PLIZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZCitiraj:
Adrijana66 prvotno napisa
:taps:
Printable View
PLIZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZCitiraj:
:taps:
Nama je UZV cistografija bila totalno netraumaticna. Cijela atmosfera je ugodna, svi se jako trude- prvo se pogleda UZV bubrega zatim stavi neka krema za lokalnu anesteziju, uvede tanki kateter i puni sa nekakvom tekucinom, na ledjima pa na trbuhu. Sondom se prati vracanje mokrace i sve sto se zbiva uvodjenjem tog kontrasta. Zaista nista strasno, malo traje ali svi su tako ugodni i ljubazni da sve prodje skroz bez problema. Nemoj brinuti. Sretno!
a dijete je cijelo to vrijeme budno?
nama je užas svako vađenje urina, vrištanje, moramo je držati za ruke i noge...
a i DMSA nam je prošao u plaču, vrištanju...
očekujem i tu takvu reakciju, ja mislim da će ju trebat vezat koliko se ona bori :(
koliko to traje :cry: ajoj...
i dobili ste neku lokalnu anesteziju?
Nakon što sam sve ovo pročitala ne mogu da se ne javim. Sa osam mjeseci starosti Dorijana imali smo E. Coli 10 *6 i više, stalne temperature i more sinesula i svega sličnoga. Da ne spominjem nalaze urinkulture koji nikako da postanu normalni. Kod dr. Đelmiš (vinogradska) postali smo inventar, a ne pacijenti, nema pretrage koju nismo obavili, pa čak i "odljepljivanje" kožice na spolovilu da se tamo slučajno ne nakuplja. Nikada nisam sumnjala u ljekove i slično ali na rubu snaga (tada je imao godinu dana) dala sam mu da pije čaj od "MB" Bjelovar za čiščenje mokraćnih puteva i nakon mjesec dana nalaz je bio STERILAN. I sada kd je sve OK jednostavno ga natočim dva do tri dana u mjesecu , on ga popije i E Colli više nema. Znam da nisu sva djeca jednaka i da ne reagiraju na isto , ali ako moje iskustvo nekome pomogne :D . Također bih rekla da kod njega nije bilo nikakvih oštečenja već samo stalna prisutnost "gospođe" COLLI.
Anestezija je samo lokalna, znaci dijete ne spava. Ali ako uvijek place plakati ce i sada ne zbog boli nego zbog nepoznatih ljudi itd. Ne brini, to prodje, bitno da ju ne boli i ne zraci
TeaK, super, mene bi taj čaj zanimao jer ja čisto sumnjam da je kod Eme razlog refluks, nego se kod nje kod nekog pada imuniteta bakterija vrati. Znači smije ga dijete od cca 14mj? U svakom slučaju vrijedi probati.
gdje se rade jetrene probe? to se može i u Heleni privatno?
ja trenutačno mjenjam posao i još nemam zdrastvenu a moramo napraviti jetrene probe prije UZV cistografije?
Mislim da se to moze u svakom DZ, to je obicna pretraga iz krvi. . .
da, al ja bi privatno u slučaju da ne dobim njenu zdrastvenu u par dana... jer sam svoju i njezinu zdrastvenu danas dala firmi za koju sam radila, i sutra nosim papire da me prijave u drugu firmu... i da mi naprave nove zdrastvene knjižice...
Kao zdravstvena ti vrijedi i ona potvrda od prijave dok ne naprave karticu. A nisam ti ziher ali po novom se navodno zdravstvena vise na mijenja, samo se radi promjena na HZZO-u.
da, ali ja mijenjam firmu u Međimurju u firmu u Zagrebu pa i zdrastveno drugačije vodi...
ok, hvala svejedno!
sad ću ići privatno u Helenu, nije tak strašno skupo, oko 150kn pa kak bude... jer svejedno idemo vaditi urin!
7.5. naša pretraga, jooooooooooooooooooooooooj, nadam se da je refluks nestao il se barem smanjio! mora :heart:
Adrijana, evo malo vibrica da je refluks nestao. . . ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Adrijana, vibriram za nestanak refluksa!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I mi vibramo za nestana refluksa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :)
Raspravljali smo jednom o dodatnom zdravstvenom osiguranju za klince, pa sam obećala da ću javiti ako što saznam. Croatia osiguranje ima ugovor s Helenom, ali na žalost ne pokrivaju (još) ultrazvučnu cistografiju, nemaju ugovor sa Sabolom, niti s ijednim homeopatskim liječnikom, a cijena osiguranja ne raste zbog refluksa. Eto, ja nisam sigurna da bi se to meni baš isplatilo. Nekoć smo doduše išli često na pregled urina u Helenu, ali sad smo se već ispraksirali i sami...
Hvala na podršci!
u svakom slučaju, užas! danas smo išli u Helenu napraviti jetrene probe i izvaditi urin.
Vaditi su joj morali krv iz vene i nisu mogli dječjom iglom i ima tri ožiljka... koja je dobila na Šalati kad je bila u bolnici! samo su komentirale da je nevjerojatno istraumatizirana i da nemaju pojma šta su joj to radili u bolnici kad ima tri ožiljka al da je užas... čak je jedna sestra išla to ispričati dr.Cvitković! mislim, za te ožiljke...
vrištala je , vrištala iz petnih žila, neprestano i neutješno!
rekle su da se pripremimo za UVZ cistografiju jer bu GROZNAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
help me! koliko to traje vremenski? dok se ne popiša ili? treba možda prije cistografije kakve pripreme? ajde, svaka pomoć je dobrodošla! samo da to kraće i bezbolnije prođe! a neće :cry: točno sam znala da nas to čeka!
još k tome teta koja joj je vadila krv (a Gizel je ne može ni pogledati koliko je trenutačno mrzi) je ista teta koja joj mora raditi UVZ cistografiju! rekla je da je znala da će biti tako traumatično da joj nebi ona vadila krv! i toliko je bila tužna da je pozvala drugu sestru i rekla da više nema snage vaditi krv! :(
očajna sam! jedva ne čekam taj dan! nadam se da će nam barem to biti zadnji puta ako ništa drugo! ajojjjjjjj.... :(
još nešto, šta točno ta lokalna anestezija znači i u kojem obliku se daje i koje sve područje pokriva?
za vrijeme te pretrage se ne smije ni malo micati?
a nogice?
Ti ćeš ju morati držati. Pretraga nije bolna (možda samo malo dok tek uvlače kateter), moja Jana nije ni zaplakala. Bit će ti zapravo teško "samo" zbog njezine istraumatiziranosti i straha. J. je npr. bila istraumatizirana nakon jedne večeri u Zaraznoj (iako sam cijelo vrijeme bila s njom). Nakon toga, pregled ultrazvukom u Heleni je bio čista katastrofa - dr. Cvitković ju je jedva pregledala koliko se otimala i vrištala... No, uskoro je uz igru i nježan tretman u Heleni stekla povjerenje i super se ponaša kod doktora.Citiraj:
Važno je da si ti uz nju i da zračiš sigurnošću i nježnošću. Nemoj prenositi strah na nju. U dobrim ste rukama!
Sretno! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
da sve prođe što lakše i da nema refluksa! :*
Ajoooj Adrijana, tako mi je tesko kad to citam, sve me steze oko srca. . . ljubi Gizel. . . :heart:
Adrijana držim fige za pregled.
Javi kako je jer i mi idemo tjedan dana kasnije, samo je moja cura već veća pa joj možeš i objasniti pregled....
Vibram za sve mališane :heart:
Hvala vam, cure :heart:
za početak, loše vijesti :(
jetrene probe su nam na granici, i za 3 mjeseca kontrola, odnosno još jedno pikanje u venu :evil:
mora se da dr vidi dal se stanje poboljšava? :/
i još imamo neku virozicu, malo povišene leukocite... a to je imala i ima nuspojave od cjepljenja... po tome je glavna...
šta se tiče beštija, moramo čekati ponedjeljak, ali ovako na brzinu bakterija nema...
joj i nas čeka uzv cist. uskoro... sve se bojim kako ćemo to izdurat... moj petar stalno na nekim kontrolama i pregledima i sad se već otima i plače čim uđemo u neku ordinaciju :(
adrijana mi smo radili jetrene probe privatno u dugavama i vadili su mu krv iz prsta. :? moja mama se isto tome čudila (radi na rebru, isto vadi krv).
a za granične nalaze ne brini, bit će sve ok! :*
Zvali smo neki dan u Helenu za UZV cistografiju i prvi slobodan termin je 29. 10. ??! Petra mora ići oko 6 . mjeseca na veliku kontrolu.
Ako se oslobodi neko mjesto ranije, ugurat će nas.
bili mi...
šta se tiče trauma, bilo je ok, teta se trudila oko nje...
istina vrištala je tokom cijele pretrage, bila crvena ko rajčica i sva mokra... od plakanja!
al na kraju se složila s tetom, oprala rukice, i čak joj dala pusu :heart:
doktor je stvarno bio draga i nježna osoba... i puno je značilo da smo ja i mm bili s njom...
al ne znam šta sad to brbljam, skrećem s teme...
još uvijek imamo refluks 2.stupnja obostrano :( :cry: :( :cry: :( :cry:
jedina "dobra vijest" da su bubrezi uredni.... :)
ne znam šta ćemo dalje, sutra će me zvati doktorica...
nisam ovo očekivala :cry: ajoj... do kad će?
A joooj Adrijana, tako mi je žao da je refluks jos tu. . . :cry: . Ali hajde, utješno je barem da su bubrezi ok. . . Puno :* maloj hrabrici Gizel! Vjerujem da će ipak s vremenom nestati. . . .
adrijana :love: nemoj se žalostiti, ma nestat će on, gizel je još mala... ( a opet kužim kako se osijećaš. i ja se nekako nadam i bojim istovremeno.) važno je da su bubrezi ok.
gizel :heart: :heart: :heart:
Adrijana&Gizel :heart:
:love2: :heart:Citiraj:
mirje prvotno napisa
i tako, nastavljamo mi s nitrofurantoinom, za 3.mj.opet jetrene probe, ako ne bude ok - mijenjamo lijek!
druga solucija je endoskopija, al nećemo sad to... još se nadamo najboljem...
i veli dr da će sve biti bolje čim izađemo s pelena, tako da se trebamo potruditi s time
a tako, ona je sretna curica :heart: cijei dan se smije... valjda će biti ok i s tim traumicama...
nego, u koliko najranije ujutro se nosi urin u Klaićevu?
Urin ti u Klaicevoj primaju od 8h.
a koliko vremenski može biti urin doma u hladnjaku prije nego se transportira u Klaićevu?
mislim, može se uzeti dan prije?
kako vi to usklađujete s poslom? radnim vremenom?
Mi urin uzimamo, lijepimo vrecicu, ujutro oko 7h kad se Ema budi. Kad se popiski spremim se i odnesem. Taman stignem u Klaicevu malo iza 8h kad pocinju raditi.
Kad spremamo "akciju" dan ranije kazem sefici da cu drugo jutro malo kasniti na posao i objasnim zasto i nema problema.
Cure, da li se Furadantin sirup može sada naručiti, tj. je li prošla ona nestašica koja je bila aktualna u siječnju ili još koristite usitnjene tablete? Pri kraju smo s našim zalihama nitrofurantoina pa da mogu planirati akciju (Italija, Švicarska ili Dolac :mrgreen: ).
DR.str. obično ljudi koji saznaju za Matein refluks, a imaju neki uvid u medicinu, pitaju kako ona to podnosi. Zapravo, žele mi reći da su VUR djeca nemirna, razdražljiva, plačljiva ... koliko vidim sva dječica o kojoj ovdje razmijenjujemo iskustva su upravo suprotno, kao što kaže Adrijana:
:heart:Citiraj:
a tako, ona je sretna curica cijeli dan se smije...
:* VUR mamama&dječici
u vezi ovoga što mirje piše, molila sam u ljekarni da mi daju uputstva od nitrofurantoina, i piše da često onaj koji troši lijek može biti nemiran, razdražljiv i imati glavobolje :/
a kao od predoziranja rade živci :? nešto u tom smislu, pisalo je na njemačkim...
ali bolje da tako ni ne razmišljamo... onda ćemo to i vidjeti...
moraju biti malecki, slatki i sretni...
Gizel ima jednu novu foru, kad je sretna trči onako dižući noge u zrak, sretnooooo i uzbuđeno... :)
Pina, hvala ti... al kod mene je fora da sve što me nema moram kasnije odraditi jer imamo kartice pa nas kompić registrira... a najgore mi je kad navečer ne dođem svojoj curici, već čamim na poslu :( al i to ćemo nekako srediti...
a mogu joj ja uzeti urin dan prije i staviti u hladnjak pa da mm odnese...
njemu nebi povjerila vađenje urina jer bi rezultat sigurno bio katastrofalan :lol:
još nešto, neki dan mi je na igralištu jedna mama pričala da pozna čini mi se nešto kao homeopat za kojeg zna da to uspješno liječi (refluks)
jeste se vi raspitivale ili imale kakva saznanja o tome...
meni je najgore da je iz dana u dan trujem tim lijekovima... baš da je to bezazleno... i jetra kaže da nije... a šta svi drugi utjecaji... dok čitam ta uputstva i djelovanja... muka mi je... čak sam pročitala da se od nitrofurantoina može oslabiti vid... :(
u svakom slučaju, grozno! kako su to nekada liječili?
adrijana, nikako :(
nisu ni kuzili. cesto. pa bi dolazilo do kojekakvih ostecenja bubrega i sl nepoznatog razloga...
Adrijana mi smo prošli kuru s homeopatskim lijekom za Esch. i svi nalazi su odonda sterilni ali se ipak ne usudim prekinuti profilaksu. Nama je sad godina da smo na Furadantinu :cry: ali u ponedjeljak smo naručeni u Helenu na uzv cistografiju pa se nadam da će vijesti biti dobre.
Molim malo vibri da se Larici povukao reflux jer već ima oštećenje bubrega pošto je reflux otkriven sa 20 mjeseci zbog upale bubrega.
Moji su bili prosli tjedan u Italiji i kao budu onu kupili Furadantin, za ono nek se nadje. . . NEMA, u ljekarnama su ih cudno gledali, da je to zastario lijek i da ga vise nema, imaju samo tablete koje im nisu uopce htjeli prodati jer nisu za djecu. . . ostala sam totalno zbunjena i shokirana. . . mozda oni znaju nesto sto mi jos ne znamo :?
Adrijana, Urin u frizider, NE, upravo sam pricala sa frendicom koja radi u mikrobioloskom u Klaicevoj i veli da se kroz noc, mada je urin u frizideru, cak i ako nema bakterija, one mogu razviti. Veli mi da je za urin najsigurnije da dodje u lab sat i pol najvise dva od uzimanja.
Bolje mozda onda i odraditi tih sat-dva vise ako ne mozete drugacije nego riskirati da dobijes lazni nalaz. . . .
[quote="Pina"]Moji su bili prosli tjedan u Italiji i kao budu onu kupili Furadantin, za ono nek se nadje. . . NEMA, u ljekarnama su ih cudno gledali, da je to zastario lijek i da ga vise nema, imaju samo tablete koje im nisu uopce htjeli prodati jer nisu za djecu. . . ostala sam totalno zbunjena i shokirana. . . mozda oni znaju nesto sto mi jos ne znamo :? [quote]
Na slične reakcije smo mi naišli u Švicarskoj. Zato su nam i dali ovo što trenutno koristimo (nitrofurantoin u kapima "Urodin"). Problem je što mi je teško dozirati ono Mg/kg jer smo do sada koristili shemu 1 kap (tkđ. diskutabilno) na njezinih 5 kg. Sad je ona negdje oko 7 kg pa ti premjeravaj! Najpraktičnija mi je pri tom ona šprica za inzulin u kombinaciji s velikom iglom jer su te kapi dosta guste, ali uvijek se iznova pitam dajem li joj pravu dozu. Pedijatrica mi je na to rekla da se tu radi o vrlo malim dozama pa da je neću otrovati (jer sam ja upotrebila doslovno taj izraz) ili je bilo kako ugroziti povremeno kojim ml više ali da pazim .... Zato sam i pitala za taj sirupić ... :/
Krasno, sve se više mislim konzultirati MZSS po pitanju lijekova :mrgreen:
:shock: lijek... ?
jučer sam baš bila sumnjičava, piše u uputstvima da se kod profilakse nitrofurantoinom mora jako paziti na pluća i bolesti dišnih puteva, da je moguće nakupljanje vode u plućima :evil:
već sam jednom pisala da mi je bilo čudno zašto je u Sloveniji potpuno drugi lijek :?
Pina, hvala ti za ono o frižideru... morat ćemo pa kako bude bude... ipak je to samo 1 dan u mjesecu... :heart:
maxi, napišeš mi na pp kod kojeg homeopata :love:
Lara ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart:
za nestanak refluksa!
još nešto... čitala sam da nakon cistografije jako jako puno dijece dobi upale zbog uvođenja katetera i prijenosa E.Coli?????
kakva su vaša iskustva?
dr nam je rekao da tjedan dana dajemo duplu dozu nitrofurantoina...