Mima, u pravu si, ima svakakvih priča, i jako je teško ostati objektivan...
Printable View
Mima, u pravu si, ima svakakvih priča, i jako je teško ostati objektivan...
nisam se dosad uključivala u raspravu, ali uglavnom sam na tragu onog o čemu seni, zuska i još neke pišu.
iskreno priznajem da što više toga čitam sve mi je manje stvari jasno, ali znam da mi je onako ljudski žao svih koji moraju napuštati domove i kretati u neizvjesnost. ne vjerujem da većina njih ide iz nekih niskih pobuda.
nego, naletila sam na fejsu na ovaj link, ne znam da li ga je tko prije mene podijelio. baš me zanima kako vi komentirate ovo o čemu djevojka govori.
ne znam da li je ovo uopće autentično ili je još jedna u nizu propaganda. više se stvarno ne snalazim u hrpi informacija i dezinformacija :/
http://www.exyugoslavija.com/vijesti...-kriju-od-nas/
Osim onih, nama bližih, racionalnijih i razumljivijih objašnjenja, da je to zemlja koja ima dobro razrađenu useljeničku politiku i veće šanse za posao (ili socijalnu skrb, kao i Švedska), ima i "onih" teorija - da nam neće otvoreno reći, ali su ozbiljno shvatili naume i prijetnje ISILA, sad Islamske države, da će ekspanzirati sve do Njemačke, po ovoj karti http://www.vecernji.hr/svijet/isil-o.../multimedia/p1 U tom crnom scenariju, ni Austrija ni ništa jugoistočno nije sigurno i mi bi, odnosno, naša djeca, u toj nekoj užasnoj budućnosti kucali na vrata iste ove djece koja sad bježe prema Njemačkoj i Skandinaviji. Naravno, te teorije zvuče nestvarno, ali evo...ima i toga.
Tako se i ja osjećam svaki put u Hrvatskoj kad se nađem u blizini nekog okupljanja desničara, npr, predizbornog skupa HDZ-a ili koncerta Thompsona. Gledam i ježim se, strah, nelagoda, žaljenje i tuga. Tako da sve ti je to relativno.
A što se tiče izbjeglica, jedan dečko iz Beograda je komentirao kako su kroz Bg prošle tisuće izbjeglica i da nije bilo nikakvih incidenata, nasilja, krađa itd. osim jedne tučnjave između jednog Kurda i jednog hm, Afhanistanca ili nekog trećeg.
manje obraćati pažnje na "priče", a više čitati i pratiti relevantnije izvore pa neće bit teško. Postoje mediji i kod nas i u inozemstvu koji imaju dobre prikaze, razgovore ili reportaže, a postoje i grupe na FB na kojima volonteri svaki dan postaju informacije, od Ide, preko Tinke do Welcome refugees i slični.
Kaže mi prijateljica iz Njemačke da su mediji u HR napravljeni samo da bi izludili čovjeka.
pa nisu bas zapadne vlade blesave i glupe i eto potpuno naivno primaju ljude kojima je neki naftni princ platio da dodu u europu.
nekako mi se ni merkel niti razne objavestajne sluzbe ne cine bas cjepljene od pameti.
osim toga u njemackoj, austriji, francuskoj je udio stanovnistava islamskih korjena vec dovoljno velik, tako da ako bi vlade naftnih zemalja + turska zeljele podrzavati postojece, odnosno razvijati nove radikalne islamske skupine, ona radikaliziras ljude koji su vec u zemlji.
meni to s tim princevima zvuci jako neuvjerljivo.
Po ovome što pročitah Sirija ima bolji standard od Hrvatske.
http://www.novilist.hr/Komentari/Kom...znamo-o-Siriji
sve naravno ovisi o tome koje medije covjek prati i sto cita.
znam da sam jednom naletila na neki video od lose domazeta.
vise se uopce ne sjecam teme.
ali se sjecam vlastite nevjerice, da je moguce da covjek prica takve besmislice, te da jos ima i publiku koja ga slusa.
a on je valjda jos i kultiviran.
Pa da, evo nas je i Vučić lijepo oprao.
http://www.exyugoslavija.com/vijesti...140-000-ljudi/
Kod nas izbjeglice u tranzitu dva dana i mi smo već sigurnosno i nacionalno ugroženi. Kroz Srbiju ih prošlo, ako ne laže, 140. 000 tisuća i eno ih još živi, zdravi, i nacionalno neugroženi.
a najbolji lijek protiv straha od nekih cudnovatih teorija zavjere je bavljenje realnim problemima.
recimo pitati predsjednicu, sto to znaci:
humanost je divna, ali treba brinuti o sigurnosti gradana hrvatske.
fina recenica, samo ja nikako da skontam kakva je to briga?
tko je treba provesti?
kako je treba provesti?
tko se to ne brine o sigurnosti gradana?
a gospodina jandrokovica, koji zaziva vojsku na granicama (jer granicni prijelazi su zatvoreni) se treba pitati:
kako da to izvedemo sa vojskom?
koliko nam je duga granica?
na kom razmaku trebaju stajati vojnici?
rame uz rame, 1 metar, 3 metra, koliko?
kako cemo ih naoruzati?
sa pendrecima ili oruzjem?
ako su pendreci, onda moramo stajati rame uz rame?
granica nam je duga, nema dovoljno vojnika, da zovemo stanovnistvo?
samo muskarce?
sto cemo nocu?
imamo li dovoljno reflektora?
da li i zene?
sto ako gradanin nece?
sto ako hoce?
no granica je duga, mozda su puske ipak bolje.
onda ne moramo stajati rame uz rame. moze i razmak od puskometa?
kad se treba /smije pucati?
kad izbjeglica/migrant tko god da je, potrci?
ili kad dode pola metra do granice?
da li treba pucati u noge, ili cemo direktno u glavu?
sto ako nosi dijete?
da pucamo ipak samo u noge?
sto ako oni pucaju natrag?
da ipak angaziramo i tenkove?
mozda su avioni bolje rjesenje?
efikasniji su?
eto, ja predlazem (valjda ima neki takav zakon) da jandrokovoca odmah imenujemo
specijalnim provoditeljem akcije vojska na granice!
ja sam sigurna da je on vec do detalja razradio sva ona gore pitanja. a ako nije neka brzo sazove stozer svih onih pametnih glava sto posvuda anonimno komentiraju (odazvat ce se odmah, sigurna sam) i neka u dva sata jos dodatno razrade plan.
te stanu imenom i prezimenom iza svake rijeci,
svakog zareza,
i iza provedbe tog izuzetno inteligentnog plana.
i svake posljedice.
ja sam sigurna da ce to biti jedna fantasticna akcija.
Al nema prepisivat od Madjara
ahahahahaahha seni, obožavam kad se uzrujaš!
ni ne mozes prepisivati od madara. za gradit zid se nema vremena (jedino ako eventualno pozovemo nesto malo kineza, oni su iskusni na tom polju. doduse zid nije spasio, ali mozda vrijedi pokusati. ako napravimo zid sa mrezom pod naponom, mozda ce i djelovati)
i jos sam jednu pametnu glavu zaboravila.
treba obavezno pozvati i ninu raspudica.
on ce iz vlastitog iskustva sigurno dobro znati kako sprijeciti da iz jedne zemlje predes u drugu.
ma nije samo jandrokovic pozivao vojsku, od sinoc je zovu iz njegove stranke.
cak je ostoijc u otovrenom pitao "sta da radi ta vojska, za koju se nadam da misle na nenaoruzanu"..... ne sjecam se tocnih rijeci ali na tom stilu.
ma ko god da ja zaziva.
jos jedan haiku za sve te prepametne stratege i genijalce po raznim odborima, internetu...
kad nemas nista ni pametno, ni konstruktivno za reci, pa onda naprosto
suti.
Znam ja iz prve ruke, moja prijatelica Turkinja i njen muže dolaze sa granice Sirije, jako dobro poznaju žvot u Sirji, čitavu situaciju tamo..uglavnom špekulacija je jedna stvar, realnost sasvim druga. Po njihovoj ocijeni, itekako čitava situacija ima veze i sa politčkim igrama, ali otom potom, uvijek uzimam distancu ioako su moji prijatelji, jer nitko ne zna sve, osim onih u samom žarištu zbivanja, a ponekad ni oni.
Vidim, živo ovdje :D Ja više ne znam što da mislim o cijeloj ovoj situaciji. Ako budem u prilici da pomognem tim ljudima, pomoći ću. To je jedino na što mogu utjecati. Na političke igrice i pozadinska zbivanja ne mogu, pa bolje da se ne zamaram time.
Vidjela je slike izbjeglica na tv-u kod dede... Skuzila da sam i ja, koja inače ne gledam tv, zastala i gledala, pa ne pita što se zbiva.
Objašnjavam joj da su u Zagreb stigli ljudi i djeca koji su sve izgubili u ratu, da više nemaju kuću i da traže novi dom. A ona će na to: pa možemo im mi posuditi našu kuću.
:heart:
Jedan je spomenuo da su ga htjeli mobilizirati, pa je pobjegao.
To znači da žene i djeca ostaju u rukama psihopata, ratnih zločinaca.Mladi odrasli na američkim filmovima, serijama, glazbi, pop kulturi. Zapad ih je u neku ruku odgojio.
Danas clanak u austrijskim novinama: nizozemski novinar kupio sirijski pasos za 750€. Izmislio ime, uzeo fotku od nizozemskog premijerministra i ta-dam, evo novopecenog sirijca. Pasos je napravio u Turskoj. Bila i sveki danas kod nas. Ona je zbog prirode posla blize raznim informacijama i drugim etnijama, a i revnije prati dogadjanja. Cega sam se naslusala:-o....(to nije za forum). Meni iskreno strah od islamizacije nije bas tako dalek.
Ne znam tko ih je odgojio ni kako misle, ali to su mladi ljudi koji upravo tako izgledaju, tako su obučeni i ponašaju se kao što se ponašaju i naši dečki, naši momci, cure, žene, tate, mame...To sad govorim nakon što sam se upravo vratila s Harmice, s graničnog prijelaza prema Sloveniji gdje ih je već stigla veća skupina. Prijateljica i ja smo odnijele potrepštine koje tamo trebaju, tamo su već šatori, wc-i, madraci, ljudi dovoze hranu, mještani isto tako, žena neka, vjerojatno tu iz susjedstva, nosi košaru i dijeli im friško ispečene uštipke, ma sve normalno, mlade žene s bebama u nosiljkama, niti se tko od naših boji niti se ima čega bojati. Sad me još više čudi ona bojazan koju je netko prije napisao, od nekih grupica što prolaze...ma bezveze, ljudi ko ljudi, niti su oni za nas čudaci, niti mi za njih. Na našoj su strani granice nešto pjevali, smijali se, policajci ih neko vrijeme nisu puštali, onda su ih propustili do Slovenaca jer ih nisu ni mogli zaustaviti, bilo ih je previše. Ne znam što je bilo dalje, ostali su kod slovenskih kućica na granici. Sad, hoće li ih Slovenci pustiti ili ne, ne znam, tamo su već sve kamere, znam da će vjerojatno izvještavati o silnoj dramatičnosti, a ništa specijalno dramatično nije bilo. Mi smo svi stajali sa strane i gledali, ljudi, mještani Brdovca, djeca...sad mi je još žalosnije kad pročitam kako se od običnih ljudi prave babaroge.
Svaka cast Nena :heart:
Ništa ja specijalnoga nisam napravila niti će mnogi od nas. Većina će tipkati, prigovarati na neefikasnost službi, podgrijavati paniku, a toliki priljev ljudi odjednom nikakve službe, ni najbolje organizirane, ne mogu pokriti. Ni kod nas ni drugdje. Jednostavno građani moraju priskočiti. Ne traže migranti od nas gotovo ništa osim da idu dalje, uopće ih ne zanimamo, ali dok su na našem teritoriju ne možemo pustiti da skapavaju. Što će biti dalje, ionako nije u našoj moći.
Srce mi se paralo kad su uz nas prosli roditelji s djetetom starosti kao moj :(
Popodne sam pisala sa skepsom,al kad vidim te ljude priznajem da mi je jako zao :( i jos sto im hrvati rade, tolike pare uzimaju, varaju ih.. slovenci bacaju suzavac...
Al evo cujem bas ispred kuce zena nasa sa grupom od 15ak njih, kaze da ima netko tko ce ih besplatno odvesti da ne pjesace
Eto priznajem,frka me toga sto se dogada,tolikih ljudi koji bjeze u europu. Al kad ih cijeli dan gledam, dobila sam poriv pomoci
Za one iz Novog Zg koji žele pomoći, u ponedjeljak i utorak se prikuplja pomoć u Prvoj gimnaziji
http://www.prva.hr/aktualna-dogadanja.html
U ponedjeljak 7:30 - 13 h prikuplja se pomoć u knjižnici OŠ F. Galovića
Vikendom se pomoć u N. Zg skuplja u Sigetu, Siget 18A (Super Andrija) 8-16 , radnim danom 8-20
Bili smo i mi u jednom od kampova pored Munchena, brat od prijatelja radi tamo kao zaštitar, da, treba ih već lagano čuvati, jer nisu više samo u prolazu niti im treba samo jednkoratna pomoć. Da, sve je još friško. Svi su još iscrpljeni i fizički, psihički, financijski, natrag ne mogu niti žele. Građani su još uvijek spremni nositi i pomoći, posebno oni čija zemlja je uglavnom tranzit. Ali bilo bi interesantno vidjeti koliko od onih u prvom naletu koji su pomogli bi pristali svaki mjesec odvajati po 200 + eu za pomoć tim ljudima na neodređeno...no, vidjet ćemo...
A zašto svi žele prema Njemačkoj nema veze niti sa Merkeličinim pozivom, niti sa time da ih netko ciljano šalje u Njemačku, nisu ljudi uopće ludi, pogotovo u današnje doba interneta. U Njemačkoj jednom dobiješ socijalni stan, i sjedneš na državne jasle, više te država po zakonu ne može tako lako skinuti sa njih. Samohrana majka ovdje je zaštičena vrsta, dobije stan od 60m2, za svako dijete po jedna soba i još nije zadovoljna jer ona spava u dnevnoj , čeka da susjed gore iznad rikne pa da zatraži stan od 80m2 i što je najbolje dobit će ga. Rad 4 sata kao Pflegedienst, puši, sjedi po kafičima (kutija cigareta 5,20 eu) i žali se kako su Nijemci stoka. S jednim napravila jedno dijete, s drugim drugo i još planira treće sa novim tipom. Primjer polu bosanke polu Nijemce iz susjedstva.
A takvih osobnih situacija jeste masu, kao što znamo Njemačka nema geta, pa su svi staleži izmješani pogotovo kad dobiješ djecu, kreneš u vrtiće i škole, svašta se naslušaš, doživiš, vidiš u meci zvanoj Njemačka.
I tko to plaća, pa evo mi koji crnčimo od jutra do sutra i sa dvoje djece živimo u 40m2, doduše naših i kupljenih, ali ipak 40m2. Socijalna davanja srednje klase, tj. srednje klase na izdahu su u Njemačkoj nakaradno velika.
Nadalje, posao u Njemačkoj ne viri iza svakog ugla, ako nemaš priznatu školu, traženu struku, isksutvo i perfektno znanje njemačkog, možeš objestiti sv skupa mačku o rep.
Friški primjer dvije cure u našim jaslicama, obje stigle prije godinu dana iz Hrvatske. Jedna profesorica njemačkog, druga učiteljica razredne nastave, jedna perfketno vlada njemačkim, druga tako tako, obje rade poslove njegovateljice, brišu kakice za 800 eu netto! mjesečno, nemaju šanse raaaditi išta drugo, čak niti kao odgajateljice jer se nisu školovale u Njemačkoj, neš ti srednje škole, ali eto tako je. to je relanost, a ne ono što prikazuju na telki i pišu po novinama.
Žive jedna sa dečkom, druga sa mužem i djetetom u WG-u gdje jednu sobu plačaju 600 eu mjesečno. Nitko im ne želi iznajmiti stan, fali im love za garanciju da to mogu plačati, pogotovo ovima sa djetetom, a i ne mogu ni platiti da ga i dobiju pošto su stanovi najam u Munchenu 12 eu/m2 na više, hladni najma, dakle bez režija, toplo, dakle warm miete sa režijama ca. 30 m2 nema ispod 500 eu mjesečno, pa adj ti to plati i živi od takvih primanja. Dečko jedne i muž druge nemaju fakultete niti govore njemački pa ne mogu dobiti posao niti u restoranu, bauštelu ne bi baš niti jedan, osim toga trebaš ti za bauštelu biti malo kršniji momak jer u protivnom kolapsriaš brzo. Sjećam ih se na početku godine kako su bile pune entuzijazma, naravno da sada nakon godinu dana je to splasnulo kada su osjetile na vlasititoj koži kako se ovdje pliva i pod kojim uvijetima.
I to je mjesto zbivanja Njemačka, najbogatija zemlja Europe, 4 gospodarstvo svijeta, a kako je tek u ostalim EU zemljama, pa ajmo onda govoriti o kapacitetima i tko će to sve financirati i platiti.
E majko mila kj
Učenje jezika traje, pogotovo u zrelijoj dobi, osim toga i košta, to sve treba netko platiti. Samo djeca su sposobna svladati jezik u roku pola godine da ni ne skužiš da nije rođen ovdje, već sa 20 + ide teže,a sa 30+ pogotovo, tako da je to sve proces koji košta i vremena i novaca.
Istekao edit a poruka otisla nedovrsena
Htjedoh reci koji je Jandrokovic lik
Kao da iz tuđe glave tuče
seni bravo
Ja se uopce ne mogu skoncentriati na pitanja sto i kako dalje
Samo sam zaprepastena i uzasnuta i dusa me boli
Znam, nije konstruktivno
I je mogu se ne pitati,stalno i iznova, koja je to sila necista i zla u ljudskim srcima i glavama koja ih nuka da cine takvo zlo jedni drugima...
Međutim ima i druga strana novčića. Njemačko stanovništvo rapidno stari, Njemačkoj trebaju očajno djeca, trebaju im mladi, tako da Merkeličin poziv ima logike, samo kako će se sve to na duge staze organiziati i provesti, ostaje da se vidi.
šafran, da spojim dva i dva iz svega što si napisala: trebaju joj mladi socijalni slučajevi?
Zašto tako crno zutaminuta, pa tu je još uvijeka preopterečena srednja klasa na koju Merkel računa koja će to opet sve isfinancirati i pomoći barem nekima od tih useljenika stati na noge.
Da Zuska procitala sam taj članak i još mnoge po njemačkim portalima, i upravo o tome i govorim. Sve je to divno i krasno, ali političke igre, kao što sam ve rekla, nisu za isključiti niti sa jedne niti sa druge strane.