Davor prvotno napisa
Baš sam skužio da zapravo nemamo previše recepata ovdje :?
Povremeno se spominje kruh po nekom mojem receptu, a namučio sam se tražeći ga. U međuvremenu sam ga pojednostavio i red je napisati ga opet. Naravno, u dvije faze. Pekarski recepti se zovu formule radi specifičnog načina isražavanja količina sastojaka, a obzirom da zadajem točne količine ovo je ipak recept.
Kruh iz stroja najbolje ispadne kada se radi u dvije faze. Tako se nekada radio svugdje jer nije bilo kupovnog kvasca, a puno je ukusniji od modernih varijanti. Znanje o kruhu iz dvije faze su zadržali u Italiji pa poštujem njihov naziv za prvu fazu: biga. Kod nas se prva faza zove kvas ili u Lici podkvas. Radi se o vrlo rijetkom tijestu koje se ostavi ležati nekoliko sati i potom se doda ostatak brasna, dodaci i sol, mijesi se i peče kruh.
Biga:
350ml vode
1/20 vrećice (manje od 0,5g) suhog instant kvasca (Digo ili neki drugi)
25dag brašna, crnog ili polubijelog
Tijesto:
biga
25dag brašna
1 žlica masnoće (putra ili ulja)
1/2 do 1 žličica soli
1 žličica šećera
2 šake (masnog) zrnja
Postupak:
U stroj se stavi sva voda, na vodu se pospe kvasac i kad nabubri i potone oključi se stroj (bilo koji program) i potom se doda brašno (25dag). Stroj miješa 5 minuta i program se prekine (stop), a dobivena smjesa je biga. Na bigu se pospe ostatak brašna, masnoća i dodaci, a sol se stavi u udubinu na vrhu hrpice brašna. Stroj se programira na program za bijeli kruh (ili neki drugi koji se pokusom pokaže bolji) na položaju za brzo pečenje (rapid) s programiranom odgodom od 6 do 10 sati.
Napomena o dodacima: ako upijaju puno vode, poput pšenicnih klica ili integralnog brašna stavljaju se u bigu umjesto dijela brašna - dodaju se na vagu do količine u formuli. Svo ostalo zrnje se stavlja u tijesto i ne umanjuje se količina brašna.