S 12,5 mjeseci napravile prve samostalne korake (2-3 u nizu), ali čini mi se da će do sigurnog i stabilnog hodanja proći još neko vrijeme.
Printable View
S 12,5 mjeseci napravile prve samostalne korake (2-3 u nizu), ali čini mi se da će do sigurnog i stabilnog hodanja proći još neko vrijeme.
točno dva dana prije rođendana se sama pustila od stola i napravila 4 koraka. već drugi dan ih je mogla 10 sama. jako je oprezna pa to pokušava samo par puta dnevno. inače, do nedavno je nisam vodila za ruku jer nije htjela, sama je puzala i hodala uz namještaj tako da vjerujem da će uskoro i sama hrabro krenuti :)
Mene dosta zbunjuje to prohodavanje... Što to točno znači?
Moj sin je s 10 mjeseci radio korak-dva između dva stolca, ili stolca i kauča, kauča i fotelje, bez pridržavanja. Dužinom kauča je 'hodao' uz pridržavanje. Za jednu ruku nije bio zainteresiran. Za dvije samo s dedom.
s 11 mjeseci bi napravio jedan, dva ili vrlo rijetko tri koraka i tresnuo na dupe. Za ruku i dalje nezainteresiran.
S 12 mjeseci isto, tu je došao i četvrti korak, s malo manje padanja, povremeno bi tražio ruku, ali je i dalje radije puzao.
S 13 mjeseci je počeo preferirati hodanje nad puzanjem.
I sad, ja sam to s 13 mjeseci nazvala prohodavanjem, dok moj muž tvrdi da nam je dijete prohodalo s godinu dana. ?
Nama je jednom prilikom jedan fizioterapeut rekao da je samostalno hodanje barem 10 sigurnih koraka, sve do tad je prohodavanje....
Ako uzmem u obzir prethodno napisano moj D. je prohodao s 12 mjeseci i 10 dana.
Do tad je samostalno (s 11.mj) pravio nekoliko koraka izmedju stola i kauca i sl. krace udaljenosti ali se nije usudio odsetati na vecu udaljenost, radije je onda otpuzao.
Jednom prilikom, nakon 1. rodjendana, smo se MM i ja sjedli na pod i zvali ga do dodje malo do jednog pa do drugog, i kad je skuzio da to moze odraditi bilo mu je to toliko zanimljivo da se opustio i hodao odjednom nesmetano svuda, i to je bilo to:-) Od pocetka je hodao stabilno, bez da su mu ruke u zraku.
Nikad nije dao da ga vodimo za ruku, pa cak ni dan-danas, uvijek sam hoda.
R. je samostalno prohodao sa točno 10 mjeseci. Sad, sa navršenih 11, pokušava trčati. Prohodao je bos i još uvijek je doma i na plaži bos, kad idemo van u sandalicama. Ali čini mi se da u njima više pada, cijeli je u modricama, a čim vidi nešto zanimljivo-trči. Dal da mu i kući obuvam sandalice da se malko privikne ili da pustim ovako? Jednostavno je u njima "smotaniji". Strah me da ne opali digod glavom...najradije bi ga svugdje puštala bosonogog.
Kakve sandalice ima? Možda su mu prekrute pa je zato 'smotaniji'?
Savitljive su, nisu onako standardno krute.
M je prohodala sa 15mj, uz korekciju prematuriteta bi to bilo 13mj...ja prezadovoljna, trud i vježbice se isplatile (od njena 2mj starosti idemo na vježbice zbog distoni)
Dugo je puzala, tu je maher bila, i dugo je stajala i koračala uz namještaj...onda je imala fazu kad je htjela samo uz prst hodati (koji smo držali u razini njenog struka da je ne nahodavamo) i onda se jedan dan nakon što je napunila 15mj pustila...prvo 5 koraka, pa 7, pa 10...onda je par dana štrajkala (a mi u bedu, što je sad??) i pustila se skroz. sad je lovim, nezaustavljiva je...
Par dana mu je falilo do navrsenih 11 mjeseci.
Nama se "stanje" popravilo, navikao je na sandalice, već trči u njima :-D
10 mj
starija curka protrčala točno s 11.mj, sin puzao 6 mjeseci, prohodao sa 15. mj, a najmladje zlato zasada stoji- uz povremene pokušaje penjanja- krećemo se vertikalno, umjesto horizontalno...
imam li razloga za zabrinutost?
napunio je 10 mjeseci, ali ne pokazuje nikakve naznake za puzanje, a kamoli hodanje. samo sjedi, mrda nogama dosta, maše njima, vrti se u krug dok sjedi, ali od puzanja ni p. ubacili su mi bubu da bi se trebao vec bar dizati pomalo, pa cak i dr je rekla isto?!
meni je to nekako rano jos, i stariji sin nam je malo kasnije prohodao, ali se je on s 10 mjeseci lagano dizao na koljena, pa propuzao. ovaj nist.
da brinem ili da cekam jos?
Prvo dijete prohodalo s 14mj
Drugo s 12,5mj
Treće s 11 mj
cokolina, moja je s 11 počela puziti, s 12 se ustala, a sa 17 prohodala. :)
neuropedijatar sa Goljaka je nama rekao kako je gornja granica za prohodavanje 18 mjeseci
ako se brineš nije nikada loše otići lijepo fizijatru i riješiti se brige, ovako ćeš to stalno vrtiti to po glavi bez obzira gdje što pročitala
ne treba se dizati ako ne puza (osim ako misliš na dizanje sa potezanjem uz namještaj i sl., ali to dođe spontano kad propuzaju). Možda mu trebaš pokazati kao da se postavi u položaj.Sam se posjeda? Iz kojeg položaja? Da li se postavlja u sjedeći iz četveronožnog ili ima neku prečicu?
sa 10,5mj
moja Nia dugo nije htjela puzati! ja bi joj ostavila igračkice koje voli ispred pa da dođe do njih međutim ona bi uzela neku pored sebe i nastavila se igrati! došla bi vojnički najviše metar do dva do onog što njoj treba! sa 11 mjeseci je počela puzati, tjedan poslije toga se digla uz namještaj na noge. 2 mjeseca je hodala uz namještaj i maksimalno bi napravila 2 koraka da dođe do drugog komada namještaja. ako je udaljenost bila veća spustila bi se na pod i dopuzala. i onda samo odjednom sa točno 13 mjeseci se pustila i počela hodati! sad sa 14 i pol mjeseci trči, ali je sigurna, i nemamo puno padova.
prohodao sa 13 mj..i to samostalno, prije nije htio uopće (niti za ruku - niti za dvije ruke da ga držimo)
nije baš htio niti puzati...jedva je nešto propuzao i to unatraške..uopće se nije snalazio
ali zato sad se penje i skače mi na glavu -sve je to nadoknadio
tak da curke
se je to v redu
pokazala sam mu. pokusala sam ga postaviti na koljena za puzanje, pa nist. pokusala sam ga staviti na noge da se drzi za komad namjestaja, pa nist, opusti se i ljosne. ne posjeda se sam. ja ga posjednem. nema nikakvu precicu, da ga ja ne posjedam, jos ne bi ni sjedio.
ako se ne posjeda sam, ond abi se trebala javiti pedijatru i fizijatru da odradite neke vježbice (cca 8 tjedana / jhednom tjedno) i da vas poduči kako vježbati samostalno posjedanje
moja je isto tako bila, nije se posjedala sama, onda je propuzala, pa dizanje uz namještaj, samostalno koračanje do 3-4-5 koraka između namještaja, evo je hoda sama s 19,5 mjeseci :-)
ni stariji sin nam se nije posjedao sam, ono bas nikada dok nije prohodao, pa nismo imali problema. mislim kad bi zbog toga dosla doktorici, ne bi mi dala uputnicu.
a naša pedijatrica se jako zabrinula, i vidjela sam da joj je jako krivo što na ranijim pregledima nije uočila da dijete motorički ipak zaostaje za drugom djecom (nisam ni ja dizala paniku jer i starijih dvoje su kasnije prohodali, ali ipak me kopkalo pa sam joj se javila i odmah nas je poslala dalje na pregled)
imaš na nekim drugim topicima primjere vježbi s malim bebama i dječicom koje se mogu raditi za poticanje određene muskulature i pokreta pa ako želiš potraži
kako je Vrijeska napisala, 10 mj. ne posjeda se sam je razlog za posjet fizijatru. Možda mu treba (sigurno mu treba) pokazati KAKO točno da se posjedne , a kad to nauči tada će se znati sam postaviti na sve četri.
Ovo je zapravo kašnjenje u motorici i zahtjeva pregled specijaliste, pa bi ti pedijatrica svakako trebla dati uputnicu.
Jasno je da neka djeca mogu preskoočiti neke faze u motorici , ako to sama naprave to nije nužno loše ali preskočiti SVE faze nije moguće niti dobro. Dakle, okretanje sa trbuha na leđa, sa leđa na trbuh, - plažnje na trbuhu, -posjedanje-puzanje- hodanje. Trebalo bi ići ovim redosljedom .
propuzao u 9
prohodao s 13
nisam se trebala svađati s babama da ga ne vuku za ručice i ne potiču na hodanje ako ne želi
on je to jednostavno odbijao i svima dao na znanje bez da mama ispada aždaja :P
ništa nismo forsirali, ni sjedenje, nu puzanje, ni hodanje...prohodala sa 13 mjeseci.
Stariji prosjedio i ustao se na noge sa 7, propuzao sa 8, prohodao s 13,5
Mladi prosjedio, propuzao, ustao se na noge sa 9, cekamo da prohoda (sad je 12,5)..
Laura je propuzala sa 6 mj, dizala se s 8 i prohodala sa 10 mj.
Leon se je dizao i hodao uz namještaj od 8 mj, sa 10,5 propuzao, sa 13 prohodao
Lorena se je dizala za ruke od 5,5 mjeseci, sa sedam uz namještaj, propuzala sa 9,5 a prohodala sa 12,5
prohodao je s 13 mjeseci, prije toga nije baš puzao, nije mu išlo. a počeo se dizati uz namještaj negdje s 10,5 mjeseci
hodao je drzeci se za nesto (ili ako je mislio da se drzi za nesto) sa 10 mjeseci. ohrabrio se (ustvari naljutio) sa 13.
To ti je moj mali zvrk, kad bi joj dao ruke kao da se sjedne ona bi se dizala na noge - naravno da kad sam skužila da više nije bilo ruka. To je napravila i doktorici kad smo sa 6 mjeseci došli na kontrolu i isto je ostala zatečena, kao i kad se sa 9 mjeseci pokušala popesti na nju oko vrata (inače je jako sitna i žilava)
Da malo si je teško to predočiti dok ne vidiš naročito kod nje ona je mala mrvica, šta da ti kažem sa 7 mj je htjela da je držim za ruke da ona hoda, ali kao što vidiš iz prethodnih poruka to nije značilo da je ranije prohodala (makar su svi koji bi je vidli zakleli bi se da će sa 8 ili 9 mj hodati), ali ja joj nisam popuštala i samo sam je iznimno vodila tako za ruke i napokon je bilo olakšanje (nakon 2 dana svađanja na moru) kad je propuzala i od onda više nikada nije niti ispružila prst ili ruku da je ja vodim
Una je samostalno prohodala sa 14mj. sa 8 mj.se već sama dizala uz namještaj,ali ona je bila pravi mali ziheraš,dok nije bila potpuno sigurna u sebe kažiprst nije ispuštala iz ručice...
Ako je sve uredu s djetetom samo sebi određuje tempo kad će i kako što napraviti. Nisam baš za hodalice ali svo troje su povremeno znali biti u njima a to ih nije ubrzalo ali niti u sporilo u motorici, sami su sebi postavili tempo
stariji je prohoda sa 13 mjeseci, s time da je on prvo počeo puzati pa sjediti, a mlađi prvo počeo sjediti, pa propuzao, a prohodao sa 11 mjeseci
8 mjeseci i 20 dana sin, 9 i pol mjeseci kćer- bez preskakanja puzanja. Sve su odradili korektno samo fastfwd. Jedino sam ja preskočila fazu sjedenja na kavi s kolicima. Ili su cicali non stop ili su već trčali i pentrali se na tobogan
Htjela sam rećii,ja sam uvijek pomalo zavidjela mamama čiji su klinci prohodali nakon godine dana, imali su mali razmak između intenzivnog cicanja i jurnjave. Sve ima svoje dobre strane, ne moraju klinci sve raditi po tablicama. Ako je sve drugo ok i pedijatrica u koju imate povjerenja se ne brine, ja bih se opustila. Moja curka nije pričala niš suvislo do druge godine, a sad je mlin-mlin. Začas oni prešišaju vršanjke. Maleni koji je prohodao s 18 mjeseci iz našeg društva danas je brži od mojeg sina u trčanju.