Vedrana, j... me p.. ako ja kužim u ovome kaj si linkala kaj je kaj. Moj podatak je vjerojatno napuhan budući sam ga pročitala u novinama, znaš da oni sve vole napuhati, tak da ako ti kažeš 5,3 promila onda I stand corrected.
Printable View
Vedrana, j... me p.. ako ja kužim u ovome kaj si linkala kaj je kaj. Moj podatak je vjerojatno napuhan budući sam ga pročitala u novinama, znaš da oni sve vole napuhati, tak da ako ti kažeš 5,3 promila onda I stand corrected.
Vraćam se na Nizozemsku - prilično detaljna analiza je na link.
Moram sve potpisati, a-ž.Quote:
Originally Posted by Kanga
Inače, MC, iako se ne slažemo valjda ni 5% u razmišljanjima o ovoj temi, svaka čast da se javljaš i pokušavaš unijeti malo raznolikih pogleda na stvar. Nije lako ostati u raspravi kad si u manjini, pa zato: chapeau.
ne znam odgovor, al me čudi, ako eto, idemo od premise da to ne znaju :? zar - ako se vidi da treba intubirati - neonatolog ne bi došao do djeteta ? :? kad je zxuja bila poplavila, nakon nekih 9 sati što se rodila (il bila izvađena :mrgreen: ), neonatolog se bio pojavio u minuti.Quote:
Originally Posted by VedranaV
kanga,Quote:
pokazi mi po cemu je to bolnicki porod toliko siguran da ga tako zdusno zagovaras? moja su osobna iskustava da je bolnicki porod vrlo diskutabilan u smislu sigurnosti, ali voljela bih znati mislis li da sam tek baksuz koji navlaci nevolje ili imas neko drugo objasnjenje?
dobro si primjetila - tema je porod kod kuće, a ne bolnički porod. to ipak puno mijenja u argumentaciji, zar ne ? pa ne učestvujem na ovom topicu da ističem prednosti bolničkog poroda, nego da ukažem na negativnosti poroda doma, koji se sustavno pokušavaju zanemariti na ovom forumu.
i zašto bih ja tebe uvjeravala u sigurnost poroda u bolnici ? :? ako ti ne vidiš ama baš nikakve razloge, i sve temeljiš na svom slučaju, onda ću te teško uvjeriti u suprotno. :?
ovoliko ti mogu reći: interesi (i prava) rodilja za porodom u ugodnoj (i dostojnoj) atmosferi je svakako legitiman (i ja ga potpuno podržavam), ali samo kao razlog da bolnice promjene svoj sustav rodilišta, a osoblje svoj način razmišljanja (što se - budimo iskrene - polako i kod nas već dešava), a nikako da žene zaziru od bolnica i porađaju u poluilegali, na očišćenim fugama kuhinjskog poda. :mrgreen: za mene je to korak natrag, a mi žene, rodilje, imamo prava na sav komfor i sva dostignuća moderne medicine, i na ljubazno i susretljivo medicinsko osoblje.
i nemoj misliti da u svom vlastitom primjeru nisam napravila ustupke, samo radi sigurnosti djeteta. ;)
argenta - hvala! :heart:
emso jel gledaš film na novoj ? :mrgreen:
da bi mogao kritički sudjelovati u ovakvoj raspravi, ako već nisi stručan, moraš si dati truda i barem pročitati nešto na tu temu. inače te odmah poklope argumentima, koji stoje. obzirom da stvarno nemam vremena za to, a budemo iskreni - ni volje (vrijeme se uvijek može naći), jedino što mogu je - doći i potpisati te.Quote:
Originally Posted by mama courage
zapravo je ovo sve "rekla-kazala".Quote:
Originally Posted by bubimira
kao prvo, kakva dozvola za rad? pa zar one imaju nekakve dozvole za rad? taj dio o dozvoli za rad se odnosi na primalje iz zapadnih zemalja, koje su neovisne i imaju dozvole za rad.
drugo, nije istina da to nije dozvoljeno. bilo je uobicajeno jos prije dvadesetak godina i propisi se nisu mijenjali, te nitko nista nije izrijekom zabranio, nego se praksa promijenila i kucni porod je naprosto izumro, ali ne zbog neke konkretne zabrane, nego je bolnicki porod naprosto prevladao.
primalja koja bi se kod nas na takvo nesto odvazila ne izlaze se oduzimanju nekakve dozvole, nego "samo" osudi sefova, lincu, mobbingu i vjerojatno otkazu na radnom mjestu u bolnici.
trece, kak se ono kaze na lijepom hrvatskom - when there's a will, there's a way! ako primalja ima povjerenja u rodilju da ju ova sigurno nece optuziti ako se ipak nesto zakomplicira, sve se moze prikazati kao da je primalja neplanirano priskocila u pomoc. ona, kao i svaki zdravstveni radnik, ne samo da smije, nego je po zakonu obavezna priskociti u pomoc u hitnom slucaju.
ne bi imala nis protiv da kod nas postoji nesto slicno "primitivnoj sobi" iz pithiversa (bolnica gdje je radio-ili radi jos uvijek? :? -mili nam dr. odent). ali taj scenarij mi se cini gotovo nemoguc kod nas.
zamisli, dolazis u bolnicu, odvedu te u ugodnu, zamracenu sobu uredenu u "kucnom" stilu, sa sve kadom i pomagalima, imas sa sobom koga hoces, babica strika u kutu sobe a doktor je vani, ali spreman priskociti ako zatreba. meni se to cini cist fajn :mrgreen:
plus to da nakon poroda mos ic doma, kud koji mili moji, bez da se moras objasnjavati sa svakom sestrom na koju naletis i potpisati mali milion papira da ides na osobnu odgovornost.
kad bu tek neceg kod nas, ja si bezeciram mjesto odmah.
vec dugo nisam vidjela ovakvu hpu gluposti na jednom mjestu!Quote:
Originally Posted by Diami
ako je vjerovati ovom tekstu ( :/ ), tamo se primalje povremeno ponasaju kao doktori i sestre kod nas. ovo "sklona jadikovkama", plasenje carskim rezom..
bog bi znao. nije mi nemoguce. svi smo mi ljudi, sposobni za mnogo toga, dobrog i loseg :/
"crne" slucajeve mozemo izvlaciti svugdje, ima laksih i tezih propusta u svim vrstama i nacinima i lokacijama poroda. tak mozemo u nedogled.
za argumentiranu raspravu treba ipak gledati cjelokupnu sliku.
mc, mislim da nerazumijevanje okoline moze biti vazan faktor, kad te stiscu muz, mama, tata, svekrva... :)
e ovo ja potpisujem od riječi do riječi. Samo ne vidim razlog zašto ne bi postojala i opcija za žene koje žele roditi doma uz stručnu pomoć, ali pravu stručnu pomoć osobe koja to radi (pa neka bude primalja, a može to biti i doktor ginekolog opstretičar sa primaljom ili samo doktor ginekolog opstretičar) i sa svim spremnim u slučaju komplikacija i znanjem intubacije ako dođe do potrebe. Ne vidim zašto se to ne bi moglo urediti.Quote:
Sad MC ti veliš da se sitacija kod nas mijenja. Ajmo biti iskrene, ja imam kćer i sinoć sam je pogledala i razmišljam da li bi porod pod ovim uvjetima koje sam ja iskusila prije godinu dana bilo nešto što želim za svoje dijete - stresla sam se i od same pomisli. Ajmo tako postaviti pitanje: da li su sadašnji uvjeti poroda u bolnicama dovoljno dobri za našu djecu (koja će u budućnosti rađati u tim istim bolnicama)?
I super mi je ovo kaj raspravljamo na ovom topicu i pro i contra jer na taj način stvarno možemo vidjeti sve prednosti i nedostatke, zato ne pljuvati, molim, cure koje se javljaju contra jer je to itekako produktivno.
MC, šaljem ti jedan zagrljaj ako dopuštaš, sigurno je bilo strašno gledati ili saznati da ti je dijete prestalo disati.Quote:
Puhovi, naravno da i u hrvata postoje dozvoje za rad, većina struka se sada strukovno organizira kroz komore koje definiraju djelatnost kojima se pojedina struka moze baviti. Medicinske sestre sigurno imaju svoju komora koja je točno definirala što one i pod kojim uvjetima smiju raditi. Nisam sigurna da li primalje podpadaju pod tu komoru. osim toga, u području zdravstva postoji propis koji točno definira koja zanimanja u zdravstvu mogu obavljati samostalnu djelatnost, npr. dugo, dugo (ako i sada) psiholozi u zdravstvu nisu bili uvedeni u taj popis a kamo li primalje...
pa sadašnji uvjeti (očigledno) nisu, al' to ne znači (tj. ne mora značiti) da neće biti u budućnosti, zar ne ?! lako će me neka od forumašica koja duže vrijeme prate "rodilišnu scenu" :lol: u hrvata uvjeriti u suprotno, al' ja imam osjećaj da pomaka na bolje ima, kako u zapadnim zemljama, tako i kod nas (zanemarimo pojedinačne slučajeve nemara lječnika, pa čak i same nepristojnosti, da ne velim bezobrazluka med. osoblja) ?! :/Quote:
da li su sadašnji uvjeti poroda u bolnicama dovoljno dobri za našu djecu (koja će u budućnosti rađati u tim istim bolnicama)?
moje, eto, mišljenje je da nema potrebe za "bijegom" kući i (po meni) korakom unazad - žena ima pravo i na intimu i dostojanstven porod u rodilištu, sa svim najnovijim dostignućima tehnike i medicine na jednom mjestu. jer i najnerizičnija trudnoća, i najbolja prenatalna dijagnostika i najprirodniji početak poroda nisu garancija da se nešto nepredviđeno neće dogoditi za vrijeme (daljnjeg) poroda (recimo srčana mana djeteta, koja se nije mogla detektirati dok je dijete bilo u stomaku, jer je tad sve dobro funkcioniralo itd.). jest, točno je, garancije ne može biti, i slučajevi o kojima govorim su iznimno rijetki - al nisu nemogući. (naravno to ne znači da se nenadani događaji ne mogu dogoditi i u samoj bolnici). a kad se dogode - (ipak) bolnica je ta koja može pružiti najbržu (i uspješnu) pomoć. u tim trenucima primalja s prirodnom tinkturom i globulima nije dovoljna, a minute su u pitanju (koliko god neke od vas to htjele banalizirati). to naravno opet ne znači da u bolnici nema nestručnosti, da nema nemara - i da nema smrtnih slučajeva (pa čak i kad se krivica ne može nikome konkretno pripisati).
ako se poveća broj poroda doma kao što je u nizozemskoj, ne vidim na koji način - osim uz ogromne troškove - bi bolnice trebale imati spremne na gotovs nekoliko takvih "timova" sa svom mogućom opremom i stručnim ginekolozima, pa eto il samo babicama koji bi onda nekoliko sati (a u tim slučajevima, to se zna razvuuući) samo bili posvećeni jednoj rodilji ?! il bi se vozikali između jaruna i maksimira ? (karikiram). i tko bi si takav porod uopće mogao priuštiti ? :? zar ti se ne čini da je tu malo pitanje cost-benefita prenategnuto i da bi trebalo ići na popravljanje uvjeta za veći broj rodilja, a ne stvaranja malih "oaza" samo za "odabrane" rodilje ? samo zato jer nam je ugodnije rađati u okruženju naših vlastitih zavjesa ? :? samo pitam.Quote:
Samo ne vidim razlog zašto ne bi postojala i opcija za žene koje žele roditi doma uz stručnu pomoć, ali pravu stručnu pomoć osobe koja to radi (pa neka bude primalja, a može to biti i doktor ginekolog opstretičar sa primaljom ili samo doktor ginekolog opstretičar) i sa svim spremnim u slučaju komplikacija i znanjem intubacije ako dođe do potrebe. Ne vidim zašto se to ne bi moglo urediti.
vedrana, hvala! :heart:
promjene se presporo događaju. dok dođemo da stadija da se u svakoj bolnici može roditi tako da se žena ne osijeća kao da je nad njom izvršeno nasilje proći će desetljeća. u nekim sredinama i stoljeća.Quote:
mogućnost kućnog poroda, koliko sam shvatila, može se relativno brzo uvesti u hrvatski zdravstveni sustav.
Quote:
mogućnost izbora vezano uz vlastito tijelo (po meni i suvremenoj feminističkoj teoriji) nije korak unazad, nego korak unaprijed.
evo ja kao zagovornica poroda doma, a i kao rodilja doma, isticem makar jednu prednost poroda u bolnici (podsjetila me mc sa zavjesama)--ciscenje nakon poroda, sebe i okolisa :mrgreen:
meni je, usprkos zastiti, krv iscurila na tepih i kauc i sad imam fleke koje ce me vjecno podsjecati na porod :mrgreen:
prilicno je za*ebano oprati krv :/ .
inace, ponavljam se, da postoji nesto kao primitivna soba (moj post gore) ja bi radije isla roditi tamo nego doma. skruseno priznajem. ovaj put sam rodila doma jer sam znala da bi opet bila nezadovoljna tretmanom u bolnici, a nisam htjela putovati do graca ili ne znam kud.
Hm, ja sam tip osobe koja bi sebi sigurno, uz svu tugu, kasnije predbacivala tu odluku jer bi osjećala da dio odgovornosti leži i na meni. Znala sam da postoji neki rizik i svjesno se odlučila da ću ipak npr. roditi doma uz primalju. I onda se nešto loše desi. U osnovi, kriva je "sudbina", ali nekako i primalja i roditelji igraju ulogu u tome ako je moglo biti spriječeno drugačijom odlukom, npr. za porod u bolnici.Quote:
Originally Posted by cvijeta73
Loših primjera i propusta sigurno ima svuda. No, iako se komplikacije tipa srčanih ili drugih mana, aspiriranja plodne vode u pluća, nekontroliranih krvarenja kod rodilje ili drugih događaju vrlo rijetko - meni osobno je to dovoljan razlog da idem u ustanovu gdje postoje uvjeti da se te komplikacije uspješno riješe u što kraćem roku.
Da želim da se u toj ustanovi osjećam kao čovjek koji ima i dalje pravo glasa i odgovornost za sebe - da, želim. A ako netko i uz to, dakle poznate mu moguće komplikacije, želi roditi doma, neka mu je. Ima pravo na to jednako kao neki sportaš koji se bavi rizičnim sportovima (npr. penjanjem po stijenama bez dodatne opreme). Ali za svoju odluku isto snosi odgovornost, u mojim očima.
Možda je to kratkoročnije moguće, ali uz koji trošak? Sigurna sam da sve one osobe koje rode doma žele da im na raspolaganju u slučaju komplikacija stoji medicinski tim osposobljen i uvježban za pomaganje novorođenčadi i rodiljama. A pomaganje novorođenčadi je vrlo delikatan posao. Intubiranje novorođenčadi zbog anatomije mnogo je kompliciranije i ne može ga svatko tko zna intubirati odrasle provesti. Isto tako davanje infuzije tek rođenim bebama zahtijeva mnogo, mnogo vježbe.Quote:
Originally Posted by "anamar
Imamo dvije mogućnosti - primalje koje će raditi doma osposobiti i uvježbati da rade navedeno, te opskrbiti ih svom potrebnom aparaturom (jer nije dovoljno samo prikopčati infuziju, potreban je točno određen pritisak, za što je potreban poseban uređaj, a slično i kod intubiranja). Ili osposobiti puno medicinskih timova za to. No, bez jednog ili drugog - meni osobno bi bilo prerizično roditi doma. Jer, iako je statistika takva da se to događa jednom u x slučajeva - kad se desi meni, ja sam taj x, za mene tada svijet staje i imam 5 do najviše 10 minuta spriječiti trajne posljedice u djeteta.
Sličnu logiku mnoge žene zagovaraju kod amniocenteze - 1 od 200 žena pobaci, prerizično mi je ići na tu pretragu. Zato je bitno kod zagovaranja kućnih poroda informirati ljude u potpunosti - da znaju točno u što se upuštaju, koji su i koliki rizici.
Ja se slažem da svatko ima pravo izbora, ali uspoređivati porod kod kuće sa rizičnim sportovima mi je malo :/ :roll:Quote:
Originally Posted by "Diami
Da, za svoju odluku snosi odgovornost, ali samo za sebe.
MC-dobri duh ovog topica, ne mislim da je previše dati ništa za rodilju, zašto bi bilo. Ako u ovoj državi ima pola milijuna državnih službenika za koje nitko ne zna točno što rada, a ako imaš posla s njima skužit ćeš da ne rade ništa, ako ima ne znam niti sama koliko tisuća lažnih branitelja i onih koji jesu branitelji ali glume ptsp (neka mi oproste oni koji stvarno imaju ptsp) i na njih mjesečno odlaze ogromne sume novaca, zašto se ne bi moglo pošteno odraditi tih četrdeset i nešto tisuća poroda godišnje koliko ih ima u Hrvatskoj. Ako se već razbacujemo novcima iz državnog proračuna, a razbacujemo se, zašto novci bar ne bi išli za nešto korisno. U sad sam već ušla u politiku, moram se okaniti dok mi je vrijeme.
Quote:
Citat:
Imaš li možda kakvo tumačenje zbog čega bi to sve moglo biti? Nešto sam davno čitala o tome koji su sve faktori, ali se sad zaista ne mogu više sjetiti.
između ostalog jer im je prenatalna dijagnostika loša. (ako sam dobro zapamtila).
zato jer ne rade rutinsku prenatalnu dijagnostiku koja ce razotkriti drustveno nepodobnu djecu koja ce biti zbog toga pobacena, nego se ili rode pa umru (zbog neke anomalije) ili umru pred kraj trudnoce ili tijekom poroda. A sva ta djeca ulaze u statistike.
Negdje drugdje npr. se sustav "pobrine na vrijeme" da takva djeca umru prije nego mogu uci u statistike.
Osim toga, Nizozemska je jedna od rijetkih, ili jedina zemlja koja racuna perinatalni mortalitet nekoliko tjedana ranije od ostalih europskih zemalja.
koliko sad u hrvatskim bolnicama ima timova osposobljenih za intubiranje novorođenčadi i uvođenje infuzije?Quote:
ne provociram. stvarno me zanima ako tko zna.
pogotvo kad je riječ o općim, a ne kliničkim bolnicama, i kad je riječ o provinciji, a ne Zagrebu.
netko je govorio o statistici, a ja sam malo kopala po podacima koji odaju katastrofalno stanje u provinciji...Quote:
Perinatalni mortalitet, prema vitalnoj statistici, što znači uključujući
svu umrlu djecu do 7. dana života neovisno o porodnoj težini (Državni zavod za statistiku 2006. godine), iznosi 7,55/1000 rođenih.
u šibensko-kninskoj županiji u 2006. godini je rođeno 911 djece, od tog broja 6 ih je rođeno mrtvo. u županiji su 2 rodilišta, kninsko i šibensko.
u kninskom nije umrla ni jedna beba.
inače ovi podaci o mrtvorođenima se odnose samo na djecu koja su rođena mrtva. još je 4 djece umrlo u prvom tjednu života.
dakle, perinatalni mortalitet u šibensko-kninskoj županiji je već od 10 promila. (izvor ovih podataka je www.dzs.hr, Prirodno kretanje stanovništva u 2006.)
meni se više čini da je razlog tome štednja, a ne to da se štite " Nepodobna djeca". Što je sa slučajevima gdje se djetetov život može spasiti ako se neke stvari primjete na vrijeme. Danas je prenatalna dijagnostika i skrb napredovala i dosta se toga može napraviti dok se dijete ne rodi. Nikako ne razumijem te šture ili nikakve preglede tijekom trudnoće.Quote:
Originally Posted by Saradadevii
Kod teško bolesne djece (čak i ako se moguće mane vide na vrijeme) tokom trudnoće se ne može (najčešće) napravti ništa.Quote:
Originally Posted by dorotea24
I da sustav se svako brine da takva djeca ne ulaze u statistiku jer je pobačaj(tj.prijevremeni porod koji se piše kao pobačaj sa medicinskim indikacijama) moguć do 22 tjedna trudnoće.
Ovdje ima ponešto o mogućim komplikacijama poroda kod kuće, i kako se one rješavaju u UK. (Pogledajte na lijevo, pod naslovom But what if... Nisam stigla sve detaljno pročitati, ali možda doprinese raspravi. Na dnu su također linkovi na ovo, koga zanima:
(Nadam se da sad neću pokrenuti neku lavinu neistomišljeničkih odgovora i/li napada.)Quote:
There are two birth stories on this site from families who have had a baby die after a homebirth. In both cases the baby could not breathe alone, and despite immediate resuscitation measures and rapid transfer to hospital, both died. In both cases, the parents went on to have their next baby at home. Please read the birth stories from Nicky and Megan, in memory of the children they lost, and in celebration of the babies who stayed.
meni se ovo cini dosta nepravedno. i kucni i bolnicki porod nose svoje rizike, mama (danas, u Hrvatskoj) koja ide u bolnicu preuzima rizik da ce upast u smjenu nekom krejzi doktoru ili da ce se zbog nekog rutinskog postupka/lose procjene nesto lose desit. ali ako se njoj na porodu nesto lose desi, ona bez pol frke moze za sve optuzit groznu smjenu/babicu/doktora. ili bi se trebala grist sto nije isla rodit negdi drugo? jer ipak je svjesno odlucila rodit bas u tom rodilistu.Quote:
Pa evo, na primjer, ja se cijelo vrijeme grizem što nisam ostala doma :mrgreen:Quote:
Originally Posted by koryanshea
anamar, po meni je to samozavaravanje i privid neke mogućnosti izbora. mogućnost izbora mora postojati tamo gdje se taj izbor nudi (pa ako treba i izboriti se za taj izbor, ionako se stalno borimo za svoja prava), a ne ustuknuti i povući se i onda reći da koristiš svoj izbor.
ako ti jednog dana grissom uleti u kuću i počne špricati okolo svojom flašicom, obrala si bostan. :lol:Quote:
prilicno je za*ebano oprati krv
o nečemu sličnom sam čitala i jako mi se sviđa ideja. nikako da nađem taj link, a radilo se o frankfurtskoj bolnici.Quote:
inace, ponavljam se, da postoji nesto kao primitivna soba (moj post gore) ja bi radije isla roditi tamo nego doma.
i ja te u tom pogledu potpuno razumijem. al' upravo to je bit - da si znala da postoje mogućnosti tj. tretman po tvojoj želji u bolnici, zar bi razmišljala o porodu doma?Quote:
skruseno priznajem. ovaj put sam rodila doma jer sam znala da bi opet bila nezadovoljna tretmanom u bolnici, a nisam htjela putovati do graca ili ne znam kud.
potpisujem doroteu, baš mi u slučaju nizozemske gdje je postotak poroda doma toliko veliki čudi (i skroz mi je nelogično) da im je prenatalna dijagnostika tako nedovoljna. kako se možda onda pričati o nerizičnoj trudnoći i mirne duše poslati ženu doma da rađa, kad je nedovoljno ispitano jel se uistinu radi o nerizičnoj trudnoći ?!Quote:
a i čudi me ta nonšalancija i prihvaćanje prirodne selekcije - ako se rodi, rodi, ako ne, ne. :?
i dalje ? :? zar baš u tim slučajevima kad se NEŠTO može napraviti NAKON poroda nije bitno da se to ZNA i da se pripremi sve da novorođeno dobije svu potrebnu skrb i liječenje što prije to bolje ?Quote:
Kod teško bolesne djece (čak i ako se moguće mane vide na vrijeme) tokom trudnoće se ne može (najčešće) napravti ništa.
elin
suglasna sam, al nemojmo biti toliko naivne... nikad se sveta krava braniteljstva neće skresati, kao ni novac koji ide na naoružanje i crkvu... da bi se novac raspodjelio za bolja rodilišta, porode doma, više vrtićkih i jasličkih teta i da ne nabrajam... ne, ne... ti nisi otišla u politiku, nego u bajku :lol: de, se vrati, molim te da nastavimo dalje razgovarati o našoj svakodnevici. :mrgreen:
mc ništa ne kužim ovo što si napisala o prividu mogućnosti izbora
aj fala bogu pa je krv moja. ali ako ja nestanem, md je na*ebo.. :mrgreen:Quote:
sto se primitivne sobe i tretmana tice, da sam mogla imati stvarno sve uvjete po mom ceifu sigurno bi isla roditi tamo. mozda cak ne toliko zbog sigurnosti, iako i to igra ulogu, naravno. to je ipak, onak, gospodski, da se izrazim najblesavije sto mogu. em je tu cika doca s instrumentacijom u slucaju ne daj boze, em su opet tvoji s tobom ako hoces, ili blizu ako neces, em te tetose sestre nakon poroda, em ne moras nis prati i cistiti.. kao da si otisao na izletic i vratio se doma s bebom. u stan kakav si ostavio. haj lajf.
dobro, ja malo skrenuh sa pro et kontra u "da je meni po mom ceifu" vode. sori. samo vi nastavite diskusiju, ja gustam citajuci, uvijek si ostavim ovaj topik za kraj.. ;)
Quote:
Originally Posted by sirius
ja ti nisam stručnjak i ne razbacujem se primjerima iz rukava, ali znam da definitivno nisi u pravu. evo samo jedan slučaj. poznajem žensku kojoj su pomoću uzv-a otkrili da su bebi crijeva vani i zahvaljujući tome uspjeli su način poroda prilagoditi tome, okupili tim stručnjaka dobro pripremljenih upravo za baš tu situaciju koja je jako rijetka i dijete je danas živo. cura je više puta bila na uzv i to su joj otkrili tek malo temeljitijim pregledom koji u nizozemskoj ne bi radili kako eto ne bi previše čačkali po trudnici. ženska bi možda rodila u kući, a babica bi mogla samo zinuti kada ugleda dijete sa crijevima izvan stomaka.
znam da postoji još slučajeva i raznih deformacija kod djeteta koje se uspješno mogu riješiti ako se problem uoči na vrijeme.
sve je to super, divno i krasno kada imaš urednu trudnoću i kada sve ide po špagici no meni je ipak draže da me doktor tu i tamo virne.
nije sve crno i bijelo no daleko od toga da mislim kako je njihov sustav apsolutno bolji od našeg. ima puno dobrih stvari koje bih voljela da su i kod nas prisutne no neke su mi zaista vrlo upitne
Istina je, tu se slažem, posebno u našim rodilištima nikad ne znaš na koju i kakvu smjenu ćeš naletiti. Ali se toplo nadam da ako bude neka frka ipak ima veća vjerojatnost da netko od silnog osoblja u bolnici zna kako reagirati - a kod poroda doma imam (u pravilu) samo jednu osobu koja na žalost nije tako opremljena kao oni u bolnici.Quote:
Originally Posted by koryanshea
To je moje mišljenje, odnosno moji osjećaji koji mi u vezi toga prolaze kroz glavu. Nismo svi isti, nekima je možda kućna atmosfera bitnija od te "kvazi-sigurnosti", i zašto to ne bi bilo tako, svako ima pravo na svoje želje i ideje i zamisli.
I ja jarko priželjkujem humani pristup rađanju i trenutku kada rodilje neće tretirati maltene kao krave koje se tele, a jako bih voljela da se to spoji sa sigurnošću koju bolnica nudi, ukoliko se ne-daj-bože pojavi komplikacija. To bi za mene osobno bilo idealno.
Krave koje se tele imaju osiguran mir, inače se ne mogu oteliti.
mc, ti si se jednom na onom topiku o prenatalnoj skbi i emotivnom stanju majke iscudjavala tko to jos misli da ultrazvuk dijagnosticira ista.Quote:
dorotea24 je napisala/o:
Saradadevii je napisala/o:
zato jer ne rade rutinsku prenatalnu dijagnostiku koja ce razotkriti drustveno nepodobnu djecu koja ce biti zbog toga pobacena, nego se ili rode pa umru (zbog neke anomalije) ili umru pred kraj trudnoce ili tijekom poroda. A sva ta djeca ulaze u statistike.
Negdje drugdje npr. se sustav "pobrine na vrijeme" da takva djeca umru prije nego mogu uci u statistike.
meni se više čini da je razlog tome štednja, a ne to da se štite "Nepodobna djeca". Što je sa slučajevima gdje se djetetov život može spasiti ako se neke stvari primjete na vrijeme. Danas je prenatalna dijagnostika i skrb napredovala i dosta se toga može napraviti dok se dijete ne rodi. Nikako ne razumijem te šture ili nikakve preglede tijekom trudnoće.
potpisujem doroteu, baš mi u slučaju nizozemske gdje je postotak poroda doma toliko veliki čudi (i skroz mi je nelogično) da im je prenatalna dijagnostika tako nedovoljna. kako se možda onda pričati o nerizičnoj trudnoći i mirne duše poslati ženu doma da rađa, kad je nedovoljno ispitano jel se uistinu radi o nerizičnoj trudnoći ?!
Dakle, ne radi se o prenatalnoj dijagnostici nego skriningu.
Da li su Nizozemci skrti luteranci ili ne, nema veze s time da je njima taj perinatalni mortalitet nesto veci od npr. Njemacke zato jer
a) racunaju ga od ranijeg tjedna trudnoce nego Njemci
b) rutinski ne otkrivaju djecu s anomalijama koja se zbog toga onda ne pobacuju prije nego sto njihova smrt uspiije uci u statistike nego ili umiru in utero pri kraju trudnoce ili tijekom poroda ili neposredno nakon poroda pa sva ta djeca ulaze u statistike.
To zasto oni to rutinski ne rade, moze se dalje raspravljati.
Ovo gore je odgovor na pitanje zasto su im statistike "slabije".
Razlog nije zbog toga sto ih 30ak posto radja kod kuce.
Malo losa usporedba jer nazalost danasnje kravice imaju vise intervencija nego zene u rodilistu :/Quote:
Isto imaju industrijski pristup? Dripaju ih, prokidaju im vodenjak i pregledavaju svako malo? Znam da ih umjetno oplođuju pa znaju imati problema jer telad bude prevelika. Možeš mi pls dati više info, može i na pp?
cure, nitko se na ovo nije osvrnuo, a smatram da je ovo bitno. Što u ovakvom slučaju? A da je žena u ovom slučaju rodila doma, nema šanse da bi joj dijete preživjelo, a da je rodila u bolnici itekako bi preživjelo. Ovo stavlja novu svjetlost na čitavu situaciju. Da li dobra prenatalna skrb, uzv do zadnjeg tjedna trudnoće ili...?Quote:
MC, mogućno sam zaista naivna, ali eto ja vjerujem u moć prava glasa i ona stranka koja se zauzme za poboljšanje skrbi za trudnice i rodilje ima moj glas. Ovo mogu napraviti i druge cure, pa da vidimo da li će se dirati zlatne krave. Izbori su kupovanje glasova, to je valjda svima jasno ili misliš da sve ta izborna obećanja daju zbog dobrote svoje duše. Ili sam opet naivna?!
Sad smo krenuli u prenatalnu dijagnostiku, a i žene koje žele roditi doma ništa ne sprječava da je naprave. Normalno da će se rađati u bolnici ako se ustanovi problem koji se može riješiti isljučivo hitnom operacijom nakon rođenja.
Quote:
Neznam da li si gledala Farmu NoveTV, ali tamo se samo djelom moglo vidjeti kako to inace izgleda.
U principu se skupi oko kravice 5-6 nadobudnih seljaka, s obzirom da kravama porod pocinje pucanjem vodenjaka imaju tu srecu da barem taj dio izbjegnu. (mislim na prokidanje).
Onda jedan od njih zavuce ruke u kravicu i najobicnijom spagom privezu teletu prednje nogice i onda snagatori vuku iz sve snage, naravno da se na trudove ne obaziru, dvojica drze kravu dok ostali vuku :/
U slucaju da ne uspiju odmah zove se veterinar i onda on uskace, samo jednom sam vidjela epi kod kravice jer je glava teleta bila "prevelika".
Istina je da ih ne rezu rutinski i da im ne prokidaju vodenjak ali o prirodnom porodu nema ni rijeci, barem kada su kravice u pitanju :/