :-P
ateist ne negira postojanje boga tj. vjeruje da bog ne postoji nego jednostavno ne vjeruje da bog postoji. ovo prvo bi bilo antiteist, čini mi se.
ja sam agnostik. ali teško da to mogu objasniti. činjenica je da nisam nevjernik.
mm je čisti ateist i velika je razlika među nama. ali velika je razlika i između mene, ivane, roze, vrijeske, dijane....
ja sam negdje između, ukratko rečeno.
Ja sam mislila ovako kao Pčelica Mara. I da se ispravim, ja i nisam ateist u smislu da znam da Boga nema. Na razumskom nivou mislim da je moguće da ga ima, ali ga ja ničim nisam spoznala niti imam vjeru da on postoji. I s takvim stavom nemam dileme da spadam u kategoriju "nije vjernica".
Agnosticizam je filozofsko, idealističko učenje, koje poriče mogućnost spoznaje objektivno postojećeg svijeta. Agnosticizam za razliku od ateizma ne kaže da Boga ili Smisla nema, već da on možda i postoji, ali ga na ovom stepenu razvoja ne možemo dokučiti. Agnosticizam je negdje na pola puta između deizma i ateizma: s jedne strane nije opterećen vjerskim dogmama, a s druge strane nije ograničen isključivošću ateizma pošto dopušta mogućnost da ipak postoji neki viši entitet nego što je to čovjek. Zbog gore navedenoga smatra se glavnim takmacem deizma i ateizma.
by Wikipedia :)
meni se ovo svidja:
http://www.revrob.com/society-topmen...e-anything-but
Aha, hvala Maro. Onda nisam agnostik. Ja ne mislim da je do stupnja ljudskog razvoja, nego do mene, tj. dopuštam mogućnost da Bog postoji i da ima ljudi koji su ga spoznali, ali ja nisam.
Meni se ne sviđa odmah na početku. Postojanje Boga i Big bang se međusobno ne isključuju, niti je to prihvaćeno stajalište primjerice katoličke crkve, a ni fizičara. Vidi ovo, na primjer
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=930
državnim statističarima je posve nebitno je li netko agnostik ili ateist, jer to pitanje očito ne služi tome da se dozna koliko ljudi vjeruju i kako vjeruju, već da se vidi kamo "pripadaju".
vidim da bi se svi htjeli izjašnjavati o svojoj vjeri.
ali po tome kako je pitanje formulirano, čini mi se da to njih uopće ne zanima.
Pa da, pitanje koje se ovdje postavlja i jest pripadaju li agnostici u vjernike ili u one koji nisu vjernici. I nakon pročitane definicije by Wikipedia smatram da spadaju u ove koji nisu vjernici.
Oprezno s rječju nevjernik...
Pojam nevjernik - onaj koji ne vjeruje u ono što tko očekuje da će vjerovati, onaj koji pripada tuđoj vjeri kad se shvaća kao kriva, onaj koji je prekršio vjernost, nevjerno-na nevjeran način, izdajnički.
Ukoliko se koristi gdje je pojam vjernik stavljen kao polazišna točka -to je posprdno ime za nereligioznost, potječe iz srednjeg vijeka, Crkva ga je uvela za neprijatelje kršćanstva koji su se prisilno pokrštavali i još svašta :-), te je identičan pojmu poganin, kaurin infidel ili heathen. Izraz je arhaičan i isključiv.
Znam... namjerno sam napisala nevjernik (jer ta negacija bolje opisuje ono što sam htjela reći nego riječ ateist), jer je pitanje bilo zašto se agnostik nebi klasificirao kao ateist. Agnostik je vjernik do neke vjere, zato ne može biti klasificiran kao onaj koji ne vjeruje u postojanje, i.e. ateist.
Upravo tako i ja mislim. Izjašnjavanje da si katolik, ubacuje te u pripadnost Crkvi kao instituciji, odnosno ako se izjasniš kao katolik, sutra će ta ista institucija mahati i s tvojim "glasom" u postotku onih koji podržavaju njezine službene stavove. Ja npr. jesam katolik, molim se Isusu, vjerujem u ono što je govorio, ali ne idem više u crkvu niti želim biti u postotku onih zbog kojih je vjeronauk u školama i da se djeca diskriminiraju i sto drugih stvari koje ne podržavam (rijetko uopće što podržavam što službeno crkva govori). I gdje ja sad spadam? Ateist nisam, agnostik nisam jer znam u koga vjerujem, druge vjeroispovijesti nisam...ja se neću izjasniti :mrgreen: ( a molim da se ne izjašnjavaju na ovaj moj post ni oni koji misle da sam izgubljena jer ne pripadam nigdje :klap:)
odgovarala sam niki
isto ovako.
i ovako.Citiraj:
ateist ne negira postojanje boga tj. vjeruje da bog ne postoji nego jednostavno ne vjeruje da bog postoji. ovo prvo bi bilo antiteist, čini mi se.
ali, ono što mene brka kod upute popisivačima da agnosticizam ide pod drugu vjeru, je to što da bi bio pripadnik bilo koje vjere, moraš imati neki sustav vrijednosti koji te povezuje s pripadnicima te druge vjere, ne?
a agnostici, kao uostalom i ateisti, imaju različite sustave vrijednosti, svaki za sebe.
dakle, agnostik nije isto što i ateist. ali ni nema ateista na popisu.
ma, u stvari, nemam pojma.
odnosno, opet dolazimo do izjednačavanja pojma vjera i religija, što ovaj popis i radi. ja razumijem da ako netko vjeruje u neko više biće, onda ne može sebe svrstati pod - nije vjernik. a nema imena za tu njegovu vjeru. zato je trebalo stajati pitanje kojoj vjerskoj zajednici pripadate.
inače, kažu da je u ove dane pred popis, najguglaniji pojam - agnostik :mrgreen:
i meni se sviđa skala, ja sam između 5 i 6.
summer, ti si "gora" od dawkinsa :mrgreen:
đizs, dok ja napišem kolko uleta :-o
Dobra je ova skala od summer. Stvarno, prva rečenica zvuči logična.. tj. agnostici ispadaju kao oni "Marsijanci" iz reklame... ne bi se štel izjašnjavat (ni razmišljat) o tome, možda je, možda nije. A biće sam na forumu gdgjegdje svojedobno napisala da sam to, ko zna.
pa da... ovako će dobiti hrpu retardiranih odgovora tipa jedi (drage volje ću doprinijeti toj skupini odgovora jer ono... kakvo pitanje, takav odgovor.) umjesto da puknu popis registriranih vjerskih zajednica i daju ti da odabereš onu čiji si član. ali opet, mislim da to nekima ne bi išlo na ruku pa me ni ne čudi što je to pitanje došlo u ovom obliku.
ponukana ovim topikom otisla sam na stranice statistickog zavoda austrije:
oni su zaista detaljni i precizni u podjeli:
Katholisch
römisch-katholisch
griechisch-katholisch
armenisch-katholisch
bulgarisch-katholisch
rumänisch-katholisch
russisch-katholisch
syrisch-katholisch
ukrainisch-katholisch
uniert (ohne nähere Angabe)
Ostkirchen
Griechisch orientalisch (orthodox)
orthodox (ohne nähere Angabe inkl.andere autokephale Kirchen)
griechisch-orthodox
bulgarisch-orthodox
rumänisch-orthodox
russisch-orthodox
serbisch-orthodox
ukrainisch-orthodox
Altorientalisch
syrisch-orthodox
koptisch-orthodox
armenisch-apostolisch
äthiopisch-orthodox
Evangelisch
evangelisch (ohne nähere Angabe)
evangelisch A.B.
evangelisch H.B.
Andere christliche und christlich orientiere Kirchen u. Gemeinschaften
Im ökumenischen Rat vertreten
altkatholisch
anglikanisch
methodistisch
Sonstige christliche (christlich orientierte) Gemeinschaften
baptistisch
evangelikal
freie Christengemeinden/Pfingstgemeind.
mennonitisch
Siebenten-Tags-Adventisten
Christengem.-Bewegung f.rel.Erneuerung
Zeugen Jehovas
neuapostolisch
Kirche Jesu Christi d.Heil.d.letzten Tage
sonstige christliche (christ.orient.) Gemeinschaft
Nicht-christliche Gemeinschaften
israelitisch
islamisch
buddhistisch
Baha'i
hinduistisch
Sikh
shintoistisch
Vereinigungskirche
andere Gemeinschaften
Konfessionslos; ohne Angabe
ohne Bekenntnis
ohne Angabe
Stigla beti iz popisnog centra. Već drugi tjedan radim više od 8 sati dnevno, još uvijek samo volontiram, jer se kontrolorima ne plaća obuka, ni obučavanje drugih. No, o zaradi na popisu neću sada.
Možeš isprintati obrazac i ispuniti ga, popisivač će prepisati onim načinom i slovima kojima je učio. Bilo bi dobro da netko ipak bude tamo, da ne bi bilo poslije da nije dobro prepisano. Jer, netko mora popisivača pustiti u stan (ili na hodnik...)
Ako mene netko nazove u popisni centar, ja ću maksimalno nastojati izaći ljudima u susret i poslati popisivača u dogovoreno vrijeme. Ili ću pozvati osobu da dođe u popisni centar i popiše se. No, to nije obvezno i ne znam kako drugi razmišljaju. U manjim sredinama je to puno lakše nego u velikom gradu.
Tko se ne želi izjasniti o vjeri, ne mora. Jedino odbijanje davanja bilo kakvih podataka nije u redu.
Po mom mišljenju dovoljno je da živiš u duhu katoličke vjere da napišeš da si katolik. Ili u duhu bilo koje druge vjere da napišeš tu vjeru. Ne radi se o "količini vjerovanja", to te nitko ne pita, Dovoljno je i "malo" određene vjere i možeš reći da si baš to. Ako želiš. I ako negdje u sebi ponekad pomisliš: možda Ga ipak ima. I ne želiš Njegovo ime spominjati uzalud. Za svaki slučaj...
Razumijete što želim reći, zar ne?
Malo mi je to previše rastegnuto.. mislim.. to da je agnosticizam vjera. Ali, valjda ovisi o gradaciji pa je onaj kojemu je više da vjernik, a onaj kojemu je više ne nevjernik?
beti, što znači živjeti u duhu katoličke vjere?
po rozinoj definiciji, da citiram: " I glavno da niko od vas "deklariranih" ateista nije licemjeran a redom vas masu slavi Božić, Uskrs itd. samo da ne bi bili drugačiji i da vam djeca ne bi patila jer im frendovi slave a oni ne :zbljuv:" znači da i licemjerni ateisti koji slave božić ipak žive u nekakvom duhu katoličke vjere, zar ne?
gjde je sad tu granica: ako imaš sakramente a ne ideš u crkvu, što si onda? ili: ako ližeš oltare a ne živiš po božjim postulatima već si pokrao firmu ali uredno si i dalje na nedjeljnoj misi jer se nadaš da ćeš uskoro u sabor? karikiram, ali znate na šta mislim. teško je odrediti što je "život u duhu katoličke vjere".
mm je npr. ateist, u crkvu je ušao par puta u životu, ali bome ako ćemo gledati onih 10 božjih, on je tu čišći i bolji od puno vjernika koje ja znam. bolji i od mene, koja sam religioznija od njega.
kako bi to definirala? je li to život u duhu kv? jer, što ima važnije već se držati tih moralnih principa i truditi se biti dobar čovjek i pomagati svima oko sebe?
sad će se naći netko drugi koji drugačije tumači "život u duhu kv". i zbog toga mi ta odredba nije jasna...
Ma, mislim da oni koji nisu vjernici znaju da to nisu, bez obzira što iz običaja slave razne običaje tipa kite bor ili farbaju jaja.
Pinky, upravo tako. Imaš sakramente, živiš po 10 zapovijedi, dobar si i ideš u crkvu kad osjetiš potrebu da ideš (a ne kad ti netko naredi). Po meni je i to katolik. No, katolik je i ovaj drugi koji redovno ide u crkvu, "liže oltare" a ne živi po svim zapovijedima. I svatko tko o sebi smatra da je katolik.
Mislim da nije kvantiteta vjere, ono što te određuje vjernikom.
da li netko na primjer tko nije krsten, te nema sakramente krscanske, odnosno neke druge vjerske zajednice se moze izjasniti kao katolik, ili musliman, ili zidov, odnosno da li su ti podatci koji se dobiju ovim popisom provjereni ili su odokativni?
u smislu da svatko moze napisati sto zeli.