Ova mama je dojila 7 godina, tj. skoro 8, ne 10 ili 15. Djevojčica od tih 7,5 godina pretpostavljam još nije dobila menstruaciju niti ušla u spolne odnose, tak da ne znam zašto se to isto poteže kao argument.
Printable View
Ova mama je dojila 7 godina, tj. skoro 8, ne 10 ili 15. Djevojčica od tih 7,5 godina pretpostavljam još nije dobila menstruaciju niti ušla u spolne odnose, tak da ne znam zašto se to isto poteže kao argument.
Wooow cure.. halt... ajmo polako. MGrubi i Vladimira - dosta prepucavanja, razmjestam vas da malo sjedite s drugom djecom u klupi :mrgreen:
Dosta prepucavanja. Idemo dalje konstruktivno. Nema potrebe za ovim niskim udarcima. Pisana komunikacija je dovoljno teska i bez ovih kratkih/nedorecenih/uvredljivih recenica.
Tako da sada obje pokrenite sve vjestine diplomacije koje imate i nastavite dalje raspravljati lijepo :saint:
Dakle, tema je... :trep:
I dok sam ja nakucala svoj post, uletila mi Vedrana :lol:
Stovise, jos ni u skolu nije krenula :)Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Definitivno je prestala dojiti nesto prije osmog rodjendana.
Definitivno ne na pragu puberteta.
Ako je svjetski prosjek prestanka dojenja oko 4. godine, tada ovo zvuci kao nekakav obican slucaj necega sto je iznad prosjeka.
(Mama je upravo izdala knjigu Drinks are on me)
Mislim da joj prijeti optuzba da ima laktoopsesiju...
ja ne mislim da je vladimira provocirala, ali isto tako ne mislim da su jedini kompetentni govoriti na ovu temu psiholozi i psihijatri. (bas me zacudilo kakva se prasina odjednom digla na ovom vec pomalo zaboravljenom topiku.)
to bi bilo otprilike kao da su jedini kompetentni o porodu govoriti ginekolozi i opstetricari, a znamo koliko je to daleko od istine.. ;)
po meni, ako je mala zadovoljna, ako mami ne smeta.. vozi misko. nemam se ja kaj puno mijesati ni pametovati o tome. mene recimo vise iznenadilo da netko tako dugo sisa, nego sto mi je to bilo groozno (fuj, uskoro ce pubertet) ili suuper (eee, mogla bi i ja ovoliko).
Mislim da se proteže kao argument zato jer je obitelj iz V. Britanije a najviše maloljetničkih trudnoća dolazi upravo od tamo. Ma to je sad totalno nebitno.Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
kaj nisu ovi finci?
ja sam se dosla postrojiti medju dugodojece neplatnenjace... :mrgreen:
i vidim, opet sirove strasti oko tudjeg dojenja...
Meni je ovo i dalje strašno.Isto ko da raspravljate o tome jeli super da 20-godišnjak spava s mamom i tatom u krevetu ili da ta ista 8 godišnjakinja nosi pelene pa joj ih mama mijenja.Ljubav je ljubav,godine nisu važne,jel tako?Iskreno,ja uopće ne mislim da je to njeno dojenje izraz nekakve silne i duboke ljubavi prema toj maloj jer da je to tako nebi je izložila javnoj sramoti ovakvom reportažom.Jer drugi klinci neće sigurno u tome viditi ništa dobro nego sramotno,bez obzira na to što neke od vas u tom dojenju vide nešto duboko,prekrasno i štojaznam što ne..Pa možete vi polemizirati koliko oćete ali sa mamom sigurno nešto nije OK
U njihov dojilački odnos ne ulazim, nisu ni prve ni jedine koje su toliko dugo dojile, niti je meni njihovo dojenje fokus, ali meni nitko nije odgovorio niti potvrdio moju opservaciju da su djevojčice predebele.
E, tu ipak nešto ne štima.
slažem seCitiraj:
maria71 prvotno napisa
kao i u svemu drugom uvijek postoje extremisti
moja gornja granica je poćetka ispadanja mlječnih zubi , a 8g je daleko iznad te granice
Pa i nije tako daleko.Mliječni zubi ispadaju sa nekih 6,5 - 7 godina.Znači ti misliš do prvog osnovne?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
kak mislis predebele?Citiraj:
maria71 prvotno napisa
pa postoje razne konstitucije djece i ljudi.
Ja sam ih vidjela uzivo prije par godina i nisu izgledale uopce predebelo.
Samo nemaju konstituciju tijela kao, recimo, moja Shantana
Za koju neki misle da je takva jer joj ne dajemo meso i mlijeko.
Bdw, i ove dvije su veganke.
dozvolite individualne razlike, sto se ispadanja zubi tice, a i opcenito.
Kako rastu individualno, tako i ispadaju individualno.
na video prilogu mlađa ima popriličan višak kila.
a koliko znam to je i trigger ranijeg puberteta kod nekih.
meni ta cjelokupna obitelj nije sjela, ne zbog dojenja, nego zbog cijele atmosfere koja prožima film.
A iskreno neki dječiji crteži su poprilično čudni na tom filmu, ne oni gdje crtaju mamine dojke, već jedan drugi.
Ja sam samo promatrač sa strane. komentiram ono što sam vidjela i preko tog gledanja emocionalno doživjela.
Ponavljam meni njihov dugodojilački staž uopće nije u fokusu.
pozdrav ekipi... napisala bih samo svoj komentar na ovo. i možda općenito vezano uz dopisivanje na ovom forumu. nisam baš pročitala sve, ali puno jesam... i vidim jedno - kad se netko dijelom slaže s rodama ili se eventualno ne slaže, nastaje jedna napeta atmosfera, tu osobu se proziva da provocira, izaziva ili ne znam ni ja što.... šteta, jer su rode napravila dosta dobrih stvari. ali, brate mili, imate ekstremista, "sirovih" i nekulturnih članica jako puno (s nekima sam se nažalost i osobno susrela :roll: ). žao mi je da među sobom ne riješite na koji način (po mogućnosti kulturan i s argumentima) reagirati na komentare drugih. neću spominjati ničije ime, ali vezano uz jednu temu vidjela sam da neki pišu o negativnim vibrama, nekulturnom komuniciranju..... i ja se, kad ovako sa strane gledam, slažem s tim. slažem se s puno stvari koje promičete, s nekima se ne slažem....ali ovdje se prije svega osvrćem na vibre na ovom forumu. i kažem, ne vidim nikakve provokacije vezane uz ovu temu. žena je rekla što misli, netko se s tim može slagati, netko ne... njegov/njen problem! ali ne može se nekog prozivati da provocira zato što misli drukčije. mislim, ovo zaista pišem u dobroj namjeri, u ime svih dobrih stvari koje ste napravile za trudnice, mlade majke,obitelji..... ali - opet dobronamjerno - dovedite u red neke svoje članice, naučite ih pristojno i argumentirano komunicirati, bilo pismeno, bilo usmeno. čini mi se da tu "na razini" komuniciraju osobe koje su u vašoj udruzi ili se s njom gotovo u svemu slažu... a ostale jednostavno tjerate odavde nekim svojim izjavama i lošim vibrama. pretpostavljam da se mnoge neće složiti sa mnom, ali.... zbog NEKIH imate nažalost pretežno negativan "image" među ljudima. u svom se poslu susrećem s velikim brojem upravo novopečenih mama i kad čujem reakcije mnogih, bude mi žao.... :( upravo zbog dobrih stvari koje su NEKE od vas pokrenule i realizirale. jer vjerujem da i same shvaćate da se dobar glas daleko čuje, loš još i dalje! razmislite o tome...:love:
Razmislit cemo :)
Ajmo sad natrag na temu "dojenje velike djece" :yes:
kako možeš biti tako sigurna?Citiraj:
Trina prvotno napisa
ti znaš kako "diše" njihova okolina, ili isključivo sudiš iz svoje perspektive, svojeg sociološko kulturalnog backgrounda, svoje sredine, svojeg mentaliteta?
od kuda ta sigurnost da njihova okolina to vidi sigurno kao sramotu?
ja razumijem da ovo može djelovati čudno i prečudno, ali samo zato što je nešto nama čudno, jer to nikad nismo vidjeli u svojoj sredini, ne mora automatski značiti da je samo po sebi svima i svugdje čudno, tj. loše.
zar ne bi bilo poštenije ostaviti malo prostora za to da naša "lokalna istina" nije uvijek i jedina the istina?
ono što meni u ovakvim raspravama padne na pamet je kako bi lijepo bilo kada bismo se ježili na neke druge, očigledno loše stvari i pojave, sveprisutne oko nas, a koje nam zbog te svoje sveprisutnosti na žalost s vremenom postanu normalne i sve manje zanimljive za zgražanje...
ovo što mamaJu kaže je za razmisliti...
Naime, znam kako se okolina čudi meni što JOŠ UVIJEK dojim S. A dijete tek napunilo jednu godinu!!!
I kako se naša okolina tek čudi dojenju u javnosti...
Sjećam se užasnute poglede u turiste ljetos, kad je mama na klupi dojila prvo bebu a onda djetešce od kojih 2.5-3 godine. Gledali su ju osuđivački što zbog toga što doji vani (zamislite "užasa"!) te zbog toga što doji "veliko" dijete...
Puno toga je uvjetovano našim društvenim kontekstom, mentalitetom koji teško prihvaća različitosti, i sklon je osuđivati bilo što što odudara od onog što je "uobičajeno, normalno".
Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Iako ne sudjelujem u raspravi maltene od zacetka topica, gdje sam izrazila svoje misljenje, procitah ove nove komenatre i potpisujem ovaj Marijin post od A-Z.
I jos nadodajem - ukoliko ta majka smatra kako je njezino mlijeko jos uvijek najbolje za njezinu djecu, moze se izdajat pa nek mlijeko piju iz case, a svoju ljubav bi za njihovu dobrobit mogla prikazivati na socijalno prihvatljiviji nacin, i ne dokazivati svoj bunt protiv drustva na djecjoj kozi...
Dojenje većeg djeteta je isto kao spavanje dvadesetogodišnjaka s mamom i tatom ili kao da osmogodišnjakinja nosi pelene? Jer je prešlo sve granice, zato takva neobična usporedba?Citiraj:
Trina prvotno napisa
ma otkud ovo samo iščitavate?Citiraj:
i ne dokazivati svoj bunt protiv drustva na djecjoj kozi...
podsjeća me ovo opet na onaj topic o "muškim" igračkama, gdje se majke koje dečkima ne brane lutkice i roza etiketiralo na vrlo sličan način :/
konformizam rulz
Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Granice u svakom drustvu moraju postojati, jer bi se inace samo iznutra raspalo, samim ljudskim aktivnostima u sklopu anarhije.
Evo, jeste gledale Vodeni svijet sinoc...
Neke su granice striktne, i takve moraju ostat, neke su fleksibilne i ljudi su toga svjesni, a neke je cak i pozeljno dovoditi u pitanje za razvoj kulture i civilizacije.
Ne kazem da je ovo dojenje (iako iz moje perspektive je) pre-neprirodno, mozda je pak to granica koju treba pomaknuti u drustvu, ali nikako ne na djecjoj kozi. Kako inace, pitat cete se - ne znam, no da sam ja majka sa takvim uvjerenjima ko sto je ova na filmu, ne znam koliko bih bila u stanju odluciti kontrirati svim pogledima cudjenja (i inima) koje moja djeca vec savrseno mogu razumijeti, interpretirati na svoje nacine, stvoriti podsvjesne "filmove" u glavi, postati povucene da ih drustvo ne bi etiketiralo itd. slijedom lancane reakcije...
Cak, kad sam vec potpisala Marijin post, nije tolko ni to dojenje bitno, vec sama neka atmosfera, posesivna mama pod izlikom prevelike ljubavi...
Malo sam ispolitizirala, valjda sam u takvom raspolozenju danas, nemojte me previse kvotat :mrgreen:
Ti znači smatraš da ja,pod utjecajem svoje sredine i svog odgoja,nisam u pravu glede mogućih komentara prijatelja i okoline te djevojčice?Misliš da mi primitivci nismo dovoljno upućeni u jedan tako normalan odnos majke i osmogodišnjakinje čija se bliskost i emotivna povezanost očituje u dojenju?To što ja pišem JE moja osobni pogled i moje osobno viđenje stvari ali zar zaista vjeruješ da je njezini vršnjaci neće provocirati i rugati joj se zato što se još uvijek doji?Pa nekakva granica mora postojati pobogu,ne može se čitav svijet( i ne treba) preobratiti zbog te jedne djevojčice čija mater ne može povući nekakvu crtu.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Zato što bi kod spavanja 20-godišnjaka sa mamom i tatom svi zaključili da nešto u njegovom rastu i razvoju ne štima,da postoji nekakva rupa koja je ostala rupa umjesto da je popunjeno nečime što fali.Isto to mislim i za ovu curicu.Da je mama negdje zakazala,nije ispunila njezinu emotivnu "potražnju" na pravi način,ne dopušta joj da odraste i razvije u svom pravcu,da izgradi sebe kao osobu,kao malu ličnost kojoj je vrijeme da u nekom dijelu svog života sazrije.Ta žena je može dojiti još 8 godina a to dijete će na kraju ispaštati jer je pronašlo sigurnost u nečemu što to više nebi trebalo biti,u maminoj cici umjesto u mami kao osobi koja bi joj na drugačiji način trebala pokazati potporu i ljubav.Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
Neću se uopće više javljati na ovu temu jer sam rekla sve što mislim.
Trina, sve što ja kažem je da ne možeš sa sigurnošću znati niti kakva je njena okolina, niti kakva je njihova reakcija, niti da li nju neko zbog toga zeza(vjerojatno ne više, jer već odavnoi ne doji), a upravo si to rekla-da si sigurna da im se to događa.
ja ne bih bila tako sigurna.
ovo "mi primitivci" neću ni komentirat.
crtu su povukle njih dvije, ali kasnije nego što je tebi prihvatljivo (u osmoj godini).Citiraj:
Pa nekakva granica mora postojati pobogu,ne može se čitav svijet( i ne treba) preobratiti zbog te jedne djevojčice čija mater ne može povući nekakvu crtu.
i tko vam kaže da takvih "slučajeva" nema puno više, samo što mi ne znamo za to?
osobno znam nekoliko majki koje se ne usude reći niti da doje dijete starije od 2-3 godine, a kamoli dalje...
ja je uopće tako nisam doživjela.Citiraj:
Mony prvotno napisa
štoviše, činilo mi se da je mami već lagano dosta, ali da uvažava kćerku kojoj je trebalo još malo...pa je na koncu i toj kćeri u osmoj godini bilo dosta.
bdw, (što se co-spavanja tiče). što je s nekadašnjim obiteljima koje su bile prisiljene da svi skupa spavaju, do udaje/ženidbe?
jesu li oni svi skupa zbog toga imali psihoemotivnih problema?
ili su pak djeca kojoj se branilo da spavaju s roditeljima imali nekih problema?
tko će ga znat...
ma, čini mi se da je sve bitno već rečeno, teško se tu daljnjim razglabanjem može nešto više reći, mislim da je stvar u nekim općenito životnim pogledima koji nam se razlikuju.
Citiraj:
osobno znam nekoliko majki koje se ne usude reći ni svojoj užoj, ni široj okolini niti da doje dijete starije od 2-3 godine, a kamoli dalje...
Pa normalno, vidiš na koje se sve bolesne načine to interpretira.
hm, Vedrana, ne svida mi se bas tvoj zadnji komentar :/
u svakom slucaju mislim da se slazemo da je takav prizor u danasnje doba u najmanju ruku neuobicajen. ne bi isla dublje u neke analize. ali, vremena se mijenjaju, mozda ponovo postane uobicajeno radjati doma ili u polju i dojiti do skole, ko bi ga znao. ja nemam s tim nikakvih problema :mrgreen:
Ja cu samo spomenuti da smo do prije par godina ISTE OVAKVE rasprave vodili na temu dojenja trogodisnjaka :saint: ISTE OVAKVE TEME.... A pogledajte sada broj trogodisnjaka na forumu koji jos uvijek doje. Stvari se krecu na bolje..... :)
Pročitaj topic otpočetka i reci da nisam u pravu, što su ljudi sve u stanju nakalemiti nekom tko ovako iskače od prosjeka i zašto.
Odgovarala sam mikki.
Pa ljudi imaju svoje mišljenje o tome,nije vrag da se na forumu moramo ustručavati izreći takve stvari zato što nekome to ne odgovara.
Usput,meni je i dalje dojenje trogodišnjaka bezveze.Ali ne zgražam se nad mamama kojima nije.
ma kuzim te, nije bed, ali sto ljudi sto cudi, i sto ljudi milion misljenja i nacina izrazavanjaCitiraj:
VedranaV prvotno napisa
Pa naravno da se necete ustrucavati? Gdje je zabava i mogucnost ucenja u raspravi ako svi isto misle? ;)Citiraj:
Trina prvotno napisa
No posto na forumu svatko moze slobodno izreci svoje misljenje, isto tako mora biti svjestan, tj. ocekivati da ce joj se suprotstaviti netko tko ne misli isto tako. Najnormalnija stvar.
htjedoh reci da tko zna kako bi se ti isti ljudi ponasali da znaju tu obitelj i tako to. mozda bi im bili najveci saveznici. ovako izdaleka se moze lamentirati kolko hoces.. kad ne znas kako stvari zapravo stoje.
mikka, baš tako.
A ja, bas naprotiv, sto duze dojim, to sam sve vise :shock: na dojenje osmogodisnjaka/inje.
Antikonformizam rulz - sto duze dojis, vise valjda postujes djetetove potrebe, usput zavrsis na telki, u novinama i napises i kakvu knjizicu... jer jako je bitno bas dojenje predskolaca promovirati, necemo se baviti bebicama valjda. Cijela obitelj mi nije sjela, bas kako maria kaze.
damn...a jedan od ljepsih trenutaka bilo je ljeto kad se L. rodila i kad smo na moru bile sa mojom starom. 3 generacije. i zajedno su te 3 generacije spavale u velikom krevetu.
imam puno vise od 20.
bit ce da nesto ne stima sa nama..... :roll: