mandy ja sam radila kombinirani sa 37+8 mjeseci i dobar je osim dobnog rizika koji je 1:138 i zadovoljna sam sa njime jer statistički ne može biti manji kad imam toliko godina.
Amnio neću raditi.
Printable View
mandy ja sam radila kombinirani sa 37+8 mjeseci i dobar je osim dobnog rizika koji je 1:138 i zadovoljna sam sa njime jer statistički ne može biti manji kad imam toliko godina.
Amnio neću raditi.
da ali si ipak otišla.. to je ono o čem ja govorim..Citiraj:
taMarelica prvotno napisa
Kada dobiješ graničan ili loš rezultat nema tu mirne trudnoće...
Lako ti je sad reći kao i meni za/protiv ali ipak si otišla na RACZ kao i ja jer si željela istinu i koliko toliko mirnu trudnoću
Mandy, nisam ja bas neki kriterij. trtarosica sam po prirodi, no pitanje je sto uciniti s nalazom ako je los. hvala B, nisam se nasla u prilici da se to trebam pitati. odgovor na pitanje mozes samo ti dati. ali pocni prije svega pozitivno razmisljati jer da ce sve biti OK, najvece su sanse. :love:Citiraj:
mandy prvotno napisa
najvece su sanse ... da sve SVE biti OK. :heart:
Ne mora biti točno.Citiraj:
mandy prvotno napisa
Drage moje,
Dugo me nema na forumu. Moja tužna priča, držim, nije potrebna mnogima od vas. Većina žena koje čitaju ove stranice nose u sebi nove živote i najmanje vam trebaju tužne priče i loše vibracije.
Ipak, odlučila sam svoja nedavna saznanja podjeliti s vama. Možda će neke lakše donijeti stanovite odluke.
Naša tužna priča tek je nedavno dobila svoju točku za kraj, jednim dijelom i zbog nedostatka snage s moje strane da stvari požurujem i guram naprijed. Prije 16 mjeseci izgubili smo novorođenče kome je još u trudnoći dijagnosticiran niz malformacija na srcu i mozgu s velikim zastojem u rastu. Bila sam sklona vjerovati da je uzrok tom stanju bila jedna neugodna viroza koju sam preboljela u 5. tjednu trudnoće, što su podržavali i naki liječnici. No, razgovor sa stručnjakom dao je neke sasvim drugačije informacije.
Ono što je važno za sve one koje se moraju odlučiti hoće li ići u stanovite pretrage, rizične ili ne rizične, jest činjenica da je kariotip moje bebe bio perfektan. Da sam i radila amnio, završila bih s dobrim nalazom. Kombinirani probir koji je bio moj izbor, također je bio u redu. Staromodan ultrazvuk kojeg imamo u pulskoj bolnici nije otkrivao malformacije (osim zastoja u rastu) sve do 35. tjedna, unatoč perfektom stručnjaku koji me vodio. (tužno, zar ne, trebalo bi inicirati nekakvu dobrotvornu akciju za nabavu boljeg aparata).
Genetičar s kojim sam razgovarala drži da je u najvećem broju slučajeva, kada se javljaju malformacije u kompletu, kriva genetika. Kariotip koji se napravi nakon amnia ne otkriva i one sitne genetske greškice. Moja obiteljska prošlost obiluje pobačajima, a baka je izgubila dvije bebe neposredno i mjesec dana nakon rođenja, no u ono davno vrijeme, više se šarlatanski nagađalo o uzrocima.
Najvjerojatniji uzrok našoj nesreći je taj što najvjerojatnije ja nosim jedan loš i jedan dobar gen za neka svojstva i što je i kod mog supruga vjerojatno ista situacija. U takvim situacijama postoji 4 scenarija: da dijete naslijedi oba dobra gena od svakog, pa je zdravo, da naslijedi dobar i loš gen pa je zdravo ali je prenosilac kao i ja, i u najgorem slučaju, da naslijedi oba loša, što dovodi do malformacija u kompletu. Svaka moja trudnoća nosi 20% mogućnosti da mi se ovako nešto ponovi.
Postoji nekoliko okrutnih istina, a jedna je svakako moj primjer. Mogla sam se upustiti u riskantnu pretragu, dobila bih dobar nalaz, a rodila bih bebu koja je teško bolesna.
No, usprkos svemu što znam, ili što znaju ili misle drugi, nitko, baš nitko nema vam pravo suditi, pa ma što odlučili. Odluka je samo vaša.
Iz mojeg iskustva, kombinirani probir, dobar uzv i molitva je sve na što se možete osloniti. Nema čvrste garancije kada su takve stvari u pitanju. Prošavši pakao, shvatila sam kako smo toliko sitni i nemoćni u velikom svemiru i kako samo navlačenjem pozitivne energije na sebe možemo pokušati obraniti se od loših stvari.
Ova nova saznanja, iako ja neke pretrage tek trebam napraviti, dala su mi novi pogled na stvari a taj je da sam zapravo jako sretna što je ovo moje dvoje djece koje imam zdravo. S trećim, nažalost nisam imala sreće.
Želim vam svima mnogo, mnogo sreće, ne daj Bože nikome stvari koje sam sama prošla.
Volim vas.
Draga Nisa,pratila sam tvoju priču...
I slažem se sa tobom.Želim vam mir i sreću.
Draga Nisa, hvala ti na tvom postu. Mi smo odlučili ne ići na kariogram i krenuti po još jednu bebu... Umirila me pedica i gin i nekako mogu mirno dalje.
Želim još nešto dodati, jer mi nikako nije bio cilj zaplašivati: slučajevi kao naš sigurno nisu statistički česti, no ipak su mogući.
Imajući u vidu svoj slučaj, kao i iskustva trudnica s kojima sam prošle godine bila u doticaju, gdje su neke riskantne situacije sasvim sretno završavale kao i obrnuto, i gdje dobar ishod ovisi o vrlo mnogo povoljnih čimbenika, mogu samo ustvrditi kako sigurnih garancija nema (kao što ih nema ni za što u životu). Možda me moja nesreća tjera u religioznost, no vjerujem u dobre ishode samo ako se oni konstanto traže. Povezanost s Bogom ili prirodom ili svemirom, kako se god odabere, osigurava nam blagostanje. Biti pozitivan, što se često čita na ovim stranicama, dobar je početak. Molitva, kakva god, samo da je iskrena, korak je dalje.
No, nekad usprkos svoj pozitivnosti, stvari ipak krenu loše. Tada se hvatamo za onu da je svako zlo za neko dobro i molimo se da dobijemo snagu da to prevladamo i ojačamo.
Znam samo da nikad nisam ostala razočarana kada sam intenzivno molila. Loše stvari događale su mi se upravo onda kada sam bila opuštena i samouvjerena da sve mogu. Vjerujem u snagu molitve.
Nisa :heart: želim te pozdraviti jer jako često pomislim na tebe i malenu Nikoletu.
Sjetim se i dvoje tvojih starijih i pomislim isto što si i sama rekla; divni su i zdravi, dok malena jednostavno nije imala tu sreću.
:love:Citiraj:
No, nekad usprkos svoj pozitivnosti, stvari ipak krenu loše. Tada se hvatamo za onu da je svako zlo za neko dobro i molimo se da dobijemo snagu da to prevladamo i ojačamo.
Znam samo da nikad nisam ostala razočarana kada sam intenzivno molila. Loše stvari događale su mi se upravo onda kada sam bila opuštena i samouvjerena da sve mogu. Vjerujem u snagu molitve.
ja sam bila čvrsto uvjerena da ću se pouzdati u rezultate 4D uzv-a (NN-a i ostalog), ali me moj liječnik lijepo razuvjerio rekavši mi da je njegova 30-god. pacijentica sa urednim komb. probirom i svim uzv mjerama (nije išla na AC jer nije bilo nikakvih indikacija) rodila dijete sa Down sin., da uzv nudi 90%-tnu sigurnost, a ako želim živjeti sa tih 10% nesigurnosti, da mogu;isto tako mi je rekao (kao i mnoge cure sa ovog foruma) da ako ne znam što ću s nalazom AC, da ni ne idem , a ako sam spremna na loš nalaz, da duboko u sebi promislim na psihičke i fizičke posljedice pobačaja u kasnijoj T; naravno da me to sve uznemirilo, ali kao i svi mi uvijek razmišljam da neću ja biti ta sa lošim nalazom, te odgađam te crne odluke za neka druga vremena; sada kad čitam Nisinu priču još sam uvjerenija u to da je trudnoća samo jedna u nizu stvari na koje najmanje utječemo mi , a najviše dragi Bog, i koliko god naši liječnici bili stručni, koliko god tehnika napredovala, sve je to malo u usporedbi s onim neotkrivenim ili otkrivenim s nemogućnošću lijećenja
Nisa, želim ti snage i vjere da pronađeš mir i sreću u svojoj obitelji
1. nažalost dobro i istinito ti je rekao. Ja sam bila u dilemi ići na RACZ ili ne i pilala Podobnika da li je njegov 4 D (ovaj svemirski) pouzdan. Rekao mi je doslovno: 'ovo je stroj sa najboljim stotware-om ovog trena na tržištu, ali ovo je samo stroj koji funkcionira po software-u kojeg ja očitavam. Ovo nije majčina utroba..jedini iskren odgovor da li ej sve ok daje RACZ jer je direktno iz majčine utrobe'.Citiraj:
mandy prvotno napisa
Nasa :cry: :cry: prestrašno..čitam i suosjećam se sa tvojom pričom..ali cure morate shvatiti da RACZ je kromosomska metoda, a ne genetska.. znači genetska greške se utvrđuju genetskom markerima a ne polodnom vodom.
I čak ne sve genetske greške, dapače nema ih baš puno na plejadi ali to radi koliko sma ja upućena nitko u Hrvatskoj..to se radi van Hrvatske pos vjetskim centrima. NE sve gene, jer bi onda genetski kod bio otključan.
Znači, napravili smo kariogram gleda devijacije komosoma, da li će moje dijete naslijediti moju trombofliju, moje majke gen za zaloćudni karcinom pluća, moje svekrve gen za dijabetes..ja to na osnovu kariograma ne mogu znati :? i ne mogu...
Za to sma trebala otići na genetska mjerenja a ponavljam to ne rade u Hrvatskoj (ne rade ni u Sloveniji ) već po velikim svjettskim institutima
je, tu si u pravu i zato radimo sve ono što je u našoj moći da otkrijemo ono što možemo (i što manje mislimo na loše scenarije); na žalost čini mi se da je puno više onih stvari na koje nikako ne možemo utjecati, nego onih drugihCitiraj:
( mačkulina):
cure morate shvatiti da RACZ je kromosomska metoda, a ne genetska.. znači genetska greške se utvrđuju genetskom markerima a ne polodnom vodom.
I čak ne sve genetske greške, dapače nema ih baš puno na plejadi ali to radi koliko sma ja upućena nitko u Hrvatskoj..to se radi van Hrvatske pos vjetskim centrima. NE sve gene, jer bi onda genetski kod bio otključan.
Znači, napravili smo kariogram gleda devijacije komosoma, da li će moje dijete naslijediti moju trombofliju, moje majke gen za zaloćudni karcinom pluća, moje svekrve gen za dijabetes..ja to na osnovu kariograma ne mogu znati :? i ne mogu...
Za to sma trebala otići na genetska mjerenja a ponavljam to ne rade u Hrvatskoj (ne rade ni u Sloveniji ) već po velikim svjettskim institutima
:*
ma da mandy, a i sama amniocinteza je pretraga kromosoma a NE gena.
Znači, gledaju se velike kromosomske greške, koje se vide analizom i spajenjem parova, ali Nisina bebica :cry: nije imala kromosomsku grešku već genetsku.
Ponavljam, Bog zna što moje dijete nosi u svojim genima i kakav se 'genetski bug' od djedova i predaka..
Time se ne opterećujem, jer sam nemoćna, jer definitivno na to ne mogu utjecati.
Stoga, ako postoje sumnje ne neke gene, pod obavezno šalje se na analize u svjetske centre (barem se to radi u Privatnom rodilištu kod vođenje trudnoće).
Da li naši sa Rebra šalju, ja ne znam :? :? (iako sumnjam).
Sama Amniocinteza, i nije tako opasan postupak kada se radi. Uz odgovarajuću pripremu (pregled, brisevi, PAPA, prethodni UZV, urinokulturu), te nakon zahvata postupak (ležanje barem 6 sati, antibiotik)..ne dolazi do komplikacije..
Komplikacije su 0.1 %.. što bi značilo na 200 žena jedna ih doživi. Kada se uzme npr moja statistička vrijednost rađanja bebe sa kromosomskom geškom dolazim do spoznaje da mi je obzirom na godine vjerojatnost 1:120 - veći rizik da se dogodi kromosomska greška nego da se (1:200) doživi komplikacija nakon amniocinteze..ja sam odabrala ovu drugu metodu.
Amniocinteza je osobna stvar svakog čovjeka, te nije bit ići ili ne ići na nju, već je bit i pitanja koje si svatko od nas koje idemo treba postaviti ...što ako nalaz ne bude dobar???
Ako se zna odgovor - onda je odluka da se idem na amniocintezu ispravna
Ako se ne zna odgovor ili se ne želi prekinuti trudnoća - onda bolje na takvu pretragu ne ići, samo se Čovjek uznemiri i to mu stvori dodatni pritisak na tijek trudnoće
Evo, mene, nove forumašice. Već dugo pratim ovaj forum i danas sam se eto konačno registrirala. Imam 25 godina, u 20. sam tjednu, druga mi je trudnoća. Zanima me da li netko možda zna di bi u Rijeci mogla napraviti 3D ultrazvuk? Čula sam za polikliniku Tagora, navodno tamo radi dr. Finderle, ali nisam sigurna da imaju taj 3D.... Ako netko zna nek javi... hvala!!!!!!
Pozdrav svima. Malo sam čitala postove, i nekako mi se čini da su svi radili triple test, dok je moj ginekolog rekao da ne vidi razloga da radim test s obzirom na to što on vidi (pritom misleći da je sve ok sa bebom i samnom ) i s obzirom na ostale okolnosti (dob 28g, ok obiteljska anamneza).
Da li ima još trudnica koje nisu išle na triple test ili sam "usamljeni slučaj" (koji bi ipak trebao napraviti test?)??
bok noir noir
evo ja isto nisam radila taj tripple test, mada su mi sve "frendice iz čekaone" to shvatile pod ono obavezno. imam 25 god, također je obiteljska anamneza ok, pa nije ni bilo nekog posebnog razloga da ga napravim, mada je ginekologica koliko sam shvatila savjetovala svakoj trudnici da ga napravi. moram priznati da sam poslije dvojila da li sam ga trebala napravit ali opet da nešto i bude neznam da li postoji neka šansa da se provede liječenje. jedini izbor je pobačaj... sada razmišljam o 3d ultrazvuku (u 20. tjednu sam), jesi ti bila možda?
bok cvjetiććć
idemo dragi i ja u petak na 4D, i baš sam uzbuđena :)
o testu još razmišljam (također ne znam što bih odlučila da rezultati budu loši), još ću jednom razgovarati s ginekologom pa ću vidjeti
ja sutra zovem medico u rijeku da se naručim! mislim da oni imaju 3D. i mi jedva čekamo.. :D
Cure testiranja su važna ukoliko ste zbilja načisto da niste u stanju zadržati dijete ukoliko je bolesno. Već se o tome dosta pisalo.
U protivnom sva testiranja su vam samo stres i iščekivanja a ne daju 100% točne rezultate.
Duble i triple... ja bi zakonom zabranila.....
i sve testove čiji su rezultati samo statističke usporedbeCitiraj:
mačkulina prvotno napisa
Bok cure, trudna sam 10 tjedana, četvrta bebica, 39 godina. Razmišljala sam o kombiniranom probiru obzirom na godine, no moja me ginekologica uvjerava da će mi rezultati apriori, obzirom na godine biti loši, te da sam test nema smisla. Za nju je jedini ispravan test u mojim godinama AC. I mi nekako odgađamo samu odluku za zadnji čas, no što više razmišljamo, dolazimo do zaključka kako je ona ipak u pravu. Ukoliko si spreman na posljedice same pretrage, i na konačne rezultate, bili oni dobri ili loši, mislimo da je AC ispravna odluka (koju još doduše nismo donijeli 100%). Mjerenje NN će mi raditi za 4 tjedna. Na AC me šalje u KBC Rijeka gdje su uveli nov režim AC, nema više ležanja u bolnici, već se dolazi ujutro, bez narudžbe (pretpostavljam da ne možeš birati niti liječnika koji će izvoditi zahvat), izvede se postpak, te se istog dana odlazi kući. Nekako mi se taj ambulantni ("ko na traci") postupak baš i ne sviđa, ukoliko se odlučim, voljela bi bit sigurna da će zahvat izvesti liječnik koji ima puno iskustva i u vrhunskim uvjetima. Da li je netko radio AC u Rijeci? Kakva su iskustva? Ja razmišljam o privatnim klinikama u Zg, a kako vidim, ovdje se sve vrti oko dr Kosa i dr Podonika, pa bi Vas molila Vaša iskustva, koje od ova dva dr i koju kliniku preporučate? Mislim da ću se zaputiti i na pregled prije samog zahvata, ali voljela bi dr koji ti se može posvetiti više od 5 minuta.
Po meni je baš ovo što si napisala razlog da ne prihvatiš AC.Citiraj:
ira2210 prvotno napisa
Zapitaj se u čemu će ti pomoći rezultat ovog testa?
Ako će rezultat biti "dobar" hoće li ti to biti olokašanje ili ćeš i dalje strepiti da možda nije lažno negativan?
AKo će rezultat biti "loš" hošeć li poduzeti neke daljnje korake ili ćeš do kraja trudnoće biti nesretna i anksiozna?
Što će se dogoditi ako ne odeš na test? Hoće li te znatiželja i zabrinutost pratiti cijelu trudnoću? Hoće li to negativno utjecati na tvoju bebu?
Većina trudnica pristane na ove testove kako bi se umirile (jer očekuju povoljne rezultate) No rezultati obično budu nedorečeni i onda se zabrinutost samo povećava i žena je cijelu trudnoću pod stresom - a to nije dobro za bebu.
Naravno da se nadam negativnom rezultatu pretrage, no također sam svjesna da postoji, iako minimalna, mogućnost pozitivnog rezultata, o kojoj doduše previše i ne razmišljam jer sam po prirodi optimist. Ne očekujem nedorečene rezultate na AC, mislim da su tu rezultati točno definirati, no ovo pišem s dozom rezerve, jer moram priznat da se još nisam u potpunosti informirala sa samom pretragom, što ću naravno učiniti, prije negoli se definitivno na nju odlučimo. Međutim, i MM i ja smo svjesni da imamo troje prekrasne djece koja nas u potpunosti trebaju još dugi niz godina, te kao što Piplica kaže, rođenje djeteta sa posebnim potrebama poremetilo bi naše živote u potpunosti, i mislim da nismo spremni na to. Znam da zvuči okrutno, ali to je realnost. No, kao što rekoh na početku, ne razmišljam o tome jer znam da je moja bebica super i da će sve biti ok :D . To jednostavno znam! :love:
Onda ok.
Većina trudnica ne razmišlja što će biti ako rezultat bude nepovoljan. Odluku je teško donjeti. Ali ako se rade testovi s ciljem i jasnom vizijom koji su daljni koraci, onda je to pravi informirani odabir.
Amniocenteza je postupak kojim se pomoću jedne igle uzima uzorak tekućine iz amnijske vreće koja obavija plod. Ultrazvuk se koristi kao pomagalo koje omogućava liječniku da uvede iglu u siguran prostor, dalje od ploda. Dobivena amnijska tekućina, u kojoj se nalaze stanice odljuštene s ploda, dalje se ispituje u laboratorijima pomoću genetskih i biokemijskih testova.
Ako se amniocenteza radi zbog analize kromosoma ili molekule DNA, onda se obavlja nakon 16-og tjedna trudnoće. U nekim centrima može se napraviti i do mjesec dana ranije. Ako se porod iz bilo kojeg razloga mora obaviti prije vremena, amniocenteza se tada može učiniti kratko vrijeme prije poroda da bi se ocijenio stupanj zrelosti fetalnih pluća.
U prvoj polovici trudnoće amniocenteza se radi ako postoji sumnja da plod ima povećan rizik za neku abnormalnost kromosoma, genetsku bolest ili rascjep neuralne cijevi.
Kromosomske abnormalnosti.
Ispitivanjem fetalnih kromosoma mikroskopom mogu se otkriti takvi poremećaji kao što je Downov sindrom. Analiza kromosoma otkrit će i spol djeteta, pa ako ne želite u trudnoći saznati taj podatak, upozorite liječnika da vam ga ne priopći. (Inače, amniocenteza se ne radi samo zbog utvrdivanja spola djeteta.)
Genetski poremećaji
Analizom DNA u genima fetusa često se mogu otkriti bolesti za koje je utvrđeno da se javljaju u vašoj obitelji (npr.cistična fibroza). Bolesni gen se otkriva složenim tehnikama koje uključuju korištenje posebnih genetičkih proba (uzoraka) i markera (biljega).
Rascjepi neuralne cijevi
Analiza amnijske tekućine može otkriti stanja kao što su anencefalija ili spina bifida. Iako amniocenteza ne može utvrditi težinu oštećenja, vrlo visoka razina alfa-fetoproteina (AFP) upućuje na postojanje rascjepa neuralne cijevi ili neke druge prirođene greške »otvorene stijenke« (one gdje određena šupljina nije zatvorena kožom ili drugim tkivom). AFP može biti lažno povišen kada i malo fetalne krvi prodre u uzorak amnijske tekućine. U takvim slučajevima od pomoći je ultrazvučni pregled naprednog stupnja koji može otkriti tjelesne promjene uzrokovane većinom rascjepom neuralne cijevi. U 10 do
30% fetusa sa zatvorenim rascjepom neuralne cijevi AFP može biti normalan, ali će ultrazvučni pregled naprednog stupnja neke od takvih slučajeva otkriti već s 18 do 20 tjedana.
Ocjena zrelosti fetalnih pluća.
Ovo je važno ako morate roditi prije vremena. Ispitivanjem amnijske tekućine liječnik može reći da li su pluća ploda dovoljno razvijena da bi mogla samostalno disati. To testiranje se obavlja u drugoj polovici trudnoće.
Bolest zbog nepodudarnosti Rh-faktora.
Uzrokuju je antitijela u majčinu krvotoku koja razaraju fetalne krvne stanice. Amniocenteza je korisna za procjenu stanja ploda i mogućnosti smanjivanja komplikacija, a radi se u drugoj polovici trudnoće.
U Americi se amniocenteza godišnje radi 200 000 puta i smatra se relativno sigurnim zahvatom. Rizik pobačaja nakon amniocenteze kreće se u rasponu od jedan prema 200 do jedan prema 400. U centrima gdje je liječnici često izvode i redovito koriste ultrazvuk za vođenje igle, rizik je bliži onom od jedan prema 400. (Nakon trećeg mjeseca trudnoće, tri do četiri od svakih 100 trudnoća završit će spontanim pobačajem i onda kada se ne primjenjuje nikakav prenatalni test.)
U onim rijetkim slučajevima kada amniocenteza uzrokuje spontani pobačaj, obično je razlog infekcija koja se razvije u maternici, otjecanje plodove vode ili prijevremeni trudovi. Ako se amniocenteza vrši uz pomoć ultrazvuka, rijetko se dogada da plod bude uboden iglom.
Nije rijetko da žene imaju blaže komplikacije nakon amniocenteze. Te smetnje mogu biti stezanja maternice, vlaženja ili osjećaj nelagode oko mjesta uboda igle. Svakako se javite liječniku ako takve smetnje traju ili postaju intenzivne.
Opisi amniocenteze se kreću od »ugodno« do »poput uboda pčele« i »trenutno bolno« (ako je dan lokalni anestetik ili ubod kratkom iglom). Kako se stijenku maternice ne može učiniti neosjetljivom, osjetit ćete ubod igle za amniocentezu. Jedna žena je rekla kako je bilo zadivljujuće gledati bebu na ekranu te uopće nije bila svjesna neugode.
Žene koje se uzbude na sam spomen igle mogu si pomoći prakticiranjem opuštanja ili vježbi disanja.
Zahvat se može učiniti u ordinaciji liječnika ili ambulantno u bolnici. Traje oko 45 minuta, a postavljanje igle i uzimanje uzorka plodove vode traje samo 5 minuta.
S obzirom da ćete prije amniocenteze imati ultrazvučni pregled, morate prije toga popiti nekoliko čaša tekućine. Ultrazvučni pregled se prethodno obavlja da bi se utvrdilo nosite li jedan ili više plodova, ocijenila gestacijska dob, izmjerila veličina djeteta i procijenio položaj maternice i posteljice.
Vaš će trbuh očistiti antiseptikom. Potom će na trbuh staviti sterilni provodnik kojim se utvrđuje sigurno mjesto za ubadanje igle. Neki liječnici će, na vašu želju, primijeniti lokalni anestetik koji će uštrcati pokraj mjesta budućeg uboda da bi se umrtvila stijenka trbuha.
Zatim će kroz trbuh u vašu maternicu, i amnijsku vreću u njoj, zabosti jednu dugačku, šuplju iglu. Izvadit će mali uzorak amnijske tekućine (količina oko jedne do dvije žlice). Ako liječnik ne dobije dovoljno plodove vode na tom mjestu, izvadit će iglu i zabosti je na drugo mjesto. Plodova voda se velikim dijelom sastoji od fetalne mokraće pa treba biti prozirna i blago žućkasto obojena.
Liječnik će na ekranu promatrati fetus da bi bio siguran kako je on dobro. Na kraju će na vaš trbuh staviti mali zavoj da bi pokrio ubodno mjesto. Uzorci se označe i šalju u laboratorij.
Triple test primarno se koristi za probiranje rizika od Downovog sindroma. Iz majčine krvi određuju se alfa-fetoprotein, nekonjugirani estriol i ukupni humani korionski gonadotropin. U odnosu na majčinu dob, tjelesnu težinu i tjedne trudnoće izračunava se procijenjeni rizik da dijete ima Downov sindrom. Ključna riječ je procijenjen, rezultat se prikazuje kao vjerojatnost. Primjerice, ako je u 57 žena ispod 37 godina pozitivan rizik, samo će jedna zapravo nositi oboljelo dijete. Nažalost, ostalih 56 prolazit će emocionalni pakao i amniocentezu bez razloga. Ako je test negativan, još uvijek ne znači da dijete nema Downov sindrom. Test obuhvati samo 50% slučajeva!
Alfa-fetoprotein -proizvodi ga žumanjčana vrećica i fetalna jetra. Nalazi se u cijelom fetusu. Fetus ga prerađuje i izlučuje u amnionsku tekućinu, guta i ponovno prerađuje. Manji dio prelazi preko posteljice u majčinu krv gdje se može izmjeriti. U velikim defektima kao što je spina bifida ili omfalokela razina AFP je visoka (vrijednosti su niske u slučaju Downovog sindroma). Mjerenjem jedino AFP možemo otkriti 20% fetusa s Downovim sindromom, no zakazat će u 80% slučajeva
Humani korionski gonadotropin- razina je veća od prosječne kod prisutnosti Downovog sindroma
Nekonjugirani estrioli - vrlo je mali postotak ovako utvrđenih Downovih sindroma te se stoga inhibin A smatra korisnijom pretragom
Inhibin A - također se može mjeriti. Koncentracija proteina A je niža kod trudnica čije su bebe zahvaćene Downovim sindromom.
Ostali čimbenici koji se moraju uzeti u obzir - dob trudnice, rasa, tjelesna težina i razina šećera u krvi
CVS test služi za utvrđivanje defekta fetusa u majki koje su starije od 35 godina ili u kojih postoje nasljedne bolesti u obitelji. Uzimanje uzorka korionskih resica se provodi između 8. i 10. tjedna trudnoće, uzimajući mali uzorak koji se šalje u laboratorij.
Korionske stanice imaju istu genetsku građu kao i fetus tako da je analiza kromosoma tih stanica kao "prozorčić" prema bebi.
U rijetkim slučajevima može dođi do pucanje vodenjaka, infekcije ili krvarenja. Unatoč tome rizik pobačaja je oko 1 %- 2%.
Prednost ovog testa je što se može provesti već u dosta ranoj trudnoći i što je rezultat brzo gotov. Ovako žena može ranije razmisliti o mogućem prekidu trudnoće i ne treba čekati amniocentezu koja se radi tek između 16.-18. tjedna trudnoće i čiji su rezultati na raspolaganju tek nakon 2-3 tjedna. Ali postoji i mali rizik da je rezultat analize netočan. U svakom slučaju morate razgovarati sa svojim liječnikom.
Korionske resice su mikroskopski vidljivi prstasti izdanci. Oblažu dio posteljice, korion.
Prvi puta ta je tehnika izvedena 1984. godine. Ovaj uzorak se može uzeti ambulantno; to traje manje od sat vremena. Uz pomoć ultrazvuka točno se određuje gdje će se uzorak uzeti. Korionske resice se usisaju tankom cjevčicom koja se kroz rodnicu uvede u maternicu. Ista se pretraga može izvesti transabdominalno, slično amniocentezi, kada se uzorak uzme tankom iglom kroz stijenku trbuha. Korionske stanice imaju istu genetsku građu kao i fetus tako da je analiza kromosoma tih stanica kao "prozorčić" prema bebi.
Koji su rizici i nedostatci?
U rijetkim slučajevima može dođi do pucanje vodenjaka, infekcije ili krvarenja. Unatoč tome rizik pobačaja je oko 1 %- 2%, dakle veći nego kod amniocenteze (0,25-0,50%) . Daje manje podataka no amniocenteza, iako u nekih izrazito rijetkih autosomnih recesivnih bolesti je bolja opcija.
Prednosti:
Prednost ovog testa je što se može provesti već u dosta ranoj trudnoći i što je rezultat brzo gotov. Za jedan - dva dana dobivaju se priliminarni rezultati, dok labaratorijske pretrage mogu trajati do 7 dana. Mali jei rizik da je rezultat analize netočan.
Nuhalni nabor označuje ultrazvučni nalaz nakupine tekućine (limfe) između kože i potkožne fascije u predjelu vrata ili vrata i leđa embrija, koji se otkriva ultrazvučnim pregledom između 11. - 14. tjedna trudnoće, odnosno kada je udaljenost tjeme trtica (CRL) između 45 - 84 mm. Uobičajeno se tolerira debljina nabora manja od 99. centile za CRL.
Liječnik ultrazvukom mjeri debljinu vodenog jastuka pod kožom u zatiljku ploda. Između 11. i 14. tjedna u zatiljku se između kože djeteta i tkiva koji omataju kralježnicu skuplja tekućina. Ona se na ultrazvuku vidi kao transparentna mrlja. Taj je vodeni jastuk inače jako tanak (i manje od dva milimetra) i ponovno nestaje u daljnjem tijeku trudnoće, kada bubrezi djeteta preuzmu svoju funkciju te kanaliziraju tekućinu. Kod djece s kromosomskim poremećajima, ali i kod djece sa srčanim manama vodeni jastuk je često upadljivo debeo.
Mnogobrojne studije pokazuju povezanost nalaza ovog ultrazvučnog biljega (nuhalni nabor > 3 mm) s točno određenim kromosomskim aberacijama, a prije svega s aneuploidijom i Downovim sindromom. Povezanost ovog nalaza s Downovim sindromom je u toj mjeri značajna da većina autora koji proučavaju ovaj fenomen svrstavaju ultrazvučni nalaz vratnog nabora u screening postupke za Downov sindrom. U najvećoj od ovih studija (King's group) u preko 96.000 trudnoća (22 perinatalna centra, 306 ginekologa) je ovaj ultrazvučni nalaz otkriven kod 82% fetusa s Downovim sindromom (učestalost lažno pozitivnih rezultata: 8.3%). Osim povezanosti s kromosomskim aberacijama, nalaz vratnog nabora je također biljeg za druge genetske sindrome, pri čemu se najčešće radi o srčanim anomalijama.
ira ja bih se samo osvrnula na kombinirani probir i tvoje godine. Naime bit će ti povećani rizik za dob što je i logično ali ne moraju zbog dobi biti povećani rizici za ostalo. Meni nisu bili povećani a imala sam 37,5 godina. A ako se radi UZV onda nije problem niti pogledati koliki je nuhalni nabor.
Jako si dobro opisala moje misli i osjećaje prije 3 godine. Ma točno u sridu!Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Nisam napravila AC.
Pod stresom sam bila svakog puta dan-dva uoči pregleda kod ginekologa. UZV je uvijek pokazivao da je sve što se u toj dobi trudnoće može vidjeti u najboljem mogućem redu. Zbog toga sam bila po nekoliko tjedana mirna do slijedećeg pregleda. I tako mjesec po mjesec...
AC sam odbila jer me plašila mogućnost da izgubim bebu zbog samog zahvata. Znam da bih sišla s uma da se to dogodi i da bi me krivnja ubila. I da bi to nanijelo veću štetu mojoj obitelji nego dijete s PP. A tek postupak pobačaja s pet mjeseci trudnoće- to više i nije pobačaj po načinu izvođenja...ma bolje niti ne pomisliti na to.
Unatoč tome, odluka da odbijem AC nije bila laka. Bilo je i teških trenutaka straha i neizvjesnosti. Ali danas uživam u svom predivnom dečku i drago mi je da mu nisam narušavala mir u tom prenatalnom razdoblju.
Drage mame, nije vam lako...ne znam što da kažem osim :love:
uporna, mjerenje NN ćemo raditi na slijedećem pregledu, znači u 13. tjednu, kaže moja gine.Ja za sada samo prikupljam informacije sa svih strana, konačnu odluku još nismo donijeli. Razmišljam o jednom ili dva dodatna pregleda, voljeli bi dobiti još barem jedno mišljenje liječnika, tako da pretpostavljam da ću ga obaviti kod dr Kosa ili dr Podobnika, zato sam i molila cure da mi savjetuju kod koga. Kod dr KOsa mi isto savjetuju kombinirani probir, o čemu sam i sama razmišljala (ali je moja gine protiv), prije AC. Još bi ponovno molila da li možda netko ima iskustva s AC u KBC Rijeka??? Prikupila sam sve informacije od strane dr koji izvode AC (Rijeka,Podobnik, Kos), dosta se razlikuju (vrijeme čekanja nalaza, sama narudžba, cijena), sad bi voljela znat iskustva cura koje su to prošle. Rijeka mi je bliže, no čitala sam o negativnim iskustvima u nekim bolnicama u Zg (uvjeti, navodno čak i debljine igle, a meni je najvažnije iskustvo dr koji izvodi zahvat), pa za par tisuća kuna, ne bi nikako riskirala nego pružila svojoj bebici najbolje što možemo (kad donesemo konačnu odluku).
Ira... ja sam bila kod Podobnika na RACZ.
Razgovarala sam prije te RACZ sa dr. Kos-om.
Glede rutine zahvata i jedan i drugi su ti OK (ali odista OK, Podobnik ima preko 55 godina, profesor je ima u nogama zahvata i zahvata, Kos je mlađi čovjek a isto ima iskustva - tu ti je po meni svejedno)
Ono što je bitno je nakon zahvata ako se dogode komplikacije?? e tu nastaje problem..
Vili će ti reći, idite u bolnicu, znači idi i objašnjavaj nekom dežurnom doktoru što je bilo, tko ti radio itd itd.. (obzirom da sam ja imala komplikacije nakon RACZ - nije to nimalo bezazlena pretraga - meni se taj stav Vilija ne sviđa.
Nemaju ni sobu za to - spuste Kosov stol di radi UZV i to je stol za RAZC...
Privatno rodilište - ima uvjet za hospitalizaciju, ležiš kod njih 4-6 sati, poslije je UZV i tek te tada puste doma. Na moje pitanje ako se dogodi komplikacija - odgovor je dolazite k nama na hospitalizaciju.
Ima sobu za to, i ležiš obavezno poslije i dobiješ antibiotik.
Nalaz i pretraga - isto ti je, Vili šalje u Sloveniju i dobiš nalaz za 10 dana Podobnik ima neku PCR DNK metodu i prve nalaze na tri trisomije dobiješ za 24 sata a cijelokupni kariogram sa svih 46 kromosoma za 10 dana.
Koliko sam shvatila iz Postojne ne šalju kariogram, pošalju ti samo neku potvrdu da je nalaz uredan 36 kromosoma i to je to ali ne dobijaš kariogram.
Cijena - kod Vilija ispadne kada se preračunaju Euri oko 3000 kuna, u Privatnom rodilištu ispadne 6000 kuna.
eto ti razlike
Ja sam bila na amniocentezi u KBC Rijeka u prosincu. Onda je bila praksa da sve trudnice koje nisu iz RI budu hospitalizirane 3 dana, a one iz RI 2 dana.
Onda se u bolnicu zaprimalo ponedjeljkom i četvrtkom, a otpuštalo četvrtkom i subotom. Sama amniocenteza se obavlja utorkom i petkom, a uzorak plodne vode šalje se na medicinski fakultet gdje se i obavljaju potrebna testiranja. Nalazi se dobiju za 3 tjedna poštom, a možeš i nazvati telefonski.
U KBC Rijeka amniocentezu izvode samo dva doktora i to dr. Prodan i dr. Petrović koji su stariji iskusni ginekolozi koji to rade već godinama i za koje imam samo riječi pohvale jer su po meni stručni i ulijevaju povjerenje, odgovaraju na postavljena pitanja i sl.
Prvi dan dolaska vrši se vaginalni pregled i pregled utrazvukom abdominalno. Na odjelu ti sestre vade krv, daš urin i mjeri se tlak (to je odjelu patologije trudnoće). Drugo jutro slijedi amnio koja se izvodi u operacionoj sali, kamo su osim doktora prisutne i dvije medicinske sestre. Nakon zahvata voze te na odjel, gdje je strogo mirovanje 2 h. Nakon toga možeš do wc i na večer na tuširanje (preporuka je čim više mirovanja). Slijedeće jutro doktor te pregleda samo abdominalnim ultrazvukom da vidi kako je bebica. Preporuka je tjedan dana mirovanja. Bez fizičkih napora i kontrola kod tvog ginekologa za dva tijedna.
Nadam se da sam ti bila od pomoći. Sretno šta god odlučila!
Drage moje hvala što ste s nama podjelile vaša iskustva. Svaki vaš savjet i iskustvo puno mi znači u mojoj odluci gdje obaviti AC. Razgovarala sam i dobila informacije od dr Podobnika, dr Kosa i KBC Rijeka. Situacija se mrvicu izmijenila u međuvremenu, kod dr Podobniak je cijena porasla na 7200, nalazi se čekaju 3 tjedna, kod dr KOsa je situacija otprilike ista, a u KBC Rijeka kažu da zahvat izvodi 5 doktora, a otpušta se isti dan. E sad, malo su me ponukale na razmišljanje eventualne moguće komplikacije i hospitalizacija. U tom slučaju je defintivno bolje birati polikliniku ili bolnicu. Još me više brinu ti navodno nekompletni nalazi iz Postojne, na koje sam se već bila odlučila. A opet, jedan od važnijih faktora nam je brzina dobivanja nalaza (naravno uz kompletnost i točnost). U svakom slučaju, hvala vam cure, ostaje nam još malo vremena za razmišljanje i konačnu odluku.
ma kako 3 tjedna..?? ja radila RACZ kod njega prije 2 mjeseca....Citiraj:
ira2210 prvotno napisa
7200... znači poskupili su ili kada vodiš trudnoću je jeftinije....
Može biti to.. ja UZV plaćam 500 kuna a čitam da je za one koji prvi put odu i neće nastaviti voditi trudnoću 600.. mislim da je i RACZ tako... ja sma platila 6000 a 7200 je kada ne vodiš trudnoću kod njih....
joj ne znam ti reći... ja sam imala komplikacije nakon RACZ i kažem ne bih razmišljala na taj način da ih nisam imala ali imala sam ih (u prvoj trudnoći i sa prvom RACZ) i znam kako je super bilo da sam hospitalizirana 10 dana...
da imaš pravo.....
evo upravo sam se čula sa njima oko svog pregleda i pitala ih za RACZ...
Cjelokupna RACZ obuhvaća:
1) PCR DNK metodu u 24 sata su gotovi preliminarni nalazi na tri trisomije (13, 18, i 21)
2) za tri tjedna gotov kariogram...
7200 uključeno pregled, UZV, RACZ, ležanje 4-6 sati poslije, antibiotik i UZV.
jer imaš pravo....
Draga puno je to novaca.. izuzetno.... sad se moraš sabrati sama i vidjeti koja ti je opcija (Vili; Podobnik; Riječka bolnica) najbolja...
jer sve tri imaju svoje mane.... a i prednosti koju druga nema
update:
bili na 4D (podobnik - 700kn)-sve 5 :D
nakon konzultacija s boljom polovicom ipak išla na triple test i također sve ok :mrgreen:
noir noir baš mi je drago za uzv i nalaze :D
ira2210 molim te se raspitaj za NN , čitala sam da se radi do 13. , 14. tj. , ali svi prakticiraju između 11. i 12. tj., max do 12+6 ; ja sam sad u 11.-om i u naredna 2 tjedna ću to obaviti
Podobnik i Vili su mi malo preskupi u kompletu, probat ću napravit amnio kod Kosa; zna li netko di on šalje uzorak, ako ne u Postojnu, tj. šalje li ga on ili moram sama to organizirati; da li je probao netko saznati kolika je cijena svega u Postojnoj, tj. da li je to uopće pravno izvedivo, da odemo tamo i platimo kao i tu, kod privatnika, da li je ta ustanova u Postojnoj privatna ili državna ?