Sretan rođendan i da mu se sve želje šta prije ostvare :heart: :D !
Printable View
Sretan rođendan i da mu se sve želje šta prije ostvare :heart: :D !
drage moje, danas sam dobila nesto na mail sto zelim podjeliti sa vama
nadam se da sam pogodila dobru temu jer ne posjecujem vas pdf.
:love:Citiraj:
U prvom razredu učiteljica je objašnjavala djeci što znači kad je netko posvojen.
mala Ana reče: "Ja znam što to znači jer sam ja posvojena."
"Što to onda znači?", upita učiteljica Anu.
"To znači da nisam rasla u maminom trbuhu nego u njenom srcu."
:heart: tako smo i mi limaču objasnili i sad dosta često zna doći do MŽ stavit rukicu na njeno srce i reći da je on tu bio prije nego je došao k nama... :saint:Citiraj:
Dia prvotno napisa
Pazite da djeca to ne bi shvatila doslovno, jer oni su tome skloni. Ovo lijepo zvuči, ali za dijete je mnogo bolje i zdravije baratanje činjenicama o tome gdje su rasla i kako su rođena. Ovu nejasnu formulaciju bi bilo bolje prevesti u istinitu, to jest da ga mama i tata vole isto kao i da su ga rodili.Citiraj:
Dia prvotno napisa
da Zdenka kužim te ali na koji način objasniti Niki koja ima četri godine kad dođe iz vrtića i veli da joj je prijateljica iz grupe rekla da je nisam ja nosila u trbuhu makar ona je svjesna da je iz dječeg doma jer je po Emu išla sa nama
Ivančice, to da je ti nisi nosila u trbuhu je istina. Pomozi joj tako da je opremiš mogućim odgovorima na takve primjedbe druge djece, a koji će isto tako biti istiniti. :love:
možda se nisam dovoljno detaljno izrazio, ali Limaču smo rekli da je rastao u trbuhu jedne dobre tete, a dok je bio u njenom trbuhu, bio je u maminom srcu i mojim mislima. I onda kad je izašao iz trbuha te tete, mama i ja smo ga uzeli kod sebe jer smo ga jako željeli i jako ga volimo. Tako nekako smo mu pokušali objasniti i za sada je to prihvatio, zato kaže da je bio u maminom srcu...Kad bude malo stariji i kad će moći razumjeti neke riječi, objasnit ćemu mu na realan naćin, ali za sada je premali da bi shvatio.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Meni se ova rečenica ne sviđa. Na prvi pogled zvuči zgodno, ali kad sam promislila... Djeca sve shvaćaju doslovno, moglo bi se dogoditi da pomisle da su umjesto u trbuhu, doista rasla u srcu. Drugo, da li to znači da majke koje su rodile svoju djecu, nisu nosile i u srcu?Citiraj:
Dia prvotno napisa
Nekako mislim da je jako tesko odabrati pravi nacin kako objasniti djetetu da je posvojeno. Postoji li uopće pravi nacin? Mislim da i ne! Svaka obitelj u danom trenutku riješiti ce tu situaciju onako kako misli da u tom trenutku i treba. Okolnosti su te koje nekad mogu otezati ili olaksati ovaj problem. Ono sto ce u jednoj obitelji biti savrseno a i s tim i sasvim slucajno tj. spontano rjesenje, u drugoj to nece biti tako.
Ma nismo mi jos dosli niti do faze da nas pozovu na prvi razgovor zbog jednog :saint: , zato niti nemam vlastitog iskustva s tim, ali eto samo malo razmisljam... ;)
MM i ja sve "faze" ovog naseg puta fotografiramo - mozda jednom nekad napravimo i neki fotostrip... mozda ce nam se to jednom uciniti kao dobra ideja, a mozda i ne
Postoji pravi način: pravi način je odgovarati na sva djetetova pitanja, uvijek biti iskren i nikada ne lagati, predočiti djetetu sve činjenice na način koji je prihvatljiv njegovoj dobi. Ako dijete samo ne pita, roditelj mora pokrenuti tu temu. Posvojenje nikada ne smije biti tabu, nešto o čemu je bilo kome neugodno razgovarati. Dijete uvijek mora osjećati da smije sve pitati i sve reći o tome kako se osjeća i o čemu razmišlja, a ne da ga u tome koči roditeljeva povrijeđenost. Njihov život počinje rođenjem, a ne posvojenjem i posvojitelji moraju učiniti tako da ta dva dijela čine cjelinu.
Kao sto sam napisala - MM i ja jos nismo niti pozvani zbog jednog :saint: te nemamo jos puno iskustava... ali Zdenka2, slazem se u potpunosti sa svime sto si napisala. :)
Mozda sam se prije malo krivo izrazila - mislila sam vise na to na vjerovatno nema jednog univerzalnog pravog nacina koji bi bio dobar u svim slucajevima, iako ovo sto ti pises svakako mi se cini univerzalnim pravim pristupom.
Naš limač je pravi mali "radnik", dok sam ja sijao travu, one je sakupljao kamenčiće, dok sam ja obrezivo voćke, on je skupljao granje. I moram ga pohvaliti jer je napravio-uz moju pomoć- svoj mali vrt (izrazio je želju da ima i on svoj vrt gdje će saditi mrkvicu i rajčicu), i sad svaki dan MŽ nagovara da idu saditi i sijati povrće.Ne može dočekati!! :P .
Inaće je veselo dijete i jako je mazasti. :love:
Tata :love: , za limača :heart: .
Bravo mali vrtlaru!
Mogu si zamisliti kako to slatko izgleda :*
ja se ispricavam ak sam nesto krivo rekla onim citatom
nije mi bila zelja uopce ulaziti u raspravu dal, kako i sto reci klincima
jednostavno mi je bio prekrasan njen odgovor
Tata :love: . Pusa limaču!
tata- tvom malom mazastom vrtlaru jedna velika :*
Pozdrav tati i "vrtlaru" od drugog tate! :bye:
Naša mala također uživa na selu gdje imamo veliku površinu prepunu zelenila. Sve je ograđeno pa nema straha od auta i ostalih prometala Tamo Lara može nesmetano juriti, igrati se u pijesku i uživati u svim "zemljanim" dječjim poslovima. Pomaže mami i baki okopavati cvijetiće. Našla je i prijatelja, susjedovog klinca koji je malo stariji, ali jako obziran i pažljiv, vrlo se lijepo igraju i zabavljaju. Uvijek rado odlazi na selo i susjedov mali je najbolji frend... :love:
i vama :bye: :bye:Citiraj:
Ratko prvotno napisa
pitanje za Forumaše: GDJE STE SVI NESTALI? :? :(
i mi smo primljeni u vrtić....i limač jedva čeka, svakoga dana pita kada će ta jesen? A inaće smo super, spremamo se na more, volimo se, mazimo i dalje jako želimo seku :heart:
Mi smo se vratili s mora, bili smo 2 tjedna i mala je jako uživala. Sad se već privikavamo na radnu svakodnevnicu - Lara u vrtić :D , a tata i mama na posao :( .
ne znam gdje smjestiti ovo pa ću ovdje!!
Nema nikoga već danima na Forumu! Jasno mi je godišnji su, ali zašto imam osjećaj da ste svi nekud nestali (jel postoji dr. Forum)?? Prije ste sve dijelili s nama, pisali nam, sad nema ni Sanje, ni Zdenke (koja se uvijek javljala), Vlvl, Otočanka. Tema od Pahuljice je izbrisana :? . Hoće mi netko objasniti kaj se događa?
Imamo novih posvojenja :D , al ljudi ne pišu o tome, jer vjerovatno misle da nisu zanimljivi jer im nitko ne piše čestitke, dobrodošlice. Prije samo par mjeseci Forum je disao punim plučima, a sada :cry:
Svima :*
Tata, ne možeš natjerati ljude da pišu :) . Neki napišu i previše, pa poslije imaju problema - susreću se s nepoznatima koji ih "prepoznaju", s poznatima koje su htjeli izbjeći i sl. Ovaj je forum jako čitan, pogledaj samo broj gostiju tijekom jutra!
Neki uopće ne žele pisati javno, samo dojave da su posvojili, da ljude ohrabre i pokažu da se nešto događa i stvari ipak pokreću.
S druge strane, kad već prođe par godina od posvojenja, susrećeš se s dječjom svakodnevnicom koja nema veze s činjenicom da je dijete posvojeno, pa o tim događajima pišeš na drugim "dobnim" podforumima.
Što da ovdje pišem o fazama moje četiripolgodišnjakinje, o tome da od njenih decibela stradavaju uši i da mi beba pati od kronične neispavanosti (da ne kažem alergije na buku) :mrgreen:
Slobodno iniciraj temu koja te zanima i o kojoj bi htio raspravljati, uključit će se tko želi i može.
ja redovno škicam šta se ovdje piše, eto... :)
nisam mislio nikoga natjerati da piše :shock: , ali gledano s moje strane, ljudi se jave i čekaju hoće li im tko čestitati, kad vide da ih nitko ne šljivi, odustanu. Obeshrabre se ili pomisle da nisu zanimljivi. Kažem gledano s moje strane, možda nisam u pravu, nek se slobodno javi netko tko misli/ ne misli tako.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Forum je čitan, ali svi smo pod "tajnim imenom" i ne shvaćam zašto bi se netko skrivao od nekoga, osim ako se srami :evil: , al vjerujem da takvih nema.
nisam mislio na ništa ciljano, nego mi je žao da tema pomalo "umire" , da se ljudi ne javljaju kao prije.Kad se samo sjetim onih početaka kad sam vas počeo čitati, pa kad sada to usporedim sa današnjicom :/ .Citiraj:
čokolada prvotno napisa
:*
ma sad su i godišnji :)
evo ja vas redovno čitam :heart:
Božićna čarolija je izbrisana jer sam ja to tražila :trep:Citiraj:
i ja ću biti tata prvotno napisa
i ja redovno pratim forum
I ja ću biti tata, to je uobičajeno zbivanje na "zrelim" da ne kažem starijim forumima. Pokrenuto je puno tema koje su nam bile svima interesantne, ali oni koji su dulje na forumu već su se izjasnili o mnogo toga: kakva nam je bila obrada, koliko smo zvali centre, kakav je bio prvi susret, jesmo li mijenjali imena, kako je reagirala naša okolina... Sada nemamo potrebu pisati o tome na tim istim temama, a novi članovi dođu, pročitaju, i često nemaju potrebu ni postaviti pitanje.
Ja se razveselim svakoj pridošlici, čekalici ili posvojenom roditelju. Rado čitam nove priče i pratim šta se zbiva u onim već poznatima.
Puno mi znači ovaj forum. :love:
P.S. Što ima kod vas novo?
Bok.Ja se relativno malo javljam ali vas redovito čitam. Pokušala sam saznati nešto o vašim strahovima prije samog posvojenja i o eventualnim nedoumicama oko cijele priče, ali stiglo mi je nekoliko odgovora i hrpa dobrodošlica.Ne znam. Možda vam je to dosadna tema, možda niste imali nikiakve nedoumice ili ste sve svoje strahove zaboravili. Mi još nismo posvojili dijete, ali smo na tom putu, ali kad vidim da mi nitko ne odgovara na ta pitanja onda se pitam jesam li ja zaista spremna na taj korak ili samo ja imam takve nedoumice pa mi je cijela ova priča uzaludna i bolje da ne nastavljam sa postupkom. Žedna sam pročitati vaša mišljenja i iskustva vezana za tu situaciju.
:* , moje iskustvo je opisano, i imaš moju podršku.Pitaj sve što te zanima. :*Citiraj:
boriva prvotno napisa
Čokolada, imam pitanje (ako je preosobno ne trebaš odgovoriti 8) ). Da li si ikada osjetila razliku (u svakom pogledu-ponajviše osjećaji ) između A. i M. ?? :heart: :heart:
Puno me ljudi to pita, a i onima koji ne pitaju pitanje piše na čelu 8) .
A. smo dobili kad je imala 14.5 mj., bila je prelijepa, sićušna, manja nego što je Mare sada s 8.5 mj. Vesela, zaigrana, umilna, velika maza, uvukla se odmah pod kožu. Ipak, trebalo mi je neko vrijeme da u glavi postanem mama i da izgubim svoju "nezavisnost" u razmišljanju i ponašanju...do krize par mjeseci nakon posvojenja. Zbog havarije s cijevima u stanu morali smo A. odvesti baki par noći na spavanje. Koja greška! Dijete se izbezumilo (iako je i s bakom provodila puno vremena) i tek smo onda shvatili koliko je ovisna o nama i koliko se trebamo :heart: .
I danas je moja maza, jako privržena i željna blizine... (dobro, živi je vrag na raketni pogon).
Kad se rodila M. očekivala sam buru drugačijih emocija, hitnu privrženost već po defaultu, ali ništa od toga. Užasno stresna trudnoća, toliko da sam skoro odbijala "biti trudna" da nešto ne krene po zlu, uspomene iz bolnice, težak oporavak poslije carskog, sve je to bilo tako poremećeno da se sad uopće ne mogu sjetiti nijednog trenutka od tih 9 mjeseci :/ ...
Prvih mjesec dana M. je spavala valjda 23 sata dnevno, nije htjela dojiti, ležala je u svojoj košari tako bešumno da je MM rekao da ima osjećaj da smo dobili lutku, a ne dijete. Naravno da se sve promijenilo s prvom komunikacijom očima i osmjehom, ali hoću reći - zbog te opće amnezije nisam imala osjećaj da je M., eto, baš MOJA, da je to sad drukčije, moja krv i ostali "geni kameni", čak ne vidim u njoj išta moga :lol: (ista tata!). Možda bi najpreciznije bilo reći da osjećam da su obje "pale s neba" samo na različite načine.
M. ima neki svoj đir, skroz drukčiji od A., nešto je mirnija, ali svojeglava do bola i uopće nije maza. A. joj je centar svijeta i njoj se daje bezrezervno, a ova joj uzvraća predstavljajući se svakome: ja sam A.Ž., imam četiri i pol godine i seku M. :heart:
Čokolada :love: :heart: .
i ja ću biti tata moram ti priznati da sam pomalo razočarana tvojim pitanjem postavljenim čokoladi.
ma ne mogu to čak niti objasniti... ja zaista nemam nikakvih dilema niti razmišljanja po tom pitanju. kad bih rodila, imala bih svoje dvoje djece koje bih voljela najviše na svijetu.
ma ne znam... ne mislim da si pitao nešto nenormalno, ali eto tako osjećam.
Imenica, zašto? Puno ljudi ima dileme da li će posvojeno dijete voljeti jednako kao i biološko. Mene je , eto, mučio drugi problem - da li ću M. voljeti jednako kao i A. :mrgreen: .
Nema tabu tema, o svemu se može razgovarati.
čokolada :love2:
ma naravno da se može o svemu razgovarati... samo ja očito ne pripadam onoj skupini ljudi koja ima takve dileme. zbilja ne mislim ništa loše. napisala sam ono što osjećam i to potpisujem.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Citiraj:
imenica prvotno napisa
imenica,da li pripadaš ili ne pripadaš skupini ljudi koja ima takve dileme mislim da ne možeš sa sigurnošću tvrditi dok se ne nađeš u takvoj situaciji. Jedno su osjećaji, a drugo kad se to zaista dogodi.
a možeš li mi obrazložiti zašto si razočarana mojim pitanjem Čokoladi?
Čokolada je jedina koja je prošla jedno takvo iskustvo i koja sa sigurnošću može stajati iza onoga što je napisala, dok svi drugi mogu samo osjećati ono nešto u sebi
Čokolada :*
vlvl, hvala na pitanju. Novosti ima iz dana u dan, u pozitivnom smislu.Citiraj:
P.S. Što ima kod vas novo?
Ukratko: svi smo dobro, volimo se svakim danom sve više, uživamo u obiteljskoj idili :saint: :saint: :saint:
Čokolada, evo i od mene jedan veliki :*
zato što mi je gušt čitati tvoje pametne, iskrene i razumne postove. :)
i jedva čekam da A. nađe park-prijatelje :mrgreen: