začiniš posle ak ti misliš jesti
Printable View
začiniš posle ak ti misliš jesti
Ali ne volim jesti usitnjenu, kašastu hranu.
ideja namaži na kruh
Omiljena hrana moje djece u ovoj dobi bile su tikvice, svih boja - zucchino (s koprom), obične tikve bijele, maslene buče, hokaido (ta je naročito omiljena) - sve sve sve... I batat mlađem sinu, stariji ga nikad nije volio (on je krumpiraš). Obožavali su kuskus i to je mojoj svekrvi bilo otkriće, jer prije nego je dobila unuke nije za to ni čula.
Ciklu daj djetetu nezačinjenu, a ostatak si začini. Brokulu i karfiol isto skuhaj, djetetu daj takvo kakvo je, a sebi i mužu gratiniraj (zalij vrhnjem, zasipaj sirom i malo zapeci). Možeš od toga i salatu napraviti. Moj mlađi obožava salatu od karfiola s bučinim uljem, a stariji je ljubitelj karifiola s prepečenim prezlima ili pohanog (ali za to treba pričekati).
Juhu skuhaš od teletine - daš djetetu malo mesa i mrkve, a juha može 2-3 dana stajati takva u frižideru i jedete po potrebi 1-2 puta dnevno. Isto, krem juhe su super - od raznog povrća. Štapni mikser je zakon za to.
Zaboravih najmilije povrće svoje djece iz rane dobi - špinat! Zajeli bi se u tome... Mi sve to jedemo i volimo i danas. Isto, od mahunarki crvena leća, zelena leća...
Od voća - banana, jabuka kuhana, kruška kuhana, ne mogu se zapravo sjetiti kad sam počela davati i šljive kuhane (iz leda) ali negdje prve zime, jer imam proljetno i ljetno dijete. Obožavali su kompote, a to vole i danas. Umjesto gotovih sokova cijeli život više vole vodu u kojoj su se kuhale jabuke i suhe šljive (i druge kompote - sezonski).
Joooj, to moj mlađi radi - pire od batata s češnjakom i maslinovim uljem namaže na integralni kruh i onda se davi u tome.
Ne mogu se sjetiti kad je počeo jesti humus, ali negdje kad i grah, u drugoj godini. To i danas obožava - paštetu od graha, a naročito slanutak tj. pravi humus, sa sezamom.
jelena, hahaha, baš si navrla da ja to pojedem. Gle, ne da mi se ni kuhačiti cijeli dan. Ako joj to pojedem onda opet sjeckaj, kuhaj, tenfaj, a čemu kada je i ovo dobro, ne bu se pokvarilo.
Peterlin, hvala za ideje. Po tikvi smo mlatili prij tjedan-dva. Budemo opet. Batat mi je malčice i presladak za bebu. Ne znam.
Zasto je batat presladak za bebu? Pa nema dodani secer. Ideje o tome da djeca ne bi smjela konzumirati slatko voce i povrce (slatko samo po sebi, a ne zasladjeno) totalno nemaju smisla niti ikakve znanstvene osnovne. Bablje price.
Preuzme okus u štogod stavim. Samo se batat osjeti i ta slatkoća.
Pa nema veze, takav je batat. U svakom slucaju ne steti. Ne znam koliko vrsta je dostupno, no sto god nadjes (od slatkog krumpira odnosno batata, do raznoraznih yamova - sumnjam da distinkcija uopce postoji u HR) je bolje od bilo kakve vrste drugih gomolja, ukljucujuci obican krumpir. Izmedju ostalog, namirnica je super izvor beta karotena.
Curke, savjet. Moja mala (9mj) nikako ali nikako ni u kojoj kombinaciji ne zeli meso u kasicama koje joj doma radim! Probala sam piletinu/teletinu/puretinu izmiksano skroz, pa sa komadicima, pa u kombinaciji sa karfiolim,brokulom, krumpirom, u juhi, ma nema kaj nisam probala i ni da bi zalogaj pojela. Ne odustajem i pokusavam non stop ali nista, a meso mora jesti tako da joj moram s vremena na vrijeme dati **** purica sa rizom i mrkvom, pa teletina sa povrcem itd.... Ne volim joj davati kupovne, starija je uvijek jela domace i nikad nije ni probala ove iz staklenke ali izgleda da sad nemam izbora. Ostalo sve papa kaj joj ja napravim, miksam joj svaki dan neku vocnu, pa ubacim zitarice u to, recimo ribu jede super u kombinaciji npr blitva/krumpir, mrkvica. Eto, samo nas zeza to meso.
Ovo su i moji radili, obozavali ribu oi strajkali s mesom. Pricekaj par tjedana, pa ponovi. Moj L. dugo nije volio meso, do cetvrte godine, a E.je poceo fino jesti meso s godinu i pol. Do tada, ovako je bilo kako opisujes. Jeli su ribu i jaja i sir, a meso sqm nudila dok nisu prihvatili.
Riba je meso.
Ja sam svojima kuhala komade mesa i davala u ruku da žvaču i gnjacaju (desnima, zube još nisu imali).
Pileći krilni batak je idealan za to, ali može i drugo meso.
U par pokušaja miksanja, uvijek mi je to meso bilo nekako vlaknasto, suho i kvarilo papicu.
Ovako bi oni sami žvakeljali, premetali po rukicama, lovili po stolu...i pojeli taman koliko im treba.
I ja sam davala vece komade mesa, mljeveno meso (npr. radila sam polpete sa zobi i bez - nesto sto i mi jedemo), ili sam ga rezala na vrlo sitne komadice.
Moram priznati da jedino meljem meso za pastetu, u rijetkim trenucima kad pretvaram ostatke piletine u nesto opet jestivo. Nikad mi nije palo na pamet miksati meso za dijete (no ja mu nisam miksala ama bas nista).
Btw. i ja sam se brzo okanila miksanja. Štapni mikser nabavljen za dječje kašice jako brzo je dobio drugu namjenu (krem juhe i frapei) i tako je radio slijedećih 14+ godina. Lani je krepao i nabavila sam novi.
Za dječje papice usitnjavanje viljuškom je bilo ok (s tim da moj stariji duuugo nije baš dobro žvakao zbog svoje neurološke dijagnoze, pa je prevladavalo mljeveno meso, a tako je i danas opet - ima ortodontski aparatić).
Ovo jučer je bilo sjeckano.
Danas: griz na mangu + voćna salata nasjeckani mango i banana. Večera će biti brokula, mrkva, krumpir, proso i žutanjak.
Koju ribu preporučate i kako ide priprema?
ne misliš li da malo preveč brzaš, prekjučer si dala žumanjak, jučer piletinu, danas mango a sutra planiraš ribu.
priprema ribe na lešo, znači staviš kuhat isto ko i piletinu s time da je oa prije kuhana, recimo dost oj je 10-15 min
Ne mislim. Sve je to manje više isto. Vrte se proteini, masti, šećeri, samo iz drugih izvora.
A koje ribe npr.?
po pravilima trebalo bi uvodim svako 3-4 dana nešto novo, ti uvodiš svaki dan novo
oslić, ili još bolje molić ( toga ima friškoga sada iz našega mora)
kaj nije to pravilo važilo za sve, da se dete privikne na nešto.
Mango, jaje, ribu, i pile ne vidim kao problematične.
Citruse, jogurt, orašide, jake začine, i sl., to ću ostaviti za kasnije.
vidiš sve su to alergeni itekakvi , daj si prostora za malo opreza
usput moj klinac ništa iz prethodnog posta ne smije pomirisat
pokušat ću naći tablicu nealergene hrane po histaminu, ak to ne najdem skopiram ti od doma ( ako i tam najdem uopće)
Vidiš, moja N. je alergična na jaje i to u tolikoj mjeri da nije primila ono cjepivo sa godinu dana. S druge strane, sve citruse, jogurt,sireve i orašaste plodove jede sasvim normalno. Tako da potpisujem Jelenu što se tiče opreza.
Niti ja nikada nisam miksala hranu, od početka sam joj davala komadiće koje je ona sama jela, pa tako i meso.
gledaj i prati
Ima 18 mjeseci. Jogurte i mliječne proizvode sam joj uvela prije navršene godine dana, jedino sam sa citrusima čekala.
Ja ipak ne bih mliječne proizvode ranije, jer sam u nekoj knjizi (pedijatri pisali) pročitali da dojena djeca tek iza godine dana.
kad kneneš s mliječnim kreni s jogurtom
Ja sam se vodila Rodinom tablicom. Količina koju je ona jela u početku je bila stvarno mala jer joj se nije sviđalo. Doji još uvijek.
Zutaminuta, da li bebu još uvijek dojiš?
mislim da je pravilo od 3-4 dana bilo zato da vidiš reagira li na veću količinu, nekad neće na jedan obrok, ali hoće kroz par dana
meni se isto čini da je to puno namirnica za dijete od 8 mjeseci, ali ja sam aprina škola, sad će kaee reć da to ništa nema veze :)
ja sam išla onako dosadno tipa: mrkva, mrkva s palentom, mrkva s prosom, mrkva s jabukom, brokula, brokula s mrkvom, brokula s...
brokula s brokulom
brokula s brokulom je prvi dan bila :)
Ja bi samo dodala da se voće jede samostalno. Eventualno se moze mijesati sa zelenim lisnatim povrcem.
Voće brzo prolazi kroz zeludac, i ako se uzme skupa sa grizom, onda griz ostane u zelucu i polako se razgraduje dok ne dopusta vocu da prođe i tada voće trune, nikakve koristi od njega i izaziva nadutost i grceve.
U vezi ribe. Ja napravim filet oslica u roli, uz to blitvu s krumpirom, par kapi maslinovog i to je to. Mala obozava.
Losa knjiga, zastarjela. Nema razloga da pije kravlje mlijeko, ali fermentirane mlijecne proizvode svakako moze prije godine dana.
Alergene ne treba izbjegavati, ako ne ocekujes alergije zbog vec postojecih u bliskoj obitelji. I ove preporuke o cekanju 3-4 dana nisu potrebne ako nema alergija. Nemoj napraviti jelo s 5 novih namirnica, ali ne mora se nista uvoditi tako postupno. Alergicari ce na vecinu alergena odreagirati u roku odmah do 2 sata od konzumacije. Sve ostalo je relativno, kako ce tko tumaciti reakcije (beba plakala sedam dana nakon kruske.. i tako. Malo karikiram, ali puno je takvih upita. I previse.)