Ma mislila sam na ginekologa itd...primarnu zaštitu uglavnom
Ne na liječenje kronične bolesti.
Koju btw imam, i ne liječim ju privatno naravno.
Nema nikakve veze s B, samo sam usput spomenula.
Printable View
Mjesečni pokaz u Zagrebu za osnovnoškolce je 90 kn, u Rijeci je 1.zona 92 kune.
Našla sam na rodi temu o opremi za novorođenče iz 2006. godine, očito se tada davalo, kod nas se davalo i prije toga. http://forum.roda.hr/threads/11295-N...ispla%C4%87uje No, za dobiti novce od grada mora se podnijeti molba, ne ide automatizmom.
Razlika u prirezu Rijeke (15%) i Zagreba(18%) je 3%. https://www.porezna-uprava.hr/HR_por...a_dohodak.aspx
Rijeka je bas specificna. Meni se cini da su tamo i rezije skuplje neg u Zagrebu.
Srednjoskolski pikaz je 120 kn, puno previse za djecu koja ne privredjuju.
Skoro da bi im bilo bolje kupovati polsatnu kartu za 4 kn - bas me zanima do kada ce to trajati.
Meni je stvarno nevjerojatno s kakvom lakoćom prihvaćate euromilijunske malverzacije i pljačke u zamjenu za nešto centi koje nam gradonačelnik baci.
Nikome nije bilo sumnjivo kad je Hanž.u vjetar prosuo 2 milijuna eura za jamčevinu? A koliko je takvih koji bi trebali vratiti uslugu...
Samo, zatvoren je to krug.
.
netko je napisao da zagreb ima 50000 osnovnoškolaca.
50000 x 4 majice (2 ljete, 2 zimske) x 30 kn (ja sam čula 50, ali uzmimo npr. 30 kn)
cifra je :o
Ne valjda opet o prirezu :drama:
Porez i prirez na place je prihod lokalne (samo)uprave koji se dijeli ovisno o odgovornostima iste, iznad gradova su u ostalim zupanijama zupanije, a grad zagreb je ujedno i zupanija i grad i opcine i zato se postotno najveci dio od tog "kolaca" slijeva u njihovu blagajnu, za razliku od odtalih gradova koji su samo to - gradovi.
O tome koliko je veci broj zaposlenih u gradu zagrebu od ostalih gradova ne treba valjda ni trositi rijeci. I imaju prosj cno vece place. I jos gradovima ide dio poreza od tvrtki (zaboravila sam kojih) a koji se razrezuje u po sjedistu tvrtki, naravno grad zagreb ima najvise sjedista tvrtki. Itd.... Naravno, i tih par kuna prireza vise igra neku ulugo ali kljucna razlika u prihodima je upravo ta.
Pa tko prihvaća?
Mislim da na ovom topicu nema nikoga tko to misli, barem ja nisam pročitala niti jednu pozitivnu o bandicu.
Ja sam samo rekla da naš zagrebački prirez nije toliko veći od ostalih i da te sume nisu tako ogromne..a ne da mi sviđa kako on s tim novcem raspolaže.
Osobno smatram da je on jedan običan kriminalac.
nevjerojatno je kako idemo u dokazivanja ja sam ovo, ti si ono, bilo jednom :starac:
Ajmo se okrenuti ovom trenutku i konkretnoj situaciji. Recimo da bi trebali nabrojati 10 stvari za koje mislimo da su prioritet, vjerujem da statistički uniforme ( majice) ne bi bile pri vrhu popisa.
A inace da gradi nove skole i vrtice morao bi zaposliti ljude koje onda ne moze samo tako otpustiti. Ovako jedne godine kupi knjige. Druge ne mora. Nema istinske dugorocne obaveze.
Kad ste već skrenule s teme - vrtić u ZG nije jeftin. Ja sam plaćala 600kn za treće najmlađe dijete + 400 kn engleski program, dakle 1000kn. Ok, nije bilo potrebe za engleskim programom, pa bismo plaćali manje, ali i 600 kn je puno. I to samo predškolsku godinu.
Prije toga su svi od jasličke dobi do godine prije škole išli u privatni vrtić (jer radno vrijeme vrtića nije prilagođeno ljudima koji rade u nekim korporacijama od 9 do minimalno 17 na drugom kraju grada), dakle: 1000kn (prosječno jer je cijena varirala od 900 do 1200kn) x 3 djece x (12 mjeseci x 4 godine) = cca 144000kn + još teta čuvalica koja bi pokupila dijete kad ne bismo dolazili na vrijeme po dijete ...
Ukoliko uniforme ne prođu, zar mislite da će se tih 3,5 mil HRK preusmjeriti na nešto drugo vezano uz školstvo? Sumnjam... Odjednom ih više neće biti i sve će biti po starom...
ma nece se nista preusmjerit jer novca nema. tek ce se rebalansom "namaknuti "
Nece nikuda novci ...zato bolje ista nego nista...povlacim se...
ali neće "rebalansirati" za nešto drugo, potrebnije...
iako, ja i nisam toliko sigurna da nema novaca... neke škole su izvrsno opremljene.Primjericenova škola na Vrbanima meni izvana izgleda "mrak".
I kod nas ima radova, uvijek bi moglo bolje, wc papira će uvijek nedostajati (inače, mislim da djeca najviše uništavaju role wc papira i ručnika - vidjela sam fotke što rade s njima...), ali mislim da je ključ u sposobnosti ravnatelja i učiteljske zajednice. Ja bih glasovala da novac preusmjere u njihovo obrazovanje, posebno razvoj motivacije, kreativnosti i sl.
čoksa kao i uvijek, točno u sridu
Joj naravno da neće rebalansirati za nešto potrebnije niti preusmjeriti novce, to je samo način da se u raspravi ukaže na nepotrebno razbacivanje na jednoj strani dok na drugoj navodno nema novaca za osnovne stvari.
Sta magriz fakat? A prava steta.
Ne mogu editirati, nasla sam. 60% poreza na dohodak ostaje lokalnoj samoupravi.
ove godine gradu zagrebu dolaze na naplatu neke velike cifre. nezgodno u predizbornoj godini.
evo pogledala sam dakle gradu zgb dolazi na naplatu obveznice od 300 milijuna eura. o tome se pisalo jos 2014. kako ce to biti probelem.
http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/ho...tu-2017-949374
pardon, ne dolaze gradu, vec Holdingu, koji je imao bolji kreditni rejting pa se zaduzio, i onda love se stopila u gradu
da se razumijemo ni u drzavi ne cvjetaju ruze.
tako da iznos za ove majice u rebalansu ce zvucati kao marija antoneta s kolacima (iako je takodjer povijesna cinjenica da ona to nikad nije rekla).
Lili o skoli na vrbanima se pisalo takodjer jako puno. evo jedan od clanaka
http://www.vecernji.hr/zg-zivot/kako...banima-1118323
Slazem se sa svim argumentima protiv, al mene daleko najvise uzrujava sto su to samo dvije majice. Pa sto ces s dvije majice?
I to uzrujava mene koja i inace saljem djecu u vrtic u odjeci od jucer, i imam svakakve trikove da sto manje veša perem i da sto cesce obuku isto. Nema šanse da bi ja to prala "svaki dan", nakon mrlja od hrane/likovnog/trave...znoja kad budu veci. Isli bi s mrljama, a ako smdi, u drugoj majici. Taman posla da mi jos i to netko natovari kao svakodnevnu obavezu. Bas me uzrujava i sama pomisao na "odrzavanje uniforme". A kako bi oni koji se presvlace i inace vise puta u danu? Peri majicu svaki dan ili si sam kupi jos tri?
Uzrujana sam.
i Bandic je uveo imovinski cenzus u vrtiće- plaća se prema dohotku. što znači da se dio građana duplo oporezuje. a to je samo kap u moru njegovih dvojbenih odluka. pa on je živući simbol sljubljivanja privatnog kapitala i javnih (naših) resursa.
Spajka procitala sam. Bem ti bas cesto arhitekti zabriju u neki svoj svijet pa kad se na to nadodaju izvodjaci i njihov rad ma divota...bas steta.
mislim da u slucaju uniformi nije problem kolicina robe za pranje, vec problem da imas, za sad u najboljoj verziji, samo dvije majice.
pa ces okretati svaki dan masinu za jendu majicu ili pak ces istu prati na ruke.
Ne odlučuju arhitekti ni o veličini škole, ni o broju školaraca. :mrgreen:
Oni od nadležnih službi dobiju program, broj učionica, kabineta i svih ostalih prostorija.
no kad imaš tri školarca, onda se valjda veseliš sto si dobio 54.000 kn :roll:
Hm bas me zanima koliko majica/uniformi dobivaju po uceniku u onim zemljama u kojima.ih nose? Ima li netko iskustvo? Provjerenu informaciju?
Nda... na istom smo tragu.
Aliiii treba imati na umu da to i nije neka velika para. Prosječna neto plaća je u Hr za 2016 iznosila 5805 kn (podatak sa stranice Državnog zavoda za statistiku). To nije ni deset plaća. Daklem, bolje bi bilo raditi i zaraditi nego visiti na potporama. Ti za tri školarca dobiješ deset plaća, a moraš ih školovati do zrelosti. Da prostite, to košta puuuno više, ufff...
* * *
Offt. Bandić je s tim uniformama dobro dobacio kost građanima. Evo, tu se vidi koliko se mi bavimo time, a dok mi glodamo njegovu kost i raspravljamo o uniformama, on nije nikoga od nas pitao da li pristajemo da se potroši lova (kažu) 23 milijuna kuna na ono smiješno skijalište u centru Zagreba, a to je samo primjer... Spominjem ga zato jer je već spomenut. Koliko se važnijih potreba moglo pokriti (samo) time??? Ali štaš, to nam je ljepota demokracije. Nije dobro kad je nema, ali bome, nije sjajno ni ovako.
Peterlin, ja se samo čudim kako se glasovi jeftino kupuju.
Ono covjek sinonim korupcije, mita, populizma ...itd, ali nema veze, ako ja imam neke koristi od njega, onda super.
Eh, ljudi nemaju širu sliku.
Odnosno imaju, ali iskrivljenu... Zapravo, iskreno priznajem da nisam iznimka. Pitanje je da li je moje viđenje stvari ispravno. Mišljenje stvaramo na temelju dostupnih informacija, a one nisu potpune.
Ali da se vratim na temu iz citata - na ovim područjima uvriježeno je misliti da si ukrao samo ako si ukrao od susjeda, ali ako si oteo od države, nisi ukrao nego "si se pomog'o"
Dok ne počnemo razmišljati o zajedničkim interesima, a ne samo o osobnim, ništa od toga. Za demokraciju treba nekoliko generacija. A da su nam uvjeti za izgradnju iste sjajni - nisu. To me ne brine. Brine me kad nema poboljšanja u odnosu na jučer, prekjučer ili prije n+k godina. Dapače, neke stvari su lošije, ali teško je tu generalizirati.