x
Printable View
Ne, ti smatraš da je za nepravednu preraspodijelu bogatstva kriv zapad i da da je teže izmanipulariati siromašnog čovjeka. Tako si barem napisala.
Na što ja podsjećam ponovno na najbogatije zemlje svijeta koje ne pripadaju zapadu, koje podržavaju i financiraju ISIS, u kojima su država i vjera jedno, a koja se u tim zemljama prakticira vrlo radikalno.
Bez obzira na neke osobne stavove iz onih ili ovih razloga, neke intimne emocije, pojave i događaje bi trebalo biti u stanju nazvati njihovim imenom.
Događaji prije i nakon Krista, ili prije i nakon nove ere, kako je kome draže, a na povijesnoj liniji čovječanstva itekako imaju velike veze i sa ovim današnjim događaijima. Tehnologija jeste evoluirala, zapravo promatrano u vremenu i prostoru nastanka vremena i prostora, vrlo brzo, no kod živih bića evolucija, kako znamo, događa se znanto sporije. A religija određuje i definira svijest, poglede na život i sam život većine ljudi na ovom planetu i to je činjenica koja se uz najbolju volju ne može ignorirati.
Na primjer, znamo da je Krćanstvo nastalo nešto prije, od Islama Pa tako na primjer, na području današnjeg Katra u 5 st. živjeli su Kršćani, dva stoljeća kasnije dolaskom Islama, Kršćani u potpunosti nestaju sa Arapskog poluootoka.
Kada i kako je nastalo Kršćanstvo i Islam, kako gdje i zašto je dolazilo do širenja jedne i druge religije, i zašto je na zapadu danas dominanto Kršćanstvo, a na istoku Islam, nadam se da su nam tu svima poznate barem neke osnovne činjenice. Kao i što znamo da je Judaizam najstarija monoteistička vjera na ovom planetu koja se pojavila prije skoro 4000 godina, a jedna i druga relgija i Kršćanstvo i Islam zapravo proizlaze iz Židovstva.
Ovdje se uporono poušava ignorirati religija kao jedan vrlo zanačajan, ako ne i dominantan faktor čitavih ovih događaja. No, to je besmislica.
U čitavoj svijetskoj populaciji od skoro 7 miljardi trenutno ima 2,1 milijarda Kršćana (ukupno dakle: liberalni, radikalni, ekstremni), 1,5 milijardi Muslimana (ukupno dakle: liberalni, radikalni, ekstremni), 1,1 milijarda neopredijeljenih (ukupno dakle: liberalni, radikalni, ekstremni) i tako redom...Hindu 1 miljarda, Budista oko pola milijarde, narodne lokalne religije oko 400 milioan, ostale religije oko 60 miliona, Židova oko 14 miliona.
A možemo stvari postaviti i ovako. Kšćani su kroz povijest odradili svoju borbu protiv kršćanskog fundamentalizma, što ne znači da on još uvijek nije prisutan i da je posve iskorijenjen, ali nitko ne gori na lomači niti je kamenovan radi svog slobodnog izbora, niti je više taj kršćanski ekstremizam u poziciji definirati život jedne čitave nacije ili države. Ovo što se sada događa može se također promatrati i kao borba protiv islamskog esktremizma.
Jel vam es sada nakon Pariza cini vjerojatnije da se u redovima svih tih izbjeglica i ekonomskih migranata nalaze i oni koji su opasni, oni koji jesu radikalni ili su skloni tomu da postanu? Oni koji nisu samo zainteresirani za miran i siguran zivot, nego imaju i jos neke planove....ili su "plodno tlo" za planove radikalaca?
Svi atentatori bili su francuski ili belgijski državljani, zar ne?
meni kazes?
Šafran, upravo to sam i ja pomislila! Vjerskih fanatizama ima i bilo ih je, ali ne mogu se oteti dojmu da je ovo što se sada događa upravo borba protiv islamskih ekstremista.
Navodno su dva atentatora prošla kroz Hrvatsku.
Idem spavati...pa cubana, ako meni kazes...kakve to ima veze ciji su drzavljani? Mislis da medju izbjeglicama i ekonomskim migrantima koji su dosli nema kandidata za regrutaciju redove IS-a? A regrutaciju ce odraditi upravo taj francuski/belgijski drzavljanin.
jedan, ali...
kao što je i ostojić rekao - prošla je putovnica na njegovo ime,
pitanje je tko je s njom prošao i stotinu pitanja imam u vezi te putovnice.
što će bombašu samoubojici putovnica kad se ide raznijet?
kako je nakon te silne detonacije ta putovnica uspjela ostati čitava?
itd. itd.
Ma znam, teorija ima puno i teško je više razlučiti što je a što nije... Makar me se prozvalo ograničenom i u najmanju ruku bedastom, ne mogu se oteti mišljenju da bi za dobrobit cijelog svijeta bilo bolje da su na vlasti ostali diktatori kao što je bio Gadafi, koji su taj fanatizam ipak koliko-toliko držali pod kontrolom. Krenuli su rušiti režim, režim je bio loš. OK. Ali što je alternativa? Demokracija? Onda bi i ISIL mogao imati svoju stranku pa možda i dobiju izbore...
Ali je isto tako upravo naivno misliti da među stotinama tisuća ljudi koji prelaze granice uz vrlo slabu kontrolu ne prođe svega i svačega.
(što ne znači da treba odbijati izbjeglice)
http://m.avaz.ba/clanak/186789/geogr...lje-na-svijetu
Ove dvije na koje ti mislis (pretpostavljam na 1. i 8. mjestu) su bogate zbog vlastitih prirodnih resursa, a ne osvajacko-izrabljivacko-politicko-strateskih razloga. S time da ne bih ja svu krivnju prebacivala samo na zapadne ZEMLJE, ima "malo" krivnje i u zapadnim poslovnim ljudima, korporacijama itd.
Da Mima. Naivno je to vjerovati.
A na ovaj post bi odgovorila...
Bilo mi je to jasno i bez Pariza. Ali i dalje ne mislim da zbog toga ne treba primiti izbjeglice. Velikoj vecini tih ljudi treba pomoc, bez obzira na to tko se provukao u njihovim redovima.
I ne kuzim sto bi trebalo biti jasnije - "nismo ih trebali uopce pustiti", "treba ih vise kontrolirati"... Sto bi trebalo biti jasnije?
Kažeš osvajačko izrabljivački strateški koji se može kroz povijest pripisati isključivo samo zapadu? Poznaješ li povijest unazad 2000 - 4000 godine?
Ovo postaje interesantno :-) Što misliš kako bi izgledala današnja slika svijeta da se povijest malo drugačije odigrala, pa da je danas istok dominantno kršćanski, a zapad dominano islamski?
Mislim da razumijem na što točno misliš.
Samo i zapad je prolio mnogo nedužne krvi da bi stigli danas tu gdje jesmo. Put do jednog demokratskog i vrlo otvorenog i liberalnog društva je na žalost također bio popločen leševima. I procoes je koji traje jako dugo i u mnogm zemljama zapada još uvijek u razvoju. Čak i u samoj Njemačkoj, još uvijek. Uvijek može bolje, rad na razvoju u biti nikad ne staje.
Prof. Kurelic s politickih znanosti. U "moje" vrijeme sam isla na njegova predavanja, iako uopce nisam studirala na tom faksu. A zadnjih 5 minuta te emisije me vratilo na to da nam ipak treba 300 ili 400 godina da se sredimo do kraja.
Govori Kurelic u zavrsnoj rijeci da Europa treba ostati ujedinjena i humana, primiti, raspodijeliti i zbrinuti sve te ljude. Na sto mu u zadnjoj sekundi prije nego novinarka pocne s odjavom uljeta Madic i govori "a sto ce vam ta Europa?". Kurelic ce: pa onakva Europa kakva je zamisljena. A Mandic je: "Pih zamisljena, znate sto nas narod kaze, misliti je ... znati". Kamera se mice.
Za krepat ;).
Nego, uzroke (ne opravdanje) terorizma i fundamentalizma mozemo mislim naci u mnogima od milijun povijesnih i suvremenih zbivanja, mozrmo ih nabrajati do sutra...
I nemam pojma kakva bi bila danasnja slika svijeta da se povijest odigrala drugacije, to ne znamo ni ja, ni ti, ni nitko drugi. I je li potrebno bas ici 2000 godina unatrag. Pa mislim da je dovoljno i 200. Da se interpretiraju cinjenice ;).
Da, sa jedne strane. No, činjenica je ono što se može utvrditi, ne može se pobiti, ne može se dovesti u pitanje. Prilkom utvrđivanja činjenica, potrebno je imati dokaze. U suprotnom imamo prazno teoretiziranje.
Što misliš na što bi ličio jedan sudski proces u kojem bi mogli uvesti relevantan argument kako su činjenice bez teorije iza njih prazne.
Pa evo konkretno, koliko daleko moramo ici da interpretiramo Pariz?
Nije isto cinjenica-dokaz (nesto materijalno) u nekom sudskom procesu, i kanta "drustvene statistike". Nema dokaza, sve je interpretacija. Sto je nekome puno, drugome je malo. Sto je nekome "tek", drugome je "već".
Npr. meni je "samo" milijun izbjeglica "malo" na ukupno stanovnistvo Europe, i "tek" je jedan bombas medu njima. Drugima je to "jako puno drugacijih od nas" i "cak" je jedan od njih terorist.
Kažeš, u kanti "društvene statistike" nema dokaza, sve je interpretacija. Pa, dobro.
No, činjenica jest da teoristički napadi u svijetu danas isključivo iz redova ekstremnog Islama. Od 2001. do danas, od jedno 60tak teororističkih napada po svijetu, 5 su dolazili iz redova desnih ekstremista i jedno dva u Indiji iz Hindu ekstremisčkih redova, ostali su bili Islamisti.
O čemu mi ovdje zapravo govorimo? Da počinitelji ovih terorističkih napada nisu Muslimani, tj. iz redova fundamentalnog, radiklanog, ekstremnog Islama? Da su moguće i ateisti? Da bi ih zapadni lideri jednostavno trebali pustiti na miru i ne mješati se, pa kad odluče dignuti par stotina civila po Europi, mirno oprati ulice od krvi i zapaliti svijeće za njihove duše? Ili nešto treće?
Pa povijesne činjenice. Kolonije i kolonijlane sile nisu početak ljudske povijesti, niti je otuda sve počelo.
A netko je rekao da jest? Mora da mi je promaklo.
Povijest u svojoj biti jest fikcija koju oblikuje dominantni diskurs. Mi tu fikciju uvazavamo, ali govoriti o povijesnim cinjenicama tako simplificirajuce i rezolutno kao da je rijec o matematici pa nisu potrebne sacuvaj boze nikakve interpretacije ili teorije je, onako, kako bi safran vec rekla, samo jedan fragment uzorka.
BB i ja se, vidim, slažemo.
I mene zanima što je seni mislila spomenuvši sve sudionike procesa.
Poznavajući (koliko mogu ovako preko foruma) inače njen način razmišljanja, sigurna sam da nije mislila onako kako na prvu izgleda, recimo da su kolonizirani (od kojih nije počelo, da, ali me je šafran dobro ubrala da sam mislila upravo na taj dio povijesti) i sami sebi krivi što ih se koloniziralo.
Šafran, tamo negdje na prethodnoj stranici rekla sam da mislim na operativu, a ti si mi vratila da sam govorila o raspodjeli bogatstava. Operativa se odnosila upravo na to što si mi replicirala, o tome koje su zemlje najbogatije i čije financije stoje iza ISIL-a, a ja ponavljam, ne govorim o mastermajndovima iza svega, nego o onom koji se raznosi bombom.
Ali neću više o tome, daljnji tijek iza te naše rasprave doveo je do toga da kako god okreneš, nekako bismo trebali zaključiti da treba zatvarati granice i živjeti u strahu.
Ma, imam dojam da samo ponavljam ono što je BB već rekla
Da, u redovima izbjeglica moze biti svacega....kriminalaca, silovatelja, postenih i dobrih....Ali medju ovima moze biti i materijala za regrutaciju u IS - redove.
Jel ti je to isto? Uobicajeni sljam jednog drustva kojeg ima svuda (kriminalci i razini "vulgaris" nasilnici) i oni koji du skloni IS ideologiji i koji bi mogli biti rekrutirani u IS redove.
Pa Jel stvarno mislis da trenutna mreza terorista nece pokusati brojcano povecati svoje redove iz sve te sile dosljaka? I mislis da ce im svi reci "ma jok, ne hvala, fuj, ja ne zelim siriti islam, a nasilje mi je stran pojam"?
( ja nikad do sada nisam rekla da se izbjeglice treba odbijati)
Da ih treba puno, puno vise kontrolirati.
Francuzi su lovili neke radikale ovih dana. Sad su ih mogli naci i pohapsiti. Jel nije bilo receno da je jedan od terorista bio poznat po svojoj djelatnosti? Da medju krscanima postoje takvi radikali, ne bi na istoku prezivjeli dana, a ovdje ih se promatra i promatra sve dok se ne desi buuuum! Ovo je ljuta izjava, ne pametna.
Ne. Granice treba ostaviti otvorenima, ljude prihvatiti i zbrinuti, pomoci im da stanu na noge i integriraju se. S problemima se obracunati. ;)
Evo jos malo povijesti: http://www.jutarnji.hr/holokaust-i-k...vianu/1432148/
Uh-puh, meni to bas ne izgleda vjerojatno. Ti su ljudi pobjegli od takvih, sto bi prosli cijeli taj put da bi se prikljucili onima kojima su mogli u svojoj ulici ili gradu?
Vidi gle, ne radi mi citiranje. Ovaj prvi post je za mimu, a ovaj drugi odgovor bubilo.
Bubilo, svi oni bjeze od raznih strahota. Osobno, nista mi ne znaci informacija da je taj jedan terorist dosao sa ovim valom. Jedan ko nijedan. Ono sto mislim i cega es bojim, je da medju dosljacima ima interesenata koji bi mogli pristupiti IS- u. Ni vise, ni manje, samo to. Ma dolaze radikalisti i secu pö svijetu kako god hoce ionako...necemo ih sprijeciti ako sprijecimo izbjeglice da dolaze. Ipak, ova masa ljudi iz koje bi mogli rekrutirati je sigurno dobrodoslo pojacanje.
A ta slaba kontrola me ljuti...uh!
Svimb, svi sudionici procesa u smislu u kojem vertex govori. Nisu se drzave bliskog istoka isto usrecile sa svojim politikama, drzavnicima koji ih vode. Ne moze se skroz negirati njihova krivnja. Assad u siriji koji je bed gaj. Nisu se ti pobunjenici od kojih je krenuo rat pa i isil, pobunili protiv amerike. Nego protiv assada. Pa se amerika umijesala pa je sve jos vise otislo u k. Al da je assad bio gud gaj, ne bi bilo ni slabodne sirijske vojske. Mislim da je to seni htjela reci. Tako nekako barem.
ajme dobro kaze zuta, od ovih mobitela cemo svi nepismeni postat :lool: