Evo malo povijesti: https://hr.wikipedia.org/wiki/Cjepivo_protiv_ospica
Printable View
Evo malo povijesti: https://hr.wikipedia.org/wiki/Cjepivo_protiv_ospica
Evo Mujice od pred par strana:
"Takosvejedno je li u nekoj republici bivše Juge cjepivo uvedeno 1968 ili 1971, jernije odmah nakon uvođenja cijepljenja nestalo ospica.
Trebalo je nekoliko desetljeća da se dosegne takozvana eliminacija.
Tako da podatak je li netko rođen prije ili nakon uvođenja cijepljenja ne možebiti dovoljan za zaključiti o tome je li bio u kontaktu s prirodnim ospicama.Niti ne može biti dovoljan za zaključivanje je li netko cijepljen ili ne, jerprvih godina nakon uvođenja cjepni obuhvati nisu bili tako visoki kao što subili prije desetak godina (ne mogu reći kao sada, jer već nekoliko godinaopadaju).
Ospice u odrasloj dobi izgledaju jednako kao u dječjoj dobi, ali su češćekomplikacije.
Prema opisima u literaturi, izgleda da oni koji su se cijepili jednom dozom(ili s dvije, što je puo rjeđe) a ipak obole, razviju blažu kliničku sliku odnecijepljenih."
ina trebam godinu uvođenja dvije doze :mrgreen:
Negdje sam procitala godinu 1991. ili 1992.
Mislim da su nas cure oko primanja u omladince - dakle, s 13,14 godina, kasnih osamdesetih - cijepili protiv rubeole.
To je moralo biti Mo-pa-ru, je l’ da, nije vjerojatno da je bilo cjepivo samo protiv rubeole? To bi onda mogla biti ta druga ili čak treća doza.
Za HRvatsku ne znam, u USA tek od 1989.
argente koliko se ja sjećam to je bila samo rubeola, dečki se nisu cijepili.
Ajmo malo pojednostavnjene matematike...
Ako je u vremena prije cijepljenja ospice fasovalo preko 95% ljudi do 15 godina starosti, uz pretpostavku linearne distribucije i prosječan životni vijek od 70 godina, znači da je u nekom trenutku bilo malo više od 10% živućih ljudi koji nisu preboljeli ospice. Recimo neka je bilo čak 10 od 70 generacija. To znači preko 85% ljudi u bilo kojem trenutku bilo stvarno imuno, jer su ospice preležali.
Danas je situacija nešto drukčija. Sasvim mala djeca se ne cijepe, niti će se cijepiti. Generacije preko 48 godina starosti su preko 95% imuni, a recimo da su imuni i friško cijepljeni (o tom potom). Recimo da je i životni vijek narastao na 75 godina (o tom potom). Ostaju generacije od 0-2 i 25-48 godina koje evidentno nemaju imuniteta, dakle 25 generacija ljudi od 75 ukupno. Znači 66% imunih.
Ako je krdo bilo 85% prije cijepljenja, a 66% sada, što ti se čini - u kojem trenutku je imunitet krda popustio?
Mislim da je imunitet krda opasna izmišljotina. Mislim da funkcionira samo kod živih cjepiva, gdje se djecu koristi kao vektore za širenje cjepne zaraze u općoj populaciji. Mislim da je to glavni razlog zašto mujica toliko forsira živa cjepiva. Mislim da je svaljivanje krivnje za promašeni sustav na roditelje djece (cijepljene i necijepljene) jako, jako zločesto i potpuno pogrešno usmjereno.
Licemjeri koji se ne cijepe su liječnici.
ne, ništa ne radim namjerno niti se prepucavam, ne razumijem kako je 93% došlo do 0
@tangerina, odi pitaj kohortu oboljelih u Srbiji. Lijepo ti ina33 kaže da se radi o PR-u.
Da ne bi sad netko izvlačio krive zaključke, u niti jednom trenutku nisam nagovarao na necijepljenje. Smatram da je čisto zlo svaljivati krivnju na djecu i roditelje, kad se vidi da su glavni licemjeri i necjepiše liječnici. Gamad antivaxxerska!
To su ti svi oni koji su davno cijepljeni, s jednom il dvije doze... Dakle i ovo medicinsko osoblje, i taj Albanac.
Npr. ja znam da sam cijepljena, jer moj brat nije (nekad su alergije i nuspojave bile kontraindikacija za cijepljenj). Ali nemam dokaz nikakav. Moj karton i kartoni mnogih drugih, davno su izgorili. Mi se svi smatramo necijepljenim. A s obzirom na to koliko je godina proslo, brijem da niti nemamo imunitet, osim onih koji su fakat prebolili...
Dok si u granicama naše županije, nemaš beda. U nas je procijepljenost preko 93%, u nas ospice krepaju u zraku jer se nemaju na koga primiti :coffee:
Nije uopće ponata kako je "doktor ispao" doktora radi, nego je poanta koji je efeket od te vrste komentara, objava, tekstove? Ljudi obično ne dobivaju želju za suradnjom kad ih se naziva idiotima. A to je valjda najblaži izraz koji se za antivaxxere koristi. Pa sad, pitanje je šta je važnije: reći bobu bob (kako autor vidi bob) da bi netko sebi olakšao iziritiranu dušu, ili postići da se shvati važnost cijepljena? Ljudi se deklariraju da im je ovo drugo na pameti, ali meni se to baš i ne čini. Kad se govori o vaganji izjava, ne radi se o podilaženju, nego o biranju načina koji će efikasno promovirati ono što želiš promovirati.
Pa, ne alazem se. Ovisi. Neki ljudi se nece pomaknut nikad pa ni tad, a gustat ce u raspravi i argumentom na argument. Neke ce bliska konkretna ugroza motivirat vise od lijepih rijeci sa statistikama. Sve ce ovisiti o razvoju situacije. Mislim da je prozor pazljivog biranja rijeci prosao za trenutnu sitiaciju.
Kolika je opasnost za plod, trudnica 3. mjesec? Dobili smo poruku da trener nogometa možda ima ospice, a cura radi kao trgovkinja, bila u kontaktu s djecom i trenerom. Da ode na bolovanje ? Prestrašena je, molim savjete
Ja sam imala rubeolu, i nisam se cjepiva u srednjoj bar ne na početku srednje,u trećem četvrtom razredu ide neka inačica ditepera
ISvetice,svakako nek trudnica smanji ili ukine kontakte s okolinom i nadamo se da će sve biti ok
Tnx
Gdi se u ZG može provjeriti tintar na ospice jel to na štamparu?
https://www.24sata.hr/news/jos-2-slu...posjete-577112
Evo u Dubrovniku sve više slučajeva
Napomenuo je kako su svi oboljeli cijepljeni u 80-tim godinama prošlog stoljeća.
„Njihovo obolijevanje može imati veze s nekim propustima prilikom cijepljenja. Svi oni tvrde da su primili prvu dozu cjepiva, ali nisu sigurni jesu li i drugu“, istaknuo je ravnatelj Bekić.
Znaš ono kad i novinari nešto ukapiraju...
Nassim Nicholas Taleb je svijetu darovao spoznaju o crnom labudu kao krajnje nepredvidivoj pojavi, koja kad se dogodi svi "stručnjaci" imaju objašnjenje zašto se baš tako dogodilo. U kasnijim djelima je prepoznao zloupotrebe koncepta crnog labuda u zataškavanju ili "damage control" aktivnostima koje su posljedica namjernih propusta. Takvima je darovao noviji koncept "antifragilnost". Pro-vax ekipa računa na cjepiva kao neki oblik antifragilnosti. Takvim optimistima koji rado tuđim ... mlate po koprivama Taleb daje najnoviji koncept "skin in the game" - kad si s vlastitom kožom uključen u zbivanja.
Lako je bilo pompozno ugnjetavati tuđu djecu. Sad kad je vlastita rit u pitanju stvari se mijenjaju.
Pojavio sam se na ovoj temi samo da bih prizvao mujicu. Nije se pojavio.
Odjavljujem se s teme s pozivom:
Dragi licemjeri, odite se cijepiti. To što ste se nekada cijepili vas sada čini žrtvama vlastitog licemjerja. Tuđa necijepljena djeca vam nisu baš ništa kriva. Premalo ih je da bi činila ikakvu razliku. Epidemija se ne širi među djecom. Dakle, upravo ste vi antivaxxeri na koje cijelo vrijeme upirete prstom. Vaše falacije pred epidemijom nemaju učinka.
Meni tako žao što sam izgubila svoj karton cijepljenja, a imala sam ga.
Ja sam rođena 1985., mislim da smo tad dobivali već dvije doze?
Evo pričaju na hrt-u, do 1996. se davala samo jedna doza cjepiva
Na američkim sajtovima sam čitala da se dve doze preporučuju tek od 1989. Tako da Ćisto sumLJam da se kod nas ranije od toga cijepilo sa dvije doze.
Najbolje bi se bilo cijepiti sa cjepivom za ospice, samo tko zna ima li toga uopće?! Prilično sam sigurna da sam na stranicama hzjz pročitala u popisu bolesti protiv kojih se kod njih može cijepiti morbili (dakle posebno), ali ne mogu to sad naći.